AlinaMariusz 26.02.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Czy są jakieś deski możliwe do zainstalowania przy tego typu ogrzewaniu? Są w każdym sklepie z podłogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 26.02.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam, W nowym domu (~250m^2) planuję ogrzewanie z pieca gazowego 1-funkcyjnego kondensacyjnego systemu podłogowego. Pytanie teraz co można na tej podłodze ułożyć? Chciałem mieć drewno, ale przy podłogówce podobno jest kiepskie :-/ Czy są jakieś deski możliwe do zainstalowania przy tego typu ogrzewaniu? Przecież nikt w całym domu nie kładzie płytek! Owszem lite drewno nie najlepiej oddaje ciepło ale są przecież deski warstwowe, które są do tego stworzone. Sprawdź np. deskę barlinecką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil77 07.03.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Mam pytanie do wszystkich którzy mają panele drewniane na podłodze z ogrzewaniem. Czy ktoś użytkuje coś takiego i czy nie ma zbyt dużych spadków wydajności tego ogrzewania. Wiadomo najlepsza do tego systemu jest terakota ale drewno.....to zawsze drewno. Z tą podłogówką jest zawsze problem, niby system bardzo prosty ale jednak pytań jest tysiace. Oczywiście, że jakakolwiek forma drewna czy paneli spowoduje że odczucie tzw ciepłej podlogi będzie nizsze niż w przypadku kafli. Powodem pierwszym jest to że drewno jest izolatorem i temperaturze " cięzej jest przedostac się na zewnatrz. Po drugie chodzi o gestość materiału i pozorne odczucie temperatury. Deska o temp np 21 st w naszym odczuciu bedzie chldniejsza i niz kafel w tej samej temp. pniewaz te matriały maja inną gestoć. zeby lepiej wyobrazić sobie to co mowię to włóz na chwilę ręke do piekarnika o tem 100st C , no nic się wielielkiego nie stanie, a włóż do wody o tem 100st i lub pary wodnej zobaczysz co sie stanie,Niby temp taka sama ale oczucie tej tem jest całkiem inne bo gęstośc materiału jest inna. Dlatego trzeba zastanowic się do czego podłogówka, czy do odczucia ciepłej podłogi czy do grzania domu wyposażonego np w pompe ciepła. Ja założyłem wiele systemów podłogówki gdzie klienci dawali ogrzewan8e na całości. Później sterownik dobierał odpowiedni parametr czynika i co się dzialo? klient dzwoni że podloga zimna, ja zajezdzam i okazuje się że temp w domu 21 st C ale subiektywne odczucie temp podłogi jest dla klienta niezadowalajace. Wiec trzeba się zastanowić co chcemy osiągnać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 09.03.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 . Oczywiście, że jakakolwiek forma drewna czy paneli spowoduje że odczucie tzw ciepłej podlogi będzie nizsze niż w przypadku kafli. Powodem pierwszym jest to że drewno jest izolatorem i temperaturze " cięzej jest przedostac się na zewnatrz. Po drugie chodzi o gestość materiału i pozorne odczucie temperatury. Deska o temp np 21 st w naszym odczuciu bedzie chldniejsza i niz kafel w tej samej temp. pniewaz te matriały maja inną gestoć. Nie zgodzę się z tobą, gdyż drewno samo w sobie jest cieplejsze. To tak jak dotykać dwie ściany wewnętrzne, jedną murowaną a drugą z regipsu. Obie mają tą samą temp ale subiektywnie regips jest cieplejszy. Podłogówka jest do ciepłych domów. U mnie podłoga ma 24-25*C i to wystarcza do nagrzania domu do 22-23*C. Tak z ciekawości ja jako człowiek mam na skórze ok 36*C , moja podłoga o 10*C mniej. Nie odczuwam ciepła a czasem dyskomfort braku ciepłej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.03.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 ja zadam pytanie czy ktoś ma male dzieci i czyste sumienie kladac wszędzie kafle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 10.03.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Na dole mam wszędzie płytki. Na górze wykładzinę dywanową. Nie wiem o co ci chodzi z tymi dziećmi? Mniejsze ma 4 lata starsze 8. Na podłodze jednak nie leżą, czasem siedzą, chyba, że na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.03.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 U mnie płytki tylko tam gdzie konieczność- kuchnia, łazienki, jadalnia,przedsionek, reszta drewno z dywanami jak przy grzejnikach. Wszędzie kafle to przesada, chyba że ktoś jest ich wielbicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.03.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Mam pytanie do wszystkich którzy mają panele drewniane na podłodze z ogrzewaniem. Czy ktoś użytkuje coś takiego i czy nie ma zbyt dużych spadków wydajności tego ogrzewania. Wiadomo najlepsza do tego systemu jest terakota ale drewno.....to zawsze drewno. Przy standardowym ociepleniu domu to czy drewno czy terakota nie ma większego znaczenia przy wydajności ogrzewania. Pomieszczenia z drewnem oczywiście wolniej się nagrzewają (kilka godzin)ale taka sytuacja ma miejsce tylko na początku sezonu, później jeżeli jest wszystko dobrze zrobione nie widać różnicy pod warunkiem że staramy się utrzymać w miarę stałą temp pomieszczeń. Przy podłodze o temp 23* bo taka jest przez większość sezonu kafle będą odczuwalnie zimne a drewno neutralne, bardziej komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 11.03.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Z tą podłogówką jest zawsze problem, niby system bardzo prosty ale jednak pytań jest tysiace. Oczywiście, że jakakolwiek forma drewna czy paneli spowoduje że odczucie tzw ciepłej podlogi będzie nizsze niż w przypadku kafli. Powodem pierwszym jest to że drewno jest izolatorem i temperaturze " cięzej jest przedostac się na zewnatrz. Po drugie chodzi o gestość materiału i pozorne odczucie temperatury. Deska o temp np 21 st w naszym odczuciu bedzie chldniejsza i niz kafel w tej samej temp. pniewaz te matriały maja inną gestoć. zeby lepiej wyobrazić sobie to co mowię to włóz na chwilę ręke do piekarnika o tem 100st C , no nic się wielielkiego nie stanie, a włóż do wody o tem 100st i lub pary wodnej zobaczysz co sie stanie,Niby temp taka sama ale oczucie tej tem jest całkiem inne bo gęstośc materiału jest inna. Dlatego trzeba zastanowic się do czego podłogówka, czy do odczucia ciepłej podłogi czy do grzania domu wyposażonego np w pompe ciepła. Ja założyłem wiele systemów podłogówki gdzie klienci dawali ogrzewan8e na całości. Później sterownik dobierał odpowiedni parametr czynika i co się dzialo? klient dzwoni że podloga zimna, ja zajezdzam i okazuje się że temp w domu 21 st C ale subiektywne odczucie temp podłogi jest dla klienta niezadowalajace. Wiec trzeba się zastanowić co chcemy osiągnać alez drogi panie ...panele owszem nie drewno ...zapraszam na budowe gdzie drewwno a jest to jatoba czyli gestosc okolo 900kg ma m szescienny (dab dla porownania ma okolo 650)jest cieplejsza od kafelek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 12.03.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 zapytam bo tu sporo osób zagląda czy miał ktoś do czynienia z firmą podłogi. info z Warszawy? proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 14.03.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Mam pytanie do osób użytkujących panele podłogowe wraz z ogrzewaniem podłogowym: czy z panelami nic się nie dzieje w dłuższym okresie użytkowania oraz jakie ogóle są wasze wrażenie z takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.03.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 alez drogi panie ...panele owszem nie drewno ...zapraszam na budowe gdzie drewwno a jest to jatoba czyli gestosc okolo 900kg ma m szescienny (dab dla porownania ma okolo 650)jest cieplejsza od kafelek... to ja zapraszam do siebie- 15mm drewno zero problemów a po zuzyciu jakoś nie widzę problemu z grzaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 15.03.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 wszystko zależny od zapotrzebowania na ciepło danego pomieszczenia i jakie drewno ma być zastosowane. Nie można powiedzieć że drewno każdej grubości i wszędzie będzie złe. malux20 - Masz ciepły dom (małe straty) więc i przez drewno ogrzejesz, a 15mm to nie takie grube drewno Problem pojawia się przy większych grubościach lub domach o większym zapotrzebowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 15.03.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam, O podłogówkach można napisać kilka tomów książek......Prawidłowo dobrana i wykonana podłogówka bedzie instalacją na całe zycie. Jest to najbardziej ekonomiczne ogrzewanie. Do podłogówki jednak trzeba sie przyzwyczaić. Dla niektórych podloga musi być zawsze ciepła a wrecz bardzo ciepła, to błąd. Ogrzewanie podłogowe to ogrzewanie niskotemperaturowe. Koszty związane z eksploatacją ogrzewania podlogowego są różne a mianowicie dlatego, że każdy dom jest inny. Cały problem polega na tym iż za wszelką cenę chcemy jak najtaniej wybudować i zaizolować nasz dom. Jezeli juz na etapie elewacji i ocieplenia poddasza oszczedzamy to pózniej bedziemy bardzo zdziwieni kosztami eksploatacji ogrzewania. Ja zawsze polecam swom inwestorą 100% podłogówki do tego mądrze dobrana automatyka i oczywiście kocioł kondensacyjny, bądz pompe ciepła. Dla przykladu podam mój dom ma powierzchnię 200m2-100%ogrzewania podlogowego. Dom bardzo ciepły w technologi HBE. Koszty eksloatacyjne średnio 400-430 zł/miesiecznie za gaz. Kociol kondensacyjny Vaillant Ecocompakt, automatyka ogrzeania podlogowego Salus. Jak widac mozna. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 15.03.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Z tą automatyką to bym nie przesadzał, pomaga zniwelować błędy popełnione przy instalacji ale zupełnie niepotrzebna przy PC i dla chcących grzać w taniej taryfie. Więcej elementów które mogą nawalić. Za jej cenę będę grzał ze 3 sezony lub więcej. U mnie od 10.2012-02.2013 - 1175,54 zł CO + CWU -7,5m3/mies, normalny dom bez automatyki, temp wew. 22*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 16.03.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Ja natomiast nie wszystkim doradzam 100% podłogówki, bo często też ścienne lub czasem sufitowe. Nie wszędzie można położyć podłogowe i nie zawsze ma ono sens. Automatykę również proponuję tam gdzie jest potrzeba, gdyż w domach b. ciepłych i z dużą akumulacją "nie zawsze" jest potrzebna. Dlatego proponuję rozwiązania optymalne w danym przypadku, a droższe dodatki jak jest konieczność lub inwestor chce je mieć. Tomku - czemu nie zrobiłeś sobie PC? ...miałbyś średnio 250 zł miesięcznie oszczędności, co daje 3000 zł rocznie więc może warto? Dawno budowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 no zgadzam się z wamiu mnie to odczucia dla nóg są takie jakby nic nie grzało.ja to sie nawet liczę że mi merbau popeka-trudno taki urok no ale przyjemnosc chodzenia po drewnie jest bezcenna.niby plytki grzeją ale jakoś tak chłodniej subiektywnie.izolować[pilnować starannosci] robić prostą instalację i cieszyć się brakiem grzejnikówu mnie zasilanie to kręci się w okolicach 23,5-26 [grzeje pompa okolo 4-5 h obecnie]zimą zdarzało sie 29-30 przez 10 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 20.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Malux, zima mija. Jak się zachowywała podłoga? Pojawiły się te szpary?Dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekoheat 21.03.2013 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Mam pytanie do osób użytkujących panele podłogowe wraz z ogrzewaniem podłogowym: czy z panelami nic się nie dzieje w dłuższym okresie użytkowania oraz jakie ogóle są wasze wrażenie z takiego rozwiązania ? U mnie też panele dają radę bez zarzutów. Ważne, żeby temp. posadzki nie przekraczała 27oC. Dla nowego budynku bez szaleństwa z ogromnymi oknami, zapotrzebowanie na ciepło powinno być na tyle małe, że panele nie będą problemem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.03.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Spostrzeżenia innych użytkowników, też oczywiście mile widziane Malux, zima mija. Jak się zachowywała podłoga? Pojawiły się te szpary? Dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts