Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zagospodarowac skarpę?

Recommended Posts

droga oliwko też niestety nie umiem wlejać zdjęć ale na skarpie to najlepsze jest alpinarium.moje to drzewka liściaste i iglaste, pomieszane z krzewami do tego mam pas wrzosów i skalniaka dalej toElfir mi doradziła i nawet wkleiła zdjęcia, ona to umie, ja nie :oops: obejrzyj je w temacie żywopłot nieformowany. :wink:

Skarpa jest bardzo wdzięcznym elementem do zagospodarowania. Osłania ogród i tworzy rewelacyjne tło.

Jeżeli ziemia jest przepuszczalna i lekko kwaśna, to można zrobić np. tak:

(przepraszam za jakoś rysunku, ale rysowałam na gorąco w paincie)

http://images30.fotosik.pl/148/cd557a846c0cb259med.jpg

Przede wszystkim przykryj ją agrowłókniną - zapobiegnie to trochę spłukiwaniu ziemi. Dół skarpy umocnij murkiem oporowym (z kształtek betonowych , klinkieru lub głazów) przed osunięciem.

Skarpę trzeba obsadzić roślinnością:

krzewami o silnym i płytkim systemie korzeniowym oraz niewielkich wymaganiach.

Np. Rosa rugosa, jałowce płożące, irgi, berberysy.

lub

trawą - w sprzedaży dostępne są specjalne maty z wprasowanymi nasionami traw.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...
A tę agrowłokninę zasypać potem ziemią ? Chyba też zjedzie... A z kolei trudno obsadzić na początku bardzo gęsto i tę włókninę widać. Rozumiem, że nacina się włókninę i w te otwory zasadza rośliny. Jak ją zamaskować zanim roślinki zarosną ? Ja poukładałam kamienie, ale dalej widać.

włókninę trzeba mocować długimi szpilkami do gruntu. Jak ja przysypiesz ziemią to równie dobrze mogłabyś jej nie dawać wcale.

Chociaz ja uwazam ze i tak to nie do konca przemyślany pomysl agrowłóknina na skarpie.

Ja właśnie położyłam agrowłókninę i korę w ten weekend. Na razie jeszcze nie zjechała. Elfir myślisz że to byl zły pomysł? Lepiej korę bezpośrednio na ziemię??? Mam założoną linię kroplującą na skarpie więc teoretycznie kora powinna być cały czas wilgotna....Co mogę teraz zrobić żeby nie zwiało mi tej kory:(?