Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie to drzewko?

Recommended Posts

Niestety, nie wiem jak się nazywa, więc proszę was o pomoc. Postaram się dokłądnie opisać.

Kwitnie wiosną, zdaje się na przełomie kwietnia i maja. Całe jest wtedy obsypane kwiatami. To takie maleńkie różyczki, zebrane w kilka pęczków. Kwitnie różowo. Dość często spotykane w miastach przy ładnych, zadbanych ulicach. :D Nigdy nie widziałam większego niż około 3-4 metry.

Malutkie "rózyczki" zebrane w grona ma głóg Paul Scarlet :-)

Tu fotka

http://www.buckingham-nurseries.co.uk/acatalog/images/plants/10396.jpg

dałam inne zdjęcie :-)

http://www.buckingham-nurseries.co.uk

Rózyczki mają też wiśnie ozdobne(Prunus serrulata) - Amonogawa i Kazan :D

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy :roll:

Zmartwiłam się waszymi doświadczeniami z głogiem. W zeszłym roku na wiosnę też kupiłam i...........chorwał. Myślałąm że to ja nie potrafię zająć się tą roślinką :-? .

Korzystając z linku podesłanego przez Hankę wywnioskowałąm że to plamistość liści. Takie same objawy - czarne kropki na liściach z żółtą obwódką i bardzo wcześnie opadają.

Zamierzam podjąć na wiosnę jeszcze próbę ratownia mojego drzewka, ale jeśli nie dam rady, to pewnie się z nim pożegnam.

Swoją drogą. mam żal do szkółkarza, który na jesieni twierdził że ta choroba (która również była wtedy widoczna na drzewkach u niego) to nic groźnego i wystarczy tylko popryskać na wiosnę 2-3 razy. :(