Nefer 17.10.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 a tu jatoba : http://www.galeriaparkietu.pl/images/realizacje/102_b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 19.10.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Ja kupuję dąb z Finish Parkietu - tylko cieńszy ( 11 mm zamiast 14mm, który przeznaczony jest a rynek niemiecki). Dzięki temu ciepło bedzie trochę łatwiej przenikać. A co do mitu o złym przewodnictwie cieplnym to pod podłogówką masz 10-20 cm steropianu na parterze i przymnajmnniej 3 na piętrze. Jak sądzisz co jest lepszym izolatorem 3 cm styropianu czy 11 mm drewna ? Drewno na podłogówce tylko zwiekszy Ci pojemność cieplną podłogi, co odczujesz niekorzystnie tylko na początku grzania tzn nie zrobi się w domu błyskawicznie cieplo po włączeniu CO. Ciepło które zmagazynuje drewno przecież Ci z domu nie ucieknie . Co do drewna ważne jest aby było klejone ( nie paczyło się) i było przeznaczone do ogrzewania podłogowego ( miało niską kurczliwość) z polskich tylko dąb plus egzotyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilma 20.10.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 ja widziałam takie produkty w sieci sklepów KOMFORT. niestety od 170 zl / m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonga 20.10.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 170 zł/m2 taniocha widzieliście cennik marchewki najtańszy dąb 320 zł/m2 jestem przerazony sam szukam drewna na podłogówkę jak nieznajdę w sensowniejszej cenia to zostanę przy grzejnikach w salonie inaczej samo drewno do salonu bedzie kosztowało z 10 000 bez montażu transporty i lakieru . może ktośjednak ma namiary na sensowne i nie za drogie drewno na podłogówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 20.10.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Ale naród mamy uparty. Nie ma specjalnego drewna na ogrzewanie podlogowe. Teoretycznie można położyć każde jedno, ale wygląd wielu podłóg w sezonie grzewczym byłby nie do zaakceptowania prze domowników. Jeżeli ktoś lubi szpary między klepkami/deskami i pofalowane krawędzie, będzie zachwycony nawet z buku/lapacho na ogrzewaniu podłogowym. Jeżeli ktoś lubi podłogi idealne to musi szukać w/g poniższego klucza: Po pierwsze. parkiety warstwowe/panele drewniane; Po drugie. mozaiki/parkiety przemysłowe; Po trzecie. parkiety lite ze stabilnych gatunków drewna. I na zakończenie uwaga. Grubość nie jest aż tak istotna jak szerokość klepki/lamelki. Dlaczego? Powód jest prosty. Ogrzewanie osusza drewno, drewno oddając wilgoć zmniejsza swoją objętość (kurczy się). Im szersza klepka/lamelka tym większy skurcz pojedynczego elementu, a w konsekwencji tym większe szpary pomiędzy klepkami/lamelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetta_p 22.10.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Moj maz zaczyna mnie namawiac do ogrzewania podlogowego w naszym budujacym sie domu. Glownie chodzi o salon, bo chemy go miec bardzo przeszkolnego i po prostu nie ma gdzie zamontowac grzejnikow. Ja natomiast marzylam zawsze o pieknej drewnianej podlodze w salonie i wiem ze niestety podlogowka i drewniana podloga nie 'wspolgra' . Jakos nie umiem przekonac sie do plytek gresowych w salonie, maz przekonuje mnie z calej sily, ale mnie takie wnetrza wydaja sie bardzo 'zimne'. I teraz pytanie czystko praktyczne: czy trudno utrzymac czystosc na takich gresowych plytkach? Czy one faktycznie zawsze sie tak bylszcza, czy tylko w sklepie pieknie wypolerowane? Jesli macie ogrzewanie podlogowe, to czy macie w calym domu czy tylko w salonie? Jesli takze jest ono w sypialniach, to wtedy jaka podloga?? Ja myslalam o dobrej wykladzinie (odpukac nikt nie ma alergii u nas, wiec mam nadzieje ze bedzie ok) , ale chyba wykladzina i podlogowka tez nie wspolgra . Z gory dziekuje za odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 22.10.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ja mam dokładnie z tego samego powodu łupek kwarcytowy na podłodze w salonie; mimo że jeszcze nie zaimpregnowany i zakurzony, wygląda bardzo interesująco, ciekawiej niż gres. W reszcie domu, gdzie zamierzam używać ogrzewania podłogowego tylko sporadycznie - będę miała lity parkiet z czarnego dębu, 16 mm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 22.10.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ja mam dokładnie z tego samego powodu łupek kwarcytowy na podłodze w salonie; mimo że jeszcze nie zaimpregnowany i zakurzony, wygląda bardzo interesująco, ciekawiej niż gres. W reszcie domu, gdzie zamierzam używać ogrzewania podłogowego tylko sporadycznie - będę miała lity parkiet z czarnego dębu, 16 mm grubości. A jak wyglada taki łupek? Chętnie zobaczyłabym jakieś zdjęcie. A jeśli chodzi o podłogowkę i drewno na podlodze to sporo bylo juz tego na forum generalnie średnio ta sprawa wyglada z tego co pisza specjalisci najlepiej na podloge nadaja sie parkiety 3warstwowe (np deska barlinecka) dokladnie przeczytasz tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1324576&highlight=#1324576 przy drewnianej podlodze i duzych przeszkleniach chyba najlepszym (i niestety najdrozszym) sposobem na ogrzanie sa chyba grzejniki kanałowe (umieszczane w podlodze) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 22.10.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Łupek mnie zauroczył swoją fakturą. Jest lekko chropowaty i występuje w wielu odmianach kolorystycznych - widziałam kolory od srebrnego przez rudo-brązowy po fioletowy! Ja z uwagi na chłodną kolorystykę wnętrza (efekt rustykalny odpadał) wybrałam łupek antracytowy - kolorystycznie dość jednolity, o lekko zarysowanej fakturze. Ponieważ salon jest otwarty na jadalnię i hall, łupek będzie sąsiadował z parkietem z dębu czarnego. Jak tylko przewali się nawałnica parkieciarska (od jutra kładą mi parkiet), zrobię zdjęcia. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 28.10.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 anetta_p u siebie mam ogrzewanie podłogowe w całym domu włącznie z salonem i sypialniami gdzie mam podłogę z merbau 15mm. Możesz spokojnie kłaść drewno na podłogówkę jesli pod podłogą masz wystarczająco dużo ocieplenia (min 10cm styropianu). Należy się tez liczyć z możliwością występowania szczelin w podłodze ale to tylko dodaje jej uroku bo nic gorszego nie może cie spotkać niż piękna podłoga drewniana bez szczelin o której każdy nowy gość zapyta gdzie kupiłaś tak piękne panele pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.10.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 znlazłam taki łupek kwarcytowy : http://www.artstone.com.pl/file/zdjecia/posadzki/m/posadzka1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.10.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 to czarne to też łupek : http://www.stylowekominki.pl/images/obudowa_quazar_lupek_.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.10.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 a tu więcej łupków - obrobione - ładne :) http://www.beltrami.pl/productgroups/33/109/-10/5/lupek.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 30.10.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 a tu więcej łupków - obrobione - ładne :) http://www.beltrami.pl/productgroups/33/109/-10/5/lupek.aspx Ten czarny to mój!, kupiłam łupek właśnie w Beltrami, cena bardzo atrakcyjna - 120 zł za m kw. A w realu wygląda jeszcze ładniej, podobno po impregnacji ma być jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 30.10.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 anetta, mialam ten sam problem zdecydowałam się na ogrzewanie podłogowe i gres przypominający w strukturze drewno - jak wyjdzie - zobaczymy jestem pozytywnie nastawiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 30.10.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A ja podłączę się do tematu jesli można mam podłogówkę i zapadła decyzja o drewnie i teraz pytanie jakie najlepiej ma być ciemne ale nie czarne i często użytkowane nawet bardzo (koy i dwójka małych czartow + wyjście na taras) decyzję moge odwlec co najwyżej do jutra bo za miesiąc musze się wprowadzić. - wyrzucają mnie z mojego mieszkania w grudniu - bo sprzedałam no i wolałabym w betony nie wchodzić. I tak mam przy moich ograniczonych funduszach padło na: sapela - barlinek i boję się o jakośc lamparkiet - 8 mm - wycyklinowany i zalakiewrowany z jednej strony - jatoba z OBI czuy może kupić dąb surowy i go barwić i olejować? pomocy i to szybkiej reanimacji potrzebuje bo mąż mnie zabije - grozi od 2 tygodni a ja czytam czytam i głupsza coraz jestem anowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 30.10.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 anowi: dąb nie bardzo sie nadaje na podłogówkę olejowanie to bardzo dobry pomysł lamparkiet 8mm to może byc nieco przymało - nie przejmuj się grubościa drewna o ile jest to poniżej 15mm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.10.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 a tu więcej łupków - obrobione - ładne :) http://www.beltrami.pl/productgroups/33/109/-10/5/lupek.aspx Ten czarny to mój!, kupiłam łupek właśnie w Beltrami, cena bardzo atrakcyjna - 120 zł za m kw. A w realu wygląda jeszcze ładniej, podobno po impregnacji ma być jeszcze lepiej. Jest absolutnie piękny - dlaczego nie pasuje mi do koncepcji ? Czyżby pora zmienić koncepcję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia23 30.10.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A ja podłączę się do tematu jesli można mam podłogówkę i zapadła decyzja o drewnie i teraz pytanie jakie najlepiej ma być ciemne ale nie czarne i często użytkowane nawet bardzo (koy i dwójka małych czartow + wyjście na taras) decyzję moge odwlec co najwyżej do jutra bo za miesiąc musze się wprowadzić. - wyrzucają mnie z mojego mieszkania w grudniu - bo sprzedałam no i wolałabym w betony nie wchodzić. I tak mam przy moich ograniczonych funduszach padło na: sapela - barlinek i boję się o jakośc lamparkiet - 8 mm - wycyklinowany i zalakiewrowany z jednej strony - jatoba z OBI czuy może kupić dąb surowy i go barwić i olejować? pomocy i to szybkiej reanimacji potrzebuje bo mąż mnie zabije - grozi od 2 tygodni a ja czytam czytam i głupsza coraz jestem anowi Na ogrzewanie podłogowe tylko tzw.Finisz Parkiet (z twardego drzewa np.dębu lub egzotycznego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.10.2006 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Na ogrzewanie podłogowe tylko tzw.Finisz Parkiet (z twardego drzewa np.dębu lub egzotycznego) A to ciekawe. Skad masz te wiadomosci? Czy twardosc = stabilnosc ? Dlaczego "tylko"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts