Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielce Ważny Wątek o Włosach :)

zielonooka

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:cry: kupiłam sobie placente na allegro, a na niej jest napisane, że do włosów rozjaśnionych :o Buuu, a są do włosów ciemnych?

??? nie wiem co kupilas ale na pewno nie taka jakiej ja uzywam :roll:

na mojej nie ma zadnego napisu ze do wlosow jasnych, rozjasnionych czy ciemnych

Też chciałam kupic, ale na allegro w tym linku jest tylko "do włosów suchych". Kurcze, to jest kilka rodzajów? Moje sie przetłuszczają...

A może po prostu ona jest uniwersalna, a na suche najlepiej działa?

I może dlatego też do rozjaśnionych, bo rozjasnianie najbardziej niszczy włosy?

Taaa, teraz dorabiam filozofie, bo mi narobiłyście chętki... :-)

Też sobie przeanalizowałam opis aukcji (bo Zielona coś sie nie odzywała) i doszłam do wniosku, że rozjaśnione to zniszczone, a na kolor nie ma to wpływu, zresztą zobaczę dziś nałożę to na głowę, nie sądzę, że mi zmieni to kolor, skoro nawet farby do włosów nie są w stanie mi zmienić koloru....

A w ramach "zmiany" fryzury" ucięłam sobie grzywkę :lol: haha koszmarnie wyglądam 8).

mi nie zmieniło:)

Wysłałam zapytanie do jednego z wystawców, jak to jest z ta suchościa i farbowaniem włosów. W części opisów na Allegro jest, że "szczególnie zalecane do włosów rozjaśnionych". A w ogole niektóre opisy są super! Jedni napisali, że wyciąg jest z łożysk roślinnych. Albo że cudowne działanie maaseczka zawdziecza "specjalnemu składu".

A której firmy kupujecie? Bo jest kilka (ceny niewiele sie różnia, bodajże tak 14-19 zł), macie jakieś sprawdzone? Przymierzam się, żeby tą z linku od Zielonookiej kupić (Kallosa).

PS. Właśnie doczytałam, że Zielonooka juz zwróciła uwage na te roslinne łożyska. Ale albo sie rąbnęli, albo specjalnie taki szybki chwyt że niby to roślinne to tak modnei, proekologicznie i bez meczenia zwierząt. Nie ma przecież łożysk roślinnych. A nawet jeśli jakieś są, to raczej nie w tej odżywce.

Wysłałam zapytanie do jednego z wystawców, jak to jest z ta suchościa i farbowaniem włosów.

Napisałam, że mam włosy farbowane i przetłuszczające się. Zapytałam, czy ta maska z łożysk nadaje sie do nich, czy maja jakąś inną do takich włosów.

Dostałam odpowiedź, że do włosów farbowanych polecaja maskę mleczną również dostepną na aukcji.

Co do opisu to wg wystawcy pochodzi on z ulotki producenta oraz samego opakowania specyfiku, "więc o pomyłce nie ma mowy jednak nigdy nie zagłębiałem się w temat łożysk roślinnych - nie chcciał bym wprowadzić Pani w błąd"

Wszystkie inne maski z placentą maja w opisie, że łożyska zwierzęce.

Znalazłam skład tej maski Kallosa:

"Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Parfum, Cyclomethicone, Limonene, Dimethiconol, Phenoxyethanol, Linalool, Hexyl Cinnamal, Methyldibromo Glutaronitrile, Propylene Glycol, Benzyl Salicylate, Citric Acid, Triticum Vulgare (Wheat Extract), Bambusoidea (Bamboo Extract), Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone",

ale niewiele mi to pomogło, choc uczyłam sie kiedys łaciny.

Czyli jak najbardziej roślinna odzywka:

Triticum Vulgare - pszenica zwyczajna

Bambusoidea -Ekstrakt z bambusa

(kwas cytrynowy - ale to jest w każdej w sumie)

choc nie do konca, bo:

Linalool - lanolina

dziś jestem już po użyciu jej, i niestety na mnie nie działa ta odżywka, a raczej odwrotnie, włosy mam sianowatei szorstkie bardziej niż przed :o :o :o

dobrze, ze to tanie było....

dziś jestem już po użyciu jej, i niestety na mnie nie działa ta odżywka, a raczej odwrotnie, włosy mam sianowatei szorstkie bardziej niż przed :o :o :o

dobrze, ze to tanie było....

No masz, a tak sie na nia napaliłam. Tyle, że teraz juz zupelnie nie wiem, to ta by była roslinna (w sensie bez łożysk), a inne na alegro z łożyskami zwierzęcymi? No ale na tej stronce, z której wzięłam skład, to polskim opisie jest wyraźnie napisane, że wyciąg z łozysk zwierzecych w niej jest też. To ta stronka:

http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=14505

Myslałam, że słowo placenta oznacza wyciąg z łożysk, ale teraz sama nie wiem...

Ryzyk fizyk, zamawiam jakąś z łożyskami i już.

No ja sie przyznaje bez bicia - biologia to nie był mój ulubiony przedmiot w szkole...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Placenta

Jak dla mnie to ta placenta ma chamski zapach i ogólnie znam co najmniej 4 lepsze odżywki...

Hm, zapach to musi byc z tego wyciagu z łożysk, no bo z pszenicy i bambusa przeciez nie...

A jakie te 4 inne odżywki, Mufka?

Ja nie lubie zamiawiania i czekania, najchetniej to bym poszła do sklepu i kupiła od razu. Ale jakoś ta placentowa mnie zaciekawiła, może moim wlosom posłuży. Jak nie to trudno - ale przynajmniej koszt niewielki.

No i wkurza mnie, jak w opisach cos nie gra...

jeśli chodzi o zapach to komentowałam mieszankę zapachową- perfumę- kojarzy mi sie z perfumami rodem z PRL-u :lol:

Poczytałam komentarze, które były w linku, podanym przez Ciebie Listku i zauważyłam prawidłowość, niezadowolone są z niej posiadaczki długich, niezniszczonych, kręconych włosów - czyli takich jak moje...

Też się skusiłam na tą odżywkę , :D

Miałam ją na głowie dopiero jeden raz , ale powiem że na moje włosy działa .

Ja mam włosy z tych co lubią sie puszyć , :roll: czego nienawidzę :evil:

Zawsze chciałam mieć włosy proste i gładkie, mam kręcone :x

Po odżywce włosy mam cięższe , nie skręcają się tak mocno i nie puszą, do tego stosuje jeszcze jedwab i na razie jestem zadowolona. 8)