Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic Ci nie poradzę, że nikt o viessmannach nie napisał :roll:

Natomiast do tych, którzy przyznali się do mania innych grzejników, które Cię interesują możesz napisać na priva z pytaniem jak się sprawują (grzejniki oczywiście :lol: )

:wink:

Wyglada na to jakby nikt tych grzejnikow Viessmanna nie kupowal, tylko wszyscy Kermi

a moim zdaniem viessmann przy mniejszych rozmiarach jest bardziej MOCNY niz KERMI i do tego mysle nawet bardziej atrakycjny cenowo?

Pozdarwiam,

dbandmax

Ja mam grzejniki Viessmanna - już trzeci rok - jestem bardzo zadowolony - co jeszcze chciałbyś wiedzieć ?

• 1 month później...
Witam wszystkich. Właśnie stanąłem przed wyborem grzejnik. Wstępny wybór padł na Radsona i tak zostały dobrane wielkości grzejników i zrobiona instalacja. Ale teraz bardziej skłaniamy się ku firmie Brugman. Ładniejsz wygląd i lepsza cena. Jedyny mankament jest taki że przy tych samych wielkościah grzejników brugman na mniejsza moc. Np. przy grzejniku V 22-600/1200 różnica jest rzędu 154W na korzyść Radsona. I tu pojawił się dylemat co wybrać? Czy aż tak bardzo się przejmować tym że Brugman jest słabszy? Z góry dziękuję za wszelkie rady. R.

• 6 months później...

Sprawdź jaką wydajność mają dane typy grzejników, zobacz, czy wydajność potwierdzona jest badaniami i odpowiednim atestem.

Akredytację do badania grzejników ma Instytut Energetyki. Znaczek z napisem OTGiS (Oddział Techniki Grzewczej i Sanitarnej) lub starszy ITGiS (Instytut Techniki Grzewczej i Sanitarnej).

Instytut i laboratorium badania grzejników:

http://www.itgs.radom.pl/la.php

• 3 weeks później...

Witam serdecznie.

Otrzymałem ofertę od 2 firm na C.O. Powierzchnia do ogrzania to 85 m2. Propozycja jest następująca:

Grzejniki Ferroli:

2000W + 600W + 2x1400W + 1000W = cena za komplet 2576 zł brutto

Grzejniki COSMONOVA:

800W + 1000W + 2x2200W + 1200W = cena za komplet 5300 zł brutto.

Ogrzewanie piecem VAILLANT VUW 245/3-5.

Kusi cena Ferroli ale z wyglądu lepiej wygląda COSMONOVA.

Czy, aż tak duże różnice w cenie to też duża różnica w jakości?

No i zastanawia mnie ta różnica w mocy grzejników.

Proszę o poradę w co zainwestować. Już raz się naciąłem, że kupiłem coś tanio ale kiepskiej jakości, a potem narzekałem na tą jakość. Czy w tym przypadku może być podobnie?

Pozdrawiam

Michał.

Edytowane przez gislan77

Ja na początek zweryfikowałbym moce grzejnków bo różnice są dziwne moc grzejnika zalezy od pomieszczenia a nie od producenta grzejnika

Należy porównywac grzejniki dwych producentów ale te same parametry - dopytaj tych co złożyli oferty skąd są takie róznice, bo to aż niemożliwe może dobór się różnić kilka procent ale 2000 do 800 lub 2x 1400 do 2x 2200 ktoś się zdrowo pomylił

Piotr