Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje doświadcznia z Ikeą są bardzo dobre. W zasadzie dzuża część moich mebli została tam kupiona. Nie było żadnej większej wpadki. I na pewno jeszcze w tym roku kupię tam kanapę KARLANDA.

Muszę powiedzieć, że zupełnie nie zgadzam się pod tym względem z pyrką. To co właśnie mnie się w tych meblach podoba to właśnie to, że te meble są siermiężne i proste w formie. Dzięki temu są klasyczne i można z nich urządzić elegancki pokój. Ale to wszystko to kwestia gustu.

Dobrze, że każdy może dokonać wyboru, gdzie kupować. Ja wybieram (często- nie zawsze) Ikeę.

• Odpowiedzi 483
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tam Ikeę lubię ale głównie oglądać. Uważam, że mają wiele orginalnych rozwiązań. No i kupujemy tam różne gadżety. Meble kupiliśmy tylko najtańsze bo do wynajmowanej kawalerki. Teraz resztę będziemy zamawiać u stolarza na wzór Ikeowych. Będzie taniej i lepiej wykonane. Ogólnie drobiazgi z wyposażenia - tak, meble ze względu na jakość wykonania - nie.

A z nowości - wyposażenie pokoju dziecinnego jest super.

I kupię tam też drobiazgi do kuchni.

Ewa

Do Zbyszka_S

A w której Ikei (miasto) tak elegancko i solidnie cię obsłużyli???

W Katowicach, było to 2 lata temu. Bedąc kilka razy ostanio w związku z kuchnią dla teściów nie widziałem tam już osób, które tak wspaniele mnie obsługiwały - ani tych z działu kuchennego (teraz sa dwie panie), ani kierownika działu obsługi.

Pozdrowienia

Zbyszek

Jakieś 10 lat temu szukałam mebli biurowych do kilkunastu pomieszczeń - klientowi spodobały się meble oferowane przez Ikę- zadzowniłam do nich i pani zaskoczyła mnie ogromnie odradzając zakupu ich mebli tłumacząc, że ideą powstania sieci Ikea w Skandynawii było zaopatrywanie młodych małżeństw w tanie, proste i niestety niezbyt trwałe meble do małych mieszkań. U nas wszystko by się zgadzało oprócz ceny :wink:

Choć muszę stwierdzić, że w czasach kiedy w sklepach meblowych dominowały meblościanki pod nazwą "ekspozycja stała" wypatrzyłam proste regały, niebanalny stolik i fotele - reagły i stolik służą mi do dziś, niestety z fotelami gorzej...

pozdrawiam

No !!! Wreszcie !!!

Dzięki ren, już myślałam że nikt nie jest posiadaczem tego mebelka!

To by znaczyło, że się nie sprawdza, ale jeśli mówisz że posiadaczem jest dziecko... - no, to znaczy że to jeden z tych "lepszych" produktów jakie oferuje IKEA.

Więc już się nie zastanawiam. :lol: IDE NA zakupy!! :p

IKEA ma swoj prosty, skandynawski styl, w tamtych krajach to taki niedrogi hipermarket z mebalmi dla kazdego, u nas IKEA ciagle kojarzona jest z jakims bardziej luksusowym sklepem. Rzeczywiscie tez spotkalam sie z opiniami, ze meble do samodzielnego skrecania sa nieporozumieniem, nic do siebie nie pasuje i sa nietrwale. Mysle, ze jak

sie kupi cos z litego drewna, to powinno byc ok. przez wiele lat, a ze sklejki, no coz sami wiecie...

Ja mam w domu krzesla z IKEA (bezbłędne) + dodatki kuchenne, firanki, te rzeczy sa w porzadku

Gość ren
To teraz ja mam pytanie: czy ktoś użytkuje krzesła CENDY - lakierowana stal i ratan ? Bardzo mi się podobają i bardzo pasowałyby do mojej jadalni. Mam nadzieję, że ktoś już je nabył niezrażony ich arachityczną konstrukcją i jest zadowolony :)

A ja jestem fanką IKEI.Nawróconą.:D

Bo był czas,kiedy uznałam,że to nietrwałe,bublowate.

Przeszłam się po innych sklepach i...wróciłam skruszona.

Nie ma żadnej alternatywy,za tą cenę,za takie wzornictwo,za takie zorganizowanie sklepu i przemyślenie każdego szczegółu.

Właśnie zakupiliśmy komodę dla dziecka-nie mam szans,na dostanie takiej gdziekolwiek.Wszystko było dołączone-nawet specjalny śrubokręt,opis łopatologiczny.Nie jest to może lite,grube drewno i sprawia wrażenie kruchości,ale za tę cenę nie dostanę nic innego.

Podoba mi się pomysłowość,design i cała atmosfera sklepu.

Rzeczy dla dzieci-od widelca po szafę.Przemyślane,ładne,bezpieczne.

Sporo rzeczy tam zakupiłam i jeszcze nie raz to zrobię.

Nawet zwykły durszlak ma w sobie coś i jest niebanalny. :lol:

A kawa jaka pyszna! :roll:

ps.Sałatka krewetkowa na sałacie, z sosem-obowiązkowo.

:D

Opal - a jak nazywa się ta komoda dla dziecka, jeśli podasz jej nazwę to może ktoś skorzysta z dobrej rady i zakupi dla swojej pociechy?

Podawajcie nazwy przedmiotów, które sie sprawdziły i tych do kitu też!!

Łatwiej będzie komuś - za waszą radą - dokonać wyboru. :roll:

Pozdrawiam Ikeowiczów tych bardziej i mniej zapalonych. :lol:

Komoda -Diktat.Zamierzam potem dokupić inne meble z innych serii patynowanego drewna.Są chyba trzy takie serie.

Początkowo byłam nastawiona na meble BRW-dla dzieci.Ale ponieważ miałam do czynienia z meblami ze sklejki i wiem,co się dzieje z nimi na "kantach" (odpadają listwy-nie ma siły)Kolory-typowo dziecinne pastelowe też mnie trochę zraziły.Dziecko szybko wyrasta z takich mebli.

Jakość BRW jest chyba porównywalna.Przy czym nasza komoda z IKEI jest drewniana.Nie wiem jak się będzie sprawować,bo jest u nas krótko.

Ale podchodzę uczciwie i się po niej nie spodziewam długowieczności.;)

Pozdrawiam

Jeśli chodzę o krzesło składane za 25 zł to się rozpadło-niestety pod kimś.(nie pode mną) :D

Ale było śmiesznie przynajmniej.:D

Witam

moim zdaniem jak sie ma nieco więcej pieniążków warto zastanowić się nad innym sklepem/salonem meblowym

mnie w ikei spodobało sie to że można znaleźć coś taniego - tak więc dysponując mocno ograniczonym budżetem kupiłem najtańsze łóżko i najtańsze materace

http://www.ikea.pl/IKEA2002/prod.xml?productId=90021630&subCategoryId=0172

http://www.ikea.pl/IKEA2002/prod.xml?productId=80023465&subCategoryId=0171

i teraz tak - co do ramy nie mam żadnych zastrzeżeń funkcjonalnych jak na TĄ cenę - po roku używania mniej lub bardziej intensywnego :lol: trochę "chodzi" jak sie używa go do czegoś innego niż spanie

ciekawostką w konstrukcji były takie jakieś dziwne metalowe elemeny do przykręcania od spodu które w żaden sposób (jestem tego pewien) nie wpływają ani na stabilność, wytrzymałość ani nic innego, za to przeszkadzają przy sprzątaniu

tyle o łóżku

a teraz materce

no kompletna porażka - wiem wiem napiszecie: wziąłeś najtańsze więc masz - ale moim zdaniem te najtańsze materace też troche kosztują i za tą cenę powinienem mieć produkt na którym mogę się wyspać (od roku wstaje rano zmęczony z bolącymi plecami)

też się trochę sfrajerzyłem jako że kupiłem dwa materace (80/200 czy 90/200 nie pamiętam) zamiast jeden duży na całą powierzchnie. Na efekt trzeba było czekać miesiąc - a efkt to dziura na środku łóżka która w przypadku np. kłótni z moją "ładniejszą połową" doskonale nas odseparowywuje ale w innych momentach (co tu ukrywać) przeszkadza.

mimo wsystko stale wertuje katalogi z ikei i jak znajde coś wartego uwagi napewno się tam zjawie

aa jeszcze wracając do łóżka to wszystkie elementy były wyliczone co do ostatnoiej śrubki - nie chce myśleć co by się stało jak bym jakąś objechał - a były to dość nietypowe elementy ... zresztą nikomu by się nie uśmiechało bieganie po sklepach za jedną śróbką itp ...

poza tym to jednak ta cena za kawałki drewna .....

ale na razie nie pozostaje mi nic innego jak sie tam zaopatrywać albo ...... lepiej zarabiać ;--)

ikea daje jakość adekwatną do ceny

zalety:

ceny

łatwy transport

łatwy montaż

katalog

wady:

niska jakość

zakupy w tłoku - przynajmniej w Krakowie -> zawsze są tłumy

brak informacji - spróbujcie się czegoś dowiedzieć od pracownika Ikei

mam parę rzeczy z Ikei - jestem raczej rozczarowany, szukam alternatywy dla Ikei wśród polskich firm z coraz większym powodzeniem

• 2 weeks później...

Nowy katalog - nowe promocje - nowe niższe ceny!!

Tylko nie jest nowością fakt, że produktów najbardziej chodliwych i najpowszechniej kupowanych (tych z półki "solidne i tanie") niestety brak... :cry:

I jedź tu człowieku na zakupy - i wróć z kilkoma koszykami i konewką do roślin... :evil:

Chyba tracę wiarę w markę Ikei...

A ja byłem w weekend w IKEI i zdołałem kupić lampe RIS (40cm) - daje ładne nastrojowe światełko (już to sprawdziłem... :lol: ), dwie żarówki 25W (z czego jedna jest urwana na gwincie :evil: ), dwa kinkiety Ljus (są ok) i lampę sufitową potrójną też Ljus - z tym że była ostatnia i ... nieco wybrakowana (ubity róg-na szczęście mało widoczna wada) - ale zrobiłem taką zawiedzioną i zmartwioną minę, że "Pan od lamp" dał mi gratis do niej 3 żarówki... :lol:

Pozdrawiam ikeowskich zakupowiczów!