Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

:( Czy rzeczywiście nikt nie buduje lub nikt nie planuje budowy tego domku? projekt chyba nie jest zły i bardzo łatwo go przerabiać wg własnych potrzeb.

Może to tylko kwestia martwego sezonu?

Wprawdzie na stronie projektanta brak kosztorysu ale wydaje się że budowa nie będzie ani zbyt droga ani zbyt skomplikowana.

• 1 year później...
  • 3 months później...
  • 1 year później...

Naprzeciwko mojego domu powstaje z21. Widocznie sąsiedzi nie udzielają się na żadnym forum. Obecnie mają dom w stanie surowym zamkniętym i elewację na gotowo.

Nie jest to na pewno dom tani w budowie i późniejszym utrzymaniu. Wszystkie powierzchnie są duże, bryła i dach rozbudowane, instalacje rozległe. Jeżeli elewacja frontowa będzie południowa (bo na taką działkę dom się nadaje), to ma również sporo przeszkleń od północy. Rzeczywiście można wprowadzić trochę zmian pod swój gust. U sąsiadów jest np. zamknięta kuchnia i czwarta sypialnia z poszerzonej garderoby.

Dom z gotową elewacją (bardzo zbliżoną do propozycji z projektu) prezentuje się ładnie. Zaznaczam, że elewacja frontowa jest bardzo szeroka. Gdyby dach miał nieco mniejszy kąt, to dom byłby bardzo w stylu amerykańskiego przedmieścia - rozłożysty bungalow z dużym garażem.

• 7 months później...

Mówiąc szczerze - zaskakująco duży dom z zaskakująco nieciekawym rozwiązaniem przestrzennym.

Przy powierzchni 150 m2 powinien zmieścić wygodnie rodzinę 2+2. A ten jest dla rodziny 2+1 + gabinet, bo najmniejszy pokój będzie za mały dla aktywnego dziecka.

Spójrzcie - dwa ogromne hole o powierzchni 9 i 7 m2 a pokój ma tylko 11.

Moim zdaniem jest tam za dużo ścian nośnych, uniemożliwiających sensowne rozplanowanie przestrzeni.

Sa lepsze projekty dużych parterówek.

Edytowane przez Elfir

Mieszkam w tym domu od pół roku, rodzina 2+1 i uważam, że ten dom jest raczej dla nas za duży :) Zdecydowałem się na budowę według tego projektu własnie ze względu na te "nieciekawe" rozwiązania przestrzenne. Hol jest tak duży ze względu na umiejscowiony nad nim otwór w stropie pod ewentualne schody. Ja mam tam tylko schody stropowe (strych wykończony ale nie ma na razie kto z niego korzystać) a w miejscu schodów zrobiłem zabudowę pod szafy.

Dom jest zorientowany wjazdem na północ wiec cały dzień jest w nim słońce, zaczynając od wschodu w łazience kończąc na zachodzie w dziennym. Inne położenie może generować mocne straty ciepła ponieważ dom ma spore okna i ich położenie inne niż na południowy-zachód to spore straty ciepła.

Generalnie szukałem projektu gotowego, który spełni moje oczekiwania faktycznie jako gotowy i akurat spełnił je Z21. W całym projekcie lekko powiększyłem tylko małą łazienkę, zlikwidowałem spiżarnię aby uzyskać większy wiatrołap oraz postawiłem kilka ścian w holu pod zabudowę szaf (załączam pdf-a z tymi fragmentami).

http://img525.imageshack.us/img525/6690/rzutj.jpg

Edytowane przez lafar13

lafar13 ta cena którą podałeś to już z wykończeniem, tak ? :)

Jesteś zadowolony ze strychu? Zastanawiam się czy w ogóle brać pod uwagę strych bo nie wiem zbytnio co niby tam mogłoby być :) no i czy zimą nie ma dużych strat ciepło przez to... zależy mi na tym aby dom był jak najbardziej ekonomiczny w uytkowaniu.

Tak z wykończeniem.

Co do strychu to ja ociepliłem w stropie 8 cm styropianem, ociepliłem dach wełną + karton gips, zrobiłem dwa Veluxy, wyprowadziłem końcówki ogrzewania, wody i kanalizacji żeby nie mieć budowy gdy ktoś na strych zechce się wprowadzić. Strych bez przeróbek ma tylko 220 cm wysokości więc do jakiś super pomieszczeń się raczej nie na da ale na sypialnie ewentualnie do zamieszkania przez młodzież da radę. Z takim ociepleniem na zamkniętym strychu beż żadnego ogrzewania w największe mrozy było około 10 C. Straty powstaną i to duże jeżeli zrobisz na strych jakieś schody, ja mam tylko stropowe i otwór jest zamknięty więc ciepło z parteru nie ma którędy uciekać.

Co do ekonomii w użytkowaniu to jest to dosyć proste - im więcej zainwestujesz w ocieplenie oraz dobre urządzenia C O. tym mniej zapłacisz.

Podana cena trochę odstrasza.

Ten dom ma 150 m2 parteru + 120 m 2 poddasza (skosy 90cm) + 52 m 2 garażu, razem to 322 m 2. Budując za 1 000 000 zł wychodzi 3100 zł/m2. Ja znam tylko jedną osobę która wybudowała m2 domu za około 2500 zł, to wszystko zależy od jakości materiałów i wielu warunków na budowie. Jeżeli ktoś nie planuje wykorzystywać jakoś poddasza to odradzam ten projekt. Bez sensu wydane pieniądze na 150 m 2 stropu i dodatkowa kubatura do ogrzania.