Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

amrrowke

Recommended Posts

Wybierając grzejniki do przyszłego domu musimy brać również pod uwagę możliwości adaptacji takiego grzejnika Grzejniki aluminiowe członowe można „podobno „ bez problemu dokręcać ale gorzej jest jeśli chodzi o wymiary grzejniki stalowe płytowe możemy tylko wymienić na większy ale dopasujemy go pod każdy parapet nawet bardzo niski Jest jeszcze jeden rodzaj grzejników dekoracyjne te są ładne i robione na dowolny wymiar i kolor Grzejniki płytowe tez możemy zamówić w dowolnym kolorze

To prawda moc grzejników Brugman jest większa od Purmo o jakieś 10 %

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grzejniki Purmo sa niezmiennie od kilkunastu lat są nie modyfikowane maja stary kwadratowy kształt i niedopracowene do konca elementy konstrukcyjne.Porównaj gdzies w sklepi grzejnik Purmo i np Brugman ,detale robią duża różnice.Brugman jest nowoczesnym grzejnikiem ,posiada wszystkie narożniki zaokrąglone co przy dzieciach jest kwestia bezpieczenstwa .Przy grzejnikach marki Brugman wszystkie elementy (obudowy boczne i gril górny

) sciaga sie w 10 s i można go sprawnie i szybko wyczyscic.To kilka przykładów a najlepiej popytac uzytkowników tych grzejników.Pozdrawiam

Gość JACKIE P
jadę trzeci rok na alu KFA typ G500F -- żadnych, naprawdę żadnych problemów, nie żółkną, nie przeciekają, pokrycie lakierem nie zmienia się, nie mówiąc już o 15-letniej gwarancji czego nie da żaden producent blaszaków /np Radson 5 lat i po 5 latach puszczają/

Ok czyli wg tego co napisałeś niczym się nie różnią :)

i poza walorami estetycznymi są niemalże identyczne.

Poza walorami estetycznymi, które nota bene są bardzo ważne, grzejniki Brugman są wykonywane według technologii zaczerpniętej z holenderskiej fabryki Brugman Radiatoren, którą miałem okazję zwiedzać. Kontrola jakości stosowana w tej fabryce powaliła mnie na kolana. Dosłownie każda faza produkcji była sprawdzana tak drobiazgowo, że praktycznie niemożlwe było wypuszczenie bubla. Sądzę, że takie same warunki są spełnione w Polsce, gdyż Brugman nie pozwoliłby sobie na spieprzenie opinii o swoim wyrobie. Oczywiście są na rynku inne grzejniki spełniające podobne warunki, niemniej ja kupiłbym bez zastanowienia Brugmana.

• 1 month później...
z uwagi na ilosć firm i grzejnikow dostepnychh na rynku interesowaly by mnie za i przeciw ( opinie uzytkownikow) grzejnikow takich firm jak

...

A może dołożysz jeszcze firmę RAYCO ?

Ze względu na estetykę wybraliśmy właśnie Rayco Magno 500 i póki co nie ma najmniejszych powodów do narzekań.

http://www.rayco.com.pl/gfx/dr3.jpg

Cena ~10% wyższa od tanich Diamondów. Gwarancja 15 lat. Jakość wykonania bardzo dobra, powłoki farby bardzo równe, bez żadnych zacieków, obić czy tym podobnych historii.

wszystkie narożniki zaokrąglone co przy dzieciach jest kwestia bezpieczenstwa

na pewno niezwykle istotną 8)

równie dobrze można nie kupować mebli (mają rogi), piekarnika (można się poparzyć), gresu (można rozbić kolano), schodów (ostre kanty). ściany też nie powinny mieć rogów bo sobie można krzywdę zrobić.

zauważyłem, że jak się raz mój syn walnie w czoło o coś nowego to potem obchodzi to szerokim łukiem.

nie popadajmy w jakieś schizy, krawędzie z kanciastych grzejnikach to nie żyletki

na pewno niezwykle istotną 8)

równie dobrze można nie kupować mebli (mają rogi), piekarnika (można się poparzyć), gresu (można rozbić kolano), schodów (ostre kanty). ściany też nie powinny mieć rogów bo sobie można krzywdę zrobić.

zauważyłem, że jak się raz mój syn walnie w czoło o coś nowego to potem obchodzi to szerokim łukiem.

nie popadajmy w jakieś schizy, krawędzie z kanciastych grzejnikach to nie żyletki

popieram!

jeszcze niedawno żyło się dzieciom znacznie lepiej a teraz sami rodzice stawiają wszystko na głowie. Jak się uderzy to następnym razem będzie uważało i tyle. Ja jak spadłem z drzewa (kiedyś) to wiedziałem dlaczego nie można stawiać nóg na suchych gałęziach :) - i od razu wiedziałem wiele na temat wytrzymałości drewna w zależności od stopnia wysuszenia itd

a teraz? Taka wiedza empiryczna jest niedostępna :)

Powiedzcie mi proszę , bo nie wiem niestety, skąd wziął się przedstawiony w tej dyskusji pomysł że grzejniki cięższe są lepsze? Bo jak tak, to polecam stare wielkie grzejniki z żebrami żeliwnymi, na pewno da sie tanio kupić.

prawdopodobnie stąd pomysł, ze więcej czasu upłynie zanim gruba blacha skoroduje ...

mój instalator polecał Purmo, ale pojechał dowiedzieć się o cenę i mówi, że jednak weźmiemy Kermi (V22), choć Purmo są tańsze, że niby lepsze. Chciałem wejśc na stronę Kermi.pl ale niestety nie działa, bo jestem ciekaw tego grzania najpierw 1 płyty, a dopiero potem drugiej jeśli zachodzi taka potrzeba. Ktoś coś więcej może napisać w tym temacie, bo jestem ciekaw czy 750 pln różnicy będzie sie opłacało. Purmo ok. 3500, Kermi 4250 za 12 grzejników, a jak cenowo wychodzi ten Brugman w porównaniu z nimi?