SSN774 15.11.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam, widzę że niektórzy nie potrafią przyjąć zdania innych do wiadomości ale ja nie po to tutaj wszedłem żeby zabierać głos w tej dyskusji. Moje pytanie odnośnie grzejników jest konkretne i nie interesuje mnie w tym momencie czy regulusy są najlepsze czy nie. Z racji planowanej wymiany pieca gazowego (to już omówiłem z kolegą 1950 w innym temacie) istnieje wątpliwość czy wymieniać żeliwniaki na segmentówki czy pozostać przy starych grzejnikach, domyślam się że segmentówki są lepsze pod względem kontroli temperatury - grzania od żeliwnych, które dłużej się nagrzewają - mają większą pojemność, za to dłużej akumulują ciepło, temperatura którą chcę utrzymywać w pomieszczeniach to 20 st, w pokojach jest to obecnie osiągnięte, w kuchni gdzie jest jeden kaloryfer i do tego w 1/3 zasłonięty szafkami jest 1-2 st mniej. Jaka jest różnica w zapotrzebowaniu na gaz w obu przypadkach, czy jest to różnica rzędu 10-15% czy większa, wymiana grzejników w moim domu to koszt ok 2500 zł więc jest nad czym się zastanowić. Drugi problem, jak współgrają żeliwniaki z głowicami termostatycznymi?? Które warto wybrać, pod warunkiem zatrzymania tych grzejników? Kolega coś mówił o trójkątnych ale nie bardzo wiem o jakie chodzi Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 16.11.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Mpoplaw, dziękuję za info, czytałem wątek ale szczerze mówiąc "zgubiłem" Twojego posta odnośnie kaloryferów. Zaraz sobie poszukam rozważań 1950 nt termostatów. Co do bloków to wiem, jeszcze rok temu mieszkałem we Wrocławiu w bloku gdzie ogrzewanie jest ryczałtowane i wszyscy "dają" ile wlezie grzejnikami. Mi wystarczało ustawienie na 1-2 i miałem wystarczająco ciepło w pokoju, przy starych okna, bo u sąsiada gdzie są plastiki szło dostać kociokwiku. Jeszcze zostaje mi tylko rozwiązanie problemu z kredytem termomodernizacyjnym i będę "w domu" Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.11.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Z dzisiejszego maila do "Regulusa".... Jestem zainteresowany zakupem grzejnikówWitam. W dziesiecio-letniej instalacji c.o. w ukladzie otwartym posiadam grzejniki "PURMO" typu V. Zaczely korodowac na potege.W zwiazku z powyzszym chcialbym je wymienic. (...) Pozdrawiam (...) PozdrawiamBogusław Edytowane 24 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 27.01.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 a grzejniki firmy KOSMONOVA? znane? takie mają być u mnie... też interesuję mnie te grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 27.01.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 mam comonova, zero problemów ładnie grzeją podobno trwałe michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 28.01.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 dziękuje za odpowiedz. Co sądzicie o grzejnikach żeliwnych? Dla mnie grzejniki żeliwne to relikt PRL. Ciężkie, brzydkie i niepraktyczne. Zdecydowanie bardziej grzejniki stalowe i aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 02.02.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 to widać mało jeszcze wie oarmaturze KFA o nie wszystko maja tak rewelacyjnie trwale. Czec produkcji robią w chinach i nie pozostaje to bez wplywu na jakosc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.02.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Grzejniki KFA mam dwa, wybrane, bo ładne, w salonie wiszą. I generalnie OK, ale kilka rzeczy mi się w nich nie podoba: - zawiesia wymagające precyzyjnego wywiercenia otworu w ścianie, nie dające żadnej możliwości regulacji celem dopoziomowania grzejnika.- dość duża ilość niedoróbek - na kupionych przeze mnie w sumie 30 żeberek, trafiły mi się dwa z fabrycznymi wadami. W jednym przypadku było to nie w pełni odlane skrzydełko żeberka (reklamowałem), w innym - niedocięty do końca gwint, nie dawała się zaślepka wkręcić do końca (pakuły wystarczyły)- i trzecia rzecz: gwarancja nie obejmuje grzejników skręcanych samodzielnie - tak stanowczo twierdził mi sprzedawca przynajmniej. Co prawda w/w żeberko reklamowałem w takim właśnie skręcanym samodzielnie grzejniku (10 żeberek w fabrycznym zestawie plus trzy z innego) i nie było problemu, ale oficjalnie wg sprzedawcy być powinien. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 03.02.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 dobry stosunek jakość/cena ma np oras. KFA nie powiem ze ma zle produkty ale jesli chodzi o baterie to wybierlabym te zaczynajace sie od 100zł. Ponizej tej kwoty cala produkcja to praktycznie chiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.02.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Co do grzejników kfa to powiem tak: wymieniane miałem 2 grzejnik,i w jednym po roku porobiły się pęcherze, w drugim po 2-latach pękł lakier z boku grzejnika, na początku myślałem że pękło żeberko. Z reklamacjami nie ma żadnego problemu, po zgłoszeniu telefonicznym reklamacji, do 3 dni zjawiał się serwisant i wymienił uszkodzony grzejnik na nowy, na który gwarancja oczywiście biegnie od nowa. Ogólnie grzejniki tej firmy dobrze współpracują z miedzią, nie trzeba dolewać żadnych środków do wody. Grzejniki montowałem samodzielnie nikt nie pytał czy to robiła osoba z papierami. Drugi raz również wybrałbym grzejniki tej firmy, serwis gwarancyjny naprawdę w tej firmie działa rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.02.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dla mnie grzejniki żeliwne to relikt PRL. Ciężkie, brzydkie i niepraktyczne. Zdecydowanie bardziej grzejniki stalowe i aluminiowe. A widziałeś grzejniki żeliwne które teraz są produkowane a nie w czasach PRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.02.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A ja mam Tubus 2 albo Tubus 3 z Instal-Projekt. Tubus 2 w kolorze White Pepper a Tubus 2 w kolorze Cappuccino. Wprawdzie nie miałem jeszcze szansy obejrzeć ich na ścianie ale nie żałuje że wybrałem właśnie takie grzejniki. Tylko uwaga zasilanie do tych grzejników musi być zawsze po zewnętrznej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredo79 10.05.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam forumowiczów Stoję przed wyborem grzejników do remontowanego domu i mój wybór "padł" na dwie firmy a mianowicie na Buderus lub Korado.Dom o powierzchni ok 200 m2 będzie ogrzewany kotłem na ekogroszek o mocy 20 kW.Czy może ktoś z forumowiczów posiada grzejniki którejś z tych firm? A może ma jakieś uwagi i spostrzeżenia co do nich? Byłbym wdzięczy za każdą wskazówkę i radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 28.05.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 dom bedzie ogrzewany CO na opal staly wegiel/drewno. Jakies marki/modele mozecie polecic. Slyszalem o jakichs wloskich grzejnikach ze sa dobre, ale nie pamietam marki? Co mozecie polecic z polskich marek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek77 28.05.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam, co prawda dopiero zamontowałem , ale wyglądają na solidne ,Kermi producent Niemcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.05.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 dom bedzie ogrzewany CO na opal staly wegiel/drewno. Jakies marki/modele mozecie polecic. Slyszalem o jakichs wloskich grzejnikach ze sa dobre, ale nie pamietam marki? Co mozecie polecic z polskich marek? Moje regulusy. To oczywiste. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 09.09.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam,Zamierzam wymienic grzejniki w domu ale niestety nie mam pojecia jakie dlatego bardzo chetnie zaczerpne fachowej porady jakie grzejniki wybrac.Nie wiem czy to ma znaczenie ale obecne grzejniki to zeliwne a dom ma juz 28 lat, mam zamiar tez wymienic piec na ekogroszek typu ogniwo eko plus a moze polecacie jakis inny?? Chetnie tez zapoznam sie z oferta fachowca na wymiane i montaz wyzej wymienionego asostymentu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.09.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Grzejnik ma być ładny i oddać tyle energii ile trzeba .Reszta jest nieistotna .Ani jego masa ,pojemność ,wielkość ,kolor .Udowadnianie ,że grzejnik o małej pojemności wodnej jest lepszy od np żeliwnego to czysty przekręt.Podłogówka to też grzejnik a trochę waży.Bezwładność instalacji co o pojemności 100 czy 1000 l jest niczym do bezwładności budynku o masie 200 do 300 ton.A chyba grzejemy budynekPrzy małej ilości wody w układzie pojawiają się problemy z pracą kotłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.09.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 (edytowane) Grzejnik ma być ładny i oddać tyle energii ile trzeba . Reszta jest nieistotna .Ani jego masa ,pojemność ,wielkość ,kolor . Udowadnianie ,że grzejnik o małej pojemności wodnej jest lepszy od np żeliwnego to czysty przekręt. Podłogówka to też grzejnik a trochę waży. Bezwładność instalacji co o pojemności 100 czy 1000 l jest niczym do bezwładności budynku o masie 200 do 300 ton. A chyba grzejemy budynek Przy małej ilości wody w układzie pojawiają się problemy z pracą kotłów Co ogrzewają wszystkie grzejniki w pierwszej kolejności? POWIETRZE. A dopiero w drugiej kolejności składniki budowli. W jakim środowisku żyje człowiek? W środowisku powietrza A nie w ścianie budynku. Ogrzewanie służy do wytworzenia komfortu cieplnego dla mieszkańców o różnych, indywidualnych wymaganiach co do niego. Parametry komfortu cieplnego to: temperatura, wilgotność i ruch - POWIETRZA. Pozdrawiam Bogusław Edytowane 24 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.09.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Komfort cieplny to promieniowanie . Głównie słoneczne.Grzejniki , najlepsze czy do d*py ,to zawsze namiastka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts