wg39070 21.04.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Ile to w kominku z PW jest "piekło" ? 80 stopni ? A ja mam bez płaszcza wodnego, i o d 5 lat (od nowości) nie czyściłem ani razu. Jest lekko czarne po rogach i mejscami przy krawędziach. Fantom A ja mam jedną parę butów już 7 lat (od nowości) i nie czyściłem ich jeszcze. Dlaczego? Bo w nich nie chodzę. Ile razy paliłeś przez te 5 lat w owym kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.04.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Ja sobie zażartowałem z buźką, a fachowiec od kominków takie bzdury pisze. Po pierwsze drewno się nie pali ! Po drugie zapłon części lotnych wymaga prawie razy większej temperatury niż napisałeś. Po trzecie w takim kominku z płaszczem, temperatura sięga może 500-600 st, a aby spalić niektóre części stałe (czyli między innymi te na szybie) potrzeba nawet 800-1000 stopni. I dlatego w kominkach z płaszczem szyba jest brudna. Wiadomo. Można palić na maksa i tą temperaturę podnieść, ale chyba trzeba grzać basen olimpijski na dworze aby nie wysadzić/przelać instalacji. Więc się pali na niższych temperaturach .... i szyba brudna. Fantom No i udowodniłeś, że bardzo mało paliłeś w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) A ja mam jedną parę butów już 7 lat (od nowości) i nie czyściłem ich jeszcze. Dlaczego? Bo w nich nie chodzę. Ile razy paliłeś przez te 5 lat w owym kominku? Nie wiem ile razy, ale tak średnio 2-4 m3 rocznie. Palę rekreacyjnie a nie do grzania domu. Mogę zrobić zdjęcie szyby jak wygląda po tych paru latach. Potem zrobię zdjęcie jak się pali drewno i je kisze na niskich temperaturach (brudna), i 5 min później jak normalnie się pali (czyściutka). Fantom Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 No i udowodniłeś, że bardzo mało paliłeś w kominku. Lol - nie wiem jak to wywnioskowałeś na podstawie danych, ale jesteś co najmniej wróżką. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.04.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Nie wiem ile razy, ale tak średnio 2-4 m3 rocznie. Palę rekreacyjnie a nie do grzania domu. Fantom No widzisz i tym się różnimy. Ja kotłuję dzień w dzień od początku listopada. Przez komin puściłem około 2,5 tony brykietu i 2 mp drewna brzozowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 No widzisz i tym się różnimy. Ja kotłuję dzień w dzień od początku listopada. Przez komin puściłem około 2,5 tony brykietu i 2 mp drewna brzozowego. Sorry, nie mam więcej argumentów na Twoje dowody. Jeżeli wg Ciebie to ile palisz rocznie ma jakiś związek z brudną szyba to wymiękłem. A ja zawsze myślałem, że szyba może być już brudna po 5 minutach palenia w kominku, i to, że będziesz palił kolejne 4 tony drewna nie ma z tym związku. Chyba, że masz inteligentny kominek, i on o tym wie, i nie brudzi szyby b o sobie myśli " a nie, nie pobrudzę teraz szyby, bo mój pan spali w tym roku 4 tony drewna. Jakby miał spalić 1 tonę to wtedy bym pobrudził od razu". Fantom ps. Tak przy okazji 2,5 tony brykietu + 2 mp drewna to nie jest dużo więcej niż moje 4 m3 drewna. A porównałeś jakby to był co najmniej rząd wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.04.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Sorry, nie mam więcej argumentów na Twoje dowody. Jeżeli wg Ciebie to ile palisz rocznie ma jakiś związek z brudną szyba to wymiękłem. A ja zawsze myślałem, że szyba może być już brudna po 5 minutach palenia w kominku, i to, że będziesz palił kolejne 4 tony drewna nie ma z tym związku. Chyba, że masz inteligentny kominek, i on o tym wie, i nie brudzi szyby b o sobie myśli " a nie, nie pobrudzę teraz szyby, bo mój pan spali w tym roku 4 tony drewna. Jakby miał spalić 1 tonę to wtedy bym pobrudził od razu". Fantom ps. Tak przy okazji 2,5 tony brykietu + 2 mp drewna to nie jest dużo więcej niż moje 4 m3 drewna. A porównałeś jakby to był co najmniej rząd wielkości Rekreacyjnie puściłeś z dymem 2 - 4 m3 drewna? Jak byś chciał ogrzać dom jak ja, to ile byś skopcił 40? Duży coś masz ten rozrzut, 2 albo 4? To jak ja bym napisał, że spaliłem 2,5 - 5 ton brykietu. A szyba pewnie, że może się zasyfić w 5 minut, jeśli ktoś nie umie palić. To fakt. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 21.04.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Mam pytanie jak zapobiec brudzeniu się szyby kominka pod koniec palenia.Podczas palenia szyba ładnie się czyści, dopala się sadza i osad pozostały po wcześniejszym paleniu ale gdy już kominek kończy palenie danego wkładu drewna to szyba zachodzi sadzą.Co wówczas należy zrobić aby tego unikać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Mam pytanie jak zapobiec brudzeniu się szyby kominka pod koniec palenia. Podczas palenia szyba ładnie się czyści, dopala się sadza i osad pozostały po wcześniejszym paleniu ale gdy już kominek kończy palenie danego wkładu drewna to szyba zachodzi sadzą. Co wówczas należy zrobić aby tego unikać ? Ja po prostu na końcu otwieram wlot powietrza - i ładnie się ten żar dopala. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.04.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Nie wiem ile razy, ale tak średnio 2-4 m3 rocznie. Palę rekreacyjnie a nie do grzania domu. Mogę zrobić zdjęcie szyby jak wygląda po tych paru latach. Potem zrobię zdjęcie jak się pali drewno i je kisze na niskich temperaturach (brudna), i 5 min później jak normalnie się pali (czyściutka). Fantom 2-4m3 to już więcej niż rekracja Ja spaliłem ok 1m3 i 50kg brykietu i całkiem sporo palenia było z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.04.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 No widzisz i tym się różnimy. Ja kotłuję dzień w dzień od początku listopada. Przez komin puściłem około 2,5 tony brykietu i 2 mp drewna brzozowego. Kominkiem puściłeś więcej niż ja kotłem na ekogroszek gazu nie używasz. czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 2-4m3 to już więcej niż rekracja Ja spaliłem ok 1m3 i 50kg brykietu i całkiem sporo palenia było z tego Ja nawet w lato palę To jest tylko rekreacyjnie. Nie wiem czy zdarzyło mi się odpalić więcej niż raz w tygodniu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 21.04.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Ja po prostu na końcu otwieram wlot powietrza - i ładnie się ten żar dopala. Fantom U mnie to niestety nie zdaje egzaminu. Gdy temperatura już maleje to szyba zaczyna czarnieć i nie ważne jest ustawienie dolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Ja sobie zażartowałem z buźką, a fachowiec od kominków takie bzdury pisze. Po pierwsze drewno się nie pali ! Po drugie zapłon części lotnych wymaga prawie razy większej temperatury niż napisałeś. Po trzecie w takim kominku z płaszczem, temperatura sięga może 500-600 st, a aby spalić niektóre części stałe (czyli między innymi te na szybie) potrzeba nawet 800-1000 stopni. I dlatego w kominkach z płaszczem szyba jest brudna. Wiadomo. Można palić na maksa i tą temperaturę podnieść, ale chyba trzeba grzać basen olimpijski na dworze aby nie wysadzić/przelać instalacji. Więc się pali na niższych temperaturach .... i szyba brudna. FantomDzięki za wykład...Nareszcie wiem o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.04.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 I ta odpowiedź mnie usatysfakcjonowała Żadnych argumentów i wskazania nieprawidłowej informacji. Potwierdza to, że napisałem prawdę, mimo że nie jestem fachowcem (czytaj sprzedawcą) od kominków. A dzięki temu, że jestem użytkownikiem a nie reklamuję towar który chcę sprzedać, nie muszę kłamać - co najwyżej mogę się mylić. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 22.04.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Nie masz kompletnie pojęcia o kominkach z PW, piszesz co Ci ślina na język przyniesie i co Ci się wydaje. Całe szczęście, że to rozumiesz i przyznałeś, że możesz się mylić. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś o kominkach z PW a może uderzysz się w pierś i najpierw spróbujesz rozeznać temat a potem się wypowiadać. I ta odpowiedź mnie usatysfakcjonowała Żadnych argumentów i wskazania nieprawidłowej informacji. Potwierdza to, że napisałem prawdę, mimo że nie jestem fachowcem (czytaj sprzedawcą) od kominków. A dzięki temu, że jestem użytkownikiem a nie reklamuję towar który chcę sprzedać, nie muszę kłamać - co najwyżej mogę się mylić. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.04.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 A co ja napisałem o kominkach z płaszczem wodnym ?Pisałem o paleniu drewna w kominkach. A czy one są z płaszczem czy nie to zupełnie inny temat.Kolejna osoba typu "źle mówisz" ale argumentów nie poda żadnych. Dzięki takim jak Wy, nikt na forum nie znajdzie żadnych konkretów i nic się nie nauczy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.04.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Kominkiem puściłeś więcej niż ja kotłem na ekogroszek gazu nie używasz. czy co Gaz na razie tylko do cwu i gotowania. Brykiet po 450/t, masz tańszy węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Nie masz kompletnie pojęcia o kominkach z PW, piszesz co Ci ślina na język przyniesie i co Ci się wydaje. Całe szczęście, że to rozumiesz i przyznałeś, że możesz się mylić. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś o kominkach z PW a może uderzysz się w pierś i najpierw spróbujesz rozeznać temat a potem się wypowiadać.W pierś? Sądzisz,że to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.04.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Gaz na razie tylko do cwu i gotowania. Brykiet po 450/t, masz tańszy węgiel? Nie ale większą sprawność wyduszę z kotła niż z kominka spalone 2t z groszami Za 700 i jakieś marketówy testowane to 1500za co i cwu od października a roboty dużo mniej niż z palenia w kominku. Powiem że mi codziennie nie chciałoby się palić w kozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts