Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a bedzie problem jak chce meic peic na ekogroszek i podlogowke w calym domu .... ??? czy nie bedzie problemu ze piec grzeje do wysokich temp. jak dla podlogi ... ??

nie będzie żadnego problemu. Wstawisz zawór trójdrożny i nim będziesz sterował temp. wody wpuszczanej w układ. Ja mam piec na eko i 100% podłogówki i wszystko działa jak należy :)

pozdrawiam

ooo to super- a jaka temp. ustawiasz na piecu ...??i potem ta woda sie chlodzi ..?? wplywajac w podloge .. ??

temp. zadana na piecu, zgodnie z zzaleceniem producenta 65 stopni. Temp. wody wpuszczanej w układ około 30 stopni. Zawór trójdrozny miesza gorącą wodę wypływającą z pieca z zimną w stosunku zależnym od ustawienia zaworu. Ja zaworem kręcę ręcznie, ale w może sobie założę pogodówkę (dostałem w kompecie z piecem), to wtedy walnę siłownik na zawór i wszystko będzie w automacie. Choć z drugiej strony, po roku użytkowania, myślę, że pogodówka w przypadku OP nie do końca się sprawdzi (duża bezwładność systemu).

ten temat nurtuje mnie od dawna. Podana wcześniej strona znowu wywołała u mnie wątpliwości. Jestem ciekaw czy ktośurzytkuje ogrzewanie podłogowe z parkietam na wierzchu.

Witam.

Panele czy drewno (najlepiej twarde jak dąb, bo najlepiej przewodzi ciepło) stosowane są na podłogi przez naszych Klientów z powodzeniem już od dawna. Jest kilka ważnych aspektów, na które trzeba zwrócić uwagę przy wykonywaniu instalacji ogrzewania podłogowego (wodnego) wraz z panelami/parkietem:

1. Należy wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło pomieszczenia - kwestia fundamentalna.

2. Należy zweryfikować czy powierzchnia podłogi netto (ta z zatopionymi w niej rurami OP) ma wystarczającą wydajność cieplną, aby po pierwsze ogrzać pomieszczenie do żądanej temperatury przy temperaturach skrajnie ujemnych zgodnie z normą dzielącą Polskę na 5 stref klimatycznych; po drugie, aby temperatura głównie parkietu nie była wyższa niż 27oC zgodnie z PN. Drewno jak powszechnie wiadomo, oddaje wilgoć do pomieszczenia, gdy wilgotność powietrza jest mniejsza, oraz odbiera ją od powietrza w wypadku, gdy wilgotność powietrza jest większa od parkietu - tego typu "praca drewna" może spowodować jego odkształcenia lub pęknięcia. Dlatego też ważne jest, aby temperatura parkietu nie była zbyt wysoka, gdyż powoduje przyspieszenie procesu wymiany wilgoci.

3. Biorąc pod uwagę powyższe dane planuje się optymalny rozstaw rur oraz maksymalną temperaturę czynnika grzewczego (aby nie przegrzać parkietu).

4. W wypadku zbyt dużego zapotrzebowania na ciepło pomieszczenie w stosunku do wydajności cieplnej z m2 podłogi z parkietem, mamy następujące możliwości:

a. wykonać strefę brzegową używając na przykład terakoty imitującej drewno,

b. zaopatrzyć pomieszczenie w dodatkowe źródło ciepła jak kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (do innych pomieszczeń z parkietem), rekuperacja, kaloryfery zwykłe lub kanałowe itp.

c. użyć alternatywnie podłogi o lepszym przewodzeniu ciepła (glazura, terakota, gres itp).

d. zastosować dodatkowo ogrzewanie np. ścienne

Ważne, aby parkiet był możliwie najcieńszy i z możliwie najtwardszego drewna - jego grubość i wsp. przewodzenia ciepła należy koniecznie skonfrontować z zapotrzebowaniem na ciepło pomieszczenia. Lepiej wykonać takie ogrzewanie fachowo i solidnie, i cieszyć się komfortem, niż marznąć np. w salonie lub zepsuć sobie nietani zresztą parkiet.

Pozdrawiam.

