Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie ogrodów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

nie jest różowa. To uschnięte, słomkowe kłosy którejś z kostrzew.

To był ostatni projekt rysowany odręcznie, bo właścicielka namówila mnie na przesiadkę na CADa :) Musiałabym odszukać plan na papierze , żeby sprawdzić dokładnie który konkretnie gatunek (czy kostrzewa popielata czy sina). A po przeprowadzce papiery sa na dnie nierozpakowanych kartonów.

Ja podziwiam włascicielkę, bo założyła ten ogród sama, bez firmy ogrodniczej.

Edytowane przez Elfir

ja jestem akurat z Górnego Śląska, konkretnie ROW

rozmawiam wprawdzie z miejscową firmą ogrodniczą, bo zależy mi na serwisie, ogólnie mówiąc, ale przyznam, że przeraża mnie zaplanowanie koncepcji ogrodu

poprzedni ogrodnik, zanim zajął się polityką, zrobił mi jedynie żywopłot z różnistych roślinek, których nazw w większości nie ogarniam, o pielęgnacji nie wspomnę

pytanie moje ( wiem, miało być jedno :) ) czy da się na podstawie zdjęć i odręcznego planu coś zaprojektować ?

ogrodu jest na oko jakieś 800 metrów, teren lekko wznoszący, strona zachodnia i południowo zachodnia, szczery, żywy piasek przykryty kilkoma wywrotkami gliniastej ziemi :( niestety, ogrodnik już wtedy myślał o polityce )

trawa posiana, ale na skarpach nie chce rosnąć, zostawiłam sporo zastanych roślin, czyli sosen i brzóz

no generalnie lasek mam :)

a co gorsze, nie mam pojęcia, czego chcę

płacę przelewem :)

no cóż, to nie był ogrodnik. Przynajmniej jesli chodzi o temat zagospodarowania krajobrazu.

Ogrodnik to nie jest licencjonowany zawód, każdy może sie tak nazwać i ogłaszać.

Pod ogrodzeniem posadził ci misz-masz - bez myslenia o glebie, kompozycji, wzajemnej wielkości roślin.

Ot, chyba podjechał do centrum ogrodniczego, nakupił co mu się spodobało i posadził jak leci.

Przecież to nie ma ni ładu ni składu! I jeszcze ten żwirek... Tego nie da się wkomponowac w ogród. Rośliny nalezy zinwenatryzować, wykopać i posadzić w przemyslanych kompozycjach.

Twoja działka ma duży potencjał, zwłaszcza w pobliżu domu o nowoczesnej bryle. Masz duże drzewa, które robią już ogród samą obecnością. W takim zagajniku najlepiej dosadzić okrywowe lesne rośliny: parzydło, jasnotę, paprocie, miodunki + kilka egzotów: funkie, tawułki

Nie wiem o jakim ogrodzie marzysz, ale jeśli lubisz kwiaty (widze przy płocie kwitnące krzewy) to tutaj ogród na stoku z bylin:

http://www.anthonypaullandscapedesign.com/images/gardens/hombury/5.jpg

http://www.anthonypaullandscapedesign.com/images/gardens/hombury/7.jpg

Zdjęcia stąd: http://www.anthonypaullandscapedesign.com/gardens_hombury.html

a wiesz, że to samo mówił młody gość, który przychodził jesienią do nas kosić ( no trochę trawska mam )

pisałam ostatnio do niego, że jak coś niech się podejmie ale się nie odzywa

nie wiem, czy jeszcze nie pora na przesadzanie, czy zajęty bardzo albo nie daj boże wyjechany

zadzwonię jutro do niego

dzięki bardzo

Na przesadzanie powoli robi się za późno.

Liściaste przesadza się w okresie bezlistnym. Iglaste - we wrzesniu

Ale aby przesadzać trzeba wiedzieć gdzie przesadzić. Potrzebny jest jakiś plan.

O tej porze roku kazda szanująca się firma ma grafik już zapełniony na kilka miesięcy do przodu. Wiosna to jest najbardziej goracy okres.

Do ogrodu podchodzi się jesienią. To jest czas na nawiezienie obornika, ziemi by się uleżała przez zimę, na wapnowanie, jesli zachodzi potrzeba.

O tej porze roku kazda szanująca się firma ma grafik już zapełniony na kilka miesięcy do przodu..

no on właśnie miał terminy zajęte na dwa lata, za granicę jeździł ogrody zakładać

jego specjalnością były chyba ogrody japońskie

miał też potężną szkółkę głównie z tujami i azaliami

może to była zemsta, bo ja chciałam coś innego a on w kółko o tujach, azaliach, ogródku japońskim i wycięciu sosen :(

no mamokochana, jak ogródek japoński na prawie 8 arach

opaska ze żwirku widoczna jest tylko z bardzo bliska, sąsiedzi całą wodę deszczową spuszczają na moją działkę, a że teren pochyły, to korę wymywało

z tarasu jej praktycznie nie widać

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/qb/og/fbhy/ZeGIIYmsgaZdhtANgB.jpg

ale tam nie potrzeba żwirku, potrzeba roślin okrywowych :)

Masz działkę w której nie potrzeba jakiś wielkich pra c- ot, dosadzenie kęp pęcherznicy, hortensji, lilaków, śnieguliczek, irg.

Do tego paprocie, parzydło, hosty - i już jest ogród.

Ale trzeba byłoby zinwentaryzowac drzewa - tak na początek, bo one będa podsatwą do wytyczenia kształtu rabat (aby większośc drzew znalazła sie na rabatach a nie trawniku)

dzięki :)

w sumie to ja go nawet lubię, ten mój lasek, boję się tylko, żeby mi się z niego bór nie zrobił ;)

sosny co wiosnę obrywam, syropy na kaszel robię, rumianki zbieram i upycham po wazonach

sadzę krokusy jak opętana, cieszę się, że taki piękny kompost mi się zrobil

no generalnie mam radość :)

tylko ten żywopłot, sen z powiek mi spędza, lichy taki, niektóre roślinki przez dwa lat nie urosły nawet o centymetr, np taka forsycja, co wiosnę kwiatki można jej na palcach jednej ręki policzyć

a za płotem na razie trzcinnik, niech go piekło pochłonie i nawłoć

dostałam numer do jednej firmy, zarobieni są ale wpadną kiedyś po południu i rozejrzą się :)