Elfir 17.02.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Barbossa - nie miałeś do czynienia z Aquanetem Aquanet daje 3 wyjścia: 1. wspólny licznik na dom ale płacisz całość za ścieki 2. podlicznik głównego licznika, tylko na ogród - od wskazania głównego licznika odliczane jest wskazanie podlicznika i o tyle mniej naliczane są ścieki. Podlicznik trzeba montować po spełnieniu pewnych wymagań sanitarnych. 3. osobny licznik na ogród, osobny na dom, ale dwa abonamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 17.02.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Za wodę płace 2 zł/m za ścieki 3 zł/m a z podlicznika za ogród płacę tylko za wodę bez ścieków. Ale zapytaj dostawcę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.02.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 no tak, teraz każdy orze jak może ciekawe, że nie ma limitu na wodę dla ogródka w co nie che mi się tak bezapelacyjnie wierzyć, przeca można oszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 17.02.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja mam dwa wodomierze. Płacę tylko jeden abonament. Głowny licznik tylko zaplombowany, a podlicznik nie. Jak wygląda rozliczanie.Załóżmy, że zużyję 30 m^3 - tyle pokazuje główny licznik.Na podliczniku do podlewania i na cele tzw gospodarcze (np mycie autka) zużyłem 10 m^3.Opłaty kształtują się następująco:płacę za 30 m^3 wody + 20 M^3 kanalizacja.Za 10m^3 kanalizacji nie płace bo do niej nie trafiło - na tym sie oszczędza.Czy to jest zrozumiałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 17.02.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja mam dwa wodomierze. Płacę tylko jeden abonament. Głowny licznik tylko zaplombowany, a podlicznik nie. Jak wygląda rozliczanie. Załóżmy, że zużyję 30 m^3 - tyle pokazuje główny licznik. Na podliczniku do podlewania i na cele tzw gospodarcze (np mycie autka) zużyłem 10 m^3. Opłaty kształtują się następująco: płacę za 30 m^3 wody + 20 M^3 kanalizacja. Za 10m^3 kanalizacji nie płace bo do niej nie trafiło - na tym sie oszczędza. Czy to jest zrozumiałe? U mnie jest tak samo. Organizujesz wodę. Zrób dwa liczniki: główny i podlicznik ogrodowy, tak by łatwo było ustalić ile poszło do kanalizy. Koszt dodatkowego licznika i kilku extra "śrubunków" nie jest tak znowu wielki. Jeśli nie dziś to może za chwilę będziesz miał warunki (gmina) by jako kanalizę rozliczać tylko to co tam faktycznie popłynęło. W najgorszym wypadku będziesz wiedział dokładnie ile kosztuje Cię podlewanie ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.02.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 też mam licznik i podlicznik, oba zaplombowane, założyłem sobie sam (oba zresztą), zaplombowanie podlicznika kosztowało mnie 50zł, główny plombowany w ramach przyłącza, wodociagi spisując zużycie notują wskazania obydwu, faktura za wodę rozliczają wg ze wskazań głównego a za ścieki wg główny minus podlicznik, żadnych limitów dla podlicznika nie mam, abonament jest jeden (4,47zł netto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 08.05.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Podnoszę wątek, bom zdzwiona odmiennymi zdaniami co do opłacalności. Jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 08.05.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 U mnie piszą tak: http://www.wobi.pl/index.php?pid=Tansze-podlewanie-ogrodow_101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiq25 26.04.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 ja to wygląda w moim mieście. Ma ktoś jakieś doświadczenia z MPWiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 27.04.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Chciałbym przedstawić sytuację w Choszcznie odnośnie podlicznika "ogrodowego". W 2007 roku musiałem napisać prośbę do prezesa MPGK o wyrażenie zgody na montaż. Zapłaciłem za to 100zł+22% VAT, oczywiście licznik na mój koszt, ok. 60zł. Przez czas budowy, czyli 4.2007-7.2008 płaciłem za zużycie na podliczniku za wodę (bez ścieków), bo wg "głównego" nie było zużycia "domowego", kanalizacyjnego. Po zamieszkaniu podczas odczytu rozliczane są dwa liczniki: woda+ścieki z głównego, woda z podlicznika. Żeby nie było zbyt cudownie (straty z np. awarii), gmina w (?) 2009 wprowadziła opłatę abonamentową za liczniki za każdy miesiąc: pierwszy ok. 6,5zł, drugi 3,5 zł - czyli na FVAT ok. 11zł co miesiąc jest "dodane" na ich korzyść. Uzasadniają to tym, że po 5 latach ważności MPGK wymieni liczniki na swój koszt. Policzmy: 5 lat x 12 msc x 11zł (za oba) = 660zł. Licznik kosztuje 60zł x 2 = 120zł. Czysty zysk dla MPGK! Liczników w Choszcznie jest ok. 3500szt, licząc średnio po 5,5zł = ponad 19000zł co miesiąc zgodnie z zasadą "czy się stoi, czy się leży". Prostym "trickiem" mają np. na pensje dla pracowników. Tryb wprowadzenia opłaty, jej zasadność oraz nierównomierne traktowanie odbiorców (kto nie ma, ten nie płaci - a z wody i ścieków korzysta) jest zaskarżona do NSA, ale... płacić trzeba. Obecnie stawki za wodę i ścieki mamy (hura!) jedne z najwyższych w Polsce: 2,93 brutto za m3 wody, 4,08 za ścieki. Na podliczniku mam zużycie od jego zainstalowania ok. 90m3, czyli zaoszczędziłem ok. 360zł za kanalizację. Wstępne podliczenie: 360 zysk - 60zł (licznik) - 120 (plomba) - 100 (2lata, 4msc x 3,5 opłaty abonamentowej) = zaoszczędziłem 80zł. Za rok kończy się ważność licznika, trzeba kupić nowy (60zł), zapłacić za plombę (?120),..... Wychodzi, że banda urzędników nie pozwoli nic zaoszczędzić! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts