KrzysztofLis2 08.09.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 (edytowane) Panie Bogusłąwie nikomu nie chce się tutaj liczyć Coś tam próbowałem policzyć w oparciu o materiał, który znalazłem w internecie. Gdybym miał więcej czasu na zabawę w liczenie, poszukałbym jakiejś literatury z energetyki czy coś fachowego. Wystarczy, że poszukasz książki z fizyki z kalorymetrią. Nie wiem w której to teraz klasie uczą. Nie szukaj nic fachowego jeśli nie potrafisz właściwie przemnożyć przez siebie kilku liczb o znanych jednostkach i otrzymać odpowiedniego wyniku. czy dla regulusa będzie to wartość 0.002812 kW/h - 2,8 W/h? temperatura wody po podgrzaniu 31 st. C, przed podgrz. 30 st. C Nie. To nie będzie ta wartość. Co więcej, nie będzie to ani więcej, ani mniej niż 2,8 W/h. Wyjaśnienie znajdziesz (mam nadzieję) w podręczniku do fizyki. Poczekajmy... Jeśli nie policzą to podważą swoją pozorną bezstronność.. Powoli ujawniają się rzeczywiste intencje moich adwersarzy.. Nie wiem, jakie intencje mają inni, ale pewnie podobne do mojej. A moją intencją jest pilnować abyś swoim marketingowym bełkotem nie robił inwestorom wody z mózgu. I nigdy nie zamierzałem jej ukrywać... Zadanie dla Ciebie. Ułatwię i podam Ci zarówno wzór jak i dane wyjściowe. Prędkość światła w próżni to 300 000 km/s. Odległość od Słońca do Ziemi to 150 000 000 km. Oblicz czas, w którym promień słońca dociera do ziemi. Wzór do wykorzystania: v=s/t [m/s] . Gdy już obliczysz, podaj wynik i wyjaśnij, w jaki sposób wpływa to na efektywność ogrzewania za pomocą Twoich grzejników lub konkurencyjnych. Bo związek ma to podobny jak i to, co Ty zadałeś nam do policzenia. Niemierzalny. Edytowane 8 Września 2010 przez KrzysztofLis2 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.09.2010 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 j-j przeciwstawia obniżanie temperatury pracy grzejnika powierzchni emisji promieniowania przez grzejnik. Chce być taki spryciula.... Wraz ze wzrostem temperatury rośnie także natężenie promieniowania emitowanego przez grzejnik. Regulus posiada zwiększoną powierzchnię zewnętrzną, co przy podwyższaniu temperatury czynnika grzejnego da odpowiednio większy efekt promieniowania z jego powierzchni. Jednocześnie wzrasta konwekcja poprzez liczne wewnętrzne kanały konwekcyjne.. Gdyby całkowicie przesłonić przepływ powietrza przez wnętrze grzejnika, czyli wyłączyć konwekcję, wzrośnie o kilka stopni (do temperatury czynnika grzewczego) jego temperatura powierzchniowa i grzejnik będzie jeszcze intensywniej grzał w drodze emisji ciepła z jego pofalowanej powierzchni zwróconej na pomieszczenie. Przy regulusach promieniowanie z powierzchni emitowane jest na pomieszczenie wachlarzowato (niemal pólkoliście) wskutek odpowiedniego wyprofilowania lamelek Alu. Pozdrawiam Bogusław Nie kumasz więc jeszcze raz: j W grzejnikach regulus istotny udział w oddawaniu ciepła ma promieniowanie z ich pofalowanej powierzchni czołowej (około 35% emisji ciepła - a to jest więcej niż w panelowych i więcej niż w żeberkach Alu). Każdy grzejnik też promieniuje, a im wyższa temp. powierzchni grzejnika to tym więcej oddaje ciepła podobnie jak większa powierzchnia. Policz sobie co daje więcej ciepła czy podwojona powierzchnia (czy chociaż twoje regulusy mają podwojenie ...) i zmniejszenie temp. powierzchni grzejnika z 70oC do 40oC czy tylko ziększenie temp. z 40oC do 70oC przy powierzchn x 1. I dolicz przy pofałdowaniu regulusów współczynniki zakrzywienia powierzchni itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 09.09.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 Wystarczy, że poszukasz książki z fizyki z kalorymetrią. Nie wiem w której to teraz klasie uczą. Nie szukaj nic fachowego jeśli nie potrafisz właściwie przemnożyć przez siebie kilku liczb o znanych jednostkach i otrzymać odpowiedniego wyniku. Nie. To nie będzie ta wartość. Co więcej, nie będzie to ani więcej, ani mniej niż 2,8 W/h. Wyjaśnienie znajdziesz (mam nadzieję) w podręczniku do fizyki. Nie wiem, jakie intencje mają inni, ale pewnie podobne do mojej. A moją intencją jest pilnować abyś swoim marketingowym bełkotem nie robił inwestorom wody z mózgu. I nigdy nie zamierzałem jej ukrywać... Zadanie dla Ciebie. Ułatwię i podam Ci zarówno wzór jak i dane wyjściowe. Prędkość światła w próżni to 300 000 km/s. Odległość od Słońca do Ziemi to 150 000 000 km. Oblicz czas, w którym promień słońca dociera do ziemi. Wzór do wykorzystania: v=s/t [m/s] . Gdy już obliczysz, podaj wynik i wyjaśnij, w jaki sposób wpływa to na efektywność ogrzewania za pomocą Twoich grzejników lub konkurencyjnych. Bo związek ma to podobny jak i to, co Ty zadałeś nam do policzenia. Niemierzalny. Nie wiem, w której klasie uczyli tego na fizyce. Asem nie byłem ale akurat tego tematu nie pamiętam. Jak dorwę jakąś książkę z fizyki dzieciaków ze szkoły to poprzeglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.09.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) mpoplaw. Miałem nadzieję, że jesteś rzetelniejszy, że jedynie masz swoją biblię, OZC...Pomijając inne składowe twojej "wyliczanki" - 198 W z m2 "podłogówki" ...Jaką temperaturę ma taka "podłogówka"? Bezwładność rozruchowa grzejnika jest to ilość ciepła, którą należy dostarczyć do grzejnika dla uzyskania przez ten grzejnik pełnej mocy nominalnej dla podanej na zasilaniu temperatury czynnika grzewczego. Ograniczony jest zawsze maksymalna moc źródła ciepła... Od bezwładności startowej doszliśmy zatem do bezwładności końcowej..Jeżeli już poprzez powiększenie mocy grzewczej płyty posadzki nawet do 200W/m2 i podwyższeniu jej temperatury powierzchniowej do +35 oC. dojdziesz po jakimś czasie do pożądanej temperatury omawianego pomieszczenia, to po jakiego grzyba będzie Ci wówczas potrzebne 6000 kg nagrzanej do temperatury +35 oC posadzki betonowej? Co będzie się działo dalej z temperaturą powietrza w takim pomieszczeniu? Nawet na hodowlę pieczarek jest to za dużo... Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.09.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) j-j. Ile Ty właściwie masz lat? Podwojenie powierzchi emitującej ciepło + podwyższenie temperatury powierzchniowej zwielokrotnia efekt grzewczy w drodze. promieniowanie. B. Łał nie wiedziałem ...., jeszcze raz w takim razie- ostatni: Toż twoje regulusy chodzą niby na niskich parametrach i mają większą powierzchnię. Jeśli mamy zwykłe grzejniki np. płytowe to dobierając je na czynnik np. 70oC na zasilaniu mamy mniejszą powierzchnię. Więc POLICZ co da więcej ciepła przez promieniowanie: zwykły płytowiec z 70oC czy twój regulus o powierzchni większej 2 x z 40oC na zasilaniu i z uwzględnieniem połądowanej zwiększonej powierzchni czyli współczynnikiem zmniejszającym efekt promieniowania kątowego. I na koniec jeszcze jedno. Boguś ja wiem na czym polega dynamika twoich grzejników tyle że to majstersztyk jak się motasz i mam ochotę dalej to chyba czytać. Regulusy działają ze swoją dynamiką ale NIE W KAŻDYM DOMU!!! Ale GRZEJĄ W KAŻDYM DOMU I GO OGRZEWAJĄ! Edytowane 9 Września 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.09.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) No i dobrze.. Policz moc grzewczą z jednego kilograma dla różnych grzejników w tym podłogowego....Policz moc grzewczą z jednego metra kwadratowego różnych grzejników .. Jaki jest stosunek ich powierzchni do mocy grzewczej? Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.09.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) Dowiadywać się nie musiałem bo już ci kiedyś pisałem jako to wygląda ale chyba ci pamieć szwankuje, proponuje zerknąć do starego tematu.A co do nauki to już wiem ile wiesz a raczej ... nie wiesz, a o promieniowaniu to zdecydowanie masz braki. A to że regulusy pracują na każdych parametrach to NIESAMOWITE, nie wiedzialem, są w takim razie zajeb.... hoho a już myślałęm że tak jak pisałeś- są takie zajeb.... tylko na parametrach niskich dlatego też nie powodują takiej konwekcji itd. Każesz innym liczyć a sam nie dajesz rady, .. bez komentarza.Wszystko co piszesz to po prostu żenada ... Edytowane 9 Września 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.09.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) Regulusy pracują na każdych parametrach, w przeciwieństwie do "podłogówki", którą łatwo uszkodzić lub zniszczyć poprzez wysoką temperaturę czynnika.Temperatura dopuszczalna dla regulusów +110 oC, ciśnienie robocze 1.5 MPa. Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 10.09.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Co Ty liczysz chris_w ? Widzę, że już pomalutku wiesz o co mi chodzi... Stad Twoja volta w kierunku cegły palonej i inne takie... Nie mam pojęcia o co Tobie chodzi. Mówimy o póki co o grzejnikach nie o ścianach.. Jakich grzejnikach? Wymieniłem. Regulus Grzejnik stalowy panelowy Grzejnik podłogowy. Dlatego podałem jak wół - proporcje energii. 3Wh(regulus) vs 3000Wh(ściany). Jak regulusa rozgrzejesz w minute to ściany w 1000minut. Jaki sens jest wtedy interesować się jedna tysięczną? To ułamek czasu w całym cyklu grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.09.2010 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 (edytowane) chris_wA jednak zadaj sobie trud i policz różnicę w bezwładności startowej dla wymienionych typów grzejników i odnieś ją do mocy źródła ciepła.. Bezwładność startowa a także bezwładność końcowa ma wpływ na komfort cieplny. Wykorzystanie uzysków ciepła ma wpływ na koszty ogrzewania i komfort cieplny.Zmienność temperatury medium (powietrza) w zależności od potrzeb ma wpływ na komfort cieplny.Optymalne wykorzystanie dystrybuowanego ciepła, bez zbędnego przewyższenia temperatury powyżej zadanej ma wpływ na koszty ogrzewania.Szybki dostęp do ciepła wymiarze całorocznym w dokładnie określonej ilości- ma wpływ na komfort cieplny. Kolejność przechodzenia ciepła jest następująca: grzejnik - powietrze - przegrody.=== Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.09.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Kolejność przechodzenia ciepła jest następująca: grzejnik - powietrze - przegrody. Człowiek żyje w środowisku powietrza - zatem dla odczucie komfortu cieplnego to temperatura powietrza ma znaczenie decydujące a nie temperatura grzejnika czy też przegród, póki nie ma z nimi kontaktu bliskiego lub bezpośredniego.. Decydujące w jakim stopniu? Konkretnie, w procentach. "Większość", "w znacznym" czy inne temu podobne sformułowania mnie nie satysfakcjonują. Od czego to zależy? Dzieje się to "zawsze", czy tylko w pewnych sytuacjach? Jak wpływa na komfort cieplny wymiana powietrza, wilgotność, temperatura przegród? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.09.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 (edytowane) Przemyśl zmienność potrzeb ludzkich w zakresie komfortu cieplnego. Nawet w rozkładzie dobowym.Tylko szybko reagujący system grzewczy, jest w stanie sprostać każdej potrzebie użytkowników w zakresie ogrzewania.=== Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 10.09.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Panie bogusław.Bronisz tutaj Panie swoich racji, argumentami jakie spełnia większość typów grzejników. A na priva zapytanie leży ponad miesiąc i nawet słowa nie odpiszesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.09.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Przemyśl zmienność potrzeb ludzkich w zakresie komfortu cieplnego. Nawet w rozkładzie dobowym. Tylko szybko reagujący system grzewczy, jest w stanie sprostać każdej potrzebie użytkowników w zakresie ogrzewania. Czyli nie masz o tym zielonego pojęcia a tylko rzucasz na wiatr słowa, których sam nie rozumiesz. Tak sądziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.09.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 (edytowane) chrisowatyŻaden ze znanych na rynku wodnych grzejników radiacyjno-konwektorowych nie zbliża się nawet do szybkości reakcji na impuls cieplny jaka cechuje regulusy.Szybsze są jedynie konwektory elektryczne.. Co do podzielników ciepła, o co m.in. pytałeś- regulusy można opomiarowywać podzielnikami firm Ista i Metrona. Ilu ludzi, tyle recept na komfort cieplny. Każdy człowiek jest inny. PozdrawiamBogusław Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 10.09.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 A jednak zadaj sobie trud i policz różnicę w bezwładności startowej dla wymienionych typów grzejników i odnieś ją do mocy źródła ciepła.. Bezwładność startowa ma wpływ a także bezwładność końcowa ma wpływ na komfort cieplny. Wykorzystanie uzysków ciepła ma wpływ na koszty ogrzewania i komfort cieplny. Zmienność temperatury medium (powietrza) w zależności od potrzeb ma wpływ na komfort cieplny. Optymalne wykorzystanie dystrybuowanego ciepła, bez zbędnego przewyższenia temperatury powyżej zadanej ma wpływ na koszty ogrzewania. Szybki dostęp do ciepła wymiarze całorocznym w dokładnie określonej ilości- ma wpływ na unikalnie wysoki komfort cieplny. Kolejność przechodzenia ciepła jest następująca: grzejnik - powietrze - przegrody. Człowiek żyje w środowisku powietrza - zatem dla odczucie komfortu cieplnego to temperatura powietrza ma znaczenie decydujące a nie temperatura grzejnika czy też przegród, póki nie ma z nimi kontaktu bliskiego lub bezpośredniego.. Co ma do tego cegła palona? Pozdrawiam Bogusław Temperatura powietrza nigdy nie osiągnie temperatury komfortowej zanim nie nagrzejesz przegród. Komfort na jaki się powołujesz w wielu tematach jest niemożliwy do uzyskania wg Twojej koncepcji. Sprowadzi się wszystko do wielogodzinnego grzania regulusem - dokładnie tak samo jak każdym innym grzejnikiem. I całą szybkość reakcji mamy niewykorzystaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.09.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 (edytowane) Bezwładność startowa i bezwładność końcowa.. Istnieje. Przegrody nagrzewają się od powietrza a dopiero kolejno powietrze od przegród w razie spadku jego temperatury. Wykorzystanie uzysków ciepła ma wpływ na koszty ogrzewania i komfort cieplny. Szybkie, precyzyjne ogrzewaniu w wymiarze całorocznym - są cztery pory roku. Pomyślcie o jego wykorzystywaniu dla przełamania temperatury powietrza - nie dla celów nagrzania przegród... Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.09.2010 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 (edytowane) Niezdrowy rozkład temperatur przy grzejnikach to mit - nie przy dzisiejszych ciepłych technologiach budowania, nie przy dzisiejszych niskich temperaturach grzania. Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.09.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 (edytowane) User pisze o znakomitym komforcie cieplnym i braku problemów z ogrzewaniem.W nowoczesnym budownictwie są lepsze pod każdym względem, poza tym że są i wiszą.. Dla kontestujących ten fakt mam system Regulus-INSIDE -grzejniki wewnątrzścienne. Gdzie się nie nadają regulusy? Z pewnością nie nadają się do zimnych , nie ocieplonych budowli z czasów późnego Gomułki i wczesnego Gierka.. Tam najlepsze jest żeliwo. Gdzieś w końcu musi znajdować się bufor ciepła... Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 16.09.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Biegając za kredytem rozglądam się za fachowcami i kotłami. Trafiłem do różnych przedziwnych miejsc i oczywiście wszędzie słyszę tyle dziwnych teorii na temat kotłów, grzejników. Zauważyłem jednak, że sprzedawcy nie znają dobrze produktów, którymi handlują. Co więcej nawet jeśli handlowali kilka lat temu innymi produktami i wówczas mieli z nimi sporo problemów to mam wrażenie, ze nie wnikali w problem. Przykładem będzie kocioł niskotemperaturowy buderusa, który akurat jest zamontowany w domu moich rodziców. W tamtym czasie kiedy był w sprzedaży ludzie masowo na niego narzekali ponieważ obsługa była dla nich zbyt trudna. Akurat sterowanie w moim odczuciu jest wielkim plusem tego kotła i nie podzielam zdania innych użytkowników. Obecnie przeglądam oferty kotłów kondensacyjnych firm immergas, wolf, buderus i widzę ubogość tych urządzeń w sposób sterowania. Wszystkie kotły trzeba rozbudowywać o moduły zewnętrzne a co dla mnie jeszcze gorsze niektóre mają już zamontowane pompy obiegowe. Jeżeli chodzi o wiedzę na temat regulusów to oczywiście są postrzegane jako grzejniki convectoro-podobne a oczywiście ich największą wadą jest ich mała pojemność. Pani Bogusławie z jakiego kotła Pan korzysta do napędzania regulusów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts