Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy kontra cementowo wapienny.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no widzicie bo teraz te CW to takie z worków a nie jak kiedyś piasek, ten teges i se mieszali

.......

No wlasnie. Jak to dzisiaj jest ? Kupuje sie tylko i wylacznie gotowy wyrob a oni do tego wode i to koniec ?

Czy tyez kupuje sie skladniki i piasek (widzialem u sasiada kupe piachu jak tynkowali).

Fantom

No wlasnie. Jak to dzisiaj jest ? Kupuje sie tylko i wylacznie gotowy wyrob a oni do tego wode i to koniec ?

Czy tyez kupuje sie skladniki i piasek (widzialem u sasiada kupe piachu jak tynkowali).

Fantom

Różnie, zależy od tynkarzy. Oczywiście tych od CW, bo gipsowe to chyba inaczej jak z gotowych mieszanek nie istnieją. CW natomiast na iluś przeze mnie obdzwonionych specjalistów, z gotowych mieszanek trafiłem tylko u dwóch, cała reszta tradycyjnie z cementu i piachu.

J.

z mojego doswiadczenie polecam tynki cw robione tradycyjna metoda nie z worka ale mieszane na miejscu piasek cement. Jesli ekipa ma doswiadczenie i jest precyzyjna to na scianie wychodzi to naprawde dobrze jest mocniejsze o gipsowych i nie chlonie wilgoci tak jak gipsowe

• 6 months później...
Chciałem tylko powiedzieć że ja również byłem zdecydowany na tynki cementowe bo są twarde ale jednak wybrałem tynk gipsowy i one są również twarde. przede wszystkim wychodzi taniej bo na cementówke trzeba jeszcze zaciągać gładzie a to niestety uszczupliłoby mi kolejne grosze w portfelu.

Bądź obiektywny, twardość tynku gipsowego ma się nijak do twardości CW, mam w obecnym mieszkaniu gipsowy, a w budowanym domu CW i dzięki temu znakomicie mogę porównać.

A co do gładkości - wszystko zależy od tynku, na dobry i dobrze położony CW z gotowej mieszanki już żadna gładź nie jest potrzebna.

J.

• 3 weeks później...
Czy tynki gipsowe maszynowe można tak wyszlifować aby były gładkie - teraz mamy porowate i nie podoba mi się to - developer ma kiepskiego wykonawcę chyba.

Jeśli to się da to czym to zrobić?

Szlifowanie nic nie pomoże bo gipsowe tynk są wykonane z mieszanki gipsowo-piaskowej jak zaczniesz trzeć to piasek w tynku zacznie ci rysowac ściany .

Czasami malarze malują farbą z piaskiem

• 1 month później...

No i w końcu my stanęliśmy przed dylematem jakie tynki wybrać.

Po długich dyskusjach oraz wertowaniach wzdłuż i wszerz internetu zdecydowaliśmy ściany robić w CW a sufity w gipsie.

Tylko nie wiem, czy to dobry pomysł?

Poza tym tynkarz chce robić Cekolem ZT-08. Macie jakieś doświadczenie z tym materiałem?

Dzięki Vivia.

Na razie dokopałam się na forum do jednego postu dot. reklamcji tego Cekolu.

Sprawdzę sobie tynk Webera. I zobaczę, czy uda mi się przekonać tynkarza do robienia

w czymś, w czym nigdy nie robił. Faktem jest, że i w Cekolu do tej pory nie robił, bo tylko dostał worek

tego tynku od firmy i wytynkował sobie na próbę pokój. Wprawdzie chwalił go sobie no ale w takim układzie

nie jest to zbyt miarodajna opinia.

Tak poza tym to nie wiem, dlaczego tynkarze upierają się na tynki gipsowe?

Chyba łatwiej i szybciej im się je robi?

Tak poza tym to nie wiem, dlaczego tynkarze upierają się na tynki gipsowe?

Chyba łatwiej i szybciej im się je robi?

Rozmawiałem o tym z moimi tynkarzami. O wiele łatwiej i o wiele szybciej, samo nakładanie jest bez różnicy, ale zaciąganie potem i wyrównywanie jest nieporównywalnie szybsze i lżejsze przy tynku gipsowym.

J.