aska_1501 05.05.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 nie wiem czy to ma znaczenie, ale ta moja skarpka ma bardzo łagodny spadek więc może kora się utrzyma.....rozumiem że gdybym zdjęła agrowłókninę kora by leżała spokojnie...ewentualnie mogę jakimis kamieniami wyłożyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Argowłóknina jest bardziej śliska niż grunt, a kora, jak wszystko podlega sile ciązenia. Jesli do tego dodamy silę podmuchu wiatru, to może być nieciekawie. Żwir, poprzez swój ciężar ma większe tarcie, dlatego jest lepszy. Najlepiej zastosować agrowłókninę biodegradowalną, która z początku ochroni przed chwastami, a potem nie bedzie przeszkadzac w wypuszczaniu podziemnych rozłogów przez krzewy okrywowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_1501 05.05.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Spróbuję z szyszkami a jak mimo wszystko zwieje, to w przyszłym roku będziemy próbowali z innym materialem. A czy wokół żywoplotu też będzie tą korę tak zmiatać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 05.05.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja miałam przez rok agrowłókninę, przybijałam ją takimi plastikowymi "szpilkami" którymi sie mocuje styropian. W tej agro sukcesywnie wycinałam dziurki, aż w końcu można było całą zdjąć Teraz mam skarpę tak przerośniętą korzeniami krzewów (i bylin pomiędzy nimi) że praktycznie wymaga tylko drobnego pielenia od czasu do czasu - fakt, że część jest wystawiona na ostre południowe słońce, w takich warunkach przy ciężkiej gliniastej ziemi po prostu nasiona chwastów nie wykiełkują natomiast rozchodniki, floksy, pięciorniki, przywrotnik i lawenda świetnie się mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka2007 06.05.2009 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Elfir, kołki na palisadę trzeba czymś impregnować, jak głęboko trzeba te kołki wkopać (palisada wys. ok 1m nad ziemią)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nie impregnowane wytrzymają w glebie 3-5 lat. Chyba ze robisz je z dębu lub drewna egzotycznego. Powinny być zakopane na ok. 1,3 wysokości i posadowione na podsypce ze żwiru, który odprowadzi nadmiar wody. Stabilizować je dodatkowo suchym betonem ze żwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts