Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

info dla tych co mają jasne fugi

Zołza

Recommended Posts

np Mapei i mówię o tych na podłodze

mam takie i szlag mnie trafia jak widzę je takie brudne tzn szare coraz bardziej i w niczym nie przypominaja wanilii ani jaśminu

kupiłam wczoraj wąską szczotkę na drewnianą na kiju za 9,50 zł (Pani w sklepie nazwała to "śrupakiem" :o :o :o) i Cilit Bang za 19,00 zł

polałam odczekałam minutę i szorowałam

schodziło pięknie potem szmatą z wodą zmyłam z wierzchu i potem taką czystą mokrą szmatką każdą fugę potraktowałam

i stałam potem jak głupia w kuchni i się zaczęłam cieszyć podłogą

jest efekt

dzisiaj walczę w holu

pozdrawiam

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zołza dzięki za wątek. Też mam fugi firmy Mapei. Kolor Jasny beż i zaczynają się robić brudny beż :evil: .

Ale tu chyba też jest trochę winy kafelkarza, bo one od początku miały w niektórych miejscach inne odcienie.

Proszę napisz tylko co to dokładnie za szczotka (hmm - wąska szczotka na drewnianym kiju???) oraz co to za Cilit Bang bo są różne rodzaje.

np Mapei i mówię o tych na podłodze

mam takie i szlag mnie trafia jak widzę je takie brudne tzn szare coraz bardziej i w niczym nie przypominaja wanilii ani jaśminu

kupiłam wczoraj wąską szczotkę na drewnianą na kiju za 9,50 zł (Pani w sklepie nazwała to "śrupakiem" :o :o :o) i Cilit Bang za 19,00 zł

polałam odczekałam minutę i szorowałam

schodziło pięknie potem szmata z wodą zmyłam z wierchu i potem takaczystą mokrą szmatka kazdą fugę potraktowałam

i stałam potem jak głupia w kuchni i się zaczęłam cieszyć podłogą

jest efekt

dzisiaj walczę w holu

pozdrawiam

I tak raz w tygodniu? Juz raz wymieniałam fuge i juz wiem, ze nigdy nie zdecyduje sie na jasną.

juz odpowiadam

cilit bang - fioletowa butelka za około 19 zł

szczotka taka drewniana z włosem dość twardym - są takie w sklepach ze środkami czystości i bhp (do tej pory nie zwracałam na nie uwagi) ja kupiłam taką wąska - fajnie pasuje na fugi

nie wiem jak często będę to robić - zrobiłam w czwartek kuchnie i na razie czysto teraz będę tylko myć mopem i zobaczę na jak długo wystarczy

Korzystam z wątku o fugach i podłączam się z pytaniem - dla mnie na razie problemem nie jest doczyszczenie używanych fug ale świeżo połozonych :evil:

Na razie jeszcze jestem wkurzona, ale wkrótce przejdę załamanie nerwowe jeśli te nieszczęsne teoretycznie brązowe fugi nie przestaną być zszarzałe :cry:

Mam w jednym pomieszczeniu położoną brązową fugę Ceresit CE 40, zanim zacznę użytkować to pomieszczenie chciałabym zaimpregnować fugi (HG już czeka), ale żeby impregnować to najpierw muszę je doczyścić. Nie wiem czemu ciągle wyglądają jak pokryte szarym nalotem - na mokro są ładne, brązowe a a jak wysychają to ciągle jak zakurzone :-?

Może ktoś przerobił takie udręki z podłogą i podpowie mi jak doprowadzić je do prawidłowego koloru?

pozdrawiam

Basia

Korzystam z wątku o fugach i podłączam się z pytaniem - dla mnie na razie problemem nie jest doczyszczenie używanych fug ale świeżo połozonych :evil:

Na razie jeszcze jestem wkurzona, ale wkrótce przejdę załamanie nerwowe jeśli te nieszczęsne teoretycznie brązowe fugi nie przestaną być zszarzałe :cry:

Mam w jednym pomieszczeniu położoną brązową fugę Ceresit CE 40, zanim zacznę użytkować to pomieszczenie chciałabym zaimpregnować fugi (HG już czeka), ale żeby impregnować to najpierw muszę je doczyścić. Nie wiem czemu ciągle wyglądają jak pokryte szarym nalotem - na mokro są ładne, brązowe a a jak wysychają to ciągle jak zakurzone :-?

Może ktoś przerobił takie udręki z podłogą i podpowie mi jak doprowadzić je do prawidłowego koloru?

pozdrawiam

Basia

Mysle , ze z ciemniejszymi fugami jest jednak wiekszy problem.

Jasne mozna latwiej doczyscic moim zdaniem.

Tez mam ciemna w garazu , wyglada strrasznie , fakt , ze byla tania i nie przejmuje sie , bo to garaz , ale w domu poloze jasne fugi.

W jednej z lazienek mam juz wlasciwie polozona , w kolorze czekolady , fuga sopro i tez wyglada ladnie tylko na mokro.

Teraz robie lazienke kolejna i fuga bezowa.

no właśnie

żeby zimpregnowac fugi trzeba je najpierw wyczyścić

u mnie wszystkie fugi były szare bez względu czy jasne czy ciemny brąz

na razie czyszczę te jasne bo te ciemne mamy w pomieszczeniu gospodarczym ale szlag mnie trafia jak widzę je na mokro ciemne a potem w kolorze szarości

spróbowałam tym cilitem te ciemne ale jakoś nie widzę efektu za to ścierka była brązowa

spróbuję tym octem

Ja w mieszkaniu mam jasne, chyba Mapei, ale nie jestem pewna. Ostatnio w łazience już mnie podłoga załamywała, więc wzięłam szczoteczkę do zębów (taką zużytą) i rozrobiłam Ace z wodą i każdą fugę wyszorowałam, a następnie zmyłam całą podłogę normalnie mopem - efekt widoczny gołym okiem, fugi znowu jasnożółte. :D