Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałem wielokrotnie w kilku wątkach, jakie ogrzewania użytkuję... Oczywiście oparte na regulusach.

Wszyscy moi pracownicy, ich krewni i znajomi użytkowują regulusy w rozmaitych konfiguracjach: kotły gazowe, ekogroszki, elektryczne, węglowe, także złożone z kilku źródeł ciepła.

Cała firma - biura i hale produkcyjne ogrzewają regulusy..

Co do elektroniki - regulusy są łatwo sterowalne same w sobie. Ich użytkowanie nie wymaga posiadania sterowników pogodowych.

Zwróćcie uwagę, że elektronika ma głównie za zadanie zmniejszenie negatywnych skutków dużej bezwładności cieplnej systemu c.o. w różnych fazach grzania...

Układ grzejnikowy szybko reagujący, skomplikowanych bajerów elektronicznych nie wymaga, wyłączenie dobowe nie jest żadnym problemem, jak również wszelkie pomysły co do zmian strategii grzania.

sadm1

Convector działał w czasach, gdy w ogóle nie istniała elektronika sterująca a moce kotłów dwufunkcyjnych rozpoczynały się od 8 KW + zero modulacji. Dodatkowo dopuszczano możliwość montażu tego typu grzejników przy dużych mocach kotłów w obiegu grawitacyjnym. Rynek został spaprany...

Ciekawe, że na rynkach zewnętrznych grzejniki regulus są asymilowane do systemów grzewczych bez najmniejszych oporów i bez najmniejszych problemów..

W najgorszych pod względem parametrów grzewczych i jakości wody instalacyjnej sytemach ciepłowniczych szybko sypią się grzejniki stalowe i alu natomiast grzejniki regulus wytrzymują...

Większość użytkowników popełnia kolosalny, wielce kosztowny w eksploatacji błąd: instaluje kotły z nadwyżką mocy, czasem z podwojoną mocą... Po kiego grzyba?

Kocioł większy jest droższy, pracuje nieefektywnie, w nieoptymalnym paśmie swojej mocy grzewczej, szybciej się zużywa, większe są koszty jego serwisowania.

Często minimum mocy zainstalowanego kotła - to maksimum zapotrzebowania na ciepło w warunkach dużych mrozów..

Przy szybkodziałających, niemal bezinercyjnych grzejnikach typu regulus, jekiekolwiek przwymiarowywanie mocy kotła nie ma sensu...

Łatwo i szybko i relatywnie małym nakładem energii można na nich uzyskać pożądaną moc grzewczą, a w razie potrzeby szybko można ją dalej podwyższać

===

Edytowane przez boguslaw

TERMET!!! Jak się spisuje?

Prosty i z pewnością niezawodny:) Koszty w porównaniu do najnowszych budynków? Ma modulowany palnik:)

Ponieważ nigdy nie byłem fanem najnowszych trendów i osiągnięć technicznych rozejrzałem się w temacie kotłów kondensacyjnych i doszedłem do wniosku, że mają dwie wady. Pierwsza - wymiennik jest bardzo często wykonany z aluminium pokrytego krzemionką albo czymś innym, który i tak ulegnie uszkodzeniu po kilku latach użytkowania kotła w naprawdę niskich temperaturach. Druga sprawa - to wymóg zastosowania sprzęgła hydraulicznego w bardziej rozbudowanych instalacjach. Jakaś kompletna pomyłka. Uzysk, który się otrzymuje z kondensacji częściowo jest marnowany w sprzęgle. Pomyłka. Wracam do technologi żeliwa niskotemperaturowego. Dzisiaj miałem przeprawę z kolejnym fachowcem od instalacji co. Fanatyk ogrzewania podłogowego. W całym domu chciał mi robić ogrzewanie podłogowe a o regulusach to nie chciał słyszeć:) Jutro mam kolejnego fachowca od ogrzewań a w niedzielę człowieka, który wykonywał instalację w domu moich rodziców. Liczę na tego ostatniego ze względu na jego pasję, wielką dokładność i skrupulatność w tym co robi od lat. Może on ma bardziej otwarty umysł. Co najważniejsze zna się na automatyce:)

akurat w mojej instalacji sterowanie nie będzie niczym prostym więc jeżeli chodzi o takie nowinki będzie tego sporo:) A fachowcy się tylko krzywią:) Owszem kotły niskotemperaturowe są przestarzałe:) Patrząc na "zaawansowaną" technologię kondensacji podaruję sobie takie wynalazki. Niestety trzech fachmanów mam za sobą. Dzisiejszy chciał mi montować 60 litrowe naczynie wzbiorcze do kotła na paliwo stałe... w układzie otwartym. Zresztą kocioł kondensacyjny de dietrich również w otwartym układzie. Podobno to działa i już sporo takich instalacji zrobił .A ja chcę kocioł na paliwo stałe podłączyć - oczywiście z wężownicą schładzającą - w układ zamknięty - prawo dopuszcza taki rozwiązanie od marca zeszłego roku. Kiedy powiedziałem o regulusach strach widziałem w oczach tych ludzi:)

tak mi się wydaje - że ciężko będzie znaleźć ludzi - którzy maja duże doświadczenie - znają się na starych technologiach - a przy okazji znają wszelkie nowinki techniczne (i prawne). Większość będzie albo starej szkoły - albo nowej. A takich co pojęli i jedno i drugie - z tym może być problem.

Słuchajcie. Mam pytanie do użytkowników wentylacji nawiewno-wywiewnej i central rekuperacyjnych... Jak czyścicie kanały powietrzne? Jak często? Jak często wymieniacie filtry w rekuperatorze i czyścicie rekuperator? Instalacja nawiewno wywiewna musi być jakoś czyszczona bo inaczej zacznie pełzać i żyć własnym życiem a później użytkownicy domu będą to wdychać, jakie są koszty takich usług?

sadm1 a wierzysz że z wywiewu grawitacyjnego nic nie wdychasz?

Filtry odkurzam i myję i wystarczy ( na razie 1 raz w ciągu 1,5 roku), z centralą nic muszę robić (czyt. czyścić itp)

A wywiew czyszczę tak jak każdy swój wywiew grawitacyjny ;).

pzdr

Panie Bogusławie jakie są realne korzyści z regulusów ? Czy taka instalacja (złożona z samych regulusów) spowoduje, że ogrzewanie domu wyjdzie mnie taniej niż podłogówka ? Kto by mi taką instalację z regulusami prawidłowo wykonał na terenie Częstochowy - czy jest w tym mieście jakieś punkt gdzie można te grzejniki obejrzeć ?

Pozdrawiam

sadm1 a wierzysz że z wywiewu grawitacyjnego nic nie wdychasz?

Filtry odkurzam i myję i wystarczy ( na razie 1 raz w ciągu 1,5 roku), z centralą nic muszę robić (czyt. czyścić itp)

A wywiew czyszczę tak jak każdy swój wywiew grawitacyjny ;).

pzdr

Wentylacja grawitacyjna nie nawiewa tylko wywiewa:) A w przypadku mechanicznej jesteśmy uzależnieni od tego co jest w centrali-rekuperatorze we wszystkich rurach itp. Klimatyzację w samochodach się odgrzybia więc zakładam, że instalację gdzie przebywają ludzie również. Filtr i wywiew to nie wszystko:):) Dlatego pytam:) Za kilka lat się okaże, że ludzie na coś tam chorują... czy coś...

Mam fachowca:) Człowiek wykonywał już różne instalacje nie boi się regulusów:) Powiedział, że to grzejnik jak każdy inny jedynie w ustawieniach kotła ustawi częstsze załączanie pomp w programie dobowym:) Tyle powiedział mi po 5 minutach rozmowy na temat ogrzewania. Regulusy oglądał jedynie w sklepie ale nie widzi przeciwwskazań aby ich nie montować:) To mi się podoba:) A nie ja montuję tylko podłogówkę, albo ja robię tylko układy otwarte na grzejnikach panelowych. Człowiek ma duże doświadczenie i lubi wyzwania. Zrobi mi najpierw projekt całej instalacji:) Liczę, że Pan Bogusław da mi dobrą cenę na swoje produkty. Z chęcią mogę potem podzielić się potem zdjęciam z całej inwestycji opisami itp.

Wentylacja grawitacyjna nie nawiewa tylko wywiewa:) A w przypadku mechanicznej jesteśmy uzależnieni od tego co jest w centrali-rekuperatorze we wszystkich rurach itp. Klimatyzację w samochodach się odgrzybia więc zakładam, że instalację gdzie przebywają ludzie również. Filtr i wywiew to nie wszystko:):) Dlatego pytam:) Za kilka lat się okaże, że ludzie na coś tam chorują... czy coś...

ale jak będziesz miał cofkę w wentylacji grawitacyjnej - to uważasz - że po czymś takim - to zostanie tylko pełzanie na cmentarz? :) Jak będziesz stosował dobre filtry i dbał o nie - to nic nie powinno się stać.

Mam fachowca:) Człowiek wykonywał już różne instalacje nie boi się regulusów:) Powiedział, że to grzejnik jak każdy inny jedynie w ustawieniach kotła ustawi częstsze załączanie pomp w programie dobowym:) Tyle powiedział mi po 5 minutach rozmowy na temat ogrzewania. Regulusy oglądał jedynie w sklepie ale nie widzi przeciwwskazań aby ich nie montować:) To mi się podoba:) A nie ja montuję tylko podłogówkę, albo ja robię tylko układy otwarte na grzejnikach panelowych. Człowiek ma duże doświadczenie i lubi wyzwania. Zrobi mi najpierw projekt całej instalacji:) Liczę, że Pan Bogusław da mi dobrą cenę na swoje produkty. Z chęcią mogę potem podzielić się potem zdjęciam z całej inwestycji opisami itp.

Z miłą chęcią sadm1 takie fotki obejrzę ;)

Wentylację warto czasem wyczyścić - jak centrala łatwo rozbieralna to co kilka lat ją odkurzyć. Kanały sa raczej niemożliwe do czyszczenia. Filtry to wiadomo że trzeba wymieniać (czyścić). Odkażac nie ma potrzeby - grzyby potrzebują wilgoci, ta wilgoć na nawiewie nie wystąpi jeśli nie posiadamy chłodzenia więc teoretycznie nigdy nie będzie grzybów. Co innego klimatyzacja - chłodnica podczas pracy latem ulega roszeniu i jest mozliwość rozwoju grzybów. W centralach wentylacyjnych z chłodzeniem jest warto zaprogramować końcowe "oszuszenie" - czyli pod koniec dnia np. przez pół godziny wentylacja nie chłodzi tylko grzeje (lub wentyluje) aby wysuszyć chłodnicę i rynienki skroplinowe, wtedy minimalizuje się ryzyko zagrzybienia (podobnie można używać klimatyzatorów - pół godziny wentylowania). Na wywiewie każdej wentylacji pojawi się wilgoć (usuwanie ciepłego powietrza w zimnych strefach kanałów lub wykraplanie na wymienniku). Są takie tabletki odkarzające do klimatyzacji - można w ten sposób odkazić rynienkę skroplinową wymiennika. Jednak jako że to wywiew to bezpośredniego zagrożenia nie tworzy.

Dzięki za opinie o centralach ze strony użytkowników. Z chęcią podzielę się zdjęciami z budowy i uruchamiania instalacji w moim domu. Nadal walczę o kredyt oby się udało to ruszam z robotami. na pierwszy rzut ocieplenie i elewacja. Następnie instalacja co:) Na chwilę obecną planuję użyć kotła Buderus eco 144 G, kotła cichewicz Ultima Q plus, grzejników regulus, ogrzewanie podłogowe na rurach pex al. Zobaczę co wyjdzie z projektu jak powstanie. Woda użytkowa w miedzi, piony co również. Jedynie zasilanie każdego grzejnika pex al w posadzce od rozdzielacza.

z tego co zrozumiałem to zamierzasz mieć kocioł na paliwo stałe, lub żeliwniaka budreusa,

zarówno jak jeden jak i drugi kocioł nie ma modulacji,

rozumiem że do regulusów będziesz miał bufor,

w przeciwnym wypadku przy objętości zładu w granicach kilkunastu litrów w przypadku kotła gazowego, kocioł będzi taktował,

w przypadku kotła na paliwo stałe będziesz miał stale przegrzaną instalację,

Mam fachowca:)

Grzejniki do przetestowania miał ode mnie otrzymać mpoplaw, lecz to już nieaktualne..

Przyślij wykaz grzejników mailem na adres [email protected]. W podpisie poza adresem podaj jedynie swój nick.

Dla mpoplawa obojętne jest czy dotrze na urlop ciężarówką, dostawczakiem, cinquecento, alfą czy też audi...

Nie ma go co zatem na siłę uszczęśliwiać jakimś szczególnym komfortem, skoro dla niego liczy się tylko dotarcie do celu.

Nie przeszkadzają mu znaczniejsze różnice temperatury w temperaturze wnętrza , gdyż jak pisze, to co straci gdy temperatura będzie za wysoka, odbije sobie, gdy temperatura będzie za niska..

Pozdrawiam

Bogusław

Grzejniki mają optymalnie dystrybuować wytworzone ciepło, a nie buforować nadmiar mocy kotła. Czym się różni 1 kW mocy grzejników regulus od 1kW mocy grzejników np. żeliwnych? - Poza gigantycznie różną dynamiką grzania i bezwładnością cieplną , niczym...

Problem z małym zładem polega na tym, że większość użytkowników popełnia kolosalny, wielce kosztowny w eksploatacji błąd: instaluje kotły z nadwyżką mocy, czasem z podwojoną mocą... Na wszelki wypadek !!

Kocioł większy jest droższy, pracuje nieefektywnie, w nieoptymalnym paśmie swojej mocy grzewczej, szybciej się zużywa, wyższe są koszty jego serwisowania ...

Często minimum mocy zainstalowanego kotła - to maksimum zapotrzebowania na ciepło w warunkach dużych mrozów.. A co z resztą sezonu?

Przy szybko działających grzejnikach typu regulus, jekiekolwiek przewymiarowywanie mocy kotła nie ma sensu...

Łatwo i szybko i relatywnie małym nakładem energii można na nich uzyskać maksymalną moc grzewczą, którą w razie potrzeby równie błyskawicznie można dalej podwyższyć a po osiągnięciu celu grzewczego, niemal równie szybko zmniejszyć.

===

Edytowane przez boguslaw

Zgadzam się z Panem:) Moje rozumowanie na temat mocy kotła zweryfikowałem w ten sposób, że czekam na projekt ogrzewania, w którym poznam wielkość zapotrzebowania na ciepło. Dla mnie najważniejsza jest sprawa fachowca, który nie jest nastawiony na nie!! Bo ostatnio samych takich spotkałem. Ten akurat lubi wyzwania i sam czeka na możliwość proponowania nietypowych rozwiązań instalacyjnych. Facet ma wieloletnie doświadczenia ale poparte ciągłym rozwojem osobistym w zakresie projektowania i wykonawstwa instalacji co itp. Mam człowieka, któremu ufam. Zna moje potrzeby, zna realia na budowie więc dobierzemy optymalne rozwiązanie. Ponieważ tyle negatywów piszecie na temat regulusów tym bardziej jestem ciekaw jak się spiszą u mnie w domu:)

Grzejniki do przetestowania miał ode mnie otrzymać mpoplaw.. Ponieważ miga się z dostarczeniem ich wykazu i ustaleniem terminu akcji wymiany, nic nie stoi na przeszkodzie, byś to Ty sadm1 otrzymał w zamian za niego komplet do rzetelnej oceny.

Przyślij wykaz potrzebnych Tobie grzejników mailem na adres [email protected]. W podpisie poza adresem podaj jedynie swój nick.

Dla mpoplawa obojętne jest czy dotrze na urlop ciężarówką, dostawczakiem, cinquecento, alfą czy też audi...

Nie ma go co zatem na siłę uszczęśliwiać jakimś szczególnym komfortem, skoro dla niego liczy się tylko dotarcie do celu.

----------------

Nie przeszkadzają mu znaczniejsze różnice temperatury w temperaturze wnętrza , gdyż jak pisze, to co straci gdy temperatura będzie za wysoka, odbije sobie, gdy temperatura będzie za niska..

Pozdrawiam

Bogusław

Nie widzę problemu Panie Bogusławie. Piszę się na taki układ. Szczegóły rozumiem, że ustalimy mailowo lub telefonicznie. W chwili obecnej będzie powstawał projekt instalacji i czekam na decyzję o kredycie. Jestem otwarty na Pana propozycję.

Wszyscy wypowiadający się, jak sami przyznają, nigdy z regulusami nie mieli do czynienia do czego otwarcie się przyznawali...

Zatem na jakiej podstawie formułują opinię?

Dlaczego, skoro nie mieli do czynienia z produktem, nie zachowują neutralności w ocenie, która w takim przypadku byłaby postawą naturalną?

Znamy dziesiątki instalatorów, którzy są pewni tego co robią i nigdy nie zamieniliby montażu reglusów na inny produkt, jeśli mają wpływ na decyzję inwestora.

Edytowane przez boguslaw

Tak, drogi Bogusławie, wszyscy Twoi interlokutorzy są producentami sprzętu / instalatorami ogrzewania podłogowego / konkurencyjnych grzejników i dlatego zależy im na tym, by Twój produkt o znikomym udziale na rynku z niego zupełnie wyeliminować.

Bądźmy poważni...

Nikt tu nie twierdzi, że Twoje regulusy są złe. Absolutnie. Za to Ty twierdzisz, że są znacząco lepsze od pozostałych grzejników na rynku, a także pod wieloma względami od ogrzewania podłogowego. I to jest nieprawda, co punktują doświadczeni stażem i wiedzą forumowicze.

Nieprawdą jest, że lepsza dynamika Twoich regulusów zapewnia niższe rachunki za ogrzewanie -- to jest niepoliczalne i dobrze o tym wiesz, bo nawet nie spróbowałeś tego udowodnić. Nieprawdą jest, że z jakichś przyczyn Twoje regulusy dają lepszy komfort cieplny niż ogrzewanie podłogowe.

Nie boisz się krytyki, bo jesteś na nią zaimpregnowany. Ale nie to jest w tym najgorsze, tylko to, że robisz czytelnikom forum zamęt w głowach swoim pseudonaukowym bełkotem.