sadm1 22.09.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Głowic zbyt szybkich nie mają ale np inne popularne głowice jak Thera-4 Classic wyglądają następująco:Min. nastawa temperatury 6°CMaks. nastawa temperatury 28°CHistereza ≤ 0,3KWpływ różnicy ciśnienia 0,1...0,5KWpływ ciśnienia statycznego 0,4KWpływ czynnika grzewczego 0,6KCzas reakcji 30 min. Edytowane 22 Września 2010 przez sadm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.09.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) 1950 Zastosuj głowice gazowe...W jakich pomieszczeniach stosuje się głowice termostatyczne i po co?Parametry komfortu cieplnego to akurat ja podałem nie ty. Jaki zakres korekty wystarczy by poczuć się milej podał nieco wyżej sadm1...cyt: "W chwili obecnej od wczoraj przy podobnej temp. zewnętrznej nie przekraczającej 15 st ciepła w domu zrobiło się chłodno 20,2 stopnia temperatura przegród !!!). Uruchomienie instalacji co i podanie na grzejniki wody o temp. 30 stopni podniosło temperaturę w pomieszczeniach o 0,5-0,8 stopnia co wyraźnie rodzina odebrała jako poprawę komfortu cieplnego Grzejnik nie jest zimny jest neutralny w swojej temperaturze" koniec cyt. Szybkość dokonania tej korekty, to domena regulusów... PozdrawiamBogusław Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.09.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 co mnie ma boleć, Twoja niereformowalność po prostu nie lubię jak ktoś robi ludziom wodę z mózgu, nie Ty pierwszy i nie ostatni starasz się na tym forum to robić, każdy grzejnik da taki sam efekt jak te grzeniki aluminiowe, a że będzie to pół minuty później, kto to zauważy? Ponadto kłamiesz. O jakim systemowym zalecaniu bufora piszesz? nie lubię jak ktoś mi zarzuca kłamstwo, dlatego pozwoliłem sobie zacytować Ciebie jeszcze razDla jasności: dobrze skonstruowana, zestawiona instalacja z kotłem gazowym na regulusach nie wymaga zbiornika buforowego. Zbiornik buforowy można jednak zawsze dołożyć przy jednoczesnym precyzyjnym, bez zbędnego przewymiarowania doborze wielkości grzejników np. przy kotłach kondensacyjnych. Kocioł kondensacyjny pracuje wówczas zawsze optymalnie. Dokłada się do bufora zdejmując jednocześnie część kosztów z grzejników. Wówczas też temperatura ustawiona na kotle nie ma znaczenia, gdyż proces ładowanie bufora odbywa sie całkowicie niezależnie (równolegle) do procesu ogrzewania pomieszczeń. Kilka powodów, kiedy powinno się dołożyć zbiornik buforowy wymieniłem na początku wątku. Przykłady pozytywne dla użytkownika mozna mnożyć. Nie bez istotnego znaczenia są możliwości czasowe użytkowników. Przesunięcie akumulowania ciepła w stronę zbiornika buforowego przy jednoczesnym posiadaniu grzejników o małej masie całkowitej to "dwa w jednym". Z jednej strony optymalne i szybkie dawkowanie, dozowanie energii z drugiej optymalizowane, w szerokim pojęciu tego słowa, gromadzenie tej energii. Rozpiętość niezbędnej wielkości bufora jest ogromna i zależy rownież od wielu czynników pozainstalacyjnych w tym zwyczajów i ilości domowników. I nawet przy powyższej polemice, korzystniej czasem pod każdym względem, biorąc pod uwagę płynność pracy kotła, jest dołożyć mały zbiornik buforowy do układu grzejnikowego o małej masie całkowitej niż na siłę powiększać zład powiększając grzejniki. tutaj jest link do tej wypowiedzi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?87283-REGULUS-a-mały-zład./page2&highlight=regulus wprawdzie sam sobie tam przeczysz, ale ja polecam bufor do regulusów, bo inaczej się nie da, taka ich przypadłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.09.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Oszczędzanie energii nie polega tylko na ochronie przed jego utratą, lecz również na precyzyjnym jej dawkowaniu, w ilości dokładnie zgodnej z zapotrzebowaniem na nią. Komfort jest między innymi wówczas ,gdy odpowiednią ilość ciepła uzyskamy dokładnie w chwili, gdy tego potrzebujemy.. Optymalna dystrybucja ciepła - prowadzi do oszczędności w zużyciu wytworzonej energii. Optymalne dawkowanie wytworzonego ciepła to grzanie tańsze - gdyż precyzyjniej zużywa się energię a jednocześnie jest to grzanie komfortowe, gdyż temperatura wnętrza jest dokładnie takla, jak sobie tego życzymy.. Grzejnik niemal bezinercyjny, nie podniesie temperatury przegród i powietrza powyżej zadanej a zatem nie doprowadzi do nadmiernej dT z otoczeniem obiektu, a większa dT to większe straty.. Na początku tego wątku, znajdują się tabele szybkości reakcji grzejników na impuls cieplny. Różnice są duże - wynoszą w każdym cyklu grzania około piętnaście minut... Kto to zauważy? Myślę, że każdy.=== Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 22.09.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) Bogusław nagle doradza bufor ciepła - przecież przez ostatnie dni - to był największy wróg regulusów oraz taniego ogrzewania Wiesz co - tak mi sie wydaje - ty jesteś lekarzem - starego pokolenia - w tamtych czasach lekarz to był ktoś - jak coś powiedział to tak musiało być - prosty chłop nie rozumiał takiego bełkotu marketingowego jakiego tu tu odprawiasz. Pan powiedział - to musi być prawda. Ale czasy się zmieniły - wiedza jest dostępna dla większej ilości ludzi - i czasy - że ludziom wierzy się na słowo - się skończyły. A w argumentowaniu u Ciebie Bogusław jest ciężko. Ciągle powtarzasz te same argumenty - które nijak maja do sedna wypowiedzi. Ale ty brniesz w ślepa uliczkę - wszyscy w około próbują cie przekonać abyś swoje tezy poparł rzeczowymi argumentami - anie papka marketingową. A ty ciągle to samo... Już czasami brak mi słów. Już po raz kolejny sobie mowie - dosyć tego - więcej tutaj nie piszę. Ale jak widzę jak mieszasz ludziom w głowie - to trzeba tutaj coś napisać. PS z drugiej strony rozumiem Bogusława - broni swojego produktu - do ostatniej kropli - nawet jak nie ma racji - takimi tekstami może nas jeszcze zasypywać latami. Dla niego to nawet jest bezpłatna reklama. Tylko czeka aż ktoś napisze coś o Regulusach i o tym że jest on ich producentem - aby ta mała cześć ludzi co trafia do nich jego argumentacja - napisały do niego - że chce je kupić. Edytowane 22 Września 2010 przez redlum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.09.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 (edytowane) Jeżeli wystąpi niespodziewany uzysk ciepła, wówczas grzejnik o małej masie całkowitej jest w stanie szybko przerwać grzanie, natomiast grzejnik o dużej masie nadal grzeje, niepotrzebnie. Następuje ewidentna strata ciepła, gdyż pomieszczenie zostaje nagrzane do temperatury wyższej niż wynika to z oczekiwań użytkownika, często znacznie wyższej np. w kanadyjczyku.. Etapy optymalnego ogrzewania:Optymalna produkcja ciepłaOptymalne magazynowanie ciepłaOptymalna dystrybucja ciepła Drugi etap - magazynowanie - czasem można pominąć. Wtedy jest najbardziej optymalnie - tzw. zerowe stany magazynowe. Kiedy nie powinniśmy pomijać magazynowania ciepła? Kiedy popyt na nie jest mniejszy a chcemy utrzymać płynną i optymalną jego produkcję..Jak jest słuszniej, magazynować nadwyżki ciepła w buforze czyli w akumulatorze ciepła, czy też "magazynować" ciepło w grzejnikach o dużej masie całkowitej czy też w podłodze? Jaki wpływ ma nadwyżka ciepła w grzejnikach na komfort cieplny?Czy nie dojdzie do przegrzania pomieszczeń i niepotrzebnych strat na zewnątrz (większa dT)? Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 23.09.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Bogusław zdaje mi się że ty pojęcia nie masz co znaczy energia, co to jest moc, czym jest temperatura.Sugerujesz cykliczne załącznie i wyłączanie grzania - jako bardziej komfortowe i przede wszystkim oszczędne. Każdy dom musi przyjąć pewną dawkę energii na nagrzanie i dostarczać stale pewną ilość energii na podtrzytmanie temperatury.Przy technice grzania jaką sugerujesz (typu szybki start, nagrzanie i szybki stop), aby dostarczyć energię do nagrzania domu musisz podać czynnik o wyższej temperaturze aby skompensować krótszy czas pracy. Klasyczny grzejnik który nie wyłącza się co chwilę i nie nagrzewa co chwilę wystarczy praca z niższą temperaturą - bo pracuje w sposób ciągły. Oczywiście może tak pracować również regulus tylko wtedy nie ma znaczenia jego szybkość. Widać to na wykresie który naskrobałem w paincie... energia odpowiada polu powierzchni pod wykresem, a wysokość temperaturze. Całkowite moce są równe.http://img718.imageshack.us/img718/1747/grzanie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 23.09.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Panowie ale dajecie czadu:):) Coraz więcej tu złośliwości i przepychanek. Widzę, że ogrzewanie domu i mieszkania to wyższa szkoła jazdy w wydaniu forum. A chodzi tylko o dostarczenie ciepła w odpowiedniej ilości do pomieszczeń, które należy ogrzać. Widziałem już różne grzejniki żeliwo miało wadę w moich oczach - duży zład, panelowe stalowe grzejniki patrząc na produkt buderusa po 5 latach widać wykwity rdzy, oglądając żeberka aluminiowe u teściów są nieładne i w połączeniu z miedzianą instalacją tworzą ogniwo, które niszczy grzejniki, regulus - wielki + za miedziany układ wodny co w połączeniu z miedzianą instalacją daje dziesiątki a może i setki lat trwałości, minus za atrapę wieńczącą górę grzejnika RD itp., która jest przynitowana. Resztę załatwi oszczędny piec i dobra automatyka. Dobra tzn. taka, która zrealizuje moje potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.09.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 (edytowane) Dlaczego sugerujesz krótszy czas pracy regulusów? A jak to jest w wariancie niskotemperaturowym? Przecież stosowane są nawet do pracy z pompami ciepła? Wykonaj analizę na osi czasu realnego, temperatura nigdy nie przechodzi nad linię oznaczającą temperaturę zadaną.. Start grzania -(włączenie kotła)- rozpoczęcie produkcji ciepła-czas uzyskania maksymalnej mocy grzewczej dla podanej temperatury czynnika grzewczego-osiągnięcie celu grzewczego czyli osiągnięcie zadanej temperatury powietrza - wyłączenie pracy kotła - koniec produkcji ciepła -schłodzenie grzejnika do temperatury wnętrza. Po jakim czasie od startu pracy kotła nastąpi efektywne grzanie przy regulusach a po jakim czasie przy grzejnikach o dużej masie całkowitej? Jaką temperaturę osiągnie powietrze w pomieszczeniu po zakończeniu grzania czynnika przez kocioł przy regulusach a jaką przy grzejnikach o dużej masie całkowitej? Jak wyglądać będzie kontynuacja grzania grzejnikami regulus a jak przy grzejnikach o dużej masie całkowitej w razie wyłączenia grzania przez czujniki temperatury w odpowiedzi na niespodziewane uzyski ciepła ? Jak wygląda rozkład temperatury w pomieszczeniu przy regulusach a jak przy tradycyjnie skonstruowanych grzejnikach? Jaka jest przydatność grzejników tradycyjnych o małej powierzchni wymiany dla ogrzewania niskotemperaturowego względem regulusów, które mają znacznie większą od nich powierzchnię kontaktu z ogrzewanym powietrzem? Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 23.09.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Proponuję Ci sadm1 wersję z płaską obudową górną - Regulus -Sollarius Sollarius są o wiele ładniejsze. Z żoną dyskutowaliśmy o kolorach i w grę wchodzi kolor biały. Klasyczny i pasujący do wszystkiego. Pozostaje tylko czekać na projekt mój instalator ponieważ zna dobrze kotły buderusa i ich automatykę jest rozchwytywany do ich obsługi i instalacji. Chciałbym aby już teraz, natychmiast zrobił projekt ale trzeba być cierpliwym i wyrozumiałym:) Zresztą dalej trwają sprawy związane z kredytem. Możliwe, że decyzję poznam w przyszły piątek i będę wiedział na czym stoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.09.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) Co do moich osobistych doświadczeń życiowych..."Stara kamienica" posiada mury 50-80 cm i właśnie jest w fazie audytu dotyczącego planów jej częściowej termomodernizacji (zgodnie z ograniczeniami jakie stawia konserwator zabytków).Stary 100 letni domek został opisany przez lokalną Gazetę Wyborczą, jako spektakularny przyklad, co można zrobić z niszczejącym pięknym obiektem. Budynek jest z cegły, dobudowy oczywiście z Ytonga a całośc jest ocieplona styro 15 cm przy zachowaniu wszystkich oryginalnych ozdobników, boniowania, wykuszy itd.Obecnie wybudowany budynek z Ytonga 36 jest w fazie wykańczania i również będzie dodatkowo ocieplony z zewnątrz 15 cm styro..===Przełamanie temperatury powietrza we wnętrzu pomieszczeń latem, może być potrzebne w razie wzrostu wilgotności powietrza, przy temperaturze powietrza przez kilka dni poniżej komfortowej tj. poniżej 18 oC (u mnie drzwi i okna są stale otwarte).Wówczas włączam c.o,. na kilkanaście minut..Mam w domu dwuletnią wnuczkę, która często lata z gołym tyłkiem.. Grzejniki szybkie racjonalnie dystrybuują ciepło - tyle ile trzeba i kiedy trzeba. Bez zbędnej zwłoki i irytujących przesunięć czasowych. Edytowane 22 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 24.09.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 A Wy dalej swoje:) Każdy ma swoje doświadczenia w sprawie ogrzewania domu:) Każdy uważa za najlepsze inne rozwiązania i inne urządzenia:) Kwestia gustu:) Nie chcę wdawać się w ocenę regulusów ponieważ nie mam możliwości zobaczyć instalacji wykonanej z ich udziałem w moim przekonaniu mają pewne zalety nad innymi grzejnikami więc chcę mieć instalację z ich udziałem. 95 % instalatorów nie dopuszcza mentalnie grzejników z małym zładem wody ponieważ rzucają argument zagotowania instalacji. Głupie podejście. Przecież po coś wydajemy kupę kasy na mniej lub bardziej rozbudowaną automatykę sterującą. Ona ma sterować procesem grzania i nie dopuszczać do występowania temperatur wyższych niż 55 stopni więc gdzie tu zagotowanie? Nawet kotły stałopalne wyposaża się w zawory czterodrogowe w jakimś celu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 24.09.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Skąd taka pewność? Ktoś miał grzejniki o małym zładzie i zajeździł kocioł? Raczej większość ludzi unika takich grzejników więc raczej brak konkretnych przykładów na występowanie takiego zjawiska. Ja spotkałem instalację z kotłem kondenascyjnym, w której wymiennik kotła wyglądał jak sito ale inastalacja była na grzejnikach płytowych. Wyglądało na to, że nie był w stanie poradzić sobie z tak wielką masą wody i tak dużym przepływem. Pomijam fakt, że pewnie był źle zainstalowany. Ciężko wyciągać wnioski z przypadków, których człowiek nie zna od podstaw. Opowiadanie z ust do ust o tym czy o tamtym często wiedzie w pole. Opowieści zawsze są skrótem i nie zawierają dokładnych opisów warunków pracy urządzeń. Tak powstają legendy, opowieści ale nie zawsze są do końca prawdą. Z założenia nie ufam instalatorom i wiem, ze często wciskają człowiekowi kit po to aby złapać klienta. Sami popełniają wiele błedów. Każdy czegoś się tam nauczy i potem to wdraża całe życie. Ja poszukuję innych rozwiązań nieszablonowych. Jak wygląda użytkowanie grzejników żeliwnych wiem, jak panelowych też wiem, jak aluminiowych tez wiem, jak podłogówki tez wiem:) czas na zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 24.09.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Każdy producent chce sprzedać swój towar:) Nie wiem czy na forum w tematyce ogrzewania znajdują się jeszcze inni poroducenci. Bogusław staje w szranki i prezentuje swój produkt. Inni się z nim nie zgadzają i trwa dyskusja. Kupując jakiekolwiek urządzenie muszę zaufać jego producentowi. Nie mam innego wyjścia. Każdy produkt spełnia normy ma certyfikaty. Kwestia czy jestem w stanie zaryzykowac i zdecydowac się na zakup tego urządzenia czy też nie. Nie ufam instalatorom, ponieważ każdy z nich ma swoje przyzwyczajenia i będzie przekonywał mnie do swoich racji, tak jak każdy z nas przekonuje innych do swoich. O regulusach czytałem i słyszałem już dawno i rozważałem ich montaż w moim domu. Super sprawą jest dla mnie możliwość poznania Bogusława na łamach forum. Prezentuje odmienne spojrzenie niż wszyscy za co jest łajany na kazdym kroku. Mam brata lekarza. Zaczyna staż lekarski ale patrząc na Bogusława i mojego brata widze podobieństwo w myśleniu. Brat jako student udzielał się bardzo mocno na neurochirurgii i nie raz asystował przy operacjach. Natomiast jego hobby to elektronika i automatyka. Patrząc na urządzenia i patenty, które wymyśla widzę podobieństwo do Bogusława. Bogusław wymyślił grzejnik nieszablowy inny niż wszystkie. Inne systemy ogrzewania już znam a o przegrzaniu i zagotowaniu, stratach nasłuchałem się i naczytałem. Nie zgadzam się z tym do końca. Oczywiście ktoś powie, że nie znam fizyki:) Znam może w niektórych jej częściach z pewnością prąd:) Wiadomo, że pewne zjawiska fizyczne zachodzą i wywołują określone rezultaty ale czasami zmieniając coś w łańcuchu zdarzeń możemy zmienić efekt albo nie dopuścić do czegoś. Wszystko jest kompromisem. Ogrzewanie szczególnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 24.09.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 otóż to, powiedz co się stanie z elektrownią która nagle straci wszystkich odbiorców prądu, bo w jednej chwili wszyscy zdecydowali się wyłączyć wszystkie odbiorniki prądu, dokładnie to samo się stanie gdy twój kociołek na paliwa stałe nagle starci możliwość gubienia ciepła w ogrzewaniu dynamicznym PS to fajnie że boguslaw wymyślił coś nowego, tyle że ja osobiście nie widzę tam nic rewolucyjnego, ani przełomowego, ani tym bardziej energooszczędnego, może ty zdradzisz co ty tam widzisz godnego uwagi ?? ja osobiście mogę też kupić regulusy dla swojego domku, bo planuję bufor 1600L i grzanie dynamiczne mi nie straszne, ale jak znajdę gdzieś indziej tańsze grzejniki to Sorry Winnetou Nie wydaje mi się Kocioł na paliwa stałe z nawiewem pali się wówczas kiedy podaje się powietrze. Proces spalania jest pod kontrolą. Możemy rozniecić ogień albo utrzymywać żar:) W końcu po to sterowniki wymyślono:) Kocioł może być również pewnego rodzaju buforem. W końcu tez ma pokaźny zład wody. Utrzymanie żarzenia kotła wydłuży spalenie porcji opału. Zawór czterodrogowy poda ciepłą wodę wówczas kiedy będzie potrzebna:) Pewnie dla wielu ludzi grzejniki Bogusława nie są niczym rewolucyjnym ale to właśnie on je produkuje. Proponuje każdemu aby wymyślił własne i je produkował Nie wiem czy są bardziej energooszczędne. Wielka zaleta to miedziany układ wodny. Nie zardzewieje. Mam w domu rodzinnym grzejniki buderusa i niestety widać na nich wykwity rdzy na zakończeniach gwintów i w miejscach zgrzania płyt tworzących panel. Instalator jak montował ogrzewanie niby gorsze grzejniki KORADO zamontował je w kotłowni i garażu ale stwierdzam, że wyglądają lepiej:) Rdzy na nich nie ma:) Każdy szuka czegoś dla siebie:) Możliwe, że w ogólnym bilansie zużycia energii do ogrzania budynku okaże się, że np gazu zużyję mniej ale prądu do pracy pomp więcej i wyjdzie na to samo jakbym zamontował grzejniki panelowe. Z wielką chęcią się przekonam jak ogrzewanie z tymi grzejnikami się sprawdzi:) W mojej okolicy za wiele tych grzejników nie sprzedano. To nie znaczy, że są złe. Myślę, że częściej jest to kwestia instalatora, który mówi nie:) Spoglądając na zalety i wady grzejników tych czy tamtych mogę powiedzieć, że bardziej cenię kotły niskotemperaturowe żeliwne, które są o wiele prostsze w budowie i właściwie nie ma się tam co zepsuć. Wystarczy przynajmniej raz w roku wyczyścić żeliwny wymiennik i po sprawie:) Zgodnie z maksymą Einsteina "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze". Spór na forum mogę określić inną maksymą Einsteina "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.09.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Kupując jakiekolwiek urządzenie muszę zaufać jego producentowi. Nie mam innego wyjścia. Każdy produkt spełnia normy ma certyfikaty. Kwestia czy jestem w stanie zaryzykowac i zdecydowac się na zakup tego urządzenia czy też nie. Nie ufam instalatorom, ponieważ każdy z nich ma swoje przyzwyczajenia i będzie przekonywał mnie do swoich racji, tak jak każdy z nas przekonuje innych do swoich. Super sprawą jest dla mnie możliwość poznania Bogusława na łamach forum. Prezentuje odmienne spojrzenie niż wszyscy za co jest łajany na kazdym kroku. 1. Nie musisz zaufać producentowi bo to w jego interesie by wcisnąć coś i zarobić a na forum sa ludzie którzy coś wiedzą i są obiektywni bo kierują sie wiedzą a nie sprzedażą. 2. Fakt że coś ma certyfikat nie znaczy że jest nawet znośne. Takie przekręty sie robi aby uzyskać pewne atesty i certyfikaty że hoho. 3. To nie odmienne spojrzenie tylko fizyka momentami rodem pewnego TB. Fizyka nie ma odmiennego spojrzenia jest JEDNA. 4. Fakt że cos jest czyms nowym nie znaczy że jest to potrzebne i takie dobre. W obecnych czasach wymyśla się kupę rzeczy aby tylko wymyślać i na tym zarobić. Potem dobry marketing i wciska się produkt nawet gówno warty bo ludzie to takie owce które pod krzyżem stoją i wierzą że są najmądrzejsi więc wydaje im się że to ich wybór na podstawie mądrości producenta. Wtedy i wilk syty i owca cała. Czytając wszystko w tym temacie mam nieodparte wrażenie że chyba Ci Buguś za darmo dał te grzejniki abyś jako jedyny był po jego stronie albo mieszkasz na przeciwko niego , aby tak ślepo wierzyć w jego produkt i wątpliwą wystarczającą wiedzę w zakresie fizyki budowli. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 24.09.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 1. Nie musisz zaufać producentowi bo to w jego interesie by wcisnąć coś i zarobić a na forum sa ludzie którzy coś wiedzą i są obiektywni bo kierują sie wiedzą a nie sprzedażą. 2. Fakt że coś ma certyfikat nie znaczy że jest nawet znośne. Takie przekręty sie robi aby uzyskać pewne atesty i certyfikaty że hoho. 3. To nie odmienne spojrzenie tylko fizyka momentami rodem pewnego TB. Fizyka nie ma odmiennego spojrzenia jest JEDNA. 4. Fakt że cos jest czyms nowym nie znaczy że jest to potrzebne i takie dobre. W obecnych czasach wymyśla się kupę rzeczy aby tylko wymyślać i na tym zarobić. Potem dobry marketing i wciska się produkt nawet gówno warty bo ludzie to takie owce które pod krzyżem stoją i wierzą że są najmądrzejsi więc wydaje im się że to ich wybór na podstawie mądrości producenta. Wtedy i wilk syty i owca cała. Czytając wszystko w tym temacie mam nieodparte wrażenie że chyba Ci Buguś za darmo dał te grzejniki abyś jako jedyny był po jego stronie albo mieszkasz na przeciwko niego , aby tak ślepo wierzyć w jego produkt i wątpliwą wystarczającą wiedzę w zakresie fizyki budowli. pzdr Pan Bogusław nic mi nie dał zaproponował abym wziął jego grzejniki do testowania. Ponieważ samymi grzejnikami regulusa interesowałem się już dawno nie mając pojęcia, że na forum można poznać producenta przyjąłem taką propozycję. Zresztą wcześniej taką propozycję dostał inny uczestnik forum nie skorzystał. W przeciwieństwie do innych na tym forum jestem otwarty na różne wyzwania jakie daje instalacja co. Być może okaże się, że grzejniki regulusa będą niewypałem. Wszystko jest możliwe. Opisywałem wcześniej, że z różnymi produktami miałem już wcześniej doczynienia. Chciałbym wypróbować coś zupełnie innego. Jeżeli będzie to moim błędem opiszę to na forum. W momencie jak zacznie powstawać instalacja pokażę zdjęcia, opisy. W trakcie użytkowania będę się dzielił wiedzą na temat kosztów ogrzewania. ... i tyle. Wybierając urządzenia dla siebie rzadko korzystam z opinii ludzi:) Zazwyczaj sięgam do źródła i analizuję produkt patrzę czy jest tym czego szukam. Nie mają znaczenia opinie ludzi. Przykład: rozmawiałem z byłym handlowcem buderusa, który jechał po całości na produkty buderusa... Czy oznacza to, że nie mam kupić urządzeń tej firmy?? Skoro w domu rodzinnym nie zamienilibyśmy tej marki na żadną inną. Spełnia oczekiwania, niezawodna - więc cóż więcej potrzeba. Dla większości użytkowników za trudne było sterowanie kotłem... no cóż ja baranem nie jestem i radzę sobie z automatyką. Rodziców również nauczyłem. Regulus jest dla mnie zagadką... Jaką mam nadzieję, że się przekonam. Regulus znajduje się na południu kraju. Ja mieszkam i żyję na samej północy. Przypadkiem na forum trafiłem na producenta. Świat jest mały. W jednym z wcześniejszych postów Bogusław napisał: "Oczekuję rzetelnej i obiektywnej oceny efektywności, sterowalności, temperatury wnętrz. Nie będę się w tej kwestii rozpisywać, by nie stworzyć nawet pozorów jakiegokolwiek nacisku na Twoje subiektywne i obiektywne, bo poparte cyframi spostrzeżania... Może któryś z forumowych doradców zechce przyjrzeć się Twoim rozwiązaniom, oczywiście za Twoją zgodą. Z mojej strony i ze strony moich ludzi zero obecności, poza "klepnięciem" doboru.." Postaram się dołożyć starań aby tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.09.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) Sadm, Regulusy zadziałają i będzie ciepło bo to są normalne grzejniki.Aby zauważyć różnicę w kosztach eksploatacji musiałyby istnieć dwa identyczne domy, identycznie eksploatowane w identycznych warunkach z tylko różnymi grzejnikami (i to nawet dwa badania dla dwóch typów konstrukcji domów) a tak nie da rady, pomijając już fakt że różnica byłaby praktycznie niezauważalna bo nie ma grzejników energooszczędnych, tylko są domy energooszczędne pzdr Edytowane 24 Września 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 24.09.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) W przeciwieństwie do innych na tym forum jestem otwarty na różne wyzwania jakie daje instalacja co. powiedziales co wiedziales :o odkad to instalacja grzejnikow jest wyzwaniem? rzetelna i obiektywna ocene moglby ewentualnie wystawic forumowicz,ktory przezyl sezon grzewczy(w tym samym domu i to pod pewnymi warunkami) na grzejnikach konkurencji...Ty jedynie mozesz wystawic w temacie tego sporu swoje subiektywne zdanie... Edytowane 24 Września 2010 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 25.09.2010 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 powiedziales co wiedziales :o odkad to instalacja grzejnikow jest wyzwaniem? rzetelna i obiektywna ocene moglby ewentualnie wystawic forumowicz,ktory przezyl sezon grzewczy(w tym samym domu i to pod pewnymi warunkami) na grzejnikach konkurencji...Ty jedynie mozesz wystawic w temacie tego sporu swoje subiektywne zdanie... Zapytaj pierwszego spotkanego instalatora czy zainstaluje w twoim domu takie grzejniki? 95% powie, że nie pracują na nich:) Oczywiście, że wizja otrzymania grzejników jest czymś niesamowitym. Ponieważ jest to tylko wizja a nie namacalny grzejnik w pokoju, prawdziwa radość wystąpi jak otrzymam ewentualnie te grzejniki. Słuchajcie. Patrząc na posty tego tematu. Większość forumowiczów łaja Bogusław podważając argumenty, których używa. Nie zostawiacie suchej nitki na tych grzejnikach. Ja pisałem, że rozważam te grzejniki zanim padła propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts