Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biblioteka

a-k-a

Recommended Posts

A mi się podoba coś a la angielski pokoj do pracy- duże ciemne regały pod sufit , pluszowy fotel do czytania i kominke. Kurzy się jak fix, ale jak wygląda :)

Widziałam coś takiego w jakims starym "dobrym wnętrzu" mogę poszukać jesli potrzeba, który to numer.

Ja mam regału Abo z Ikei, w liczbie 5-fajnie wygląda i kurzy się strasznie :)

Iskra

Ja tez widziałem rozwiązanie szaf zasłoniętych drzwiami suwanymi z lustrami. Podobało mi się. Mnie mażyła by się biblioteka w stylu angielskim, choć nie wiem gdzie schował bym komputer.

Na pewno ściany całe w regałach z książkami. obrazami i zdjęciami do tego masywne biurko i fotele.

A jeśli masz mało miejsca lub wnękę, to można zrobić takie regaliki na kółkach lub prowadnicach. Regał z tyłu zabudowujesz w całości półkami, a tych z przodu jest o 1/3 mniej (też w całości z półek) lub jeden o połowę mniejszy niż zabudowa tyłu i przesuwają się tak jak drzwi suwane, tyle, że są cięższe i pełne książek. Taki regał z niespodzianką. Takie rozwiązanie widziałam już dawno temu w jakimś "Majstrze" lub czymś podobnym i teraz mi się przypomniało. Być może zrobię takie coś u siebie. :)

• 3 years później...
Może ktoś ma zdjęcia albo jakieś linki do zdjęć bibliotek - chodzi mi o taką zabudowaną ścianę na książki, najlepiej z przeszklonymi drzwiczkami, żeby się tak bardzo nie kurzyły. Stolarz zażądał zdjęcia na wzór.

Dzięki. Joasia.

Może tu zerknij:

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,68756967,74506738,0,2.html?v=2

• 2 years później...
Gość tabita85
Jako ze jestem zapaloną milosniczka czytania ksiazek wszelakiego rodzaju, planuje w domu na parterze miec biblioteke, .Czy Wy macie biblioteki w swoich domkach? jak one wygladaja? szukam inspiracji:)

Książek mam tony. :-) Aby nie powiększać powierzchni domu o kolejne pomieszczenie, organizuję miejsce na książki w dość długim korytarzu. Poszerzyłam go trochę, aby zmieściła się zabudowa, dzięki czemu zyskuję pięć metrów bieżących regałów od podłogi do sufitu. :-) Całość dzielę na pięć pionowych modułów. Do wysokości 80 cm będą zamykane szafki z pełnymi frontami, a powyżej półki zamykane frontami z oszkleniem (mniej kurzu). Zabudowa będzie biała, fronty z lakierowanego MDF-u. Drugi regał powstaje w gabinecie, ale dużo krótszy - tylko 3 metry.

A tak naprawdę zawsze marzyłam o czymś takim:

http://www.shayerdesigns.com/images/libraries_bg/library1_home.jpg

Wysoka biblioteka z antresolą. :-)

Ja też zamierzam ustawić zamykane, przeszklone szafki na książki w korytarzu. Nie mam ich specjalnie dużo, bo staram się regularnie nadmiar wynosić do antykwariatu, więc az tak długiej zabudowy, jak Darcy nie planuję :D.

I ja też mam ten problem,

teraz mam ustawione książki na otwartych półkach i powiedziałam sobie,że niogdy więcej tego nie powtórzę, bo to odkurzanie....

a teraz nie bardzo wiem jak i gdzie je upchnąc, wychodzą mi ładne wnęki pod książki przy jadalni, ale niestety otwarte ( bo wnęka wyszła na 30 cm:-( )

muszę jeszcze gdzieś podpatrzeć ...

A dlaczego 30 cm musi być otwarte? Ja mam w tej chwili półki na książki o głębokości 21 cm i prócz dużych albumów, książki doskonale się mieszczą, bo mają mniejsze szerokości (średnio 15 cm).

Poza tym wnękę można obudować szafką wystającą poza ścianę - jak w kuchniach, gdzie meble są wbudowane w głębokie wnęki i wystają poza obrys ściany na 5-10 cm