manieq82 16.08.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Kto z mazowieckiego byłby zainteresowany aby ogród zaprojektowała Elfir ? Ja jestem z Radomia i mam ochotę zamówić u niej projekt. Jakby było parę osób to koszt dojazdu Elfir byłby dla zamawiającego mniejszy. hmm bardzo chętnie tylko ... ile to kosztuje - możesz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 17.08.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Polecam wszystkim zrobienie projektu u Elifr !!! Ze swojego jestem bardzo, bardzo zadowolona i jak tylko zacznę jego realizację zamieszczę zdjęcia, które będą najlepszą rekomendacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2009 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 (...) Widzę ze mój wątek jest tak popularny, że konkurencja zamiast zakładać własny wątek i wyrabiać sobie markę podczepia się pod mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asaf 24.08.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Przeczytałem wszystko. Potrzebny projekt, bliżej domu (jeszcze sie nie buduje ) szczegółowy i dalej od domu we wszystkie strony bardziej jako koncepcja. Ale potrzebna wizyta na miejscu bo działka w bardzo dziwnym kształcie, z bardzo dużą różnicą wysokości 55000 m2 powierzchni wzdłuż ulicy lokalnej asfaltowej 500 m. Działka już porośnięta brzozami ok 200 dębami dużymi i małymi i bardzo małymi. W zagłębieniu po wydobyciu piasku po wojnie duże brzozy i modrzewie. Dom oddalony od ulicy 40 m do ganku 55m. Duże spadki i wzniesienia. Mam cały potrzebny sprzęt do prac ziemnych. Ładowarki, koparki, mini koparki, traktory, kosiarki, opryskiwacze, małe wywrotki i co tam jeszcze. Mogę pracować ciężko ale nie potrafię tego wymyślić i narysować. Teren ma być parkiem z alejkami ławkami zakątkami z altanami. Będą oczka wodne i duży staw. Na razie zostało wybrane miejsce na sad owocowy na kilkudziesięciu arach. Zdjęcia działki i mapka do wglądu w moim dzienniku. Oczywiście za wiedzę jestem gotowy zapłacić jak zaoszczędzę Proszę o rezerwację terminu w zimie lub bardzo wczesną wiosną. pozdrawiam serdecznie. Z wyrazami uznania. Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytazk 25.08.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Mam pytanie: czy w przypadku ogródka 8x3.5m w ogóle warto starać się o jego projektowanie? Dom to niestety szeregowiec, z naprawdę mikroskopijną działeczką. bardzo mi jednak zależy, żeby wyglądał pomysłowo i przyjemnie. Czy jest jakaś szansa, że znajdę kogoś kto podejmie się zaprojektowania takiego miniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Oczywiście, że tak, dużo projektów z wystawy Chelsea to miniaturowe ogródki. Problem w tym, że najprawdopodobniej stawka za m2 będzie wyższa niz w przypadku większego ogrodu. Taki ogródek trzeba potraktować jako taras na poziomie ziemi. Bez trawnika i drzewek owocowych. Trzeba się też jakoś sensownie odgrodzić od sąsiadów - czy z okien ich domów na piętrze widać wnętrze działki? Mam w tej chwili zlecony ogródek 8x5 m - jest bardzo ciężko coś zaproponować, bo niestety, to wnętrze osiedla, z okien sąsiedzi mogą się nawzajem podpatrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Przeczytałem wszystko. 55 000 m2? Odpowiedz na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 08.09.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Elfir, dzięki za projekt, dziś otrzymałam, a teraz się nim zaczytuję... To znaczy oglądam roślinki i podziwiam - mnóstwo pracy, bardzo przemyślany! Podoba mi się w nim też to, że dajesz propozycje innych roślin, które można posadzić wzamian i że są dobrane pod względem wymagań, łatwiej będzie o nie dbać i dostosować system nawadniania! ...jeszcze raz dzięki, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2009 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Zawsze staram się zaprojektować tak, by nie łączyć w pobliżu roślin o skrajnie różnych wymaganiach, bo utrudnia to zarówno przygotowanie podłoża jak i późniejszej pielęgnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.09.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 W tej chwili rzucam swoją dotychczasową pracę zawodową, aby całkowicie poświęcić się projektowaniu, oficjalnie, pod szyldem firmy: "ELFIR" Studio Projektowania Terenów Zieleni. a jednak GRATULUJĘ!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 28.09.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 W tej chwili rzucam swoją dotychczasową pracę zawodową, aby całkowicie poświęcić się projektowaniu, oficjalnie, pod szyldem firmy: "ELFIR" Studio Projektowania Terenów Zieleni. a jednak GRATULUJĘ!!!!! Grunt to robić to co się lubi i lubić co się robi! Gratuluję decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najtmara 29.09.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Łał, ale mi się podobają te pomysły na ogród. Też bym chciała projekt a może nawet jakąś pomoc w realizacji. Działkę mamy w Poznaniu, 751 m2. Dom na razie nawet nie w stanie surowym, dach "się robi", nie ma ogrodzenia. Różnica poziomu terenu ok. 2 m, rów melioracyjny w rogu działki, gleba to gytia, namuły rzeczne, odczyn zasadowy. Projekt miałby uwzględniać ukształtowanie terenu, potrzebne skarpy, tarasy, murki oporowe ... Boszszsz, ja nawet nie wiem, jaki taras. Charakter ogrodu chcielibyśmy taki bardziej swobodny, angielsko-polski, czy cuś. Po doświadczeniach znajomych nie mogliśmy zdecydować się na projektanta, ale Elfir to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 05.10.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Elfirko, słysząc jaki masz niesamowite pomysły przy urządzaniu ogrodów pozwoliłam sobie i ja przyjść z zapytaniem i ile kosztuje kompletny projekt ogrodu za m2? i Jaki miałabyś pomysł na frontowy ogród przed moim domem??? Teren będzie jeszcze równany ziemią ze znacznym spadkiem ku drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 20.11.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 A jaka bedzie cena wirtualnego projektu ogrodu o pow. 1000 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 odpowiedzi na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justynka 07.12.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witaj Elfir Wysłałam maila na priv z prośbą o wpisanie mnie do komitetu kolejkowego na 2010 pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.12.2009 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Ja bym prosiła klientów, którzy zdecydowali się na zamówienie u mnie usługi, o wysyłanie swoich danych kontaktowych na maila (podawałam wcześniej, należy usunąć ochronę antyspamową!) a nie na skrzynkę forum - skrzynka ma ograniczoną pojemność i starsze wiadomości są automatycznie kasowane. Zapytania oczywiście na skrzynkę forum mozna zadawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.12.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Najbliższe realne terminy to już okolice zimy 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.01.2010 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Witaj Elfir! Przede wszystkim gratuluję i zazdroszczę tego, że możesz robić to co lubisz najbardziej i jeszcze pieniążki z tego są Ja co prawda działki jeszcze nie posiadam (jutro jedziemy na ostateczne rozmowy w sprawie jej ew. nabycia), ale pytanie co do ogrodu już jest. Działka ma powierzchnię 24a. Szerokość to 45m, z czego 30m to taki jakby sad leszczynowy (cztery rzędy przez całą długości działki). Właściciel orzeszki sobie hodował I teraz pytanie - czy to nie kłopot z tymi leszczynami? Nie chciałabym szczerze mówiąc usuwac wszystkich, bo fajnie jest już coś mieć na działce. Oczywiście pod budowę domu i dojazd do niego część drzewek usunąć muszę. Z drugiej strony zastanawiam się czy leszczyna jako taka do ogrodu się nadaje? Czy będzie to można później jakoś sensownie rozwiązać, pogodzić z innymi roślinami? Dodam, że drzewka są wysokości około 3m. A może nie zawracać sobie głowy i szukać "łysej" działki, którą zagospodaruje się od podstaw? Poradź proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2010 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Leszczynę - pojedyńcze krzewy da się wtopić w ogród zawsze. Większe ilości raczej w ogrodzie o leśnym czy dzikim charakterze.Poza tym - co za problem wykarczowac, jak będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts