wusia 13.01.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 BKDzięki za szybką odpowiedź o zlewie w pralni i za pozostałe cenne porady. Ja nie piorę ręcznie, wszystko wrzucam do pralki. Tak że chyba nie zrobię tam zlewu.Nasz pralnia ma 3,6m x 1,8m. Chciałabym tam oprócz prania, suszenia i prasowania mieć kosze na brudną bieliznę 3 szt. na białe, kolor i na pościelowe. Ponadto podręczny kosz w łazience na brudną bieliznę. Pranie myślałam wieszać nasz nurkach opuszczanych ze sufitu, co najmniej 4 komplety. Zwrócę też w Ikea uwagę na te wiszące suszarki bo nie znam tego rozwiązania. Muszę mieć dużo koszy i sznurków bo piorę tylko raz w tygodniu i mam wtedy dużo prania na raz. Chciałabym też w tym pomieszczeniu przechowywać w szafkach upraną pościel, koce, obrusy, ręczniki. Obawiam się czy nie będzie za dużo wilgoci i czy nie nawilgną te świeże rzeczy. Jak myślicie, proszę o poradę. Myślałam też o podniesieniu pralki żeby nie klękać, czy ktoś ma takie rozwiązanie i na jakiej wysokości najlepiej umieścić tą pralkę i na czym ją postawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 14.01.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Chciałabym też w tym pomieszczeniu przechowywać w szafkach upraną pościel, koce, obrusy, ręczniki. Obawiam się czy nie będzie za dużo wilgoci i czy nie nawilgną te świeże rzeczy. To chyba nie najlepszy pomysł, tak jak i ten trochę wyżej o suszeniu prania w garderobie, niestety ta wilgoć z suszonego prania wchodzi w rzeczy suche ( mam pralnię w piwnicy z oknem, wentylacją grawitacyjną, i grzejnikiem, niestety bez podłogówki nad czym ubolewam), drzwi od pralni zawsze są otwarte na resztę piwnicy, kiedy suszy się pranie, w sobotę wieczorem niechcący zrobiłam doświadczenie: przez roztargnienie zostawiłam w pralni na desce do prasowania sweter w którym wychodzę z psami na spacer, kiedy chciałam go założyć w niedzielę rano okazało się że jest tak wilgotny, że czuć to w ręku, nie mówiąc o założeniu go na siebie Myślałam też o podniesieniu pralki żeby nie klękać, czy ktoś ma takie rozwiązanie i na jakiej wysokości najlepiej umieścić tą pralkę i na czym ją postawić? To jest super pomysł, sprawdza się, namówił mnie do tego męża brat, który widział coś takiego w Niemczech, pralka stoi na postumencie z pozostałych z budowy cegłach silikatowych ,postument jest obłożony terakotą tą samą co podłoga, jego wysokość to ~30 cm, w zupełności wystarcza, jest też szerszy niż pralka po ok. 10 cm z każdej strony ze względów bezpieczeństwa, ponieważ czasem pralki potrafią "chodzić" zaczynając wirowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 14.01.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 pralnio- suszarnię z miejscem do prasowania będę miała na strychu nad garażem , z wejściem z łazienki, w której brudne ciuchy będą "produkowane", z wentylacją mechanicznądom na razie sie buduje, więc o praktyczności się nie wypowiadam, ale zapowiada się dobrzepomieszczenie po podłodze ma ok 35 m2, ale tez spore skosymam nadzieję, że znajdzie tam swoje miejsce równiez sprzęt do ćwiczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 14.01.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 [quote name="marta-mam niebieski dach To chyba nie najlepszy pomysł, tak jak i ten trochę wyżej o suszeniu prania w garderobie, niestety ta wilgoć z suszonego prania wchodzi w rzeczy suche ( mam pralnię w piwnicy z oknem, wentylacją grawitacyjną, i grzejnikiem, niestety bez podłogówki nad czym ubolewam), drzwi od pralni zawsze są otwarte na resztę piwnicy, kiedy suszy się pranie, w sobotę wieczorem niechcący zrobiłam doświadczenie: przez roztargnienie zostawiłam w pralni na desce do prasowania sweter w którym wychodzę z psami na spacer, kiedy chciałam go założyć w niedzielę rano okazało się że jest tak wilgotny, że czuć to w ręku, nie mówiąc o założeniu go na siebie [/quote] Ja suszę pranie w garderobie i nie czuję żadnej wilgoci w ubraniach na półkach (półki mam otwarte), dodam może tylko że mam tam kaloryfer, wentylację grawitacyjną i wyłaz dachowy. Pomieszczenie jest małe (ok 4m2) a pranie robię prawie codziennie Nie wiem od czego to zależy może od tego, że moja garderoba jest na piętrze a Twoja pralnia w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wusia 14.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Dziękuję bardzo za podpowiedzi, zwłaszcza za tą na temat powiększonego postumentu pod pralkę nie przyszło by mi to do głowy. A z wilgocią to najlepiej wytestuje na gotowo jak będzie czuć to wyniosę gdzie indziej a tu będę trzymać co innego. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allanah 17.01.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Myślałam też o podniesieniu pralki żeby nie klękać, czy ktoś ma takie rozwiązanie i na jakiej wysokości najlepiej umieścić tą pralkę i na czym ją postawić? Można tak zrobić. Ale jak się jest przez zakupem pralki to warto rozważyc pralkę ładowaną od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Artur 19.01.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Pralnio -suszarnia ze strychem w jednym - bedzie zlokalizowana obok lazienki na gorze. Tam wstawimy pralke. Brudne rzeczy zmienia sie raczej w lazience lub w sypailniach , a one sa na pietrze. Prasowania raczej nie chcialabym robic w pralni. Moge to robic w salonie/sypialni i miec wszytsko na oku, a nie byc takim Kopciuszkiem pracujacym na strychu:) Odbiegajac czesciowo od tematu to wybierajac projekt kierowalismy sie miedzy innymi funkcjonalnoscia domu - to ma byc wygodne miejsce do zycia. W projekcie mamy : 1. pralnio suszarnie ze strychem 2. garderobe 3. spizarnie 4. piwnica (powstala po adaptacji projekty) .... 5. dodatkowy budynek na garaz z pomiesczeniami gospodarczmi/mieszkalnymi na gorze Ad 1 Wejscie do pralni tylko od lazienki. Bedzie tam dorbra wentylacja, gleboka umywalka i miejsce do suszenia ubran i poscieli. Chcialabym tez miec miejsce na jakies wieksze pudla - czasami umowy gwarancji wymagaja posiadania opakowania, walizka z ozdobami switecznymi itp Ad 2 Do przechowywania ubran poza sezonem, dodatkowch kocy, walizek, toreb, butow itp Ad3 Spizarnia z wejsciem od kuchni - nie zapomnie jak jeszcze na studiach robilismy prjekt domku jednorodzinnego i pani architekt z ktora mielismy wowczas zajecia powiedziala, ze spizarnia w domu jest zbedna, bo teraz juz sie nie robi sloikow na zime. A wlasnie , ze sie robi, a przynajmniej ja zamierzam. Bardzo lubie gotowac i piec ciasta. Np na wieta zawsze tego sie duzo narobi i gdzie to woczas trzymac. Spizarnia bedzie miejscem na czesc stoikow, duze garnki, zapasy spozywcze, urzadzenia kuchenne sporadycznie uzywane itp Ad4 Piwnica - kotlownia, miejsce ma jednostke centralna odkurzacza z kącikiem na wina i nalewki swojej roboty oraz miejssce skladowania warzyw na zime z walsnego ogrodka, miejsce na narty, sanki itd Ad5 Nie wiem czy bedziemy mieli kiedys dwa samochody, ale wolimy miec juz miesce na nie wygospodarowane. Nie wspomne o rowerach i kaciku majsterkowicza Pomieszczenia na gorze to byc moze w przyszlosci bedzie nasze biuro pracy, a jesli nie to moze beda pokoje dla gosci ktorzy bez ograniczen beda mogli przyjezdac licznie (mamy godzinke jazdy nad morze) i nie bede zmuszona ukladac ich w salonie na podlodze - dam im wowczas swoja przestrzen (to bedzie taki domek letniskowy dla gosci), a moze w przyszlosci ktos bedzie chcial tam zamieszkac... ale sie rozpisalam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 21.01.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 My małą (5,5m) łazienkę na poddaszu przerobiliśmy właśnie na pralnię - suszarnię i prasowalnię. Zamierzamy tam wstawić 2 pralki (aby 1 nie musiała chodzić na okrągło ). Bardzo podoba mi się pomysł z segregacją wysuszonego prania (w tym pomagają kosze np. takie druciane z Ikea) jeszcze przed prasowaniem. W chwili obecnej pralka chodzi u nas na okragło, mieszkanie jest ciasne a ja nie wyobrażam sobie suszenia ubrań czy bielizny w łazience. Oczywiście latem pranie będzie suszyło się na świeżym powietrzu - z tyłu domu, żeby nie straszyć sąsiadów . Celowo pralnia jest na górze a nie w kotłowni, aby uniknąć bieganiny po schodach. Obok będzie duża rodzinna łazienka i sypialnie - mam nadzieję, że wszystkie brudne ciuszki będą lądowały (po całym dniu) właśnie w pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.01.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Oczywiście latem pranie będzie suszyło się na świeżym powietrzu - z tyłu domu, żeby nie straszyć sąsiadów . Celowo pralnia jest na górze a nie w kotłowni, aby uniknąć bieganiny po schodach. Nie ma szans. I tak się nalatasz, tyle, że latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 22.01.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Oczywiście latem pranie będzie suszyło się na świeżym powietrzu - z tyłu domu, żeby nie straszyć sąsiadów . Celowo pralnia jest na górze a nie w kotłowni, aby uniknąć bieganiny po schodach. Nie ma szans. I tak się nalatasz, tyle, że latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 31.01.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Odp. do Zebry Ja tak robiłam, ale mąż ciągle narzekał na niekompletne skarpetki, wobec czego równiez prasuję na górze i skarpety zostawiam od razu w tym pomieszczeniu. Obecnie wybieram suszarkę kondensacyjną, stąd jestem w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 02.02.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Dla mnie pralnio- suszarnia to miejsce strategiczne, musi być, mam z podłogówką, pomieszczenie z oknem dachowym, nawet latem nie biegam z praniem na dwór, po prostu otwieram okno na oścież, schnie szybko, do tego kosze do segregowania brudnej bielizny i deska z żelazkiem, zawsze gotowa do użycia... to jest dla mnie komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 18.09.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A jak to wygląda u tych, którzy mają mieszkania? Pochwalcie się swoimi sprytnymi pomysłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 w mieszkaniu stała suszarka rozstawiona w pokoju albo na balkonie. W nowym domku mam spore pom. gospodarcze (tam jest pralka, kocioł, przechowalnia przydasiów i miejsce do suszenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekOstrowski 19.09.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Niestety nie każdy ma miejsce na oddzielną suszarnię. Obecnie u nas jest rozkładana, bardzo pojemna suszarka- zmieści się chyba z 5 lub 6 pralek- chyba ze pościel to już gorzej. I jakoś nigdy nie ma problemów z wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 19.09.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Gdy jest sucho, to wiadomo, że balkon, ale gdy wilgotno - suszarka rozstawiona w pokoju jakoś mi się nie widzi. Zawadza. A łazienkowa wieszana na suficie? Przecież pranie można zawiesić rano, a wieczorem, gdy przychodzi czas kąpieli - zdjąć. A suszarkę można nawet pomalować w kolorze sufitu czy ściany i wtedy nie będzie się tak rzucać w oczy. Koleżanka ma teraz małe dziecko, więc pranie jest naokrągło - w sypialni na suszarkę miejsca nie ma, więc stoi ciągle w salonie. Nie wygląda to dobrze. [ATTACH=CONFIG]280598[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 u mnie w domu rodzinnym nad wanną też wisiały sznurki, ale było to za mało. Tam, gdzie ja mieszkałam w łazience był prysznic a sama łazienka miała 170x170 m Był co prawda ogólnodostępny strych, ale tam było pełno kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 19.09.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 ja mam suszarkę osobno postawiona na pralce (taki komin - i łącznikiem jest szuflada systemowa Electrolux) , kocham suszarkę, nie ma lepszego sposobu, dzięki temu nie musze prasowac bo wyjmuję mieciutkie ciepłe pranie, skladam i chowam do szafy(pod wplywem ciepła jeszcze się samoczynnie doprasowuje) Zajefajny wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 19.09.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 ja w mieszkaniu mam sprawdzone kilka rozwiązań: - rozstawianą suszarkę http://nokautimg3.pl/p-b2-92-b292a9bc5b072970922bf97aca43bbff500x500/leifheit-suszarka-na-pranie-condor-150.jpg - drugą taką pionową http://www.img.chh.pl/large_size/8db230fdb073693457e60fded287f782.jpg - sznurki pod sufitem w łazience http://www.suszarkanapraniesklep.pl/35-thickbox_default/suszarka-na-pranie-sufitowa-scienna-140cm.jpg - rozsuwana suszarka ścienną nad drzwiami http://e-fotek.pl/images/00693597697113476692.jpg jak nie ma wiele miejsca to się na dizajn nie patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Suszarka na lub obok pralki to IMO najlepsze rozwiązanie. Tez mam electrolux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts