sowa monikaka 11.01.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam, mieszkamy od kilku mies. w nowym domku-mam pytanie do budowniczych zamikeszkujących swoje dzieła -ile zużywacie wody U nas wychodzi na 6 osób 750l/dobę. Chyba zawału dostanę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 11.01.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 średnio 236 litrów na dobę przez rok czasu przy 2 osobach , więc u Ciebie przy sześciu 236 x 3 = około 700 litrów, zgadzałoby się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.01.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Nie chce mi się liczyć ale około 8 m3 na miesiąc przy 4 osobach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.01.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 U mnie wychodzi od 400 do 600 l wody na dobę (12-18 m3 na miesiąc) przy 4 osobach.Korzystanie z prysznica zamiast z wanny znacznie obniża zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 11.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 jeszcze w bloku 4 osoby, ok 12 m3 czyli ok 400l/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.01.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam, mieszkamy od kilku mies. w nowym domku-mam pytanie do budowniczych zamikeszkujących swoje dzieła -ile zużywacie wody U nas wychodzi na 6 osób 750l/dobę. Chyba zawału dostanę! własnie dziś był Pan od licznika i wyszło 25 m3 za 2 miesiące na 4 osoby (2+2) generalnie dużo mniej niż latem - i nie mówie o podlewaniu bo do tego mam studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 11.01.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 U nas (blok - łazienka z wanną bez prysznica) 4 osoby wychodzi 12-13 m3 wody miesięcznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam, mieszkamy od kilku mies. w nowym domku-mam pytanie do budowniczych zamikeszkujących swoje dzieła -ile zużywacie wody U nas wychodzi na 6 osób 750l/dobę. Chyba zawału dostanę! Luzik Właśnie dostałem rachunek za wodę i wyrównanie za 2007 rok. Zużycie za 10 miesięcy: 199 m3 na 4 osoby. Przy stawce 1,93 zł/m3 wychodzi ok. 40 zł/miesiąc. Myślę, że nie jest źle Wychodzi ok. 333 osobo-litrów na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal2000 11.10.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Pozwolę sobie podłączyć do tematu Pytanie może banalne,ale chcę się upewnić.Czy jeżeli używam letnią wodę,to liczy się ta woda jako gorąca? Nie mam możliwości sprawdzić reakcji licznika.Z góy dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Czy jeżeli używam letnią wodę,to liczy się ta woda jako gorąca? Nie mam możliwości sprawdzić reakcji licznika. Jak mieszasz w baterii ciepłą z zimną to za ciepłą płacisz również za ogrzanie, a za zimną tylko za wodę i ścieki. Kręcą się obydwa wodomierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.10.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 (edytowane) Pozwolę sobie podłączyć do tematu Pytanie może banalne,ale chcę się upewnić. Czy jeżeli używam letnią wodę,to liczy się ta woda jako gorąca? Nie mam możliwości sprawdzić reakcji licznika. Z góy dziękuję za odpowiedz No właśnie tak jak napisał wyżej kolega, masz dwa liczniki od zimnej i od ciepłej wody i na podstawie zużycia liczników płacisz. Piszesz że nie masz dostępu a inkasent ma? czy radiowo są odczyty. Jak nie masz możliwości dostępu do wodomierzy to czy nie masz rachunku? Tam jest jasno napisane za co płacisz. Edytowane 11 Października 2020 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal2000 11.10.2020 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Dziękuję za odpowiedzi Już tłumaczę,nie mam dostępu do liczników w sensie,że są zabudowane a żeby otworzyć drzwiczki rewizyjne to muszę rozmontować kabinę prysznicową (niestety takie mieszkanie kupiłem,co pół roku jak jest kontrola liczników,to zdejmuję drzwi,obecnie mam kontuzje ręki dlatego nie mam dostępu do liczników) Dostałem ostatnio rachunek za wodę i był mały szok,przyszła mi niedopłata 200zł,a zawsze od 2 lat jak tu mieszkam,to miałem nadpłatę 150-200zł.Okazuje się,że problemem jest duże zużycie ciepłej wody. Oprócz prania i spłuczki,korzystałem z wody ciepłej i letniej-która widocznie była zaliczona jako gorąca,i to jest zapewne powód większego zużycia. Mam zużycie zimnej 1,2 m miesięcznie,natomiast ciepłej 3,2 m ,w czynszu mam 2 m ciepłej i 2 m zimnej. Od kilku dni uczę się oszczędzania ciepłej wody,prysznice biorę krótsze o połowę,jak myję zęby czy golę się to zakręcam wodę,a wcześniej leciała.Gdy myję naczynia to trochę w ciepłej trochę w zimnej,a wcześniej tylko w ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 (edytowane) Może zrobili numer, jak niejedna spółdzielnia/wspólnota - podnieśli cenę podgrzania wody, ale zmniejszyli prognozowane zużycie w zaliczkach. I ludzie nie zauważyli podwyżki... Do czasu rozliczenia.Możliwe też, że obniżyli temperaturę CWU poniżej wymaganych prawem 55* - stąd mogło wzrosnąć zużycie ciepłej. Sprawdź temperaturę po dłuższym odbiorze tam, gdzie nie ma baterii termostatycznej jak leci 100% ciepłej. Edytowane 11 Października 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts