ekoheat 02.11.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Jest kilka patentów na instalacje w technologii suchej. Szczególnie w Skandynawii gdzie bardzo popularne są domy w konstrukcji szkieletowej, na poddaszach instaluje się często tego typu podłogówkę. Musiałbyś narysować dokładnie jak chcesz to wykonać. Natomiast my realizujemy tego typu instalacje albo na frezowanej OSB z wkładką aluminiową która rozprowadza równomiernie ciepło pod wykończenie podłogi, albo stosujemy suchy mix cementu i piasku, który tworzy niestety dodatkowe obciążenie i trzeba podać wyższą temp. zasilania żeby uzyskać optymalną wydajność w takim przypadku. Pierwsza opcja jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hemidall 19.04.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam, Szukam na forach i stronach różnych producentów parkietów, jasnych informacji, pomocnych w podjęciu decyzji i nie znajduję odpowiedzi na kluczowe kwestie. A mianowicie: 1. Dlaczego deska wielowarstwowa jest lepsza od litej, skoro dla obu muszę trzymać się ograniczenia 27C na ich powierzchni, oraz wilgotności >45%? 2. Dlaczego cienkie deski są lepsze od grubych, skoro moc jaką potrzebuję dostarczyć, wynika z temperatury na ich powierzchni, a ta ma te same ograniczenie (27C) niezależnie jak gruba jest deska? Więc niezależnie od grubości deski, maksymalna moc jaką mogę dostarczyć do pomieszczenia będzie taka sama. Z tego co wyczytałem/usłyszałem, przy deskach wielowarstwowych mogę pozwolić sobie na szerokie deski bez ryzyka wypaczenia, a przy litych raczej powinienem wybierać wąskie. Czy na tym polega cała ta różnica? A w temacie grubości, znalazłem informację że przy grubszej desce ( a właściwie desce z większym oporem) muszę ustawić wyższą temperaturę na podłogówce. Ale czy podniesienie temperatury jastrychu wpływa na trwałość deski? Skoro dla niej liczy się tylko temperatura powierzchni i wilgotność?Owszem, wyższa temp, to nieznacznie większe zużycie energii do ogrzania domu, a rury podłogówki też nieznacznie szybciej dokończą żywota, ale czy coś poza tym? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts