Jarek.P 16.10.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Odpływ liniowy i próg to moim zdaniem kieski pomysł, grożący wybiciem zębów. Brodzik też ma krawędź wyżej, ale wyraźnie się odróżnia, do brodzika "wchodzisz", podczas gdy w przypadku prysznica bezbrodzikowego miałbyś podłogę jednym ciągiem, z progiem na granicy. Moim zdaniem nie warto. Brodzik nie musi być głęboki, ta rura jest do przeskoczenia normalnym, nawet płytkim brodzikiem na 10cm postumencie. Tak się przyglądam temu nowemu zdjęciu, co tam jest ścianą? Rura wygląda na grubą, czy tam jest kibel? A ta rura w prawym narożniku na zdjęciu skręca i dopiero idzie do pionu? Jeśli tak, to nie chcę być złym prorokiem, ale developer "trochę" tu pojechał po bandzie i szczerze mówiąc, to bym z tego grubą awanturę zrobił, gdyby to tak było. Zgodnie z "warunkami technicznymi" maksymalna długość odnogi między pionem a kiblem to 100cm, nie powinno być na tej długości zakrętów, o wstawionych "po drodze" odnogach nie wspominając nawet. Jeśli tam jest kilka metrów rury prowadzącej do kibla, z zakrętem w połowie i odnogami po drodze, to jest to gruba fuszerka, do zgłoszenia nawet w nadzorze budowlanym i powód do nieodebrania mieszkania jako niezgodnego z "warunkami technicznymi" (a to takie budowlane "prawo o ruchu drogowym"), a jednocześnie silne zagrożenie zatorami oraz wiecznym smrodem w łazience z powodu wysysania wody z syfonów. Nie, nie przesadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 16.10.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Ja mam podłogę jednym ciągiem z prysznicem - wygodnie i praktycznie jeśli chodzi o mycie podłogi. Sedes wiszący, szafka też.I wcale nie jest konieczny odpływ liniowy (jak widać na zdjęciu). Trzeba jednak zachować wymagane nachylenie pod prysznicem (minimum 2 cm/metr - jeśli dobrze pamiętam)[ATTACH=CONFIG]334280[/ATTACH] Edytowane 17 Października 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 30.11.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 mam pytanie odnośnie wylewki pod prysznic. Ile musi schnąć przed położeniem płytek ? Jastrych mam wylany dawno zostało tylko miejsce na prysznic 1x1 czy ta wylewka też ma wiązać 28 dni przed położeniem płytek ? Mój płytkarz który ma wykonanie tej wylewki w zakresie prac razem z osadzeniem odływu liniowego nie może tyle czekać. Czy można położyć kafle po np 10 dniach i nie fugować ? Wilgoć wyjdzie fugą czy nie ma takiej opcji ? pod częścią wylewki będzie podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 30.11.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Może i to by przeszlo gdzie indziej ale nie pod prysznicem - tutaj przeciez pod płytki dajesz hydroizolację, więc nie ma mowy o jakimś "wychodzeniu wilgoci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 30.11.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) no właśnie. ciekawe jak to robią majstry płytkarze którzy robią łazienkę na gotowo w 2 lub 3 tygodnie łącznie z wylaniem wylewki pod prysznic.jest jeszcze opcja włączenia podłogówki i wysuszenia wylewki ogrzewaniem ale wiadomo że tak wysuszony beton traci swoje właściwości.co mogę zrobić to wylać poczekać z 10 dni i dopiero wtedy włączyć podłogówkę, a następnie po 3 dniach grzania położyć folię i kafle. Edytowane 30 Listopada 2015 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.11.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 no właśnie. ciekawe jak to robią majstry płytkarze którzy robią łazienkę na gotowo w 2 lub 3 tygodnie łącznie z wylaniem wylewki pod prysznic. Mówią "będzie Pani zadowolooona!" A na serio - może aż 28 dni nie jest niezbędne, ale spieszyć się tu nie ma co. Scenariusz z podłogówką włączoną po minimum kilku (>7) dniach wiązania wydaje się ok. Ewentualnie można też skombinować wilgotnościomierz (najtańsze po 100zł można kupić, oczywiście potrzebny taki do drewna/betonu) i po prostu kontrolować poziom wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.12.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Jest kilka posadzek z większą ilością żywic gdzie czas schnięcia i wizania do odpowiedniej wytrzymalosci jest o wiele krótszy, choćby Topcem Pronto Mapei. Ich hydroizolacja powinna być nakladana na wilgotne ale nie mokre podłoże i praktycznie wtedy zamyka drogę wilgoci, która musi sobie odparować po obrzeżach. Kabina z liniowym, to chyba jeden z najbardziej czaso i pracochłonnych elementów w domu. Koszty też wyższe ze względu na chemię i robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol 88 04.01.