dominikams 03.01.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No to w takim razie może dołożę czujkę przy kominku, na wysokości oczu - eeee.... przepraszam, gęby Mam możliwość doprowadzenia tam kabla, otworkiem w stropie - kabel dojdzie z kominka do garderoby, gdzie jest centrala. Założenie było takie, że czujka wysyła sygnał do monitoringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 03.01.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 u rodzicow jest czujnik gazu ktory reaguja gdy gotuja kapuste kiszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.01.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 A po spożyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 03.01.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Maddy Nie szalejmy! Większość i tak prędzej wpadnie pod auto niż się podtruje! Takie jest prawdopodobieństwo... Adam M. Statystycznie pewnie tak Ale w moim przypadku to właśnie detektor czadu ustrzegł mnie i moją rodzinę przed pewną śmiercią. Gdybym wcześniej o nim pomyślała i zainstalowała w łazience, ustrzegłby także moją córkę przed podtruciem i jego konsekwencjami . Tak więc od dwóch lat stoi sobie w łazience na półeczce, nikomu nie przeszkadza, a ja śpię spokojniej. Przynajmniej jedno zagrożenie mam pod kontrolą. A przechodząc przez ulicę, staram się mieć oczy dookoła głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No, to jest kolejny konstruktywny wniosek! TO SIĘ generalnie NIE ZWRÓCI!!! (statystyka) ALE WARTO MIEĆ!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 03.01.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Podobnie jak spadochron (ale warto mieć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 03.01.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 kurcze...przestraszyłam się jak ten wątek poczytałam i lece jutro czujki kupować...nie ma to tamto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 03.01.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No, to jest kolejny konstruktywny wniosek! TO SIĘ generalnie NIE ZWRÓCI!!! (statystyka) ALE WARTO MIEĆ!!! Adam M. A ja twierdzę, że mój zwrócił się w momencie zakupu, bo życie całej mojej rodziny jest bezcenne. A żyjemy wszyscy do tej pory dzięki temu, że detektor nie pozwolił nam spokojnie spać, gdy została usunięta jedna, ale jak się okazało nie jedyna przyczyna ulatniania się czadu. A co do bezpieczeństwa, to każdy sam dba o swoje przy pomocy dostępnych środków technicznych i własnego rozumu. Ludzie jeżdżą bez zapiętych pasów i niekoniecznie wszyscy giną z tego powodu w wypadkach. A jednak niejednego uratowały (statystyka) Podobnie jak spadochron (ale warto mieć ) Jak skaczesz z samolotu, to warto P.S. Samochód też się nigdy nie zwróci, a prawie wszyscy mają, niektórzy nawet więcej niż jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MamusiaTomusia 04.01.2008 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 No dobra, to jaka czujke kupic? jakiej firmy? na prad czy na baterie? I kolejne pytanie czy zamontowac ja w salonie (tam jest kominek) czy na pietrze gdzie sa sypialnie, a moze kupic dwie i jedna w salonie a druga np na korytarzu np. miedzy sypialniami?Gdzies czytalam, ze jesli kominek ma rozprowadzenie cieplego powietrza to w kazdym pomieszczeniu z rozprowadzeniem powinna byc czujka. Prawda czy przesada? W sumie nawiewane jest cieple powietrze, a nie dym. No ale z drugiej strony...Adam_mk moze wymyslisz cos sensownego, bo o takiej czujce mysle odkad zaczelam palic w kominku. Na razie kominek i komin jest nowy, ale... Mam jeszcze piec dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania. Czy do kotlowni tez powinnam?Poleccie jakas dobra sensowna firme, a przy okazji zebym nie zbankrutowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2008 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Jest specjalizująca się w czujnikach gazu firma "Gazeks"Trzeba by poszukać, bo oferują szeroki wachlarz.Adam M.Takie coś?http://www.gazex.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MamusiaTomusia 04.01.2008 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A napisz mi prosze czy jesli mam nawiew cieplego powietrza z kominka do sypiani na gorze, to tam tez powinnam miec oddzielne czujki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2008 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 W kotłowni postawiłbym raczej czujnik gazu palnego na jaki jest ten piec.Jakby tak sie coś pochrzaniło i zaczęło by sie tworzyć wadium, mieszanina piorunująca (największe prawdopodobieństwo) to zadziała i powiadomi.Kominek czy wkład?Podejrzewam - wkład kominkowy.Czad może się pojawić w jego otoczeniu. Tam przydałby się czujnik.Piętro?Sam nie wiem. Trzeba by dobrze obejrzeć dom i oszacować czy i gdzie się czad może przedostać.To robota dla alarmiarza. Specjalistę od zagrożeń (w tym od zagrożeń włamaniem).Obejrzy i powie czy i gdzie.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MamusiaTomusia 04.01.2008 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Dziekuje bardzo, juz zamowilam o taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=291616940 mam nadzieje ze bedzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Dobry, bo specjalizowany do CO.O cenach się nie wypowiadam.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 04.01.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 a ja mam kominek z płaszczem wodnym,piec na prąd to czy ten czujnik czadu to mam na wysokości oczu w salonie powiesic przy kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.01.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Dziekuje bardzo, juz zamowilam o taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=291616940 mam nadzieje ze bedzie dobry. Sprawdzony i praktyczny produkt, szczególnie model z wyświetlaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.01.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 a czy w przypadku podgrzewacza gazowego z zamknieta komora spalania może dojść do rozczelnienia i powstania zagrożenia? Niestety tak! Teoretycznie nowoczesne urządzenia gazowe jakimi są kotły z zamkniętą komorą spalania nie powinny generować w spalinach zanieczyszczeń CO, niestety jest to tylko urządzenie i np. nie serwisowane jest w stanie zmienić swe parametry spalania na powiedzmy niezbyt korzystne. W dobie szczelnych budynków mieszkalnych wentylacja wywiewna pomieszczenia z kotłem w każdej chwili może dostać tzw. zwrotnego ciągu kominowego i o zassanie spalin z ponad dachu z usytuowanego nieopodal wylotu przewodu spalinowego wcale nietrudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
26kW 05.01.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 U mnie jest tak:- w kuchni kuchenka gazowa i nad nią czujnik gazu i CO ( na zasilacz sieciowy)- w łazience podgrzewacz gazowy Vaillant i na jego wysokości czujnik CO "KIDDE" na 3 paluszki. Vaillant ma czujnik ciągu kominowego i chyba czujnik gazu.- w kotłowni jest kocioł centralnego ogrzewania Saunier Duval , nie mam tam czujników ponieważ czujnik gazu i ciągu kominowego wbudowany jest w kocioł. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Czy ktoś się orientuje czy są jakieś czujniki stężenia gazów szkodliwych, które podają wartość i wysyłają wartość pomiaru do centrali alarmowej? Chodzi mi o to, że np. Satel produkuje takie prowizorki wysyłające jeden bit sygnału (jest alarm albo nie ma), że ja nie wiem jakie jest stężenie gazu. Przy "jakiejś tam wartości" wysyłany jest sygnał do centrali. Zmuszają mnie do zaufania producentowi czujki nie i mogę odczytać sobie wartości gdy jest ona niższa niż stan alarmowy. W ogóle to ideałem byłyby zintegrowane czujki do poszczególnych pomieszczeń dokonujące pomiaru wielkośći i wysyłające sygnały do centrali alarmowej, która steruje również centralą wentylacyją i zaworami gazu. Łazienka:- gaz ziemny (metan-etan)- CO- wilgotność Kuchnia:- gaz ziemny (metan-etan)- CO- wilgotność- zaparowanie- czujnik dymu (coś się przypala) Pokój:- czujnik dymu- CO2 (zwiększenie wentylacji w nocy, gdy stężenie CO2 wzrosło)- wilgotność W razie np. wzrostu wilgotności lub CO2 zwiększam wydajność centrali wentylacyjnej.Niestety pewnie pojawią się za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.01.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 trochę mniej na temat, ale skoro zapytałeś też o wilgotność. czujki wilgotności z wyjściem cyfrowym: http://www.tme.pl/czujnik-wilgotnosci-i-temperatury-obudowa-smd-4pin/arts/pl/html_nowe2/sht11.html łatwo podpiąć to do jakiegoś mikrokontrolera, odczytać wynik i coś z tym zrobić (np. wysterować wentylatory). ewentualnie z wyjściem napięciowym, które można do jakiegoś sterownika na wejście analogowe podać:http://www.tme.pl/modul-wilgotnosci-30-90-rh-5vdc-30x40x10mm/arts/pl/a29/sy-hs-220.htmlhttp://www.tme.pl/czujnik-wilgotnosci-z-liniowym-wyjsciem-napieciowym/arts/pl/a29/hih-4000-002.htmlalbo plus przetwornik A/D i też będzie cyfrowo. co do reszty to szerze mówiąc nie wiem czy dokładna wartość komuś potrzebna bardziej niż ciekawostka. progi z jednej strony są ustawione dość nisko, żeby mieć jeszcze czas na zareagowanie, a z drugiej tak, że już prawie na pewno coś jest nie tak (pomijając źle dobraną lokalizację i/lub uszkodzenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts