Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sadm1 Komplet grzejników pożądanej wielkości i pożądanego koloru dostaniesz gratis.

Oczekuję jedynie rzetelnej i obiektywnej oceny efektywności, sterowalności, temperatury wnętrz. Nie będę się w tej kwestii rozpisywać, by nie stworzyć nawet pozorów jakiegokolwiek nacisku na Twoje subiektywne i obiektywne, bo poparte cyframi spostrzeżania...

Może któryś z forumowych doradców zechce przyjrzeć się Twoim rozwiązaniom, oczywiście za Twoją zgodą. Z mojej strony i ze strony moich ludzi zero obecności, poza "klepnięciem" doboru..

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzejniki maja optymalnie dystrybuować wytworzone ciepło, czy też mają buforować nadmiar mocy kotła?

Czym się różni 1 kW mocy grzejników regulus od 1kW mocy grzejników np. żeliwnych? - Poza gigantycznie różną dynamiką grzania i bezwładnością cieplną , niczym...

masz rację, ale przypominam Ci, że proces ogrzewania pomieszczeń to uzupełnianie strat ciepła tego pomieszczenia,

Problem z małym zładem polega na tym, że większość użytkowników popełnia kolosalny, wielce kosztowny w eksploatacji błąd: instaluje kotły z nadwyżką mocy, czasem z podwojoną mocą... Na wszelki wypadek !!

Kocioł większy jest droższy, pracuje nieefektywnie, w nieoptymalnym paśmie swojej mocy grzewczej, szybciej się zużywa, wyższe są koszty jego serwisowania ...

Często minimum mocy zainstalowanego kotła - to maksimum zapotrzebowania na ciepło w warunkach dużych mrozów.. A reszta sezonu?

masz rację, ale przypominam Ci że aktualnie na rynku nie ma kotłów gazowych czy też na paliwa stałe o mocy nominalnej, przykładowo, 6,5 kW,

Przy szybkodziałających, niemal bezinercyjnych grzejnikach typu regulus, jekiekolwiek przwymiarowywanie mocy kotła nie ma sensu...

Łatwo i szybko i relatywnie małym nakładem energii można na nich uzyskać maksymalną moc grzewczą, którą w razie potrzeby równie błyskawicznie można dalej podwyższyć a po osiągnięciu celu grzewczego, niemal równie szybko zmniejszyć.

mam pytanie?

po co kupować bardzo drogie, brzydkie grzejniki (wybacz, ale dla mnie one są koszmarne) pracujące w układzie w którym producent poleca zastosowanie bufora ,narażając użytkownika na dodatkowe koszty,bo na rynku nie ma kotłów o odpowiedniej mocy?

zastowowanie choćby 15 regulusów i tak nie zapewni odpowiedniej wielkości zładu ,narażając użytkownika na ciągłe przegrzewanie instalacji przy węglówce lub taktowanie kotła przy gazówce,

oświeć mnie biednego instalatora, który nie poleca Twoich grzejników, co mam powiedzieć klientowi?

a chcę być w stosunku do niego uczciwy,

jeżeli klient chciałby mieć możliwość szybkiego sterowania grzejnikami, to polecę mu gazowe głowice termostatyczne,

efekt będzie podobny,

a histereza temperatur będzi bardzo płaska,

nie wspomnę o tym, że jest to rozwiązanie kilkakrotnie tańsze niż Twoje grzejniki

aha i jeszcze jedno,

wydaje mi się, że to o fachowcach to między innym o mnie,

być może się mylę i mam zbyt wysokie mniemanie o sobie,

ale wydaje mi się że masz kompleksy na punkcie Twoich tutaj adwersarzy,

któż by śmiał Ci zaszkodzić tutaj na tym forum,

przecież masz doskonale prosperujący interes a odsetek ewentualnych klientów z tego forum to zalewie taki mały promil,

któż Ci może zaszkodzić, wyrażając swoją niepochlebną opinię o Twoich grzejnikach,

aż tak bardzo nie bierz sobie tego do serca,

wiesz jak to jest:

psy szczekają, karawana idzie dalej,

trochę więcej luzu

Edytowane przez 1950

1950... Bufor jest wskazany zawsze gdy: http://regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf

Powtórzę jednak swoje..

Grzejniki mają optymalnie dystrybuować wytworzone ciepło a nie buforować nadmiar mocy kotła.

Czym się różni 1 kW mocy grzejników regulus od 1kW mocy grzejników np. żeliwnych? -

Poza sposobem emisji ciepła, dynamiką grzania i bezwładnością?

Kilowat mocy na odbiorze, to kilowat mocy.

Masz regulusy? - nie instaluj kotła z nadwyżką mocy!

Edytowane przez boguslaw

bogusław, czyżby Ci brakowało już argumentów?

powtarzasz się od dłuższego czasu,

cały czas dokładnie te same sformułowania,

czyżbyś stosował kopiuj, wklej?

nie wiem czy znasz taki niemedyczny termin, jak taktowanie kotla,

jeżeli nie, to przyjmij do wiadomości, że jest to częste włączanie palnika gazowego lub olejowego, wywołane zbyt małym zładem instalacji,

wyszyscy producenci starają się zapobiegać temu procesowi, ustawiając odpowiednio czas powtórnego załącznia się palnika. (blokada palnika)

zjawisko to jak wpomniałem ,wywołane jest tym, że kocioł grzeje te wspomniane 15 litrów zładu w ciągu dajmy na to (bo nie chce mi się tego liczyć) 30 sekund a w ciągu następnych przykładowo 50 sekund ta wsadzona w zład energia jest rozładowywana w instalacji,

wg założeń kocioł znowu powinien się załączyć bo temperatura powrotu jest niższa od zadanej,

a tutaj dupa, działa blokada palnika,

tak to działa przy kotłach z możliwością wyłączenia palnika,

przy kotłach na paliwo stałe, gdzie takiej możliwości nie ma, następuje stały przegrzew wody,

a co do przewymiarowania kotła to ja przecież w swoim poście się z Tobą zgodziłem,

czyżbyś nie czytał ze zrozumieniem?

ale jak Ci napisałem ,zastosowanie gazowych głowic termostycznych jest rozwiązaniem równie dobrym a zdecydowanie tańszym,

Oczywiście, komplet grzejnikow pożądanej wielkości i pożądanego koloru dostaniesz gratis.

Oczekuję rzetelnej i obiektywnej oceny efektywności, sterowalności, temperatury wnętrz.

Nie będę się w tej kwestii rozpisywać, by nie stworzyć nawet pozorów jakiegokolwiek nacisku na Twoje subiektywne i obiektywne, bo poparte cyframi spostrzeżania...

Może któryś z forumowych doradców zechce przyjrzeć się Twoim rozwiązaniom, oczywiście za Twoją zgodą. Z mojej strony i ze strony moich ludzi zero obecności, poza "klepnięciem" doboru..

Pozdrawiam

Bogusław

Myślę, że przygotuję materiał z powstawania instalacji. Pokażę dobrane urządzenia, automatykę sterującą - dla mnie właściwie jedna z ważniejszych spraw. Będziemy mogli obejrzeć instalację od jej narodzin do uruchomienia. Oczywiście będę przedstawiał koszty związane z ogrzewaniem. Urodzi mi się córeczka więc zobaczymy jak dom będzie oddziaływał na cała rodzinę:) Mam nadzieję, że Pan Bogusław nie przerazi się 14 sztukami swojego produktu:) Dom ma ponad 200 metrów jak już gdzieś wcześniej wspomniałem.

Racja kilowat mocy w grzejnikach takich czy innych nie różni się niczym... Taką moc należy dostarczyć do ogrzania pomieszczenia. Różnica z pewnością wystąpi w samym procesie tworzenia ciepła, sprawności instalacji i jej wydajności. Ma to jedynie wpływ na walory użytkowe, zdrowotne, trwałość urządzeń i poziom kosztów instalacji takich czy innych grzejników i co najważniejsze na koszty ogrzewania. W przypadku każdego paliwa wygląda to zupełnie inaczej. Edytowane przez sadm1

kibicując tym argumentom , wybramłem regulusy do domu, dziasiaj wysłałem prośbe o wycene grzejników regulus.

A wszystko dlatego że jeden fachowiec od hydrauliki powiedział po co mam grzeć 1000 litrów wody w buforze , jeżeli wybrałem ogrzewanie elektryczne, wspomagane przez kominek Jotul z zespołem wodnym i rekuperator NIKOL. Wszystko sterowane elektronicznie.

Chcąc wykorzystać w pełni zalety regulusów właśnie przeglądam kotły kondensacyjne buderusa z modulacją. Chociaż moje przekonania są gdzie indziej chyba tylko kondensacja pozwoli na spore oszczędności w ogrzewaniu. Człowiek cały czas się uczy i musi zmieniać swoje poglądy. Wybrane elementy instalacji zwiążą mnie na wiele lat i muszę w miarę możliwości wybrać najlepiej. Przyznaję, że wielu Panów z forum ma z pewnością rację stosując kotły kondensacyjne.

A wszystko dlatego że jeden fachowiec od hydrauliki powiedział po co mam grzeć 1000 litrów wody w buforze , jeżeli wybrałem ogrzewanie elektryczne, wspomagane przez kominek Jotul z zespołem wodnym i rekuperator NIKOL. Wszystko sterowane elektronicznie.

Szkoda, że tak bardzo chciał na Tobie ten fachowiec zarobić, bo może rozsądniej byłoby zrezygnować z centralnego ogrzewania i zrobić ogrzewanie elektryczne akumulacyjne... No ale tak to jest, jak się o ogrzewaniu elektrycznym gada z gościem, który zna się na układaniu rurek. Trudno, żeby zrezygnował z zarobku i odesłał Cię do sprzedawcy pieców akumulacyjnych...

a możesz rozwinąć tą myśl ?? jak sprawność instalacji i jej wydajność może wpływać na cokolwiek w domkach jednorodzinnych gdzie ciepło produkuje się bezpośrednio w samym domku ?? każda kWh która zostanie nie spożytkowana w mniej sprawnej instalacji i tak wróci do kotła i zostanie ponownie wykorzystana w następnym obiegu wody

o sprawności instalacji można mówić wyłącznie wtedy gdy mamy źródło ciepła gdzieś daleko od domku, a prymitywny system licznikowy oblicza nas z ilości wody którą pobraliśmy, ja u siebie mam dla przykładu węzeł cieplny z centralnej elektrociepłowni, ale mój ciepłomierz mierzy nie tylko ilość wody która przez domek przechodzi ale tez różnicę temperatur wody wchodzącej i wychodzącej, więc gdybym zmienił grzejniki to najprawdopodobniej jedynym skutkiem by było zmniejszenie ilości wody ale zwiększenie dt czyli sumarycznie GJ połkną bym dokładnie tyle samo

a możesz zdradzić na FM sekret jak zamierzasz pogodzić małą pojemność wodną instalacji z kominkiem, dysponującym bardzo dużą mocą grzewczą kompletnie pozbawioną sterowania ??

PS ogrzewanie elektryczne to z reguły grzanie w nocy gdy prąd jest tani, wiesz już gdzie będziesz akumulować ciepło na godziny dzienne ?? czy może będziesz się grzał drogim dziennym prądem ??

Sprawność instalacji rozumiem przez wykorzystanie w pełni wyprodukowanej energii cieplnej przy minimalnych stratach, czyli stosując np. kocioł kondensacyjny uzyskuję różnie od 10 - do 15 % więcej energii z tej samej ilości zużytego gazu. Modulacja palnika pozwala na grzanie tylko z taką mocą jaka jest w danej chwili potrzebna - nie wystąpi strata (kocioł jednostopniowy zawsze chodzi z pełną mocą). Straty energii również wystąpią podczas dystrybucji ciepła do grzejników i pętli ogrzewania podłogowego. Pewnie nie jest to zbyt wielka strata ale zawsze. Pełna izolacja wszystkich rur zawsze da oszczędności. Pompy - różne mają wydajności. Szukam pomp, energooszczędnych... z pewnością elektroniczna regulacja i konstrukcja pozwalająca przy zmniejszonym poborze prądu dostarczyć taką samą albo większą ilość wody grzewczej. Masa szczegółów, które w dłuższym okresie czasu ma z pewnością wpływ na koszty...

Edytowane przez sadm1

grzanie tylko z taką mocą jaka jest w danej chwili potrzebna

Moc potrzebna zależy od temperatury zewnętrznej - a ta temperatura nie skacze jak szalona co chwilę aby było konieczne szybkie korygowanie grzania. Temperatura na zewnątrz zmienia się conajmniej przez wiele godzin i reakcje rzędu minut w grzaniu są bez sensu.

W przypadku kotłów na paliwo stałe - to juz całkiem nie ma sensu - dlaczego? Było już omawiane wielokrotnie w tym temacie.

Myślę, że przygotuję materiał z powstawania instalacji. Pokażę dobrane urządzenia, automatykę sterującą - dla mnie właściwie jedna z ważniejszych spraw. Będziemy mogli obejrzeć instalację od jej narodzin do uruchomienia. Oczywiście będę przedstawiał koszty związane z ogrzewaniem. Urodzi mi się córeczka więc zobaczymy jak dom będzie oddziaływał na cała rodzinę:) Mam nadzieję, że Pan Bogusław nie przerazi się 14 sztukami swojego produktu:) Dom ma ponad 200 metrów jak już gdzieś wcześniej wspomniałem.

Nie ma problemu. Nie zapomnij o możliwości realizacji grzejników w kolorze (ostatnio modny jest RAL9006 i RAL1015).

mpoplawowi nie przeszkadzają mu znaczne różnice temperatury wnętrza , gdyż jak pisze, to co straci gdy temperatura będzie za wysoka, odbije sobie, gdy temperatura będzie za niska..

Bardzo dziękuję za taki "komfort cieplny"...

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

To będzie dla mnie eksperyment. Mój projektant i wykonawca jest w chwili obecnej pochłonięty innymi realizacjami więc nie ma za wiele czasu na projektowanie w tej chwili. Z pewnością najważniejsza sprawa to zapotrzebowanie na ciepło. Zaczniemy od tego a potem dobór wielkości grzejników, rozkład pętli o obwodów podłogówki. Następnie dobór kotła ja kocham technikę żeliwa ale możliwe, że będzie jakiś kocioł kondensacyjny. Przewymiarowaniem grzejników się nie obawiam. Miejsce jest a grzejniki według zapewnień Bogusława będą jak podam ich wymiary. Więc pozostaje kwestia skupienia na doborze najoptymalniejszego rozwiązania do mojego domu i moich potrzeb.

Tak na marginesie. Mieszkam u teśiów. Na wiosnę tego roku przerobiliśmy z teściem instalację co w jego domu. Mają kocioł na groszek z podajnikiem, który zasilał wymiennik ciepła.Teść postanowił przerobić podłączenie aby pominąć wymiennik więc zastosowaliśmy zawór czterodrogowy i co zauważyłem. W chwili obecnej od wczoraj przy podobnej temp. zewnętrznej nie przekraczającej 15 st ciepła w domu zrobiło się chłodno 20,2 stopnia. Uruchomienie instalacji co i podanie na grzejniki wody o temp. 30 stopni podniosło temperaturę w pomieszczeniach o 0,5-0,8 stopnia co wyraźnie rodzina odebrała jako poprawę komfortu cieplnego. Grzejnik nie jest zimny jest neutralny w swojej temperaturze. Grzejniki to aluminiowe żeberka - chyba 0,3 litra wody pojemności każde.

a możesz rozwinąć tą myśl ?? jak sprawność instalacji i jej wydajność może wpływać na cokolwiek w domkach jednorodzinnych gdzie ciepło produkuje się bezpośrednio w samym domku ?? każda kWh która zostanie nie spożytkowana w mniej sprawnej instalacji i tak wróci do kotła i zostanie ponownie wykorzystana w następnym obiegu wody

o sprawności instalacji można mówić wyłącznie wtedy gdy mamy źródło ciepła gdzieś daleko od domku, a prymitywny system licznikowy oblicza nas z ilości wody którą pobraliśmy, ja u siebie mam dla przykładu węzeł cieplny z centralnej elektrociepłowni, ale mój ciepłomierz mierzy nie tylko ilość wody która przez domek przechodzi ale tez różnicę temperatur wody wchodzącej i wychodzącej, więc gdybym zmienił grzejniki to najprawdopodobniej jedynym skutkiem by było zmniejszenie ilości wody ale zwiększenie dt czyli sumarycznie GJ połkną bym dokładnie tyle samo

a możesz zdradzić na FM sekret jak zamierzasz pogodzić małą pojemność wodną instalacji z kominkiem, dysponującym bardzo dużą mocą grzewczą kompletnie pozbawioną sterowania ??

PS ogrzewanie elektryczne to z reguły grzanie w nocy gdy prąd jest tani, wiesz już gdzie będziesz akumulować ciepło na godziny dzienne ?? czy może będziesz się grzał drogim dziennym prądem ??

Przeciez napisałem że wszystko sterowane elektronicznie ,.

Trzeba wejśc na strone Jotul Polska i troszeczke poczytać o możliwościach kominka I 18 z zespołem wodnym i sterowaniem elektronicznym . To wszystko.

jednak technika rozwijająca sie przez tysiąclecia powoduje nowe mozliwościi, o których niedowiarkowie nic nie wiedza albo niechcą się z tym pogodzić ,że technika idzie ciągle do przodu, a oni zostają w tyle.

to może zaczniemy od podstaw

primo

co to jest ogrzewanie budynku?

ogrzewanie to uzupełnianie strat ciepła w tymże budynku,

niezależnie od rodzaju ogrzewania, w danym budynku na początkowe jego ogrzanie do temperatury zadanej i później do utrzymania tej temperatury potrzebna jest stała ilość dostarczonego ciepła,

inna dla każdego budynku, (jej ilość można sobie obliczyć programami OZC),

ilość ta jest zależna od:

- powierzchni przegród chłodzących

- grubości tych przegród i ich izolacji współczynnik U, dawniej k,

- różnicy temperatur pomiędzy obydwoma stronami przegrody,

- orientacji względem stron świata,

te czynniki wpływają na to jak dużo ciepła musimy dostarczyć do budynku, żeby było nam ciepło.

ponieważ fizyka jest tylko jedna, ;)

niestety dla bogusława nie ma alternatywnej fizyki,

niezależnie od zastosowanego źródła ogrzewania, niezależnie od rodzaju instalacji oraz niezależnie od zastosowanych grzejników,

ILOŚĆ SPOŻYTKOWANEJ ENERGII CIEPLNEJ JEST TAKA SAMA,

ogólna konkluzja wyrażana przez bogusława jest prawdziwa 1 kW który przekazują Regulusy równa się 1 kW z innych grzejników,

ale to niczego nie zmienia, ponieważ ilość energii potrzebna do ogrzania budynku też się nie zmienia,

ewentualne różnice w kosztach ogrzewania, in plus lub in minus, zależą przedewszystkim od źródła ciepła,

stąd wynika że nie ma wyższości Regulusów nad innymi grzejnikami, pomimo tak szeroko prowadzonej kampanii na tym forum, przez producenta grzejników,

secundo

z tego forum, Ci co interesują się ogrzewaniem, doskonale wiedzą, że Regulusy to Porsche nie grzejnik, jest maksymalnie szybki,

ale co będę mówił za właściciela tych słów oto cytata z postu wyżej:

Nie przejmuj się wstawkami niektórych tu. Gdyby wyczyścić ich wypowiedzi z ozdobników i aluzji, to nie ma znaczenia, jaki ma się kocioł c.o., nie ma znaczenia rodzaj grzejników i ich dynamika, nie ma znaczenia ilość źródeł ciepła. Liczy się tylko i wyłącznie bilans cieplny obiektu.

Pisałem nieco wyzej: Dla mpoplawa np. obojętne jest czy dotrze na urlop ciężarówką, dostawczakiem, cinquecento, alfą czy też audi...

Nie ma go co zatem na siłę uszczęśliwiać jakimś szczególnym komfortem, skoro dla niego liczy się tylko dotarcie do celu.

to może zajmijmy się bliżej tym Porsche. Ze wszystkim się zgodzę na pewno Regulus szybciej będzie ciepły i szybciej odda to ciepło cóż z tego?

Ano nic, to test totalne kłamstwo i chwyt marketingowy działający być może na wyobraźnię czytelników którzy już dawno mieli fizykę a na dodatek wierzą święcie w to napisze bogusław.

udowodnię to za chwilę. bogusław zarzucił mi tutaj cytata:

Nie znasz charakterystyki cieplnej i hydraulicznej produktu, na temat ktorego się wypowiadasz.

no cóż publicznie połajany wszedłem na stronę http://www.regulus.com.pl/dane-techniczne i co czytam:

Głowice termostatyczne Regulus

GS.02 - Biała, Chromowa, Złota

Dane techniczne:

Głowica termostatyczne spełnia wymagania normy DIN EN215 (PN-90/M-75010)

Zakres 8°C-30°C (16°C-30°C)

Max.temp.otoczenia 50°C

Czas zamknięcia 24 min.

Wpływ różnicy ciśnień <0,2 K

Histereza 0,3 K

Wpływ temp. czynnika grzewczego <0,5 K

czas zamknięcia 24 minuty, powtórzę jeszcze raz 24 minuty, jestem w szoku, to jak jest to Porsche osiągające 7 s do setki czy też nie?

moim zdaniem gdyby był ten grzejnik bez głowicy, no mógłbym się z tym zgodzić,

ale z takim hamulcem to niestety, to co pisze bogusław jest wierutnym kłamstwem,

Jak będzie potrzeba to znajdę linki do wypowiedzi bogusława w których pisze o odczuciu natychmiastowego komfortu bo grzejniki jak potrzeba to się włączają by po chwili wyłączyć się i w równie krótkim czasie znowu włączyć.

pytam się po jakim krótkim czasie, 24 minut, :jawdrop:

po tym czasie włączy się każdy grzejnik, no chyba że to będzie grzejnik Faviera,

on ze względu na swoją konstrukcję rzeczywiście wolno działa, ale też jest przeznaczony do bardzo wysokich temperatur zasilania.

może to i jest Porsche ale ciągnące za sobą 15 tonowy walec,

Tertio

dotyczy teori bogusława na temat komfortu cieplnego, tutaj znowu posłużę się cytatą:

Ponadto. Pomyśl o szybkim i precyzyjnym ogrzewaniu w wymiarze całorocznym - są cztery pory roku. Pomyśl o jego wykorzystywaniu dla przełamania temperatury powietrza - nie dla celów nagrzania przegród...

kiedyś Ci o tym pisałem ale powtórzę się

czynniki które wpływają na stan komfortu cieplnego są:

- temperatura powietrza

- średnia temperatura promieniowania

- prędkość przepływu powietrza

- wilgotność powietrza

wpływają one na (subiektywne) odczucia ciepła przez człowieka.

żył sobie kiedyś chłop który badał te odczucia,

chłop nazywał się König,

zadał sobie tyle trudu i przedstawił wyniki swoich badań rysunkowo w literaturze fachowej nazywa się to wykres Königa.

http://www.baldra.pl/index/image010.jpg

wynika z tego że ta temperatura przegród nie jest aż tak mało ważna jak to bogusław chce nam wmówić,

Przeciez napisałem że wszystko sterowane elektronicznie ,.

Trzeba wejśc na strone Jotul Polska i troszeczke poczytać o możliwościach kominka I 18 z zespołem wodnym i sterowaniem elektronicznym . To wszystko.

jednak technika rozwijająca sie przez tysiąclecia powoduje nowe mozliwościi, o których niedowiarkowie nic nie wiedza albo niechcą się z tym pogodzić ,że technika idzie ciągle do przodu, a oni zostają w tyle.

właśnie byłem na stronie Jotula,

życzę szczęścia,

zastosuj sobie jeszcze regulusy,

będziesz się bardzo cieszył jak znajdziesz szybko instalatora do przeróbki instalacji,

a idzie sezon