Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powierzchnia wymiany ciepła

Gdy uszereguje się różne typy grzejników porównując ich powierzchnię wymiany ciepła z otoczeniem, wówczas otrzymamy następującą kolejność:

grzejnik podłogowy (lub ścienny),

grzejniki REGULUS-system,

grzejniki żeberkowe,

grzejniki panelowe z konwektorem,

grzejniki panelowe, na końcu zaś konwektory.

Im większa jest całkowita powierzchnia wymiany ciepła zastosowanych do ogrzewania grzejników, w tym w niższych parametrach temperaturowych pracy instalacji możliwe jest osiągnięcie pożądanego celu grzewczego.

Wśród grzejników ściennych bezapelacyjnie największą efektywną powierzchnię wymiany ciepła mają regulusy.

===

Pozdrawiam

Bogusław

Pozdrawiam

Bogusław

Też pozdrawiam. I wciąż nie znajduję wyjaśnienia.

Mój kolega ma przykre doświadczenia z Regulusem.

Kupił taki niby super hiper dobry grzejnik i Regulus okazał się bardzo "oszczędnym" grzejnikiem - otóż miał bardzo małe straty ciepła. Prawie nie grzał.

Jak czytam wszystkie peany producenta (pana lekarza - co nie powinno przeszkadzać w robieniu dobrych grzejników) na temat super właściwości i super mocy przy niskich temperaturach, to byłbym skłonny uwierzyć.

Niestety mój kolega nie uwierzył bo zwykły marketowy płytowiec więcej ciepła oddaje. Subiektywnie jest cieplej w pomieszczeniu przy tych samych rozmiarach grzejnika.

Pewnie jest jakieś wytłumaczenie tego zjawiska.

Mojemu koledze by nie wyjaśnił bo jemu nawet pana Bogusława specjalista handlowiec nie był w stanie pomóc. Przyjeżdżał, coś próbował regulować, coś chrzanił o kryzowaniu!!!, chociaż problem nie leżał w zbyt mocnym grzaniu ale zbyt słabym, więc nijak mają się wklejane tutaj opowieści o wyższości Regulusa.

A zwykły grzejnik płytowy z marketu tej samej wielkości grzeje ...lepiej.

Sam się dziwię. Jak to jest?

Wiem surgi22, zaraz się dowiem że się mylę i mój kolega również się myli.

Też pozdrawiam. I wciąż nie znajduję wyjaśnienia.

Mój kolega ma przykre doświadczenia z Regulusem.

Kupił taki niby super hiper dobry grzejnik i Regulus okazał się bardzo "oszczędnym" grzejnikiem - otóż miał bardzo małe straty ciepła. Prawie nie grzał.

Jak czytam wszystkie peany producenta (pana lekarza - co nie powinno przeszkadzać w robieniu dobrych grzejników) na temat super właściwości i super mocy przy niskich temperaturach, to byłbym skłonny uwierzyć.

Niestety mój kolega nie uwierzył bo zwykły marketowy płytowiec więcej ciepła oddaje. Subiektywnie jest cieplej w pomieszczeniu przy tych samych rozmiarach grzejnika.

Pewnie jest jakieś wytłumaczenie tego zjawiska.

Bardzo proste.

Regulacja hydrauliczna instalacji. Należy wyregulować wzajemne przepływy czynnika grzewczego przez grzejniki.

Ważna ponadto nie jest temperatura powierzchniowa grzejnika, lecz fakt czy w pomieszczeniu osiągana jest oczekiwana temperatura.

Więcej tutaj: http://www.regulus.com.pl/news/regulacja-hydrauliczna-instalacji-co

Pozdrawiam

Bogusław

(...)

Skoro Twój kolega wymienił grzejnik w tym jednym miejscu, to widocznie w tym właśnie miejscu miał już poprzednio jakiś problem z grzaniem i chciał sobie poprawić.

Widocznie problem nie w grzejniku lecz w błędzie w instalacji.

Nie przyszło Ci to do głowy? Szkoda...

Samochody sportowe nie nadają się do każdych warunków...

Jeśli grzejnik mu nie zagrał, niech go zwróci...

W czym problem?

Pozdrawiam

Bogusław

Mówisz dokładnie jak Twój handlowiec specjalista (niestety specjalista od handlu), tyle że nie było problemu w instalacji.

Może niewyraźnie napisałem? Zwykły płytowiec podobnych rozmiarów wstawiony na to miejsce grzeje lepiej od regulusa! Bez żadnych zmian w instalacji.

Porównanie regulusa do samochodu? Sportowego? Jakś kpina....

Chyba tylko cena.

Czytaj ze zrozumieniem.

Te dwa typy grzejników mają diametralne różne opory hydrauliczne ( szczególnie dolnozasilany z zaworem termo).

Przepuść przez oba tyle samo wody, a wówczas osiągane moce będą takie same.

Uwagi o samochodzie sportowym także nie zrozumiałeś. Nie szkodzi...

==

Brniemy dalej, rozumiem... Czego się nie robi dla ocieplenia wizerunku...

Problemem nie były tam "diametralne różne opory hydrauliczne".

Rura powrotna miała zbliżoną temperaturę do zasilającej więc przepływ nie był zbyt niski.

Regulus po prostu NIE NADAJE SIĘ do niskich temperatur zasilania.

Zresztą, na marginesie: ogólnie wszelakie grzejniki w domach mieszkalnych to PRZEŻYTEK technologiczny. I rozsiewacze KURZU.

• 3 months później...
Kochani, potrzebuję porady znawcy tematu. Właśnie wybraliśmy hydraulika do rozłożenia instalacji w domu i musimy zdecydować się na grzejniki : aluminiowe czy stalowe? Ogrzewanie planujemy z miejskiej ciepłowni (rurą ciepłowniczą) Planujemy montować od dołu żeby było to jak najmniej widoczne. Możecie coś doradzić w tym temacie?

na rzecz czego? :D

Tu wielu użytkownikow jest zdania, że grzejniki lub instalacja mieszana (grzejniki + podłogowe) to zły pomysł w nowym domu. Uważają, że n]ajlepszym rozwiązaniem jest podłogówka w 100% w całym domu, a w łazience dodatkowo elektryczne drabinki. Jest nawet sporo racji w tym twierdzeniu...

Edytowane przez domino34

Tu wielu użytkownikow jest zdania, że grzejniki lub instalacja mieszana (grzejniki + podłogowe) to zły pomysł w nowym domu. Uważają, że n]ajlepszym rozwiązaniem jest podłogówka w 100% w całym domu, a w łazience dodatkowo elektryczne drabinki. Jest nawet sporo racji w tym twierdzeniu...

Z doświadczenia całego życia z grzejnikami i ostatnich siedmiu lat z samą podłogówką w całym domu, z tego miejsca chcę całym sercem podziękować ludziom z tego forum, że przekonali mnie do podłogówki. Nigdy więcej grzejników!

Gość Arturo72
Tu wielu użytkownikow jest zdania, że grzejniki lub instalacja mieszana (grzejniki + podłogowe) to zły pomysł w nowym domu.

Nie jest zdania a przede wszystkim doświadczyli tego na własnej skórze a to różnica :)

Zdanie to może mieć sprzedawca grzejników czy też ktoś kto nie doświadczył przebywania i zycia tu i tu.