Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GDZIE SUSZYĆ PRANIE?

agata39

Recommended Posts

BK

Dzięki za szybką odpowiedź o zlewie w pralni i za pozostałe cenne porady. Ja nie piorę ręcznie, wszystko wrzucam do pralki. Tak że chyba nie zrobię tam zlewu.

Nasz pralnia ma 3,6m x 1,8m. Chciałabym tam oprócz prania, suszenia i prasowania mieć kosze na brudną bieliznę 3 szt. na białe, kolor i na pościelowe. Ponadto podręczny kosz w łazience na brudną bieliznę. Pranie myślałam wieszać nasz nurkach opuszczanych ze sufitu, co najmniej 4 komplety. Zwrócę też w Ikea uwagę na te wiszące suszarki bo nie znam tego rozwiązania. Muszę mieć dużo koszy i sznurków bo piorę tylko raz w tygodniu i mam wtedy dużo prania na raz. Chciałabym też w tym pomieszczeniu przechowywać w szafkach upraną pościel, koce, obrusy, ręczniki. Obawiam się czy nie będzie za dużo wilgoci i czy nie nawilgną te świeże rzeczy. Jak myślicie, proszę o poradę. Myślałam też o podniesieniu pralki żeby nie klękać, czy ktoś ma takie rozwiązanie i na jakiej wysokości najlepiej umieścić tą pralkę i na czym ją postawić?

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałabym też w tym pomieszczeniu przechowywać w szafkach upraną pościel, koce, obrusy, ręczniki. Obawiam się czy nie będzie za dużo wilgoci i czy nie nawilgną te świeże rzeczy.

To chyba nie najlepszy pomysł, tak jak i ten trochę wyżej o suszeniu prania w garderobie, niestety ta wilgoć z suszonego prania wchodzi w rzeczy suche

( mam pralnię w piwnicy z oknem, wentylacją grawitacyjną, i grzejnikiem, niestety bez podłogówki nad czym ubolewam), drzwi od pralni zawsze są otwarte na resztę piwnicy, kiedy suszy się pranie, w sobotę wieczorem niechcący zrobiłam doświadczenie:

przez roztargnienie zostawiłam w pralni na desce do prasowania sweter w którym wychodzę z psami na spacer, kiedy chciałam go założyć w niedzielę rano okazało się że jest tak wilgotny, że czuć to w ręku, nie mówiąc o założeniu go na siebie :-?

Myślałam też o podniesieniu pralki żeby nie klękać, czy ktoś ma takie rozwiązanie i na jakiej wysokości najlepiej umieścić tą pralkę i na czym ją postawić?

To jest super pomysł, sprawdza się, namówił mnie do tego męża brat, który widział coś takiego w Niemczech, pralka stoi na postumencie z pozostałych z budowy cegłach silikatowych ,postument jest obłożony terakotą tą samą co podłoga, jego wysokość to ~30 cm, w zupełności wystarcza, jest też szerszy niż pralka po ok. 10 cm z każdej strony ze względów bezpieczeństwa, ponieważ czasem pralki potrafią "chodzić" zaczynając wirowanie.

pralnio- suszarnię z miejscem do prasowania będę miała na strychu nad garażem , z wejściem z łazienki, w której brudne ciuchy będą "produkowane", z wentylacją mechaniczną

dom na razie sie buduje, więc o praktyczności się nie wypowiadam, ale zapowiada się dobrze

pomieszczenie po podłodze ma ok 35 m2, ale tez spore skosy

mam nadzieję, że znajdzie tam swoje miejsce równiez sprzęt do ćwiczeń

[quote name="marta-mam niebieski dach

To chyba nie najlepszy pomysł, tak jak i ten trochę wyżej o suszeniu prania w garderobie, niestety ta wilgoć z suszonego prania wchodzi w rzeczy suche

( mam pralnię w piwnicy z oknem, wentylacją grawitacyjną, i grzejnikiem, niestety bez podłogówki nad czym ubolewam), drzwi od pralni zawsze są otwarte na resztę piwnicy, kiedy suszy się pranie, w sobotę wieczorem niechcący zrobiłam doświadczenie:

przez roztargnienie zostawiłam w pralni na desce do prasowania sweter w którym wychodzę z psami na spacer, kiedy chciałam go założyć w niedzielę rano okazało się że jest tak wilgotny, że czuć to w ręku, nie mówiąc o założeniu go na siebie :-?

[/quote]

Ja suszę pranie w garderobie i nie czuję żadnej wilgoci w ubraniach na półkach (półki mam otwarte), dodam może tylko że mam tam kaloryfer, wentylację grawitacyjną i wyłaz dachowy. Pomieszczenie jest małe (ok 4m2) a pranie robię prawie codziennie :)

Nie wiem od czego to zależy może od tego, że moja garderoba jest na piętrze a Twoja pralnia w piwnicy :-?

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, zwłaszcza za tą na temat powiększonego postumentu pod pralkę nie przyszło by mi to do głowy.

A z wilgocią to najlepiej wytestuje na gotowo jak będzie czuć to wyniosę gdzie indziej a tu będę trzymać co innego. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie wskazówki.

Pralnio -suszarnia ze strychem w jednym - bedzie zlokalizowana obok lazienki na gorze. Tam wstawimy pralke. Brudne rzeczy zmienia sie raczej w lazience lub w sypailniach , a one sa na pietrze.

Prasowania raczej nie chcialabym robic w pralni. Moge to robic w salonie/sypialni i miec wszytsko na oku, a nie byc takim Kopciuszkiem pracujacym na strychu:)

Odbiegajac czesciowo od tematu to wybierajac projekt kierowalismy sie miedzy innymi funkcjonalnoscia domu - to ma byc wygodne miejsce do zycia.

W projekcie mamy :

1. pralnio suszarnie ze strychem

2. garderobe

3. spizarnie

4. piwnica (powstala po adaptacji projekty)

....

5. dodatkowy budynek na garaz z pomiesczeniami gospodarczmi/mieszkalnymi na gorze

Ad 1

Wejscie do pralni tylko od lazienki. Bedzie tam dorbra wentylacja, gleboka umywalka i miejsce do suszenia ubran i poscieli. Chcialabym tez miec miejsce na jakies wieksze pudla - czasami umowy gwarancji wymagaja posiadania opakowania, walizka z ozdobami switecznymi itp

Ad 2

Do przechowywania ubran poza sezonem, dodatkowch kocy, walizek, toreb, butow itp

Ad3

Spizarnia z wejsciem od kuchni - nie zapomnie jak jeszcze na studiach robilismy prjekt domku jednorodzinnego i pani architekt z ktora mielismy wowczas zajecia powiedziala, ze spizarnia w domu jest zbedna, bo teraz juz sie nie robi sloikow na zime. A wlasnie , ze sie robi, a przynajmniej ja zamierzam. Bardzo lubie gotowac i piec ciasta. Np na wieta zawsze tego sie duzo narobi i gdzie to woczas trzymac. Spizarnia bedzie miejscem na czesc stoikow, duze garnki, zapasy spozywcze, urzadzenia kuchenne sporadycznie uzywane itp

Ad4

Piwnica - kotlownia, miejsce ma jednostke centralna odkurzacza z kącikiem na wina i nalewki swojej roboty oraz miejssce skladowania warzyw na zime z walsnego ogrodka, miejsce na narty, sanki itd

Ad5

Nie wiem czy bedziemy mieli kiedys dwa samochody, ale wolimy miec juz miesce na nie wygospodarowane. Nie wspomne o rowerach i kaciku majsterkowicza :)

Pomieszczenia na gorze to byc moze w przyszlosci bedzie nasze biuro pracy, a jesli nie to moze beda pokoje dla gosci ktorzy bez ograniczen beda mogli przyjezdac licznie (mamy godzinke jazdy nad morze) i nie bede zmuszona ukladac ich w salonie na podlodze - dam im wowczas swoja przestrzen (to bedzie taki domek letniskowy dla gosci), a moze w przyszlosci ktos bedzie chcial tam zamieszkac...

ale sie rozpisalam.....:)

My małą (5,5m) łazienkę na poddaszu przerobiliśmy właśnie na pralnię - suszarnię i prasowalnię.

Zamierzamy tam wstawić 2 pralki (aby 1 nie musiała chodzić na okrągło :roll: ).

Bardzo podoba mi się pomysł z segregacją wysuszonego prania (w tym pomagają kosze np. takie druciane z Ikea) jeszcze przed prasowaniem.

W chwili obecnej pralka chodzi u nas na okragło, mieszkanie jest ciasne a ja nie wyobrażam sobie suszenia ubrań czy bielizny w łazience.

Oczywiście latem pranie będzie suszyło się na świeżym powietrzu - z tyłu domu, żeby nie straszyć sąsiadów :wink:

.

Celowo pralnia jest na górze a nie w kotłowni, aby uniknąć bieganiny po schodach.

Obok będzie duża rodzinna łazienka i sypialnie - mam nadzieję, że wszystkie brudne ciuszki będą lądowały (po całym dniu) właśnie w pralni. :D

• 5 years później...
Dla mnie pralnio- suszarnia to miejsce strategiczne, musi być, mam z podłogówką, pomieszczenie z oknem dachowym, nawet latem nie biegam z praniem na dwór, po prostu otwieram okno na oścież, schnie szybko, do tego kosze do segregowania brudnej bielizny i deska z żelazkiem, zawsze gotowa do użycia... to jest dla mnie komfort.

• 1 year później...

Gdy jest sucho, to wiadomo, że balkon, ale gdy wilgotno - suszarka rozstawiona w pokoju jakoś mi się nie widzi. Zawadza. A łazienkowa wieszana na suficie? Przecież pranie można zawiesić rano, a wieczorem, gdy przychodzi czas kąpieli - zdjąć. A suszarkę można nawet pomalować w kolorze sufitu czy ściany i wtedy nie będzie się tak rzucać w oczy.

Koleżanka ma teraz małe dziecko, więc pranie jest naokrągło - w sypialni na suszarkę miejsca nie ma, więc stoi ciągle w salonie. Nie wygląda to dobrze.

[ATTACH=CONFIG]280598[/ATTACH]

ja mam suszarkę osobno postawiona na pralce (taki komin - i łącznikiem jest szuflada systemowa Electrolux) , kocham suszarkę, nie ma lepszego sposobu, dzięki temu nie musze prasowac bo wyjmuję mieciutkie ciepłe pranie, skladam i chowam do szafy(pod wplywem ciepła jeszcze się samoczynnie doprasowuje) Zajefajny wynalazek.

ja w mieszkaniu mam sprawdzone kilka rozwiązań:

- rozstawianą suszarkę

http://nokautimg3.pl/p-b2-92-b292a9bc5b072970922bf97aca43bbff500x500/leifheit-suszarka-na-pranie-condor-150.jpg

- drugą taką pionową

http://www.img.chh.pl/large_size/8db230fdb073693457e60fded287f782.jpg

- sznurki pod sufitem w łazience

http://www.suszarkanapraniesklep.pl/35-thickbox_default/suszarka-na-pranie-sufitowa-scienna-140cm.jpg

- rozsuwana suszarka ścienną nad drzwiami

http://e-fotek.pl/images/00693597697113476692.jpg

jak nie ma wiele miejsca to się na dizajn nie patrzy ;)