Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie ogrodów

Recommended Posts

Elfirku czy posiadasz jakąś stronę int. z galerią lub innymi danymi ?

Nie. Nie publikuję swoich prac, bo zbyt duże ryzyko skopiowania. Ponieważ nie wykonuję osobiście zaprojektowanych ogrodów nie bardzo mam dostęp do zdjęć realizacji. Chyba, że któryś z forumowych klientów się tutaj pochwali swoimi zdjęciami :)

Mam nadzieję, że jak już wiosną rośliny wypuszczą liście, to pokażę zdjęcia z realizacji moich projektów z zaprzyjaźnionej firmy. Jesienią nie robiliśmy zdjęć świeżo założonych ogrodów, bo roślinek nie było jeszcze za bardzo widać :)

Na napisanie strony internetowej nie mam po prostu czasu :)

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfirku-planuje w tym roku trochę wzbagacić, upiększyć swój przód domek kwiatami i roślinkami...co byś proponowała na parapety od frontu domu o raz do posadzenia w donicach również przy drzwiach wejściowych domu???

Takie pytania najlepiej zadawać mi we wątku "Pytania do Elfir" - dzięki temu można uzyskać odpowiedzi nie tylko ode mnie, ale i innych ogrodników forumowych :)

Jeśli chodzi o kwiaty od frontu to zadam zasadnicze pytanie - ile tam jest słońca?

Troszku jest, bo albo z lewej przy wschodzie słoneczko doświetla, albo z prawej jak zachodzi.....jednak jest zadaszenie i przez to jest ograniczenie...

nie pomyślałam o priv :roll: :-?

Aka - sorry, nie zwróciłam uwagi, że to ty zadałaś pytanie :) jakoś tak automatycznie odpowiadałam. Przecież ja wiem jakie masz słońce na froncie!

Polecam begonie, niecierpki, werbeny i fuksje - z sezonowych. Z wieloletnich bukszpan, hortensje (ale te w dużych donicach).

begonia:

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/P1010011_500.jpg

Elfirko-wiem ile masz pracy..

nawet nie śmiałabym przupiszczać, że będzisz pamiętać jakie mam słonce na froncie :wink:

i pierwszy raz widze takie piękne begonie...całkowicie inne niz kiedyś miałam nasadzone w korytkach na blokowoym balkonie :roll:

dziękuje za info :D

Pewnie miałas te begonie:

http://www.magazyndomowy.pl/img/artykul/1999/begonia-stale-kwitnaca-begonia-semperflorens_14892_2.jpg

to begonia stale kwitnąca

A ja na zdjęciu pokazałam kaskadowa formę begonii bulwiastej (grupa Tenella)

• 2 weeks później...

Olgo jeśli bys miała chwilke czasu to bys mogła mi podpowiedzieć gdzie mogłabym umieścić w ogrodzie alejkę różaną...marzy mi się alejka z pergoli oblepionej różami....

poza tym z lewej strony mojego ogrodu, za kojcem dla psa, przewidziana jest pergola(strona wschodnia) i drzwiczki w niej prowadzące do ogrodu (dokładnie to wypada z kończaca sie ścianą garażu) i też to bym chciała czymś obsadzić, co polecisz?

i jeszcze jedno...z lewej strony domu stwierdziliśmy, ze jest za dużo trawy, tzn .tam nikt jej nie użytkuje, bo całe towarzystwo przebywa i korzysta z trawy z tyłu domy, wobec tego chciałabym na niej porobić jakieś klomby, wysepki...chodzą mi po głowie róże, trawy różne, wrzosy? może miedzy nimi jakieś krzewy owocowe, bo to strona północna, wiec jest dobrze nasłoneczniona i budynków tam nie ma jeszcze żadnych ....co o tym myślisz? może jakieś propozycje? kształt klombów?

będę wdzięczna za pomoc:D

• 2 weeks później...