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Witajcie, czeka mnie instalacja brodzika z odpływem liniowym, lecz problem leży w innej kwestii: 1. Jak dociąć płytki aby całość była logiczna i estetyczna? 2. Co zrobić ze szczeliną która powstanie przy opcji z odpływem liniowym pod drzwiami i po drugiej stronie - zaznaczone na czerwono? (szkice w zacnym programie ) http://zapodaj.net/6157938103193.jpg.html http://zapodaj.net/e1fa63fa781b7.jpg.html Edytowane 4 Stycznia 2016 przez karol 88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunoted 11.01.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Jeżeli masz zamiar płytki układać samemu to lepiej odpuść sobie.Jeżeli zlecisz to dobremu kafelkarzowi to on to rozwiąże w odpowiedni sposób. Możesz jeszcze skorzystać z pomocy architekta wnętrz ale to niestety dodatkowy koszt.Wszystko zależy od wymiaru płytek, założonego spadku i ogólnie wykończenia posadzki i ścian. Nie oczekuj, że ktoś rozrysuje Ci kład płytek na rzutach w zacnym programie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
disnemar 16.07.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Odświeżam,ponieważ mam pytanie. Czym czyścić odplyw liniowy? Bo chyba coś takiego jak np. Kretyn odpada zupełnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
disnemar 16.07.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Kret nie kretyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.07.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Kret nie kretyn A dlaczego nie? Kret jest też w płynie....dodatkowo można wsypać granulki w otwory w obrębie rury odpływowej a całość zalać gorącą wodą...byle nie wrzątkiem, aby nie rozszczelnić połączeń. Stal nierdzewna nie reaguje z "kretem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
disnemar 16.07.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 A dlaczego nie? Kret jest też w płynie....dodatkowo można wsypać granulki w otwory w obrębie rury odpływowej a całość zalać gorącą wodą...byle nie wrzątkiem, aby nie rozszczelnić połączeń. Stal nierdzewna nie reaguje z "kretem" No właśnie słyszałem, że ze względu na gumowe części lepiej kreta nie używać. Stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 ale kret nie jest do czyszczenia tylko udrażniania rur.Zdejmujesz listwę i myjesz normalnie wodą z płynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
disnemar 17.07.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 A w razie potrzeby przepchania Kret się nada czy za mocny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.07.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Chyba każdy odpływ liniowy da się do mycia rozłożyć od góry aż do wylotu do kanalizy. Co tam chcesz jeszcze robić kretem? Jeśli zapchała się instalacja kanalizacyjna gdzieś dalej, to znaczy, że masz poważny problem z jej wykonaniem i raczej nie kreta tu trzeba, tylko hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
disnemar 17.07.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Nic się nie zatkało. Pytam w razie czego. Bo wiadomo, że np. że zalewem to nie ma problemu. Wsypuje granulat i po sprawie. A tu jednak trochę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bloodborne 17.07.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Witam. Jako posiadacz brodzika posadzkowego z odpływem liniowym mam kilka pytań ponieważ pojawił się problem. Otóż przy użyciu deszczownicy woda rozlewa się zbyt mocno ocierając się o próg drzwi w przedpokoju. Nie jest fajnie i postanowiłem cos z tym zrobić. Pytanie co? Gdybym chciał zmienić to co mam na brodzik to rozumiem,ze bez kucia i rozpierniczenia całej podłogi się nie obędzie. A do tego nie tęsknie. Cokół, ścianka ? Myślałem o szklanej ściance ,ale nie ma krótkich, takich np. 60 cm.... Będę wdzięczny za sugestie. Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.07.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Radaway zrobi na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.07.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Witam. Gdybym chciał zmienić to co mam na brodzik to rozumiem,ze bez kucia i rozpierniczenia całej podłogi się nie obędzie. A do tego nie tęsknie. Nie trzeba niszczyć całej podłogi. Tylko wywalić odpływ liniowy i wstawić w to miejsce normalny syfon. Brodzik nałożyć na płytki. Albo na zamówienie ścianka, ścianki szklane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts