Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

widzę że niektórzy nie potrafią przyjąć zdania innych do wiadomości ale ja nie po to tutaj wszedłem żeby zabierać głos w tej dyskusji.

Moje pytanie odnośnie grzejników jest konkretne i nie interesuje mnie w tym momencie czy regulusy są najlepsze czy nie.

Z racji planowanej wymiany pieca gazowego (to już omówiłem z kolegą 1950 w innym temacie) istnieje wątpliwość czy wymieniać żeliwniaki na segmentówki czy pozostać przy starych grzejnikach, domyślam się że segmentówki są lepsze pod względem kontroli temperatury - grzania od żeliwnych, które dłużej się nagrzewają - mają większą pojemność, za to dłużej akumulują ciepło, temperatura którą chcę utrzymywać w pomieszczeniach to 20 st, w pokojach jest to obecnie osiągnięte, w kuchni gdzie jest jeden kaloryfer i do tego w 1/3 zasłonięty szafkami jest 1-2 st mniej. Jaka jest różnica w zapotrzebowaniu na gaz w obu przypadkach, czy jest to różnica rzędu 10-15% czy większa, wymiana grzejników w moim domu to koszt ok 2500 zł więc jest nad czym się zastanowić. Drugi problem, jak współgrają żeliwniaki z głowicami termostatycznymi?? Które warto wybrać, pod warunkiem zatrzymania tych grzejników? Kolega coś mówił o trójkątnych ale nie bardzo wiem o jakie chodzi :bash:

Z góry dziękuję za pomoc

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mpoplaw, dziękuję za info, czytałem wątek ale szczerze mówiąc "zgubiłem" Twojego posta odnośnie kaloryferów. Zaraz sobie poszukam rozważań 1950 nt termostatów.

Co do bloków to wiem, jeszcze rok temu mieszkałem we Wrocławiu w bloku gdzie ogrzewanie jest ryczałtowane i wszyscy "dają" ile wlezie grzejnikami. Mi wystarczało ustawienie na 1-2 i miałem wystarczająco ciepło w pokoju, przy starych okna, bo u sąsiada gdzie są plastiki szło dostać kociokwiku. Jeszcze zostaje mi tylko rozwiązanie problemu z kredytem termomodernizacyjnym i będę "w domu" :)

Pozdro

Z dzisiejszego maila do "Regulusa"....

Jestem zainteresowany zakupem grzejników

Witam. W dziesiecio-letniej instalacji c.o. w ukladzie otwartym posiadam grzejniki "PURMO" typu V. Zaczely korodowac na potege.W zwiazku z powyzszym chcialbym je wymienic. (...) Pozdrawiam (...)

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

• 2 months później...

Grzejniki KFA mam dwa, wybrane, bo ładne, w salonie wiszą.

I generalnie OK, ale kilka rzeczy mi się w nich nie podoba:

- zawiesia wymagające precyzyjnego wywiercenia otworu w ścianie, nie dające żadnej możliwości regulacji celem dopoziomowania grzejnika.

- dość duża ilość niedoróbek - na kupionych przeze mnie w sumie 30 żeberek, trafiły mi się dwa z fabrycznymi wadami. W jednym przypadku było to nie w pełni odlane skrzydełko żeberka (reklamowałem), w innym - niedocięty do końca gwint, nie dawała się zaślepka wkręcić do końca (pakuły wystarczyły)

- i trzecia rzecz: gwarancja nie obejmuje grzejników skręcanych samodzielnie - tak stanowczo twierdził mi sprzedawca przynajmniej. Co prawda w/w żeberko reklamowałem w takim właśnie skręcanym samodzielnie grzejniku (10 żeberek w fabrycznym zestawie plus trzy z innego) i nie było problemu, ale oficjalnie wg sprzedawcy być powinien.

J.

Co do grzejników kfa to powiem tak: wymieniane miałem 2 grzejnik,i w jednym po roku porobiły się pęcherze, w drugim po 2-latach pękł lakier z boku grzejnika, na początku myślałem że pękło żeberko. Z reklamacjami nie ma żadnego problemu, po zgłoszeniu telefonicznym reklamacji, do 3 dni zjawiał się serwisant i wymienił uszkodzony grzejnik na nowy, na który gwarancja oczywiście biegnie od nowa. Ogólnie grzejniki tej firmy dobrze współpracują z miedzią, nie trzeba dolewać żadnych środków do wody. Grzejniki montowałem samodzielnie nikt nie pytał czy to robiła osoba z papierami. Drugi raz również wybrałbym grzejniki tej firmy, serwis gwarancyjny naprawdę w tej firmie działa rewelacyjnie.

A ja mam Tubus 2 albo Tubus 3 z Instal-Projekt.

Tubus 2 w kolorze White Pepper a Tubus 2 w kolorze Cappuccino.

Wprawdzie nie miałem jeszcze szansy obejrzeć ich na ścianie ale nie żałuje że wybrałem właśnie takie grzejniki.

Tylko uwaga zasilanie do tych grzejników musi być zawsze po zewnętrznej stronie.

• 3 months później...

Witam forumowiczów

Stoję przed wyborem grzejników do remontowanego domu i mój wybór "padł" na dwie firmy a mianowicie na Buderus lub Korado.

Dom o powierzchni ok 200 m2 będzie ogrzewany kotłem na ekogroszek o mocy 20 kW.

Czy może ktoś z forumowiczów posiada grzejniki którejś z tych firm? A może ma jakieś uwagi i spostrzeżenia co do nich? Byłbym wdzięczy za każdą wskazówkę i radę.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
dom bedzie ogrzewany CO na opal staly wegiel/drewno. Jakies marki/modele mozecie polecic. Slyszalem o jakichs wloskich grzejnikach ze sa dobre, ale nie pamietam marki? Co mozecie polecic z polskich marek?

Moje regulusy.

To oczywiste.

Pozdrawiam

Bogusław

• 3 months później...

Witam,

Zamierzam wymienic grzejniki w domu ale niestety nie mam pojecia jakie dlatego bardzo chetnie zaczerpne fachowej porady jakie grzejniki wybrac.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale obecne grzejniki to zeliwne a dom ma juz 28 lat, mam zamiar tez wymienic piec na ekogroszek typu ogniwo eko plus a moze polecacie jakis inny?? Chetnie tez zapoznam sie z oferta fachowca na wymiane i montaz wyzej wymienionego asostymentu.

Pozdrawiam

Grzejnik ma być ładny i oddać tyle energii ile trzeba .

Reszta jest nieistotna .Ani jego masa ,pojemność ,wielkość ,kolor .

Udowadnianie ,że grzejnik o małej pojemności wodnej jest lepszy od np żeliwnego to czysty przekręt.

Podłogówka to też grzejnik a trochę waży.

Bezwładność instalacji co o pojemności 100 czy 1000 l jest niczym do bezwładności budynku o masie 200 do 300 ton.

A chyba grzejemy budynek

Przy małej ilości wody w układzie pojawiają się problemy z pracą kotłów

Grzejnik ma być ładny i oddać tyle energii ile trzeba .

Reszta jest nieistotna .Ani jego masa ,pojemność ,wielkość ,kolor .

Udowadnianie ,że grzejnik o małej pojemności wodnej jest lepszy od np żeliwnego to czysty przekręt.

Podłogówka to też grzejnik a trochę waży.

Bezwładność instalacji co o pojemności 100 czy 1000 l jest niczym do bezwładności budynku o masie 200 do 300 ton.

A chyba grzejemy budynek

Przy małej ilości wody w układzie pojawiają się problemy z pracą kotłów

Co ogrzewają wszystkie grzejniki w pierwszej kolejności?

POWIETRZE.

A dopiero w drugiej kolejności składniki budowli.

W jakim środowisku żyje człowiek?

W środowisku powietrza

A nie w ścianie budynku.

Ogrzewanie służy do wytworzenia komfortu cieplnego dla mieszkańców o różnych, indywidualnych wymaganiach co do niego.

Parametry komfortu cieplnego to: temperatura, wilgotność i ruch - POWIETRZA.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw