agnieszkakusi 02.01.2008 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Sylwia chodzi do przedszkola, wcześniej do żłobka...nie ma za bardzo problemu w dzieleniu sie z innymi dziećmi. Pamiętam jednak jedną sytuację ze żłobka. Moje grzeczne dziecko pewnego dnia nie wytrzymało zalotów swojej "miłości" i...ugryzła go w nos. Wychowawczyni jak mi o tym mówiła to nie mogła się powstrzymać od śmiechu. Stwierdziła, że Sylwia to ostatnie dziecko, które by o coś takiego podejrzewała Oczywiście przy małej byłyśmy zupełnie poważne i tłumaczyłyśmy dlaczego nie można tak robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 02.01.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 to musialo byc piekne - amant myslal moze ze buziaka dostanie:) hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.01.2008 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Kofi, to są kuzynki i przepadają za sobą Zresztą dużo dzieci do niej lgnie i lubią się z nią bawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 02.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Kofi, to są kuzynki i przepadają za sobą Zresztą dużo dzieci do niej lgnie i lubią się z nią bawić... To ja bym się nie przejmowała. po prostu masz duszę towarzystwa i animatorkę kultury. A w razie czego - widzisz problem (tzn. zobaczysz o ile się pojawi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 A córa Agi na pewno jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.01.2008 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Baba, jest super Uwielbiam ją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 02.01.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Mufka trudno mi wytłumaczyć, ze inne dzieci są np. cwane, albo kłamią. Ale w zabawach raczej się podporządkowują, chociaż młodszy ma w przedszkolu opinię "naukowca" i niektóre dzieci próbują z nim rywalizować, czego on kompletnie nie dostrzega, bo to nie jego częstotliwość Ha moja już załapała o co w tym wszystkim chodzi , ostatnio przed pójściem do szkoły oznajmiła z przekąsem, : - Dzis wszystkie dzieci będą dla mnie miłe cały dzień. - A dlaczego? - Bo dziś jest klasówka z matematyki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 02.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Baba, jest super Uwielbiam ją Hyhy jeśli to jej zdjęcie w Twoim awatarze, to normalnie patrząc na nią, ma się ochotę ją schrupać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.01.2008 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Mufka, kurcze...ryknęłam śmiechem, a w biurze oprócz mnie są trzy osoby Tak, w awatarze to moje dziecię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 02.01.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Z jeszcze innej strony w wielu rodzinach pokutuje kod kulturowy, że dziewczynka ma być "grzeczna" - czyli posłuszna i niewidoczna. Takie z "charakterkiem" często się próbuje przycinać... O, to o mnie, tak mnie właśnie wychowywano Nieważne jakbym się starała, to zawsze tkwi we mnie ta dziewczynka, która ma nie sprawiać kłopotów, za wszystko przepraszać, siedzieć cicho i rumienić się - KOSZMAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 02.01.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 pamiętam taki obrazek z piaskownicy: mój czterolatek(dziś 13) stoi pośrodku piaskownicy i tłumaczy dzieciakom (wiek od 2,5 do 14) na czym ma polegać zabawa mało brakło a słuchacze robiliby notatki urodzony przywódca i tak ma do dziś ( bez trudu skupia na sobie uwagę rówieśników i nie tylko, tylko młodsza siostra (4i pół roku) nie wiadomo dlaczego nie widzi w nim autorytetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 02.01.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Z jeszcze innej strony w wielu rodzinach pokutuje kod kulturowy, że dziewczynka ma być "grzeczna" - czyli posłuszna i niewidoczna. Takie z "charakterkiem" często się próbuje przycinać... O, to o mnie, tak mnie właśnie wychowywano Nieważne jakbym się starała, to zawsze tkwi we mnie ta dziewczynka, która ma nie sprawiać kłopotów, za wszystko przepraszać, siedzieć cicho i rumienić się - KOSZMAR OOo tak....u mnie w domu było dokładnie tak samo...maszczęscie rodzicom do końca się to nie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 04.01.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 U nas też rośnie mały przywódca. Najgorsze jest to, że jak ktoś nie pojmuje prośby to tłumaczy ręcznie. Na nic się zdają tłumaczenia, że nie wolno nikogo bić Na święta byliśmy u mojej kuzynki, która ma synka o dwa m-ce starszego od Zuzi (Zuza ma 2 lata i 4 m-ce) tak sobie z nim jechała, że aż dziw bierze skąd te pomysły w jej małe główce. Ale te zachowania też nie są względem wszystkich dzieci. Np z córką Agi, Sylwią bawily się super, lalki, wózki poszły w ruch i żadnych pyskówek, żadnych szarpań nie było. Naprawdę fajnie. Inne dzieci raz lepiej raz gorzej. Czasami mam wrażenie, że jak Zuza wyłapie, że dane dziecko jest wolne, cichutkie to po nim sobie jedzie "jak po łysej kobyle". Przeraża mnie to. Kompletnie nie wiemy jak jej wyperswadować te zachowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.01.2008 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Ola, jakbym widziała moją Mam rozwiązanie: zbieraj rodzinkę i wpadajcie na kawę, niech się dziewczyny pobawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 07.01.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Niestety małe dzieci potrafią być dla siebie bardzo okrutne, szczególnie słabsze sosobniki mają przechlapane. W przedszkolu i podstawówce byłam cichą i raczej wycofaną dziewczynką, taką do dyrygowania Później bardzo się to zmieniło i na szczęście trwa do dziś. Obserwuję dla odmiany, że ówcześni przywódcy to obecnie często całkiem inne osoby, niekiedy bardzo nieśmiałe Ostatnio dzięki "naszej klasie" spotkałam się z kolegą z podstawówki, takim klasowym totalnym kozłem ofiarnym, dużo biedak przeżył....... Sama zalazłam mu wówczas mocno za skórę teraz się tego naprawdę wstydzę Facet jest nie do poznania, wykształcony, dobra praca, prezencja i elokwencja, szok! Dlatego twierdzę, że nie ma reguły, dziecko z cechami przywódczymi nie oznacza jeszcze silnej osobowości i asertywności w dorosłym życiu i na odwrót. Moje dzieci, a szczególnie ten modszy przedszkolak, są bardzo wrażliwe. Mało w nich cech przywódczych, młodszy synek to taka trochę ciapka, ale nie martwię się tym. Też taka byłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.01.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Jesli pozostała część zbiorowości będzie miała dosyć szefowej to sami zrobią rewolucję I obalą dyktatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.01.2008 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 a ja mam wrażenie, że mojemu dziecku brakowało trochę przedszkola. Prawie miesiąc nie chodziła i chyba zaczęła się w domu nudzić. Zresztą wychowawczyni na bieżąco informuje rodziców jeśli cos jest nie tak. Poza tym jakiś czas temu mówiła mi, że Sylwia potrafi b.ładnie bawić się i zdziewczynkami i z chłopcami. Chyba nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts