Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek , a czarna szyba

miniu ryniu

Recommended Posts

• 2 years później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odswierze troche watek.

Mianowicie jak wielu walczylem z brudna szyba w kominku z PW firmy Lechma.

Wszystko bylo ok do pierwszego dolozenia drewna, szyba zachodzila w 30 min

Po przeczytaniu prawie calego forum zrobilem kilka eksperymentow z szamotem.

Wylozylem spód i boki na wysokosc krutszej krawedzi plytki szamotowej od szyby w strone srodka paleniska.

Zaslonilem ruszt zostawiajac ok 1/4 od tylu dolotu powietrza....Niestety nic to nie dalo szyba nadal robila sie czarna.

Nastepnego dnia te same plytki przesunalem na koniec paleniska zostawiajac mniej niz 1/4 dolotu powietrza tym razem nie od tylu tylko od przodu przy szybie i oto moim oczom ukazuje sie czysza szyba o 80% nadal troche zachodzi ale dopiero po calym dniu palenia.

Zrobilem cos w rodzaju kurtyny powietrznej.

Dodam ze szyber zawsze troche otwarty, dolot powietrza z pokoju na 1/2, Przepustnica glowna steruje sterownik.

Efekt jest taki ze z tyłu paleniska tworzy sie sporo żaru, co pomaga przy dopalaniu spalin i utrzymaniu odpowiedniej temp w palenisku.

Moze komus to pomoże ...Pozdrawiam i życze czystej szyby.

• 7 months później...
ma ktoś doświadczenie z wkładem kominkowym lechmy PP190 Standard 14 kW? jak wygląda sprawa brudzącej się szyby w tych kominkach, warto sobie zaprzątać nim głowę czy lepiej szukać czegoś innego?

Może poczytaj o innych bardziej ważniejszych elementach kominkowego szaleństwa.Tylko masz problem w w/w wkładzie z brudzeniem szyby??? Wpływ jeśli już na syf na niej - czarna szyba , jest ściśle związany z nieumiejętnością obsługującego ten wehikuł czasu.Ten problem będzie dotyczył cie już w czasie konsumpcji wkładu.;):) . Dobrałaś ten wkład do możliwości panujących w twojej chałupce???

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Hej,

"napaliłam się" na kominek Lehmy Flat 16 kw (płaszcz wodny). Jest śliczny - piękna panorama, ale martwia mnie opine o brudzacych sie szybach.

Mam 172 m2 do ogrzewania, z czego 80 m2 to to otwarta przestrzeń salonu, jadalni, kuchni, korytarzy (wysoka na 3m). Kominek bedzie jakieś 3 m od rogu kanapy. Planowany jest bufor na 1000l. Ogrzewanie podlogowe + grzejniki w sypialniach i łazienkach. Dodatkowo ogrzewanie gazem.

Co robić? Brać i grzać na pełnà moc?

Edytowane przez Gorbhas

Brudzące się szyby to w innych, starych modelach. Tu czasem bywają problemy z okładzinami. Tylko... w tym kontekście, to wszystkie paleniska posiadające okładziny maja problem;) Gdybym miał taki kominek u siebie, wymienił bym okładziny po ich zużyciu, na płytki szamotowe z hurtowni budowlanej po 3 złote za sztukę. Klej mogę Ci w razie czego podesłać...

Brudzące się szyby to w innych, starych modelach. Tu czasem bywają problemy z okładzinami. Tylko... w tym kontekście, to wszystkie paleniska posiadające okładziny maja problem;) Gdybym miał taki kominek u siebie, wymienił bym okładziny po ich zużyciu, na płytki szamotowe z hurtowni budowlanej po 3 złote za sztukę. Klej mogę Ci w razie czego podesłać...

Baturka możesz powiedzieć gdzie taki klej się kupuje i do jakiej jest temp.? Czy te płytki kleimy do obudowy metalowej-stalowej itp. czy płytka do płytki.?

Edytowane przez niktspecjalny

Masz na priv...

Jest tam również klej do sklejania szamotu z metalem, ale tego w kominkach się nie robi. Ja używam ten do sklejania wyrobów szamotowych ze sobą, który pod wpływem wysokiej temperatury tworzy wiązanie ceramiczne.

Dziekuje za informacje :)

• 1 year później...
Oj to widać będzie mnie czekało częste czyszczenie szyby.. :/ Chyba, że jest jakaś rada aby to brudzenie w kominku z płaszczem zminimalizować..?

Suche drewno, odpowiednio rozpalać i.. ?

Odpowiednie palenisko, odpowiedni montaż, odpowiedni nauczyciel palenia w tym co zamontuje...To proste jak widzisz...;)

Dokładnie.

A w kominkach z płaszczem temperatura jest zawsze niska więc szyba jest zawsze ....

Fantom

Sranie w banie! Masz kominek z PW? Ja mam, nauczyłem się w nim palić i szybę czyszczę raz na kilka tygodni. Metoda czystej szyby to odpowiednio wysoka temperatura, jak pisał Piotr Batura. Przerabiałem suche drewno i brykiet. Jedno i drugie paliwo jest dobre, ze wskazaniem na brykiet w moim przypadku. Całą zimę przejechałem na kominku. A jak nie chce mi się babrać z szybą to nachajcuję tak, że w palenisku jest piekło i ...szyba czysta.

Ile to w kominku z PW jest "piekło" ? 80 stopni ? :)

A ja mam bez płaszcza wodnego, i o d 5 lat (od nowości) nie czyściłem ani razu. Jest lekko czarne po rogach i mejscami przy krawędziach.

Fantom

Trochę Ci się myli...co nieco, albo wszystko....80 stopni może mieć woda w układzie. Drewno zaczyna się palić od 250 o C. Zaczyna!

Trochę Ci się myli...co nieco, albo wszystko....80 stopni może mieć woda w układzie. Drewno zaczyna się palić od 250 o C. Zaczyna!

Ja sobie zażartowałem z buźką, a fachowiec od kominków takie bzdury pisze.

Po pierwsze drewno się nie pali !

Po drugie zapłon części lotnych wymaga prawie razy większej temperatury niż napisałeś.

Po trzecie w takim kominku z płaszczem, temperatura sięga może 500-600 st, a aby spalić niektóre części stałe (czyli między innymi te na szybie) potrzeba nawet 800-1000 stopni. I dlatego w kominkach z płaszczem szyba jest brudna.

Wiadomo. Można palić na maksa i tą temperaturę podnieść, ale chyba trzeba grzać basen olimpijski na dworze aby nie wysadzić/przelać instalacji. Więc się pali na niższych temperaturach .... i szyba brudna.

Fantom