Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bidet czy warto?

Czyscioch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam takie ustrojstwo

http://www.gejzer.pl/wt/img/wc-bidet-130.jpg

Używam od niedawna, ale póki co jestem zachwycona :wink:

Zrobiłam też na wszelki wypadek podejście do słuchawki prysznicowej, ale wygląda na to, że nie będzie potrzebne :D

Za to mam zamiar zrobić "brazylijski wynalazek" - widziałam takie rozwiązanie w ciasnej łazience hotelu w brazylii, gdzie bez hm umycia się nie da rady funkcjonować. Otóż obok kibelka był kran z prysznicem. I człowiek sobie siadał i się mył. Bardzo wygodne i zajmuje mało miejsca :D I tanie

Np bidetta - za późno odkryłam że są do tego specjalne baterie - a wynalazek super. I odchodzi uciążliwe mycie następnej muszli.

http://www.taniebudowanie.com.pl/informacje-i-porady-budowlane.php?a=pokaz&tekst=85

http://lazienki.abc24.pl/default.asp?kat=13445&pro=209828

Ja mojego męża namawiałam na bidet przez pół roku (od kiedy tylko zaczęliśmy kopac fundamenty). Był niestety nieugięty. Miesiąc temu robiliśmy kanalizację -bidetu nadal nie :-? ... Dopiero dwóch budujących się obecnie kolegów przekonało mojego męża do bidetu :D Troszkę trzeba przerobic instalację wod-kan, ale to dopiero stan surowy -więc w zasadzie nie tragedia (jeszcze nie ma tynków, płyetek ani wylewek). Tylko czemu koledzy mieli większy dar przekonywania ode mnie :roll: ?...

MAm pytanie do posiadaczy bidetów. Chcemy zamontować bidet obok kibelka na jednej scianie obok siebie. Czy odległość ok 140 cm jest wystarczajaca na te dwa elementy plus obaszar miedzy nimi i za nimi (po prawi i po lewo bedzie sciana). Czy takie "wąskie" odległości nie utrudnią ergonomicznego uzytkowania? :) (20 cm, szeokość bidetu 36 cm, 26 cm szerokośc kibelka 36 cm, 20 cm)

Pozdrawiam

Skrywacz

Trochę wąsko- ale ostatecznie może być.. Najlepiej jeśli od ściany jest ok. 30 cm. Teraz mam w mojej mikrotoalecie w bloku właśnie 20 cm i trochę obijamy się łokciami W domku jednak zaszalałam i zażyczyłam sobie 36 ! (akurat na szerokość płytki). Odległość pomiędzy bidetem i WC ok.25-30 jest wystarczająca. Dwie osoby przecież nigdy nie korzystają jednoczesnie z tych dwóch urządzeń. :wink: :lol:

• 1 month później...

Dlaczego FUJ!? :o To jakieś przesądy!

Umyć pupę w wygodnej pozycji na siedząco, bez potrzeby zużywania kilometrów papieru, w cieplutkiej bieżacej wodzie z pachnącym żelem to jest fuj? :o A kupę do kibelka to jest estetycznie i wycieranie "na sucho"? :x

Nawet jak gość skorzysta z bidetu, to według mnie nie jest bardziej obrzydliwe niż gdy korzysta z kibelka (a przecież musi i nikt się nie sprzeciwia w tej sprawie).

Natomiast mycie dziecięcych rączek w bidecie, (podobnie jak picie z kibelka :x ) - to zdecydowanie trzeba eliminować wychowawczo! :lol: Chociaż tak naprawdę bidet jest jak najbardziej higieniczny - woda bieżąca spłucze wszystko z gładkiej powierzchni, myje się podobnie domestosem, a brudne ręce przenoszą zdecydowanie więcej bakterii niż pupa - więc bardziej należy wdrażać dzieciarnię do prawidłowego korzystania z bidetu dla powodów kulturowych.

Gimastyka z nogą w górze na wannie nie jest fajna, a korzystanie z prysznica w środku dnia, jak nie ma czasu jest uciążliwe - a czasem jest potrzeba umycia się intymnie i kilka razy dziennie. U mnie pan domu też docenia bidet, a ja z córką pierwsze co robimy po przyjsciu do domu, to jak nie ma czasu na nawet najszybszy prysznic - to rączki w umywalce, a co inne w bidecie. (Czasem nóżki też, w sytuacji awaryjnej - np. po bieganiu na boso).:wink: W "trudne dni" dla pań to po prostu zbawienie.

Ja też do pisuaru przekonać się nie mogę i w domu zdecydowanie nie planuję, choć już jestem fanką bidetu.

Myślę, że u mnie to trochę skojarzenie z dawnych paskudnych dworcowych męskich toalet z wiecznie otawrtymi drzwiami i widocznym rzędem zasikanych cuchnących pisuarów. :x

Choć to na pewno uprzedzenie i pewnego rodzaju zacofanie, bo dziś są to higieniczne i praktyczne urządzenia - podobno nawet w wersji dla pań!

Wszystko jest kwestią przekonań i podejścia do fizjologii i obrazu ciała.

Kiedyś podobno, gdy któryś z dalekowschodnich dyplomatów przysłał w podarunku królowej Wiktorii parę wówczas niesłychanie cennych jedwabych pończoch otrzymał zwrot z informacją, że KRÓLOWA NIE MA NÓG! W epoce wiktoriańskiej wszystko od kostek powyżej było fuuj! :wink: :lol:

Jeszcze nie tak dawno podpaski były reklamowane "z pewną taką nieśmiałością", a teraz w każdym hipermarkecie pełen asortyment + żele intymne i prezerwatywy.