Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt waszego kominnka

tasha

Recommended Posts

Koszt mojego kominka to tak 6000zł wraz z robocizna wiec tak w sam raz. Wkład 12kw tarnawy wiec malutki :) do tego turbina przewody do nadmuchu zaciag zimnego powietrza z zewnatrz. Kominek półokrągły. Jest gdzies w poscie " nasze kominki" jesli Cie interesuje to zerknij jest gdzies na 30 ktorejs stronie. Zadowolony jestem z niego niesamowicie. Jest bardzo wydajny ogrzewam 100m2 a czuje ze mogłby ogrzac 200m2:)

Pozdrawiam

Koszt mojego kominka to tak 6000zł wraz z robocizna wiec tak w sam raz. Wkład 12kw tarnawy wiec malutki :) do tego turbina przewody do nadmuchu zaciag zimnego powietrza z zewnatrz. Kominek półokrągły. Jest gdzies w poscie " nasze kominki" jesli Cie interesuje to zerknij jest gdzies na 30 ktorejs stronie. Zadowolony jestem z niego niesamowicie. Jest bardzo wydajny ogrzewam 100m2 a czuje ze mogłby ogrzac 200m2:)

Pozdrawiam

Znalazłam twój kominek (jest na 31 str) Rozumiem ze masz ogrzewanie kominkowe? W tych 6 tysiakach masz też robociznę??

Pozdrawiam

Znalazłam twój kominek (jest na 31 str) Rozumiem ze masz ogrzewanie kominkowe? W tych 6 tysiakach masz też robociznę??

Witam. Tak zmiescilem sie dokladnie w 5600 :) i w tym mam material i robocizne :) oczywiscie poza kamiennymi elementami . To moje dzielo :)

Dzisiaj własnie pogoniliśmy potencjalnego wykonawcę kominka. Startował od ceny 10 tys, zaklinał się, że 8-9 to minimum, a wogóle to na ogół robi za 20-30!!!. :cry:

A my chcemy wklad raczej "rekreacyjny", może z DPG grawitacyjnym w małym zwartym domku i prostą obudowę z jakimiś elementami kamienia, ale niezbyt wiele. Pokazał jakieś ohydztwa "pseudorustykalne" i w formie ołtarzyków, przy czym twierdził, że wykonawstwo musi tyle kosztować, bo to pełny profesjonalizm i 4 (słownie: czterech) dupków z jego firmy będzie tyrać przy tym cudzie całe 4 dni! :evil: Dodam, że mamy gotowy komin Leiera z wyczystką, już doprowadzony dopływ powietrza, kominek ma być w przygotowanej już wnęce zlicowany ze ścianą. Przy czym oni zamierzają tak tyrać!?

Cztrech ludzi za cztery dni to szarpie kawal roboty!

Będziemy więc sami kombinować. Obudowa prosta z elementami kamienia - pomysł już jest.

Poradźcie - jaki wkład za rozsądną cenę (palenie raczej weekendowe), ew. DPG - na poddasze.

Dzisiaj własnie pogoniliśmy potencjalnego wykonawcę kominka. Startował od ceny 10 tys, zaklinał się, że 8-9 to minimum, a wogóle to na ogół robi za 20-30!!!. :cry:

A my chcemy wklad raczej "rekreacyjny", może z DPG grawitacyjnym w małym zwartym domku i prostą obudowę z jakimiś elementami kamienia, ale niezbyt wiele. Pokazał jakieś ohydztwa "pseudorustykalne" i w formie ołtarzyków, przy czym twierdził, że wykonawstwo musi tyle kosztować, bo to pełny profesjonalizm i 4 (słownie: czterech) dupków z jego firmy będzie tyrać przy tym cudzie całe 4 dni! :evil: Dodam, że mamy gotowy komin Leiera z wyczystką, już doprowadzony dopływ powietrza, kominek ma być w przygotowanej już wnęce zlicowany ze ścianą. Przy czym oni zamierzają tak tyrać!?

Cztrech ludzi za cztery dni to szarpie kawal roboty!

Będziemy więc sami kombinować. Obudowa prosta z elementami kamienia - pomysł już jest.

Poradźcie - jaki wkład za rozsądną cenę (palenie raczej weekendowe), ew. DPG - na poddasze.

Macie racje :) to jakis zdzierca był :)

Ja z moim kominkiem też sie szarpałem jakieś 2 miesiące zanim mi go zrobili :)

Ale ten wasz spec to naprawde mnie zaskoczył :) bo w tych 10 000 klockach powinien byc wkład za conajmniej 5 000 zł

A co do wkładu to ja polecam tarnave sam go mam i jestem strasznie zadowolony :) to jest monolit wiec nie ma jakis łączen na silikonach jak we francuzach...

Pozdrawiam

No i słusznie go pogoniliśmy.

Naszym wykonawcą będzie Forest. :D

Może specjalnie taniej nie będzie, ale za zbliżoną kasę nie badziewie w stylistyce cmentarno-ołtarzykowej i dokladnie wiadomo, co za ile i po co, przedstawione profesjonalnie i bez zbędnego bajeru.

Wkład pewnie Tarnava - bo Spartherm, choć pewnie wart swojej ceny, jest dla nas za drogi.

Planowany jest piecokominek z szamotem wewnatrz i z pięknych krakowskich kafli, jednak w stylistyce raczej nowoczesnej i skromnej.

Podoba nam się to rozwiązanie, gdyż jest bardziej tradycyjne, "prawdziwe" - nie z papendekla i wełny oraz wygląd oryginalny, ale nie tandetny.

tasha prosze bardzo :)

Pompa tłocząca jest ukryta w tym czyms pół-kolistym czymś a ta belka z halogenkami biegnie ruła co niesie ciepełko do innych pomieszczen.Tylko kolor bedziemy jeszcze zmieniac ale jeszcze nie wiemy na jaki :D ten jast taki na troche :D

Pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/128/4654406b446617f9.jpghttp://images32.fotosik.pl/128/23fbc0caeefb538b.jpg

http://images24.fotosik.pl/151/80291858c1062656.jpghttp://images25.fotosik.pl/150/a92a0ae7f429f441.jpg

http://images31.fotosik.pl/128/4711701093a5a4a2.jpg

Cena zależy od wkładu. My mamy Tarnavę 18 KW z rozprowadzeniem ciepła DGP. Cena wkładu ze stojakiem 3900 zł. "Ciepła obudowa z szamotu i kafli" robocizna z materiałem 5600 zł. DGP robiliśmy sami więc koszt tylko materiałów i turbinki. Obudowa jest super bo to jak piec akumulacyjny. Kafle i szmot trzymają ciepło w odróznieniu od kamieni typu marmur i granit. Trzeba sobie postawić pytanie: czego oczekuję od kominka?