Rikmen 21.12.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Moc kominka nie zalezy od jego wygladu a od tego ile drewna mozna wlozyc. Mysle, ze ten ma z 16 kW ? Fantom Czyżby aby na pewno? A ja bym jemu dał co najmniej 25kW,ale poczekajmy może niech się wypowie autor:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.12.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Podoba mi się jednolita okładzina w kominku czy to nie wystarczy. Kominek ma być estetyczny, szamot w kominku wygląda tak sobie. Skoro wiec można kupić produkt który będzie działał jak szamot a przy okazji będzie lepiej wyglądał to dlaczego by go nie zastosować. Nie lepiej kupić nowy kominek taki jak wojtekR.Ty się cieszysz.Inni się cieszą Stary wystawiasz estetycznie na allegro i po ptokach......Trochę kombinujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.12.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Coś Ci kolego doskwiera, masz jakaś fobie czy jak?Nie lepiej żebyś przestał się czepiać wszystkiego i wszystkich? Bo normalnie ziejesz nienawiścią na odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.12.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Kol. Ile to ustrojstwo ma kW? Pozdrawiam Rikmen:) dwadzieścia kilka + kilka KW nadstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.12.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 gwoli wyjaśnieńwermikulit, to zupełnie inny materiał niż szamot, ma inne właściwości, ciężar, itp. No i zupełnie inne są jego przydatności w zastosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.12.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Chwila chwila czyli co wermikulit nie podniesie temperatury w palenisku tak jak szamot ? Szamot jest akumulatorem, nagrzewa się a później oddaje to ciepło, a wermikulit to niby izolator, jest lekki. Wydawało mi się do tej pory że po to stosuje się go w palenisku, żeby podniósł panująca w nim temperaturę? Chyba nie stosują go tylko po to żeby wkład wyglądał ładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Podoba mi się jednolita okładzina w kominku czy to nie wystarczy. Kominek ma być estetyczny, szamot w kominku wygląda tak sobie. Skoro wiec można kupić produkt który będzie działał jak szamot a przy okazji będzie lepiej wyglądał to dlaczego by go nie zastosować. I tak nie dasz rady wlozyc w jednej plycie na sciane. Bedziesz musial ciachac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 dwadzieścia kilka + kilka KW nadstawka Hmm. A w jaki sposob liczy sie moc kominka ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.12.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Z włożeniem w jednym kawału to nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Powaznie ? Dla mnie jezeli to jest grubsze niz kartka papieru to nie da sie w srodku przekrecic - bo pod katem bedzie zawsze wieksze (wyzsze/szersze) niz scianka. Chyba, ze bedzie wlozony troche mniejszy niz scianka. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.12.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Tego się nie przykręca wystarczy dobrze ułożyć. Wkładki takiej nie daje się na całą ściankę tylko na odpowiednia wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.12.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Coś Ci kolego doskwiera, masz jakaś fobie czy jak?Nie lepiej żebyś przestał się czepiać wszystkiego i wszystkich? Bo normalnie ziejesz nienawiścią na odległość. Przesadzasz.Radę dałem ci bardzo dobrą.Kominek wojtkaR jest tu wałkowany a nawet już wałowany od bardzo długa.Ma wszystko to co powinien mieć kominek.Tak jak w temacie ,czystą szybę w ogóle od nowości nie czyszczoną, wkład z wermikulitu o który toczysz jakiś niepotrzebny bój.Sam jako niedowiarek wmawiałem sobie po huk mi jakieś cegły,sregły,wermikulity,sryty skoro producent mojego smolucha tego nie przewidział.Palenie w kominku ma nam sprawiać satysfakcję a nie wieczną gonitwę na jego modernizacji tak jak ty to robisz.Skoro zdecydowałeś na taki egzemplarz jaki masz to albo go sprzedaj i kup nowy taki jak np.sprawdzony wojtkaR albo ciesz się takim jaki jest.Jeśli palisz w kominku okazjonalnie by z kobiełką na skórach wypić lampkę winka i ten teges na dodatek to,,, mówię ci .....odpuść zmiany.Jeśli natomiast chcesz by twój kominek był jako wiodący i mrozowi "pluł w twarz" to,zaproś kogoś kompetentnego by cię uświadomił czy on sprosta temu zadaniu.Nie wiem ile mój smoluch wytrzyma.Jak na razie brudzi mi tylko górne rogi szyby ale zupełnie mi to nie przeszkadza.Jest jak na razie dobrym dopełnieniem by osiągać "dobry poziom cieplny dla moich milusińskich".Moc mojego KZPŁW to 24 kw i jest wystarczająca by ogrzewać non-stop cały 180 m2 dom.Jak mu dam "zjeść" dobre paliwko to i on i ja się śmiejemy.Jak nieco gorsze ,to krócej palę bo potrzebuje większej ilości powietrza itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.12.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Hmm. A w jaki sposob liczy sie moc kominka ?? Fantom Na oko to porównannie , a poważnie badania laboratoryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.12.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ale jak to jest badane labolatoryjnie ? Jestem laikiem w tym temacie, ale wydaje mi sie, ze zzadna "inna" konstrukcja, nie ma mozliwosci zwiekszenia mocy kominka. Przeciez moc bieze sie tylko i wylacznie z paliwa. Co najwyzej mozna osiagnac 100 % mocy z teg paliwa i juz. I zadne dodoatkowe radiatory, dopalanie, szamoty itd tego nie zmienia. kg drewna w zaleznosci od gatunku to rzad wielkosci powiedzmy 3-5 kW. I raczej nic tego nie zmieni. Wiec jak kominek ma miec moc 20kW, to ma taka moc wtedy, gdy uda sie na raz do niego wlozyc 4-5 kg drewna.Gdzies sie myle ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ale jak to jest badane labolatoryjnie ? Jestem laikiem w tym temacie, ale wydaje mi sie, ze zzadna "inna" konstrukcja, nie ma mozliwosci zwiekszenia mocy kominka. Przeciez moc bieze sie tylko i wylacznie z paliwa. Co najwyzej mozna osiagnac 100 % mocy z teg paliwa i juz. I zadne dodoatkowe radiatory, dopalanie, szamoty itd tego nie zmienia. kg drewna w zaleznosci od gatunku to rzad wielkosci powiedzmy 3-5 kW. I raczej nic tego nie zmieni. Wiec jak kominek ma miec moc 20kW, to ma taka moc wtedy, gdy uda sie na raz do niego wlozyc 4-5 kg drewna. Gdzies sie myle ? Fantom Jeśli mogie to dla mnie dobrze prawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.12.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Nie za bardzo panowie.Wartość opałowa drewna wyraża się w J (dżulach) nie w W czy kW.Moc uzyskana z tej samej ilości paliwa może być różna i to mieścić się nawet teoretycznie w granicach od 0 do nieskończoności (czyli pijanej ósemki).Dlatego tak jest, bo dżule musimy podzielić przez czas. Moc będzie zatem zależała od ilości energii zawartej w drewnie wprost proporcjonalnie i od czasu spalania odwrotnie proporcjonalnie. Ilość uzyskanego ciepła będzie jednak ta sama (mocno teoretycznie oczywiście).Moc można obliczyć uwzględniając oczywiście fizyczne możliwości urządzenia.Laboratorium będzie potrzebne, ale do określenia sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.12.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 No czyli mam racje - mozemy w sumie tylko rzadzic sprawnoscia sprzetu, a i tak od gory moc ograniczona jest wartoscia opalowa drewna, i jest ona tego rzedu co podawalem. I zadne bajery w kominku tego nie zmienia. Tylko jego pojemnosc ma na to wplyw. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.12.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 No tak, tylko że sprawność, a tym samym optymalna efektywność sprzętu drastycznie podnosimy przez te bajery... czyli przemyślane dodatki i wszelkie sprawdzone rozwiązania konstrukcyjne i udoskonalenia.Wystarczy przytoczyć przykłady silników w samochodach. Fiat 125 o pojemności 1500, a silniki aktualnie o tej samej pojemności jaką uzyskują moc i ile zużywają paliwa - to taki przykład postępu i udoskonaleń.Przewymiarowanie paleniska na paliwa stałe jest błędem, który odbija się w późniejszym użytkowaniu. Każde palenisko na paliwa stałe lubi pracę na wysokich obrotach, czyli jak najbardziej optymalne spalanie w jak najwyższej temperaturze. W kominkach wiąże się to z reguły z okresowym przegrzewaniem pomieszczenia. Komfortową sytuacją jest gdy rozumnie zaplanujemy magazynowanie tych okresowych nadwyżek ciepła.W układach z wodą - buforyW układach powietrznych - ceramika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsnake 22.12.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 No czyli mam racje - mozemy w sumie tylko rzadzic sprawnoscia sprzetu, a i tak od gory moc ograniczona jest wartoscia opalowa drewna, i jest ona tego rzedu co podawalem. I zadne bajery w kominku tego nie zmienia. Tylko jego pojemnosc ma na to wplyw. Fantom No właśnie nie - moc nie zależy tylko od wartości opałowej drewna, które wejdzie do paleniska, ale również od czasu, w jakim się spali (moc=energia/czas). I tyle. Trzeba oczywiście jeszcze uwzględnić sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.12.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Bo widzicie, tak kominki, jak i inne urządzenia do spalania paliw, mają dwa rodzaje mocy:* moc na wejściu, "w drewnie", czyli ilość energii dostarczana do urządzenia w jednostce czasu pod postacią paliwa,* moc na wyjściu, w cieple dostarczanym do pomieszczenia i w wodzie (jeśli wodny). Dany kominek ma określoną sprawność i ciepło, którego nie odda do pomieszczenia puszcza w komin pod postacią gorących spalin. Więc jak mamy kiepski kominek (pod względem sprawności), to możemy zwiększyć moc na wyjściu dokładając do niego wymiennik na kanał spalinowy. Może to być radiator dla kominków powietrznych, może to być dodatkowy wodny wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts