Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, ogrzewanie podłogowe a drewno, podłoga drewniana, deski, parkiet

MM1719499045

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja kupuję dąb z Finish Parkietu - tylko cieńszy ( 11 mm zamiast 14mm, który przeznaczony jest a rynek niemiecki). Dzięki temu ciepło bedzie trochę łatwiej przenikać. A co do mitu o złym przewodnictwie cieplnym to pod podłogówką masz 10-20 cm steropianu na parterze i przymnajmnniej 3 na piętrze. Jak sądzisz co jest lepszym izolatorem 3 cm styropianu czy 11 mm drewna ? Drewno na podłogówce tylko zwiekszy Ci pojemność cieplną podłogi, co odczujesz niekorzystnie tylko na początku grzania tzn nie zrobi się w domu błyskawicznie cieplo po włączeniu CO. Ciepło które zmagazynuje drewno przecież Ci z domu nie ucieknie :-) . Co do drewna ważne jest aby było klejone ( nie paczyło się) i było przeznaczone do ogrzewania podłogowego ( miało niską kurczliwość) z polskich tylko dąb plus egzotyczne

170 zł/m2 taniocha :lol:

widzieliście cennik marchewki najtańszy dąb 320 zł/m2

jestem przerazony sam szukam drewna na podłogówkę jak nieznajdę w sensowniejszej cenia to zostanę przy grzejnikach w salonie

inaczej samo drewno do salonu bedzie kosztowało z 10 000 bez montażu transporty i lakieru .

może ktośjednak ma namiary na sensowne i nie za drogie drewno na podłogówkę ?

Ale naród mamy uparty. :D

Nie ma specjalnego drewna na ogrzewanie podlogowe. :lol: Teoretycznie można położyć każde jedno, ale wygląd wielu podłóg w sezonie grzewczym byłby nie do zaakceptowania prze domowników. :oops: Jeżeli ktoś lubi szpary między klepkami/deskami i pofalowane krawędzie, będzie zachwycony nawet z buku/lapacho na ogrzewaniu podłogowym. :wink: Jeżeli ktoś lubi podłogi idealne to musi szukać w/g poniższego klucza:

Po pierwsze. parkiety warstwowe/panele drewniane;

Po drugie. mozaiki/parkiety przemysłowe;

Po trzecie. parkiety lite ze stabilnych gatunków drewna. :roll:

I na zakończenie uwaga. Grubość nie jest aż tak istotna jak szerokość klepki/lamelki. :wink: Dlaczego? :o Powód jest prosty. Ogrzewanie osusza drewno, drewno oddając wilgoć zmniejsza swoją objętość (kurczy się). Im szersza klepka/lamelka tym większy skurcz pojedynczego elementu, a w konsekwencji tym większe szpary pomiędzy klepkami/lamelkami. :(

Moj maz zaczyna mnie namawiac do ogrzewania podlogowego w naszym budujacym sie domu. Glownie chodzi o salon, bo chemy go miec bardzo przeszkolnego i po prostu nie ma gdzie zamontowac grzejnikow.

Ja natomiast marzylam zawsze o pieknej drewnianej podlodze w salonie i wiem ze niestety podlogowka i drewniana podloga nie 'wspolgra' :-?. Jakos nie umiem przekonac sie do plytek gresowych w salonie, maz przekonuje mnie z calej sily, ale mnie takie wnetrza wydaja sie bardzo 'zimne'.

I teraz pytanie czystko praktyczne: czy trudno utrzymac czystosc na takich gresowych plytkach? Czy one faktycznie zawsze sie tak bylszcza, czy tylko w sklepie pieknie wypolerowane?

Jesli macie ogrzewanie podlogowe, to czy macie w calym domu czy tylko w salonie?

Jesli takze jest ono w sypialniach, to wtedy jaka podloga?? Ja myslalam o dobrej wykladzinie (odpukac nikt nie ma alergii u nas, wiec mam nadzieje ze bedzie ok) :roll:, ale chyba wykladzina i podlogowka tez nie wspolgra :x .

Z gory dziekuje za odpowiedz!

Ja mam dokładnie z tego samego powodu łupek kwarcytowy na podłodze w salonie; mimo że jeszcze nie zaimpregnowany i zakurzony, wygląda bardzo interesująco, ciekawiej niż gres. W reszcie domu, gdzie zamierzam używać ogrzewania podłogowego tylko sporadycznie - będę miała lity parkiet z czarnego dębu, 16 mm grubości.

Ja mam dokładnie z tego samego powodu łupek kwarcytowy na podłodze w salonie; mimo że jeszcze nie zaimpregnowany i zakurzony, wygląda bardzo interesująco, ciekawiej niż gres. W reszcie domu, gdzie zamierzam używać ogrzewania podłogowego tylko sporadycznie - będę miała lity parkiet z czarnego dębu, 16 mm grubości.

A jak wyglada taki łupek? Chętnie zobaczyłabym jakieś zdjęcie.

A jeśli chodzi o podłogowkę i drewno na podlodze to sporo bylo juz tego na forum

generalnie średnio ta sprawa wyglada

z tego co pisza specjalisci najlepiej na podloge nadaja sie parkiety 3warstwowe (np deska barlinecka)

dokladnie przeczytasz tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1324576&highlight=#1324576

przy drewnianej podlodze i duzych przeszkleniach chyba najlepszym (i niestety najdrozszym) sposobem na ogrzanie sa chyba grzejniki kanałowe (umieszczane w podlodze)

pozdrawiam

Łupek mnie zauroczył swoją fakturą. Jest lekko chropowaty i występuje w wielu odmianach kolorystycznych - widziałam kolory od srebrnego przez rudo-brązowy po fioletowy! Ja z uwagi na chłodną kolorystykę wnętrza (efekt rustykalny odpadał) wybrałam łupek antracytowy - kolorystycznie dość jednolity, o lekko zarysowanej fakturze. Ponieważ salon jest otwarty na jadalnię i hall, łupek będzie sąsiadował z parkietem z dębu czarnego. Jak tylko przewali się nawałnica parkieciarska (od jutra kładą mi parkiet), zrobię zdjęcia.

[/img]

anetta_p

u siebie mam ogrzewanie podłogowe w całym domu włącznie z salonem i sypialniami gdzie mam podłogę z merbau 15mm. Możesz spokojnie kłaść drewno na podłogówkę jesli pod podłogą masz wystarczająco dużo ocieplenia (min 10cm styropianu). Należy się tez liczyć z możliwością występowania szczelin w podłodze ale to tylko dodaje jej uroku bo nic gorszego nie może cie spotkać niż piękna podłoga drewniana bez szczelin o której każdy nowy gość zapyta gdzie kupiłaś tak piękne panele :)

pozdrawiam

A ja podłączę się do tematu jesli można :wink:

mam podłogówkę i zapadła decyzja o drewnie i teraz pytanie jakie najlepiej :-? ma być ciemne ale nie czarne i często użytkowane nawet bardzo (koy i dwójka małych czartow + wyjście na taras)

decyzję moge odwlec co najwyżej do jutra bo za miesiąc musze się wprowadzić. 8) - wyrzucają mnie z mojego mieszkania w grudniu - bo sprzedałam :D no i wolałabym w betony nie wchodzić.

I tak mam przy moich ograniczonych funduszach padło na:

sapela - barlinek :oops: i boję się o jakośc

lamparkiet - 8 mm - wycyklinowany i zalakiewrowany z jednej strony - jatoba z OBI 8)

czuy może kupić dąb surowy i go barwić i olejować?

pomocy i to szybkiej reanimacji potrzebuje bo mąż mnie zabije :roll: - grozi od 2 tygodni a ja czytam czytam i głupsza coraz jestem

anowi

a tu więcej łupków - obrobione - ładne :):)

http://www.beltrami.pl/productgroups/33/109/-10/5/lupek.aspx

Ten czarny to mój!, kupiłam łupek właśnie w Beltrami, cena bardzo atrakcyjna - 120 zł za m kw. A w realu wygląda jeszcze ładniej, podobno po impregnacji ma być jeszcze lepiej. :D

Jest absolutnie piękny - dlaczego nie pasuje mi do koncepcji ? Czyżby pora zmienić koncepcję :):)

A ja podłączę się do tematu jesli można :wink:

mam podłogówkę i zapadła decyzja o drewnie i teraz pytanie jakie najlepiej :-? ma być ciemne ale nie czarne i często użytkowane nawet bardzo (koy i dwójka małych czartow + wyjście na taras)

decyzję moge odwlec co najwyżej do jutra bo za miesiąc musze się wprowadzić. 8) - wyrzucają mnie z mojego mieszkania w grudniu - bo sprzedałam :D no i wolałabym w betony nie wchodzić.

I tak mam przy moich ograniczonych funduszach padło na:

sapela - barlinek :oops: i boję się o jakośc

lamparkiet - 8 mm - wycyklinowany i zalakiewrowany z jednej strony - jatoba z OBI 8)

czuy może kupić dąb surowy i go barwić i olejować?

pomocy i to szybkiej reanimacji potrzebuje bo mąż mnie zabije :roll: - grozi od 2 tygodni a ja czytam czytam i głupsza coraz jestem

anowi

Na ogrzewanie podłogowe tylko tzw.Finisz Parkiet (z twardego drzewa np.dębu lub egzotycznego)