boguslaw 11.09.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 (edytowane) Komfort cieplny to promieniowanie . Głównie słoneczne. Grzejniki , najlepsze czy do d*py ,to zawsze namiastka... Jest taki grzejnik, na który mówi się "słoneczko"... Gdy jesteś zwrócony twarzą do słońca, może być Ci bardzo zimno w ... plecy. Człowiek żyje w środowisku powietrza, nawet gdy słońce dawno już zajdzie za górami, za lasami, powietrze otacza nas nadal... A w nocy? ... w nocy wszystkie koty są czarne. Pozdrawiam Bogusław Ps. Poczytajcie sobie.. http://www.regulus.com.pl/komfortowe-grzanie-komfortowe-schladzanie-organizmu Edytowane 24 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.09.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Obojętne jakiego kota obrócisz ogonem , nie zmienia to faktu ,że komfortcieplny to nie grzejniki . Promieniuje nie tylko słońce. I tylko w tej sprawiezakłócam Twój spokój. Mój komfort cieplny pojawił się wraz z likwidacją grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.09.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) i znowu te bzdury pana marketingowca przypominam mamy XXI wiek, obecnie komfort cieplny oznacza że i powietrze i ściany sufity podłogi w budynku mają zawsze przynajmniej +20 stopni, od września aż do maja, przez calutki sezon grzewczy, im ta temperatura całości domku stabilniejsza, ma mniejsze wahania, tym komfort większy to co pan proponujesz z tym swoim dynamicznym grzaniem, raz z zimno raz za gorąco, odeszło już dawno w przeszłość do lamusa wraz z piecami kaflowymi PS dla tych co jeszcze nie zauważyli pan producent grzejników proponuje żeby tylko kaloryfer w waszym domku był nagrzany a reszta może mieć tylko +10, czyli w głowę będzie za gorąco a w nogi zimno, jak przy piecu kaflowym w starej kamienicy, ja serdecznie dziękuję za taki komfort cieplny ale nie skorzystam Cytaty proszę... Pozwoli pan, że zawsze i wszędzie będę prezentował poglądy, do których mam pełne przekonanie a pan niech przestanie posługiwać się kłamstwem i manipulacją. http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczny-system-grzejnikowy Pozdrawiam wszystkich miłych Bogusław Edytowane 24 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.09.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 O czym piszesz kolego mpoplaw? Piszę co piszę, a każdy myślący czytelnik FM nie potrzebuje twojego pokrętnego objaśniania w czym rzecz.. Ps. Jakie 10 oC "doradco"? Poczytałem Pozwoli pan, ze będę forsował pogląd do którego mam pełne przekonanie a pan niech przestanie posługiwać się kłamstwem i manipulacją. http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczny-system-grzejnikowy Pozdrawiam wszystkich miłych Bogusław Poczytałem , popatrzyłem ... szału nie ma ... córce nie założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Co grzeją grzejniki w pierwszej kolejności? POWIETRZE. A dopiero w dugiej kolejności składniki budowli. W jakim środowisku żyje człowiek? W środowisku powietrza! A nie w ścianie budynku. Ogrzewanie służy do stworzenia komfortu cieplnego dla mieszkańców o różnych, indywidualnych wymaganiach co do komfortu cieplnego. Parametry komfortu cieplnego to: temperatura, wilgotność i ruch - POWIETRZA!! Pozdrawiam Bogusław Szanowny kolego trochę wyobraźni .Jeżeli grzejnik grzeje powietrze ,a ściany i inne przegrody są zimne . Powierzchnia przegród jest lekko 20-30 razy większa od grzejnika to jak kolega myśli co stanie się temperaturą powietrza. Może policzymy ile energii trzeba dostarczyć aby podgrzać ściany o 2 *C .A co temperaturą tła .Stał kolega przed dużym oknem w zimie .Nie było wrażenia chłody. Kolega ma jakieś ortodoksyjne poglądy ,ale to się zdarza .A jakie kolega ma wykształcenie .Bo może to tylko brak kwalifikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.09.2011 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) Szanowny kolego trochę wyobraźni .Jeżeli grzejnik grzeje powietrze ,a ściany i inne przegrody są zimne . Powierzchnia przegród jest lekko 20-30 razy większa od grzejnika to jak kolega myśli co stanie się temperaturą powietrza. (...) To prawda, lecz przegrody ogrzewają się od powietrza, a gdy przegrody już się nagrzeją to one z kolei stabilizują temperaturę wnętrza a grzejniki pracują jedynie krotko na podtrzymanie zadanej temp. Ciepło z powietrza nie znika w przegrodach momentalnie, gdyż mają one określony opór cieplny. Pozdrawiam Bogusław Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.09.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) (...) Większość twojej argumentacji to demagogia i krążenie po dalekich peryferiach sedna tematu. Na moje konkretne pytania, zadawane ci w innych wątkach albo nie odpowiadasz albo udzielasz odpowiedzi nie odnoszącej się do treści pytania. Twoje wypowiedzi w temacie regulusów nieraz udowodniły, ze nie masz o tych produktach bladego pojęcia. Nic o nich nie wiesz, a co gorsza, nie chcesz wiedzieć. Nawet proponowałem ci ich darowanie i przetestowanie. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.09.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Czy to co piszesz kolego oznacza, że jeśli temperatura przegród osiągnie pożądany poziom, to grzejniki można zdemontować? Po co istneją grzejniki w obiekcie ciepłym i ogrzanym? Po kolei kolego? Bez demagogii kolego? Pozdrawiam Bogusław No właśnie o tym pisze ,że są ściany które muszą się ogrzać .A dopóki się nie rozgrzeją to chłodzą powietrze które jest środowiskiem człowieka. A co do podłogówki to rzeczywiście może być problem bo jest za chłodna i gdy jest kamienna może powodować bule stawów. "Wiedza inżynierska"? Prawdziwa wspólczesna wiedza musi być interdyscyplinarna. Chłop swoje. pop swoje. Itd. mpoplaw. Skad u ciebie tyle agresji? Moje argumenty nie są dla koni z klapkami na oczach, pełnych złej woli. Mimo wszystko pozdrawiam Bogusław Może podasz podstawy twojej wiedzy interdyscyplinarnej. Ja jestem inżynierem .5 lat studiowałem projektowanie przegród budowlanych między innymi pod względem ich oporu cieplnego i przenikania pary wodnej . Potrafię policzyć czas rozgrzewania budynku pod wpływem dostarczanej energii .A nawet policzyć gradient rozkładu temperatur w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.09.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) No właśnie o tym pisze ,że są ściany które muszą się ogrzać .A dopóki się nie rozgrzeją to chłodzą powietrze które jest środowiskiem człowieka. A co do podłogówki to rzeczywiście może być problem bo jest za chłodna i gdy jest kamienna może powodować bule stawów. Odpowiedz hydraulik na pytanie. Od czego ogrzewają się wszystkie przegrody? Jaką drogą? Co dzieje się gdy powietrze i przegrody osiągną temperaturę docelową? Czy grzejnik po osiągnięciu temperatury docelowej powinien przestać grzać czy powinien grzać dalej? Pozdrawiam Bogusław Edytowane 25 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 hydrauli w twoim fachu to bardziej pasowałoby ci wyliczyć liczbę Reynoldsa niż gradienty rozkładu temperatur..nawiasem mówiac... A znasz program tych studiów? Mechanika płynów jest jedna z wielu dziedzin które studiowałem .A tak przy okazji powietrze to też płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.09.