Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja dziś (juz wczoraj :D ) byłam u naszych "okniarzy" i pani Kasia stanowczo odradzała HS- y jako drzwi tarasowe, choc zdecydowanie w jej interesie było sprzedanie nam droższego okna,( jakieś 2x droższego.)

Ponoc polski klimat zbyt surowy na takie okienka, może zawiewac, podwiewać i parować, a Ona (p Kasia), nie ma ochoty co miesiąc odbierać reklamacji, jak zrobimy sobie ogród zimowy, osobiscie dobierze nam odpowiedni HS, teraz proponuje HKS)

Troche nie w smak mi próg, ale cóż przeżyje to jakoś (tym bardziej że okrągła sumka zostanie w kieszeni )

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 11 months później...
  • 2 years później...

Witam

Zdecydowałam się na 2 sztuki okien HS. Stolarka aluminium, wymiary szerokość 319 cm na 240 wysokośc,. Jedna część fix, druga przesówna.

Dałam okna do wyceny.....i okazało się że w firmie Profiloplast kosztują one ok 7 tyś( system blywrert) a w pozostałych (oknoplast, nextbou. - system aluprof ) ok 13 tyś.

Zastanawiam sie skąd taka różnica. Czy te okna z profiloplastu nie będą jakieś tandetne? Czy posiada ktoś okna HS z której z powyższych firm?

Nie potrafioe sama podjąć decyzji a karzdy przedstawiciel oczywiście twierdzi,że jego okna są najlepsze....

Proszę o pomoc :-)

Witam

Zdecydowałam się na 2 sztuki okien HS. Stolarka aluminium, wymiary szerokość 319 cm na 240 wysokośc,. Jedna część fix, druga przesówna.

Dałam okna do wyceny.....i okazało się że w firmie Profiloplast kosztują one ok 7 tyś( system blywrert) a w pozostałych (oknoplast, nextbou. - system aluprof ) ok 13 tyś.

Zastanawiam sie skąd taka różnica. Czy te okna z profiloplastu nie będą jakieś tandetne? Czy posiada ktoś okna HS z której z powyższych firm?

Nie potrafioe sama podjąć decyzji a karzdy przedstawiciel oczywiście twierdzi,że jego okna są najlepsze....

Proszę o pomoc :-)

Jakoś nie mogę cię przekonać b yś sobie wybiła z głowy profiloplast:)

Byłam dzisiaj w Wilkowicach w fabryce Profiloplast , żeby zobaczyć jak wygląda ich okno HS.....i brak mi słów.

Okno przesuwa się w korycie otoczonym czarną gumą...poza tym ogromny próg.Całe szczęście, że zobaczyłam na własne oczy. Myślała,że HS to HS

Więc jest już jasne skąd taka niska cena w porównaniu do konkurencji....

Droga Rozalio - Herr Witek sprzedaje okna niemieckiej firmy HekaPlast - wyślij mu zapytanie ofertowe.

HekaPlast pracuje na Schueco a to profil z najwyższej półki. Pokusił bym się o stwierdzenie, że okna z Heki przeżyją właściciela :)

Dzięki ale ma tam bliżej inne firmy:)

głównie chodziło mi o to by nie pakowała swoich pieniędzy do firmy która gwarancje na swoje okna ma wirtualną (mieliśmy z nimi do czynienia aby nie było że mówię Nie a nie znam)

Może problem jest gdzie indziej. Czy HS są tej samej wielkości i co z tego wynika czy szyby są tej samej konstrukcji. Jeżeli masz np . w tym HS-ie gdzie szyby " nie parują " szybę o grubszych taflach szkła ( lub HS jest mniejszy ) i w tym gdzie parują szybę o cieńszych taflach szkła ( lub szyby są większe ). To przyczyna może być w szybach i tym ,że na środku szyby ( zbyt cienkie tafle szkła do danego wymiaru ) zbliżająsię do siebię i stąd ich niższa temperatura na powierzchni i skraplanie pary.Oczywiście inne okoliczności temu moga sprzyjać takie jak nieszczelność , niewłaściwa wentylacja i przez to zbyt dużo pary w powietrzu , inne nasłonecznienie poszczególnych okien.

Ps. jest to mało prawdopodobne , ale szyby mogą być po prostu uszkodzone ( pęknięte ) i nie maja deklarowanych parametrów, Trzeba je dokładnie obejrzeć ( zwłaszcza na krawędziach )