Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Zimowe i Werandy

krzychEM

Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?

Recommended Posts

Mam podobny pomysl. Chce zabudować taras konstrukcja ogrodu zimowego (caloroczną, ogrzewana, bez przegrod wewetrznych polaczona z reszta wnetrza). Aktualnie jestem na etapie wyboru wykonawcy i materialu konstrukcji.

Poza cena, jaka jest roznica miedzy PCV i aluminium? Wiem ze aluminium jest trwalsze, ale interesuje mnie bardziej izolacja cieplna (zeby zminimalizowac koszty ogrzewania w zimie)?

• Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to chwila ;]

Z wycen ktore dostalem, przy tych samych wymiarach konstrukcje PCV zaczynaja sie od ok. 22-25 tys netto (w zaleznosci czy szyby 1.0 czy 0.6), a konstrukcje aluminiowe od ok 35-40 tys netto.

Troche sie balem tego PCV bo myslalem ze wlasnie w przypadku aluminium bedzie lepsza kwestia termiczna - a to podstawa u mnie bo ma to byc salon caloroczny :) Wiec skoro PCV jest pod tym wzgledem lepsze to za co place w takim razie 30-40% wiecej decydujac sie na Aluminium? To tylko kwestia tego ze PCV po 10-15 latach trzeba remontowac?

Czy moze pcv ma jeszcze jakies wady?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 year później...
Znajduje mi wyszukiwarka jakieś stare tematy, gdzie nikt nic nie pisał. Jesteśmy w trakcie budowy i chcemy mieć ogród zimowy, czy ktoś z Was ma? bo nie wiemy czy między ogrodem zimowym a salonem dalej się jeszcze okna tarasowe?

Wszytsko zalezy jaką chcecie utrzmywac temperaturę w ogrodzie zimowym.

Jak zimą ma być chłodno, to trzeba wstawić normalne okna. Jak to ma być w temperaturze pokojowej, to wówczas nie trzeba

Wszytsko zalezy jaką chcecie utrzmywac temperaturę w ogrodzie zimowym.

Jak zimą ma być chłodno, to trzeba wstawić normalne okna. Jak to ma być w temperaturze pokojowej, to wówczas nie trzeba

Chcemy , aby ogród zimowy, to było przedłużenie salonu, czyli ciepło tam ma być. Pan, który wykonuje ogrody zimowe odpisał mi, że jeśli chcę bez okna, to muszę w ogrodzie zimowym cyt:"brak drzwi zabudowa ogrodu z szybami o współczynniku K 0,5".

Fajnie, że jednak nie trzeba mieć tych drzwi, boo okno tarasowe do naszego domu to koszt 10-15tys, a już tę sumę można dołożyć do ogrodu, bo jednak taki ogród chyba ze 30tys kosztuje.

Elfir dzięki za odpowiedź :)

Zamiast dobudowywac ogród zimowy trzeba było zrobić dom z przeszklonym np. narożnikiem całego pokoju. :)

nie mogliśmy tak, bo dom jest na wąskiej działce, musieliśmy z boku zlikwidować okno, no wlasnie a taki ogród zimowy może mieć przeszklenie mimo, że tam jest tylko 3 metry do granicy? mój mąż mówi, że my możemy tak zrobić, bo ogród zimowy nie ma konstrukcji stałej.

• 1 year później...

Witam

Buduje dom z małym ogrodem zimowym 25 m2. Ogród jest przy domu ,jest robiony na zgłoszenie . Jak starałem się o pozwolenie to mógł mieć max te 25 m2. Na ławie fundamentowej są bloczki betonowe 24 cm szerokości .Na nich 3 warstwy siliki 12 cm. Bloczki betonowe są od środka izolowane papą.Na silice będzie konstrukcja z profili stalowych 10*10 cm .Środek profili wypełnię pianką. Do profili będą klejone pakiety szklane. Profile od wewnątrz będą jeszcze oklejone styropianem i XPS. Silika od wewnątrz będzie ocieplona , 12 cm styropianu i XPS. .Wokoło domu i oranżerii będzie opaska z odpadów pianki PUR na wysokość 2 warstw siliki. Dach będzie kryty blacha i ocieplony od środka.

Wentylacja ,doprowadzenie powietrza gruntowym wymiennikiem ciepła ,wywiew pod dach domu lub na zewnątrz w zależności od temperatury. Zastanawiałem się nad grzaniem i doszedłem do wniosku ,że najlepsza będzie jakaś mała pompa ciepła.

Oranżerie podzieliłem na dwie części ,jedna z podłogą z płytek ,z małym kominkiem i z 3-4 krzesłami gdzie, można będzie wypić z kolegami piwo .Będzie tam też mała umywalka. .Druga to część ,gdzie będą rosły bezpośrednio w gruncie rośliny ,takie do 3-3,5 m wysokości .Myślę o jakiś palmach ,bananowcach .Chciałbym też mieć w tej oranżerii storczyki .Duże rośliny chcę posadzić w dużych pojemnikach, bez dna, zakopanych w ziemi. Do tej części uprawnej będzie zejście po dwóch schodkach.rybocice projekt 1.jpgIMG_20151228_135012763.jpgIMG_20151228_135020100.jpg .Co o tym sądzicie?

Edytowane przez jerzyka51

Witam

pomyśl nad wentylacją i ochroną przed nadmiarem ciepła latem.

Pisałem ,do oranżerii dochodzi rura 200 ,tą rura będzie podawane powietrze .Będzie brane z rurowego lub żwirowego wymiennika ciepła.Odprowadzane ,będzie pod dach ,lub na zewnątrz budynku w zależności od pory roku i temperatury .

Do chłodzenia będzie po pierwsze ,powietrze z gruntowego wymiennika ciepła ,dwa ,będę chciał wykorzystać winogrona ,które rosną szybko ,mają dużo liści .Można je tak poprowadzić by zacieniały oranżerie .Jeżeli to nie zda egzaminu, będą zewnętrzne żaluzje. Dodatkowo będzie split do grzania i chłodzenia .

I rzecz ważna ,odpowiednie pakiety szyb.

Miłego dnia J.Korona

Witam

Zrobiło się zimno i tylko pokleiliśmy szpilki do mocowania profili.

Aluland masz większą wiedzę ,podpowiedz jakie rodzaje szkieł zastosować w pakietach. Mają być 3 szybowe . Trzy ściany oranżerii są ustawione kolejno od wschodu ,południa i zachodu. Czwarta przylega do domu ,wejście i duża szyba z salonu.

Co sądzicie o moim pomyśle podzielenia oranżerii na dwie części ,rekreacyjną i prawdziwy ogród ,gdzie rośliny będą sadzone bezpośrednio w ziemi .

Miłego dnia J.Korona