hes 09.01.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Mialem kiedyś "okazję" ratować sąsiada z tej samej klatki schodowej, kiedy mieszkaliśmy jeszcze w wielorodzinnym domu. Sąsiadka przybiegla z krzykiemże mąż poszedl sie kąpać i nie reaguje na jej pytania. Trzeba bylo szybkodzialać, wybralem siekierę i rozwaliliśmy drzwi. Gość leżal nagi na plecachsiny, cały w drgawkach. Po wyciągnięciu na zewnątrz, malym sztucznymoddychaniu, wezwaniu pogotowia, doszedl powoli do siebie. Póżniej dowiedziałem się, że zdążył się po kąpieli wytrzeć ręcznikiem i chciałza chwilę wychodzić. Tyle pamiętal. Zatkali zupełnie wylot spalin z piecyka gazowego, żeby bylo cieplejczyli spaliny leciały wprost do łazienki...Wcześniej kąpała sie jego żona... Mieli tak zrobione calymi latami...Pamietam intensywny zapach, prawie smak- coś w rodzaju kwaśnegozaduchu. Do dzisiaj jestem na niego uczulony, podobny czulemw sklepach podgrzewanych słynnymi piecykami gazowymi z katalizatorem. Nawiasem mówiąc, prawdopodobnie w przypadku tej łazienki nie trzebabylo nawet czadu- wystarczyl całkowity brak tlenu, który zupełnie zużylten piecyk, no i przy okazji mnóstwo dwutlenku węgla. Chociaż CO teżpewnie tam byl...Na tej samej ulicy zupelnie podobnie zmarła 14- latka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.01.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jestem pewien, że za kilka lat wejdzie przepis, że nie wolno w żadnym pomieszczeniu typu łazienka, kuchnia instalować piecyków z otwartą komorą spalania. Przepis pewnie będzie dotyczył nowych mieszkań, a w starych będzie obowiązek instalacji czujniku tlenku węgla jeśli jest piecyk z otwartą komorą spalania. Obecny przepis mówi o "pomieszczeniu mieszkalnym" przy czym łazienka i kuchnia nie są zaliczane do pomieszczeń mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 09.01.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 podsumowując to co zostało napisane rozważmy dwa skrajne przypadki: - czujnik pod sufitem - większe prawdopodobieństwo zaczadzenia - jeżeli jakimś cudem większe stężenie będzie w okolicach oczu lub podłogi to czujnik może nie zadziałać a my w tym momencie gaz wdychać będziemy - czujnik na wysokości oczu - mniejsze prawdopodobieństwo zaczadzenia - gaz jest sobie pod sufitem i w zasadzie nie jesteśmy narażeni na zaczadzenie ponieważ go nie wdychamy (o ile nie wieszamy np. firanek ) mimo wszystko wybrałbym jednak czujnik na wysokości oczu bo według mnie tam ma mnie chronić a nie pod sufitem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 13.02.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 witam troche odswieze temat uff przeczytalem wszystkie posty, w wiekszosci to klutnie co gdzie jak i dlaczego, tez pomocne, mozna zawsze jakies wnioski wyciagnac OK, za jakis tydzien, bedzie uruchomiony moj kociol FEX Plus 20kW, wiec spalane bedzie drewno/wiegiel/itd. , kotlownia to raczej nie kotlownia tylko taka mala kanciapa w przedsionku w domu, obudowana cala teraktota, wiec raczej nic tam sie nie zapali, ale ten CZAD, wiec wypadaloby kupic jakis czujnik czadu i powiesic w tej kanciapie gdzie bedzie stal piec. Po przeczytaniu postow, stwierdzam, ze chyba godny uwagi jest ten czujnik: http://allegro.pl/item309131112_alarm_czujnik_czadu_kidde_nighthawk_lcd_fv_gw.html czy jest sens za niego placic az 200pln?( wiem wiem na zdrowu i zyciu nie nalezy oszczedzac bo to glupota), ale na allegro tych czujnikow jest setki w bardzo roznych cenach od ~100pln do 200pln jak ten KIDDE NightHaw tutaj byl jeszcze zaleceny ten: http://allegro.pl/item310418682_alarm_czujka_czadu_tleneku_wegla_dt_1_satel.html malo tanszy od tego KIDDE NightHaw , wiec jakby co warto chyba dolozyc te 30pln do KIDDE NightHaw? Wiem, ze te dwa sa typowo tylko do tlenku wegla(czadu), dymu nie wykrywaja, tak?, ale czy przypadkiem zakladajac hipotetycznie, ze z mojej kotlowni nawala ostro dym bo piec sie popsul to automatycznie w tym dymie jest czad i czujnik powinien to wylapac i alarmowac? prosze o pomoc w wyborze czujnika czadu, te dwa co pokazalem chyba sa OK nastawiajac sie bardziej chyba na ten KIDDE NightHaw za 205pln, a moze jest jeszcze cos lepszego, godnego uwagi i kupna? dzieki z gory pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czad jest cichym zabójcą. Dym przeszkadza i zwykle trochę się go w kotłowniach sporadycznie pojawia....Dałbym czujkę czadu... Dym olał (w tym miejscu).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 13.02.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czad jest cichym zabójcą. Dym przeszkadza i zwykle trochę się go w kotłowniach sporadycznie pojawia.... Dałbym czujkę czadu... Dym olał (w tym miejscu). Adam M. no tak tak, ale te dwa modele? ktory wziac? sa dobre? dac te 200zeta za tego hawka?czy to bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2008 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Wieniec może być droższy...Dałbym dobrą czujkę.Nie zaglądałem, ale padam juz na pysk.200 to nie jest najdrożej. To dobra cena. Tak mi sie wydaje.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.02.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Wieniec może być droższy... Dałbym dobrą czujkę. Nie zaglądałem, ale padam juz na pysk. 200 to nie jest najdrożej. To dobra cena. Tak mi sie wydaje. Adam M. jaki wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 14.02.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 jaki wieniec? no wiesz taki ładny z chryzantem z napisem "Kochająca rodzina Ś.P, tragicznie zmarłemu ....." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.02.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 jaki wieniec? no wiesz taki ładny z chryzantem z napisem "Kochająca rodzina Ś.P, tragicznie zmarłemu ....." haha kurde nie skumalem o co chodzi, od razu mi przyszlo na mysl, ze to jakas firma albo model, hyhy, no swiete slowa... wiec sprawie se tego KIDDE NightHawk i bedzie swiety spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts