niktspecjalny 24.05.2012 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Przelicznik jest prosty: 1kW = 1tys. PLN czyli jak mnie trza 24-26 kW a wymiennik płytowy mam podobnej mocy to mus mieć 25000 zyla w kieszeni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 24.01.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Odswierze troche watek.Mianowicie jak wielu walczylem z brudna szyba w kominku z PW firmy Lechma.Wszystko bylo ok do pierwszego dolozenia drewna, szyba zachodzila w 30 minPo przeczytaniu prawie calego forum zrobilem kilka eksperymentow z szamotem.Wylozylem spód i boki na wysokosc krutszej krawedzi plytki szamotowej od szyby w strone srodka paleniska.Zaslonilem ruszt zostawiajac ok 1/4 od tylu dolotu powietrza....Niestety nic to nie dalo szyba nadal robila sie czarna.Nastepnego dnia te same plytki przesunalem na koniec paleniska zostawiajac mniej niz 1/4 dolotu powietrza tym razem nie od tylu tylko od przodu przy szybie i oto moim oczom ukazuje sie czysza szyba o 80% nadal troche zachodzi ale dopiero po calym dniu palenia.Zrobilem cos w rodzaju kurtyny powietrznej.Dodam ze szyber zawsze troche otwarty, dolot powietrza z pokoju na 1/2, Przepustnica glowna steruje sterownik.Efekt jest taki ze z tyłu paleniska tworzy sie sporo żaru, co pomaga przy dopalaniu spalin i utrzymaniu odpowiedniej temp w palenisku. Moze komus to pomoże ...Pozdrawiam i życze czystej szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freta_90 07.09.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 ma ktoś doświadczenie z wkładem kominkowym lechmy PP190 Standard 14 kW? jak wygląda sprawa brudzącej się szyby w tych kominkach, warto sobie zaprzątać nim głowę czy lepiej szukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.09.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 ma ktoś doświadczenie z wkładem kominkowym lechmy PP190 Standard 14 kW? jak wygląda sprawa brudzącej się szyby w tych kominkach, warto sobie zaprzątać nim głowę czy lepiej szukać czegoś innego? Może poczytaj o innych bardziej ważniejszych elementach kominkowego szaleństwa.Tylko masz problem w w/w wkładzie z brudzeniem szyby??? Wpływ jeśli już na syf na niej - czarna szyba , jest ściśle związany z nieumiejętnością obsługującego ten wehikuł czasu.Ten problem będzie dotyczył cie już w czasie konsumpcji wkładu. . Dobrałaś ten wkład do możliwości panujących w twojej chałupce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszKow85 15.09.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 U mnie pali się kominek wolnostojący, który ma system powietrza trzeciorzędowego. Nie trzeba aż tak mocno otwierać dopływu, bo powietrze dostaje się z dołu, tyłu i jeszcze od góry. To bardzo dobre rozwiązanie, drewno pali się długo a szyba pozostaje czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorbhas 22.10.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Hej,"napaliłam się" na kominek Lehmy Flat 16 kw (płaszcz wodny). Jest śliczny - piękna panorama, ale martwia mnie opine o brudzacych sie szybach.Mam 172 m2 do ogrzewania, z czego 80 m2 to to otwarta przestrzeń salonu, jadalni, kuchni, korytarzy (wysoka na 3m). Kominek bedzie jakieś 3 m od rogu kanapy. Planowany jest bufor na 1000l. Ogrzewanie podlogowe + grzejniki w sypialniach i łazienkach. Dodatkowo ogrzewanie gazem. Co robić? Brać i grzać na pełnà moc? Edytowane 22 Października 2015 przez Gorbhas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.10.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Brudzące się szyby to w innych, starych modelach. Tu czasem bywają problemy z okładzinami. Tylko... w tym kontekście, to wszystkie paleniska posiadające okładziny maja problem;) Gdybym miał taki kominek u siebie, wymienił bym okładziny po ich zużyciu, na płytki szamotowe z hurtowni budowlanej po 3 złote za sztukę. Klej mogę Ci w razie czego podesłać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.10.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Brudzące się szyby to w innych, starych modelach. Tu czasem bywają problemy z okładzinami. Tylko... w tym kontekście, to wszystkie paleniska posiadające okładziny maja problem;) Gdybym miał taki kominek u siebie, wymienił bym okładziny po ich zużyciu, na płytki szamotowe z hurtowni budowlanej po 3 złote za sztukę. Klej mogę Ci w razie czego podesłać... Baturka możesz powiedzieć gdzie taki klej się kupuje i do jakiej jest temp.? Czy te płytki kleimy do obudowy metalowej-stalowej itp. czy płytka do płytki.? Edytowane 23 Października 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.10.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Masz na priv... Jest tam również klej do sklejania szamotu z metalem, ale tego w kominkach się nie robi. Ja używam ten do sklejania wyrobów szamotowych ze sobą, który pod wpływem wysokiej temperatury tworzy wiązanie ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.10.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Masz na priv... Jest tam również klej do sklejania szamotu z metalem, ale tego w kominkach się nie robi. Ja używam ten do sklejania wyrobów szamotowych ze sobą, który pod wpływem wysokiej temperatury tworzy wiązanie ceramiczne. Jeszcze nie doszło ale dziękuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorbhas 23.10.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Brudzące się szyby to w innych, starych modelach. Tu czasem bywają problemy z okładzinami. Tylko... w tym kontekście, to wszystkie paleniska posiadające okładziny maja problem;) Gdybym miał taki kominek u siebie, wymienił bym okładziny po ich zużyciu, na płytki szamotowe z hurtowni budowlanej po 3 złote za sztukę. Klej mogę Ci w razie czego podesłać... Dziekuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylaa 18.04.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Słyszałam opinię, że im mniejsza szyba tym wyższa temperatura dzięki temu w ogóle się ona nie brudzi. Jak to się odnosi do kominków z płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 19.04.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Odnosi się to dokładnie tak samo. Im większa temperatura w komorze spalania tym mniej pobrudzisz szybę. Jak będziesz kisić drewno to czarna szyba murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.04.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Dokładnie.A w kominkach z płaszczem temperatura jest zawsze niska więc szyba jest zawsze .... Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylaa 20.04.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Oj to widać będzie mnie czekało częste czyszczenie szyby.. :/ Chyba, że jest jakaś rada aby to brudzenie w kominku z płaszczem zminimalizować..?Suche drewno, odpowiednio rozpalać i.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.04.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Oj to widać będzie mnie czekało częste czyszczenie szyby.. :/ Chyba, że jest jakaś rada aby to brudzenie w kominku z płaszczem zminimalizować..? Suche drewno, odpowiednio rozpalać i.. ?Odpowiednie palenisko, odpowiedni montaż, odpowiedni nauczyciel palenia w tym co zamontuje...To proste jak widzisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.04.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Dokładnie. A w kominkach z płaszczem temperatura jest zawsze niska więc szyba jest zawsze .... Fantom Sranie w banie! Masz kominek z PW? Ja mam, nauczyłem się w nim palić i szybę czyszczę raz na kilka tygodni. Metoda czystej szyby to odpowiednio wysoka temperatura, jak pisał Piotr Batura. Przerabiałem suche drewno i brykiet. Jedno i drugie paliwo jest dobre, ze wskazaniem na brykiet w moim przypadku. Całą zimę przejechałem na kominku. A jak nie chce mi się babrać z szybą to nachajcuję tak, że w palenisku jest piekło i ...szyba czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.04.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Ile to w kominku z PW jest "piekło" ? 80 stopni ? A ja mam bez płaszcza wodnego, i o d 5 lat (od nowości) nie czyściłem ani razu. Jest lekko czarne po rogach i mejscami przy krawędziach. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.04.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Ile to w kominku z PW jest "piekło" ? 80 stopni ? A ja mam bez płaszcza wodnego, i o d 5 lat (od nowości) nie czyściłem ani razu. Jest lekko czarne po rogach i mejscami przy krawędziach. FantomTrochę Ci się myli...co nieco, albo wszystko....80 stopni może mieć woda w układzie. Drewno zaczyna się palić od 250 o C. Zaczyna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Trochę Ci się myli...co nieco, albo wszystko....80 stopni może mieć woda w układzie. Drewno zaczyna się palić od 250 o C. Zaczyna! Ja sobie zażartowałem z buźką, a fachowiec od kominków takie bzdury pisze. Po pierwsze drewno się nie pali ! Po drugie zapłon części lotnych wymaga prawie razy większej temperatury niż napisałeś. Po trzecie w takim kominku z płaszczem, temperatura sięga może 500-600 st, a aby spalić niektóre części stałe (czyli między innymi te na szybie) potrzeba nawet 800-1000 stopni. I dlatego w kominkach z płaszczem szyba jest brudna. Wiadomo. Można palić na maksa i tą temperaturę podnieść, ale chyba trzeba grzać basen olimpijski na dworze aby nie wysadzić/przelać instalacji. Więc się pali na niższych temperaturach .... i szyba brudna. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts