Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie ogrodów

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witaj Elfirko:-)

jestem na etapie zakładanie ogrodu i wciąż szukam inspiracji;

mam takie pytanie - zdecydowałam się na żywopłot z tuji, jednak chciałaby go troszeczkę urozmaicić, sadząc w narożnikach jakąś fajną "choinkę" np. jodłę górską Compacta. Czy te rośliny mogą rosnąć obok siebie? czy tujki nie zagłuszą jodły?

pozdrawiam Ewa:-)

Zagłuszą. Po 10 latach Compacta ma 1-1,5 m wysokości a żywotniki od 2 do 3,5 m zależnie od odmiany. No chyba, że ten żywopłot ma być z karłowych żywotników.

Lepiej nie urozmaicać takiego żywopłotu, tylko potraktować jak ścianę i na jej tle posadzić jakieś krzewy i drzewka. Np. wolno rosnącą jodłę szlachetną Glauca o uderzającym niebieskim kolorze.

Pytania do mnie można zadawać we wątku "Pytania do Elfir" na podforum "Pamiętajcie o ogrodach". Tutaj mam bardziej "zawodowy" profil :)

• 3 weeks później...

To nie moja firma, ale moje projekty - nie wiem co dokładnie obejmuje wycena.

Ale projekt w tym wszystkim jest gratis (ło matko, aż takich cen nie mam!). Tylko nie wiem czy to same rośliny, czy rośliny i elementy architektury.

Edytowane przez Elfir

Dziekuję :)

Jeśli im się interes rozkręci dojdą inne elementy - np. ogródki frontowe.

Tam jest sporo roślin, w tych projektach, bo mam taki styl projektowania - gleba musi być zasłonięta roślinnością, inaczej się degraduje a ponadto pielęgnacja ugoru zajmuje za dużo czasu.

Hmmm...

ciekawe, jakby tak spróbować podliczyć wszystkie te rośliny z listy danego ogrodu... jaka by wyszła cena.

Tzn. jaka by była różnica pomiędzy ich cenami a cenami takiej listy ze zwykłych szkółek.

;)

Może bardziej opłacałoby się jednak kupno samego projektu ( na przykład u Ciebie ;) ) a kupowanie roślinek wykonać na własną rękę.

Witaj elfir...

Rozmawiałam o Tobie z bobowa budowniczową. Bardzo chwaliła sobie współpracę z Tobą, więc idę do Ciebie jak w ogień.

Jestem własnie na końcówce budowy.... w tym roku już ogród nie powstanie.... ale jakbyś mogła zając się moim "polem" na przyszłą wiosnę to bede niezmiernie wdzięczna....

Jestem spod Poznania, także zapraszam na oględziny.... ;-)

• 2 weeks później...

Elfirku!

Nie będziesz we wakacje w okolicy Warszawy? W przyszłym roku będziemy mieli wielkie wydarzenie w rodzinie. Chcę uporządkować ogród, ale najbardziej zależy mi na jednej części ogrodu, w kształcie półkola. Chodzi mi o przeprojektowanie tego miejsca, bo wsadziłam tam dużo różnych gatunków, chyba nie całkiem rozsądnie i teraz sprawia to niechlujne wrażenie. Przydałaby się ręka fachowca z wyczuciem, aby uporządkować to półkole i powiedzieć: to trzeba wyrzucić w ogóle, to przesadzić w inne miejsce, a to może zostać jak jest. Dodatkowo jeszcze mam tam wizję strumienia z małą kaskadą, ale też wolałabym poczekać na Twoją sugestię. Może znajdziesz jakąś wolniejszą chwilę....

Pozdrawiam, A.

• 2 weeks później...

Elfir, jesteś niesamowita

Jestem kolejną osobą która ma Twoj projekt i wzdycha z zachwytu.

Ale jakże może być inaczej skoro wszystkie nasze oczekiwania zostały tak dopieszczone.

Jesteś niesłychanie uważną osobą i wsłuchujesz się w swoich klientów.

Plansze nasadzeń, wymagań glebowych, wodnych czy lista roślin z zamiennikami to wszystko mam podane jak''na tacy''

Elfir,cieszę się zę Cię poznałam, warto było czekać.

Teraz, czas ten projekt urzeczywistnić :)