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) hydrauli w twoim fachu to bardziej pasowałoby ci wyliczyć liczbę Reynoldsa niż gradienty rozkładu temperatur..nawiasem mówiac... bierz Bogusław swoje grzejniki załóż je u wiarygodnej osoby(oczywiscie za friko... co to dla producenta kilka grzejników) z forum i niech ta osoba opisze swoje wrażenia (pewnie subiektywne ale wrażenia) grzejników produkowanych przez twoją firme... ważne- umowa musi byc tak napisana żeby potencjalny tester mogł napisać swoje uwagi równiez krytyczne... nic tak nie przemawia do ludzi jak test na żywym organizmie Była taka opcja z imć mpoplawem... Sam mi ją zaproponował. W tymże wątku. Gdy zgodziłem się na to, a także obiecałem ponieść wszystkie możliwe koszty takiej operacji wymiany, szybciutko wycofał się rakiem. "Doradcy" na tym forum ewidentnie lobbują za podłogowym i każdą wzmiankę o grzejnikach atakują najpierw w pojedynkę a jak uparty "pacjent" nie da się spławić, to jadą po nim całym stadem... Pozdrawiam Bogusław Edytowane 25 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Czy to co piszesz kolego oznacza, że jeśli temperatura przegród osiągnie pożądany poziom, to grzejniki można zdemontować? Po co istneją grzejniki w obiekcie ciepłym i ogrzanym? Odpowiedz hydrauli na pytani. Bez demagogii. Na spokojnie. Od czego ogrzewają się wszystkie przegrody? Jaką drogą? Co dzieje się gdy przegrody osiągną temperaturę docelową? Jak jest funkcja każdego z grzejników po osiągnięciu temperatury docelowej? Pomalutku i bez uników. W poprzednim poście zrobiłeś unik. Nieładnie. Pozdrawiam Bogusław Myślę ,że nadajemy na innych falach . Ja twierdze i wykazuję ,że masa grzejnika i ilość wody jest nieistotna ,a ty że jakieś uniki ,ataki,,że nieładnie. Ty pisałeś o szybkim dogrzewaniu pomieszczeń,bo grzejesz tylko powietrze .Ja ,że ściany też trzeba zagrzać bo inaczej schłodzą to nagrzane w grzejniku powietrze. Wtedy ty wyskakujesz to poco grzejnik jak już zagrzeje sciany. To jak gęś z prosięciem pozdrawiam Nie gniewaj się ,ale ja montowałem Regulusy .Są bez sensu.No może w drewnianym domy miałyby sens ,ale kocioł musiałby mieć więcej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.09.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) to na co czekasz, zacytuj moje bezsensowne wypowiedzi, wytknij gdzie mówię nieprawdę, internet ma ta przewagę nad słowotokiem że nic w nim nie ginie, można cytować do woli wypowiedzi z przed 5 lat i z przed 10 lat Kłamstwa i manipulacja? Choćby w ostatnich swoich postach. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.09.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) Myślę ,że nadajemy na innych falach . Ja twierdze i wykazuję ,że masa grzejnika i ilość wody jest nieistotna ,a ty że jakieś uniki ,ataki,,że nieładnie. Ty pisałeś o szybkim dogrzewaniu pomieszczeń,bo grzejesz tylko powietrze .Ja ,że ściany też trzeba zagrzać bo inaczej schłodzą to nagrzane w grzejniku powietrze. Wtedy ty wyskakujesz to poco grzejnik jak już zagrzeje sciany. To jak gęś z prosięciem pozdrawiam Nie gniewaj się ,ale ja montowałem Regulusy .Są bez sensu.No może w drewnianym domy miałyby sens ,ale kocioł musiałby mieć więcej wody. Montowałeś. lecz czy oceniałeś ich pracę podczas sezonu? Ważne! Kocioł nie ma prawa być przewymiarowany! === Edytowane 25 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Montowałeś. lecz czy oceniałeś ich pracę podczas sezonu? Ważne! Kocioł nie ma prawa być przewymiarowany! Po co? A jednak bardzo Cię proszę, odpowiedz na moje pytania.Postaraj się proszę. Po kolei. Może jednak do czegoś dojdziemy.... Nadużywasz słów demagogia,manipulacja,kłamstwo. To mało merytoryczne Ale może jeszcze raz -to dlaczego są dobre te grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.09.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) Nadużywasz słów demagogia,manipulacja,kłamstwo. To mało merytoryczne Ale może jeszcze raz -to dlaczego są dobre te grzejniki? Sorry. Jestem emocjonalny i może trochę przewrażliwiony.. Pozdrawiam Bogusław Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Czy to co piszesz kolego oznacza, że jeśli temperatura przegród osiągnie pożądany poziom, to grzejniki można zdemontować? Po co istneją grzejniki w obiekcie ciepłym i ogrzanym? Odpowiedz hydrauli na pytani. Bez demagogii. Na spokojnie. Od czego ogrzewają się wszystkie przegrody? Jaką drogą? Co dzieje się gdy przegrody osiągną temperaturę docelową? Jak jest funkcja każdego z grzejników po osiągnięciu temperatury docelowej? Pomalutku i bez uników. W poprzednim poście zrobiłeś unik. Nieładnie. Pozdrawiam Bogusław ad 1 od powietrza (każdy grzejnik grzeje powietrze) ad2 jest fajnie ad3 grzejniki uzupełniają energię cieplną uciekającą przez przegrody i wentylację Jaki jest czas osiągnięcia pełnej mocy przez grzejnik ,a jaki jest czas podgrzania pomieszczenia o np 4 C(Dla dobrze dobranego grzejnika w budynku wykonanego z ceramiki. Dodam ,że czas rozgrzania grzejnika stalowego płytowego to 3 minuty a żeliwnego 8 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.09.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) ad 1 od powietrza (każdy grzejnik grzeje powietrze) ad2 jest fajnie ad3 grzejniki uzupełniają energię cieplną uciekającą przez przegrody i wentylację Jaki jest czas osiągnięcia pełnej mocy przez grzejnik ,a jaki jest czas podgrzania pomieszczenia o np 4 C(Dla dobrze dobranego grzejnika w budynku wykonanego z ceramiki. Dodam ,że czas rozgrzania grzejnika stalowego płytowego to 3 minuty a żeliwnego 8 minut.. Otóż to !! Od powietrza! Cząsteczki powietrze przekazują przeciętnie 85% ciepła przegrodom. Nieprawdą jest, że grzejnik stalowy rozgrzeje się w trzy minuty. Nieprawdą jest, że grzejnik żeliwny rozgrzeje się w osiem minut. W każdym cyklu grzania rozgrzać się musi cała instalalacja - orurowanie + grzejniki. Szybkość rozgrzania instalacji (w każdym cyklu grzania) zależy od jej masy całkowitej - głownie masy grzejników i zawartej w nich wody. Czas dochodzenia do temperatury umożliwiającej efektywne grzanie jest dla różnych typów grzejników różny. http://www.regulus.com.pl/news/dynamiczny-system-grzejnikowy. Z wykresów podanych w linku powyżej wynikają inne czasy dochodzenia do pełnej mocy... Przeciętnie grzejnik regulus dogrzeje to pomieszczenie w około 15 minut szybciej od grzejnika płytowego tej samej mocy w każdym cyklu grzania, z powodu szybszego dojścia do grzania pełną mocą (dla temp. czynnika). Pozdrawiam Bogusław Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.09.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) przypominam mamy XXI wiek, obecnie komfort cieplny oznacza że i powietrze i ściany sufity podłogi w budynku mają zawsze przynajmniej +20 stopni, od września aż do maja, przez calutki sezon grzewczy, im ta temperatura całości domku stabilniejsza, ma mniejsze wahania, tym komfort większy __________________________________________________________________ to co pan proponujesz z tym swoim dynamicznym grzaniem, raz z zimno raz za gorąco, odeszło już dawno w przeszłość do lamusa wraz z piecami kaflowymi __________________________________________________________________ PS dla tych co jeszcze nie zauważyli pan producent grzejników proponuje żeby tylko kaloryfer w waszym domku był nagrzany a reszta może mieć tylko +10, czyli w głowę będzie za gorąco a w nogi zimno, jak przy piecu kaflowym w starej kamienicy, ja serdecznie dziękuję za taki komfort cieplny ale nie skorzystam Powyższe to kłamstwo... W ciepłym dobrze akumulującym domu temperaturę wnętrza stabilizują głównie wszystkie nagrzane do pożądanej temperatury przegrody. Zadaniem grzejnika jest precyzyjnie uzupełniać straty ciepła... Im precyzyjniej tym lepiej dla kieszeni i dla komfortu cieplnego. === Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.09.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) mpoplaw. Jaką to masz instalację c.o., która pracuje bez najmniejszej przerwy przez okrągły sezon grzewczy?Czyżby twój dom to szałas z patyków, który trzeba grzać cały sezon , 24 godziny na dobę? We współczesnym domu przerwy w grzaniu mogą być nawet wielogodzinne.W tym czasie każda instalacja przestygnie do temperatury pokojowej. Każda poza "podłogówką", która grzeje czy trzeba czy nie trzeba..=== Edytowane 25 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts