Grreeg 03.10.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 WitamMam zapytannie do państwa formuowiczów: w jaki sposów dobrać dokładnie wielkość kaloryfera do powierzchni pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grreeg 15.10.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 No coś cichutko w tym temacie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 15.10.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 A zna ktos grzejniki Cosmonova? My zakupilismy takowe, jeszcze nie sa zainstalowane. Instalator polecil nam te firme. Zna normalne płyty tzn nazwijmy je 'markowe' VNH produkuje dystrybuuje Bims Plus (taka siec hurtowni instalacyjnych). W domu takich nie mam ale sporo zaprojektowalismy i chyba nikt nie narzeka ;D witam ja również słyszałem o tych grzejnikach podobno wykonanie wygląd i jakość purmo a ceny niższe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 23.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 a ja słyszałem, że to chińszczyzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 23.10.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 a ja słyszałem, że to chińszczyzna... http://www.vogelundnoot.com/company/100_PLK_HTML.htm to wg moich infiormacji rownorzedny konkurent Purmo, Radsona i innych pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.10.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Właściciel tych trzech marek (i nie tylko) jest ten sam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 23.10.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witam Mam zapytannie do państwa formuowiczów: w jaki sposów dobrać dokładnie wielkość kaloryfera do powierzchni pomieszczenia? Ja miałem to podane w projekcie. Wymiar, moc i prszykładowa marka (Purmo). Mając te dane (czyli moc i wymiar) możesz sobie dobrać coś z innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.10.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Grreeg napisał: Witam Mam zapytannie do państwa formuowiczów: w jaki sposów dobrać dokładnie wielkość kaloryfera do powierzchni pomieszczenia? Żeby ogrzać dane pomieszczenie potrzebujesz określonej mocy, czyli x W ! Skąd to wziąć? Można to obliczyć w programie OZC . Jak już wyliczysz że potrzebujesz np. 750 W to szukasz grzejnika,który będzie miał taką moc przy temperaturze zasilania jaką możesz/planujesz mu "podać" ! W danych technicznych grzejników są podawane moce grzejnika w zależności od temp. zasilania! Tak więc to nie takie proste, możesz też na oko z jakimś zapasem i dać zawór termostatyczny I nie słuchaj "fachofcuf" co to dobierają 1 żeberko na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 20.11.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Majster, co mi będzie robił c.o. proponuje mi dwie marki grzejników stalowych, a mianowicie Diamond i Weberman. Różnica w cenie około 100 PLN na grzejniku (Webermany droższe). Czy ma ktoś zakupione, zamontowane w/w grzejniki i mógłby podrzucic jakieś opinie o grzejnikach tych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 21.11.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Nam hydraulik polecił Galanty i takie założyliśmy,ale jak przyegladam forum to nikt o nich nic nie pisze.....a wahaliśmy sie czy nie lepsze Purmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 21.11.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 większość hydraulików ma dobre układy w hurtowniach. Czasami aż za dobre... objawia się to promowaniem tej marki, na której właściciel hurtowni aktualnie zarabia najwięcej. Nie musi to być standardem, ale czasem warto zapytać, co takiego przemawia za konkretnym produktem i nabrać podejrzeń, jeśli odpowiedź nie jest poparta argumentami technicznymi lub ekonomicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 21.11.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 U mnie firma wykonująca hydraulikę poleciła grzejnika radsona. Do łazienek wybrałam dexter pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 10.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Zakupiłam grzejniki po długich przemyśleniach (zbyt długich jak na możliwości mojego hydraulika, że jeszcze nikt tyle się nie zastanawiał ) W mojej ocenie: gwarancja, wygląd, cena, montaż - zostały na placu boju grzejniki Regulus i KFA. Wygrały KFA ze względu na cenę, wygląd, montaż. Regulusy przebijały tylko długością gwarancji ale były też obwarowania w postaci założenia filtrów na wejściu i powrocie. Może komuś pomoże mój wybór pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.02.