Z góry przepraszam, może gdzies było ale nie znalazłem. Czy rurki podłogówki rozmieszczone co ok 15 cm przy planowanej podłodze z deski trójwarstwowej będą wystarczające? Jak obliczyć ile powinno ich być i w jakiej odległości powinny być rozmieszczone?

Tam znajdziesz tabelę z rozstawem w zależności od wykończenia podłogi i potrzebnej mocy.

http://hydrosolar.pl/wp-content/uploads/solter_ogrzewanie_podlogowe.pdf

Drewno na podłodze to żaden problem. Na górze mam deskę trójwarstwową 14mm na papierze falistym. Na dole gres ok 45m2 i parkiet lity gotowy z fazowanymi krawędziami merbau przyciemniany ok. 30 m2

Nie ma problemu z nagrzewaniem pomieszczeń.

Ze względu na to że chcę jak najbardziej wykorzystywać tanią taryfę drewno ma tą zaletę że jeszcze bardziej zwiększa bezwładność podłogi, wolniej się nagrzewa i dłużej stygnie przez co wahania temp wewnętrznej w ciągu dnia są w granicach +/-0,2 st. jeżeli słońce mocno nie operuje.

Steruję czujnikiem podłogowym + czujnik wewnętrzny tzn. temp wew. ustawiona na 22 st.(niektóre termometry pokazują 24) a temp. podłogi na 24-26 st. - nigdy nie spada poniżej 24 i nie przekracza 26 st.

By osiągnąć 22 st. obecnie ( -3,-7) grzeję ok. 7-8 godz dziennie. temp na zasilaniu na początku grzania 30/25 i po ok 4-5 godz. osiąga 35/30. Max temp zasilania ustawiona właśnie na 35 st.

Temp wew powyżej 22,5 st dla mnie niekomfortowa i męcząca. W sypialni optymalna to max 21. Nagrzanie do 24 st jest możliwe nie przekraczając 26 st w podłodze. Tylko kto to wytrzyma.

Nagrzanie do 24 st jest możliwe nie przekraczając 26 st w podłodze. Tylko kto to wytrzyma.

np moja żona?? :) i podejrzewam większośc kobiet. U mnie w domu, jak żona obecna, temp. nie m prawa spaść poniżej 25 stopni. Celowo jeden pokój zostawiłem bez włączonego ogrzewania i jak już nie wyrabiam, to się w nim zamykam i odpoczywam :)

• 2 weeks później...

Panowie parkieciarze.

Majster płytkuje górny przedpokoj widzę ze płytkę dociął na styk do litej deski tekowej ktora znajduje sie w łazience.

Ile bezpiecznie zostawic odstępu/ dylatacji aby nie było problemu.

powierzchnia drewnianej podłogi w łazience to 1,6 x 3 m

Muszę szybko jutro interweniowac aby nie kleił i obciął tylko ile zostawic przerwy.

na listwę bądz korek ???

Pliz sprawa pilna pozdrawiam raDEK

http://images38.fotosik.pl/1951/44d15bcfe4fb3ee4med.jpg

http://images47.fotosik.pl/1725/191b6af41ff8dd31med.jpg

http://images48.fotosik.pl/600/59b4016e3b2a0665med.jpg

Ile bezpiecznie zostawic odstępu/ dylatacji aby nie było problemu.

powierzchnia drewnianej podłogi w łazience to 1,6 x 3 m

Muszę szybko jutro interweniowac aby nie kleił i obciął tylko ile zostawic przerwy.

na listwę bądz korek ???

Witam, przepraszam, nie jestem fachowcem, u nas zostawiali ok. 5mm i w to miejsce korek. Pozdrawiam.

Witam,

W nowym domu (~250m^2) planuję ogrzewanie z pieca gazowego 1-funkcyjnego kondensacyjnego systemu podłogowego. Pytanie teraz co można na tej podłodze ułożyć? Chciałem mieć drewno, ale przy podłogówce podobno jest kiepskie :-/ Czy są jakieś deski możliwe do zainstalowania przy tego typu ogrzewaniu? Przecież nikt w całym domu nie kładzie płytek!