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 (...) i ale były też obwarowania w postaci założenia filtrów na wejściu i powrocie. To jest chyba naturalne - nieprawdaż - tzn. montaz filtrów w układzie c.o - takoż chyba nie trzeba obwarowywać tego faktu zapisem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 10.02.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 a moze Kermi x2 nie wiem jak w innych firmach ale Kermi x2 maja tak poprowadzony obieg wody że najpierw woda przepływa przez panel przedni ( od mieszkania ) a powraca panelem tylnim ( od sciany ) , mam cos takiego i faktem jest ze tył grzejnika jest chłodniejszy , a jak sie nagrzewaja to jest odczuwalne ciepło od przodu . ma to sens bo nie grzejemy niepotrzebnie sciany . Co do wytrzymałosci nie wiem , za mało czasu są u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.02.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 fragment "Warunków gwarancji" ze strony Regulusa:..................."Gwarancja traci moc w przypadku, gdy sieć centralnego ogrzewania, w którą wpięte są grzejniki Regulus, pozbawiona jest filtra mechanicznego zamontowanego na zasilaniu. Zamontowanie na zewnętrznej powierzchni grzejników Regulus dowolnego typu podzielników ciepła nie powoduje utraty uprawnień gwarancyjnych Użytkownika. Nie wpływa na bieg gwarancji zamontowanie grzejników Regulus® w układach otwartych c.o. Nie wpływa na bieg gwarancji zamontowanie grzejników w układach zasilanych bezpośrednio z miejskiej sieci c.o. bez pośrednictwa wymiennika ciepła. Nie wpływa na bieg gwarancji okresowe spuszczanie wody z układu c.o. "....... Informacja dodatkowa z firmy: producent udziela 25-letniego okresu gwarancji na szczelność. Ważnym czynnikiem, ktory może zagrażać grzejnikom, jest krążący w instalacji piasek i inne zanieczyszczenia mechaniczne, ktore w dłuższym okresie czasu mogą uszkadzać instalację (w tym układ wodny grzejników) na łukach, kolankach itp. Stąd brezwzględny warunek założenia jednego filtra mechaniczego, najlepiej na zasilaniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.02.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 fragment "Warunków gwarancji" ze strony Regulusa: ...................(...) Nie wpływa na bieg gwarancji zamontowanie grzejników Regulus® w układach otwartych c.o. Nie wpływa na bieg gwarancji zamontowanie grzejników w układach zasilanych bezpośrednio z miejskiej sieci c.o. bez pośrednictwa wymiennika ciepła. Nie wpływa na bieg gwarancji okresowe spuszczanie wody z układu c.o. " ....... (...) Powinni jeszcze zawrzeć jeden paragraf brzmiący mniej więcej tak : Nie wpływa na bieg gwarancji fakt podłączenia grzejników do instalacji c.o. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.02.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 myślę, że chodzi o uniknięcie przekłamań i niedomówień. Zobacz pablitoo co napisala zazdrośnica w swoim poście: Regulusy przebijały tylko długością gwarancji ale były też obwarowania w postaci założenia filtrów na wejściu i powrocie. Na każdym grzejniku? Czy na instalacji? Producent pisze tylko o jednym filtrze....., który zawsze warto założyć, jeśli się nie jest pewnym czy budowlańcy dobrze chronili gałązki przyłączy przed zanieczyszczeniem bądź jeśli grzejniki są założone w starą instalację. Na marginesie.... Przywołane zastrzeżenia powodują utratę gwarancji dla grzejników panelowych.. a w instalacji zasilanej z sieci ciepłowniczej poza bardzo wysoką temperaturą (para?) mogą wystąpić również znaczne skoki ciśnienia, które z paneli zrobią coś na kształt termofora..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.02.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 myślę, że chodzi o uniknięcie przekłamań i niedomówień. Zobacz pablitoo co napisala zazdrośnica w swoim poście: (...) No nie - masz rację - bardzo dokładnie sprecyzowane warunki gwarancji to podstawa - potem można uniknąć wielu problemów przy interpretacji mglistych zapisów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 12.02.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 W ulotce mam wyraźnie napisane - dwa filtry. I tak będę je miała obojętnie jakie grzejniki. Jeśli Regulusy by miały więcej czynników za to oczywiście właśnie one by wisiały w chałupie. Minus KFA to dodatkowe kucie bo podłączenie z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts