boguslaw 29.01.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) rozumiem że oficjalnie mi grozisz, jak nie przestanę demaskować twojego pokrętnego marketingu to naślesz na mnie swoich kumpli z Ukrainy ?? możesz być pewien że jak coś mi się stanie to prokurator będzie wiedział gdzie szukać motywu ?? pospieszyłeś się z tymi wnioskami Moc cieplna grzejników według normy PN-EN 442 C33 3 płytowy wysokość 600mm długość 900mm przy parametrach 55/45/20 C osiągnie moc 1060W dokładnie to samo co cytowany przez ciebie regulus mimo że jest krótszy o 10cm, a C33 600x1000 dla 55/45/20 C osiągnie 1175W Donieś na policję. Jeśli odbierasz moje słowa jako groźbę karalną, donieś na policję... Wybastuj mpoplaw... Lepiej dla ciebie jako doradcy, gdyż się tylko ośmieszasz... Sam fakt, że odebrałeś ten wpis jako groźbę przeciw sobie oznacza że masz jakiś poważny problem... Ponadto wykazałeś tym, że jesteś megalomanem... Zejdź na ziemię... Ps. Nie odpowiedziałeś na moje proste pytanie... Nie umiesz? Drugie pytanie: Grzejnikiem jest także ogrzewanie podłogowe płaszczyznowe "podłogówka". To też jest grzejnik tylko z betonu ( m2 - średnio 300 kg). 1000 W mocy regulusa, 1000 W mocy grzejnika panelowego, 1000 W mocy "podłogówki" nie różni się niczym prawda? Według ciebie, i powtarzarz to kółko jak mantrę, dla zużycia energii na ogrzewanie nie ma znaczenia jakim grzejnikiem grzejemy? Czy regulusem czy panelakiem czy podłogówką? Zużyjemy tyle samo energii? OZC to OZC? B. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.01.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Mówisz o swoich koleżkach? Odpowiedz na zadane pytania....Przynajmniej spróbuj...Oświeć forumowiczów..Dwa proste pytania.. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Aleś się mpoplaw napracował..Z każdym takim postem coraz bardziej podważasz swoją wiarygodność i rzetelność..Nie czujesz tego? Unikanie odpowiedzi na zadane dwa proste bardzo ogólne pytania, i chorobliwe, obsesyjne sprowadzanie wszystkich swoich postów do regulusów, nie wystawia ci najlepszego świadectwa....Nie czujesz tego mpoplaw? Zero wzmianki o regulusach. Potrafisz? Za całą pewnością jeszcze wielu forumowiczów zajrzy do tego wątku... Teraz i za rok i jeszcze dalej... Wykaż się!ODPOWIEDZ NA ZADANE CI POWYŻEJ DWA PYTANIA? KONKRETNIE I ŚCIŚLE!NIE UMIESZ? Ps. Na marginesie.. Przytoczony powyżej tekst Puławiaka został sformułowany pod twoim a nie pod moim adresem.. Manipulujesz... Edytowane 30 Stycznia 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Pytanie numer jeden:Od czego może zależeć fakt, że w dwu identycznie zbudowanych, ulokowanych blisko obok siebie domach, identycznie względem stron świata - zużycie energii na ogrzanie może się różnić i to znacznie? Drugie pytanie: Grzejnikiem jest także ogrzewanie podłogowe płaszczyznowe "podłogówka". To też jest grzejnik tylko z betonu ( m2 - średnio 300 kg).1000 W mocy regulusa, 1000 W mocy grzejnika panelowego, 1000 W mocy "podłogówki" nie różni się niczym prawda?Dla zużycia energii na ogrzewanie nie ma znaczenia jakim grzejnikiem grzejemy? Czy regulusem czy panelakiem czy podłogówką? Zużyjemy tyle samo energii? Konkretnie i na temat.Bez unikówJeśli teraz zrobisz jakiś unik, ośmieszysz się i utracisz wiarygodność...Odpowiedz na zadane powyżej pytania. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Pytanie numer jeden: Od czego może zależeć fakt, że w dwu identycznie zbudowanych, ulokowanych blisko obok siebie domach, identycznie względem stron świata - zużycie energii na ogrzanie może się różnić i to znacznie? Konkretnie i na temat. Proszę podać dowód ze tak jest w rzeczywistości, najlepiej wyniki badań z ośrodka naukowo badawczego bezwzglednie niezwiązanego z producentem regulusów. Konkretnie i na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Daj odpowiedzieć mpolpawowi.. Gdzie w zadanym pytaniu jest jakakolwiek wzmianka o regulusach czy w ogóle o sposobie skonfigurowania instalacji c.o.? Myślisz asolt, że mpoplaw potrzebuje adwokata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Oczywiście ze mpoplaw nie potrzebuje adwokata, nawet go nie znam. Uważam ze te pytania są tendencyjne i same narzucają odpowiedź.Jestem za prawdą wynikającą z dokładnych badań naukowych opartych na najnowszych osiągnięciach wiedzy z zakresu fizyki budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Oczywiście ze mpoplaw nie potrzebuje adwokata, nawet go nie znam. Uważam ze te pytania są tendencyjne i same narzucają odpowiedź. Jestem za prawdą wynikającą z dokładnych badań naukowych opartych na najnowszych osiągnięciach wiedzy z zakresu fizyki budowli. No to mpoplaw z całą pewnością poradzi sobie z odpowiedzią na pytania... Czekamy. Forumowicze czekają mpoplaw!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 nie rozśmieszaj mnie, tego wątku od dawni nikt już nie czyta przez twoje beznadziejne posty, pozbawione jakiejkolwiek merytoryki czy logiki, zacytować ci raz jeszcze raz co forumowicze sądzą o tobie i twoich produktach ?? PS odpowiedź na pytanie nr 2: Kpina Panie Doradco! Pytanie numer jeden: Od czego może zależeć fakt, że w dwu identycznie zbudowanych, ulokowanych blisko obok siebie domach, identycznie względem stron świata - zużycie energii na ogrzanie może się różnić i to znacznie? Drugie pytanie: Grzejnikiem jest także ogrzewanie podłogowe płaszczyznowe "podłogówka". To też jest grzejnik tylko z betonu ( m2 - średnio 300 kg). 1000 W mocy regulusa, 1000 W mocy grzejnika panelowego, 1000 W mocy "podłogówki" nie różni się niczym prawda? Dla zużycia energii na ogrzewanie nie ma znaczenia jakim grzejnikiem grzejemy? Czy regulusem czy panelakiem czy podłogówką? Zużyjemy tyle samo energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.01.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Dla zużycia energii na ogrzewanie nie ma znaczenia jakim grzejnikiem grzejemy? Czy regulusem czy panelakiem czy podłogówką? Zużyjemy tyle samo energii? Oczywiście, że nie! Problem polega na tym, że różnica między regulusem a zwykłym stalowym grzejnikiem będzie niemierzalna. Wiem doskonale, że to rozumiesz, tylko nie przyznasz, że to prawda, bo wtedy Twój szemrany marketing przestałby mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 30.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Czytam wątek regularnie i w końcu postanowiłem i ja zabrac glos .Nie pytaj mpoplawa bo zwyczajnie nie zna odpowiedzi na 2 proste pytania. To nie brak dobrych chęci tylko zwyczajnie brak wiedzy.Pomoc dla mpoplawa: Odpowiedź na pytanie 1: zużycie energii na ogrzanie zależy od komfortu klimatycznego jaki oczekuja i osiągają użytkownicy domu. Odpowiedź na pytanie 2: jeżeli przyjmiemy stały w czasie odizolowany układ to nie ma znaczenia czym go ogrzejemy, REALNA OTACZAJĄCA NAS LUDZI RZECZYWISTOŚĆ jest zgoła inna BO JEST BARDZO DYNAMICZNA, temperatury zewnętrzne (które zmienia słońce ,chmury,deszcz,wiatr,śnieg) i wewnętrzne zmieniają się bardzo dynamicznie , pojawiają się i /lub znikają nowe źródła ciepła wewnątrz domu ( np. telewizor, kuchnia=piekarnik, lampka, komputer , goście) z drugiej strony każdy system grzewczy ma swoją histerezę grzania więc również dynamicznie produkuje ciepła za dużo i/ lub za długo ze względu na swoją bezwładność. Grzejnik szybko reagujący na zmiany zapotrzebowania na ciepło danego pomieszczenia zaoszczędzi jej niewielka część, nie będzie oczywiście to jednorazowo 100 zł , oszczędzi niewielką cząstkę ale wiele set razy dziennie i na tym polega inowacyjna oszczędność oraz z tego faktu wynika jego wyższa niż w innych typach sprawność ( lepiej pasuje niż energooszczędność) tą cechę nie posiadają panele a już na pewno nie podłogówka. Bogusław zauważ że są ludzie których nikt nigdy nie przekona że białe jest białe a czarne jest czarne, szkoda na nich Twojego czasu i energii. Nie lepiej zająć się kolejnymi generacjami Twoich produktów? Jeżeli dzisiejszy regulus to generacja A , to już dziś należało by wiedzieć co chcemy osiągnąć w generacji B i C. Jedną z możliwych dróg jest w generacji B zastosować ,,moduł wentylacyjny’’( niewielkie ciche wentylatory) w dolnej części grzejnika napędzany przepływem wody w samym grzejniku( np.sprzęgło magnetyczne-tanie i proste w uszczelnieniu-brak prądu =brak kłopotów z atestami itp), wymuszony ruch powietrza ( podobnie jak w chłodnicach samochodowych wentylatorem) zdecydowanie polepszy sprawność i wyrówna gradient temperatury pomieszczenia, większa sprawność= mniejsze wymiary =niższe koszty itp., itp. oczywiście należało by wytwarzać wersję modułu wentylacyjnego możliwą do montażu do regulusów już istniejących typu A. Twoje produkty mogą też ewoluować w kierunku, o którym powoli jest już mowa, za który jeszcze nikt na poważnie się nie zajął, jeżeli piszemy o takim wykorzystaniu grzejników,a jak już to od dopy strony( klimatyzacje są drogie ,wielkie, trudne do montażu w istniejącym już budynku) Generacja C to Hybryda grzewczo-klimatyzacyjna. KONCEPCJA polega na wykorzystaniu regulusów wraz z instalacją CO w sposób umożliwiający częściowe i/lub progresywne inwestycyjnie (brak konieczności zakupu dużej drogiej instalacji na raz) klimatyzowanie wszystkich lub tylko części pomieszczeń budynku.. Regulus klasycznie użyty- grzejący w zimie, w lecie mógłby być platformą do zamontowania zintegrowanego lecz osobnego zgrabnego niewielkiego ( może więc taniego) urządzenia klimatyzacji zasilanego z gniazdka , które eliminowało by problemy ze stratami ,skroplinami , ściągany przed zimą itp., klimatyzator mógłby wykonać podwykonawca. Rolą regulusa i instalacji CO było by odebranie i przesłanie ciepła z klimatyzatora do kotłowni gdzie zostanie wygodnie wydalone z budynku lub urządzeniem typu pompa ciepła użyte do grzania CWU co mogło by obniżyć wysokie koszty klimatyzowania. Myślę że za jakiś czas ktoś coś podobnego wyprodukuje, może właśnie to będziesz Ty Bogusław. Życzę powodzenia. Pozdrawiam Tomraider. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.01.2012 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Najlepsze grzejniki to takie które są dobrze dobrane A regulus ma fajne podłogowe w rozsądnej cenie w porównaniu np. do jagi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 31.01.2012 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Przeczytalem pierwsza i ostatnia strone tego watku i widze glownie mpoplawa ( pozdrawiam:) i boguslawa. Pomijajac kwestie 'komfortu cieplnego' ( dla mnie pomiedzy 18-22C) i 'ekonomiki', cokolwiek to znaczy, prosze powiedzcie jakie grzejniki sa najsolidniej wykonane - stal/lakier/akcesoria/wykonczenie/etc. Biore pod uwage Purmo, Brugman, Buderus lub cos innego w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 31.01.2012 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Nie wiem czy dobrze zrozumialem te KONCEPCJE. Jakos nie widze grzejnika plytowego , ktory z jakas przystawka stanowi klimatyzator. Na zime sciagac jakies ustrojstwo, na lato zakladac ( a gdzie to trzymac przez zime ?) Co z kondensatem w lecie? Jaka musialaby byc temperatura czynnika chlodniczego zasilajacego taki grzejnik/wymiennik, aby osiagal jakas sensowna moc chlodzenia? Nie lepiej podpiac pod centrale wentylacyjna wymiennik ciepla ( nawiew) ? Generalnie marketing dla mas. Jesli jest inaczej to prosze o zrodla naukowe, chetnie poczytam, rozprawy doktorskie, artykuly naukowe, branzowe, niezalezne opinie i badania ekspertow, ktore potwierdza wyzszosc Regulusow, wplyw niskiej pojemnosci wodnej na sprawnosc systemu CO, czy mniejsze zapotrzebowanie na energie etc. A moze jakis model matematyczny w Matlabie/Simulinku ? Napewno musi byc, bo skoro producent twierdzi to co twierdzi, to pewnie na jakiejs podstawie ? Musialy byc jakies eksperymenty lub symulacje modeli matematycznych. Albo to wszystko wyssane z palca. Hybryda grzewczo-klimatyzacyjna- oczywiscie , ale nie na grzejniku nasciennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.01.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Czytam wątek regularnie i w końcu postanowiłem i ja zabrac glos . Nie pytaj mpoplawa bo zwyczajnie nie zna odpowiedzi na 2 proste pytania. To nie brak dobrych chęci tylko zwyczajnie brak wiedzy. Pomoc dla mpoplawa: Odpowiedź na pytanie 1: zużycie energii na ogrzanie zależy od komfortu klimatycznego jaki oczekuja i osiągają użytkownicy domu. Odpowiedź na pytanie 2: jeżeli przyjmiemy stały w czasie odizolowany układ to nie ma znaczenia czym go ogrzejemy, REALNA OTACZAJĄCA NAS LUDZI RZECZYWISTOŚĆ jest zgoła inna BO JEST BARDZO DYNAMICZNA, temperatury zewnętrzne (które zmienia słońce ,chmury,deszcz,wiatr,śnieg) i wewnętrzne zmieniają się bardzo dynamicznie , pojawiają się i /lub znikają nowe źródła ciepła wewnątrz domu ( np. telewizor, kuchnia=piekarnik, lampka, komputer , goście) z drugiej strony każdy system grzewczy ma swoją histerezę grzania więc również dynamicznie produkuje ciepła za dużo i/ lub za długo ze względu na swoją bezwładność. Grzejnik szybko reagujący na zmiany zapotrzebowania na ciepło danego pomieszczenia zaoszczędzi jej niewielka część, nie będzie oczywiście to jednorazowo 100 zł , oszczędzi niewielką cząstkę ale wiele set razy dziennie i na tym polega inowacyjna oszczędność oraz z tego faktu wynika jego wyższa niż w innych typach sprawność ( lepiej pasuje niż energooszczędność) tą cechę nie posiadają panele a już na pewno nie podłogówka. Bogusław zauważ że są ludzie których nikt nigdy nie przekona że białe jest białe a czarne jest czarne, szkoda na nich Twojego czasu i energii. Nie lepiej zająć się kolejnymi generacjami Twoich produktów? Jeżeli dzisiejszy regulus to generacja A , to już dziś należało by wiedzieć co chcemy osiągnąć w generacji B i C. Jedną z możliwych dróg jest w generacji B zastosować ,,moduł wentylacyjny’’( niewielkie ciche wentylatory) w dolnej części grzejnika napędzany przepływem wody w samym grzejniku( np.sprzęgło magnetyczne-tanie i proste w uszczelnieniu-brak prądu =brak kłopotów z atestami itp), wymuszony ruch powietrza ( podobnie jak w chłodnicach samochodowych wentylatorem) zdecydowanie polepszy sprawność i wyrówna gradient temperatury pomieszczenia, większa sprawność= mniejsze wymiary =niższe koszty itp., itp. oczywiście należało by wytwarzać wersję modułu wentylacyjnego możliwą do montażu do regulusów już istniejących typu A. Twoje produkty mogą też ewoluować w kierunku, o którym powoli jest już mowa, za który jeszcze nikt na poważnie się nie zajął, jeżeli piszemy o takim wykorzystaniu grzejników,a jak już to od dopy strony( klimatyzacje są drogie ,wielkie, trudne do montażu w istniejącym już budynku) Generacja C to Hybryda grzewczo-klimatyzacyjna. KONCEPCJA polega na wykorzystaniu regulusów wraz z instalacją CO w sposób umożliwiający częściowe i/lub progresywne inwestycyjnie (brak konieczności zakupu dużej drogiej instalacji na raz) klimatyzowanie wszystkich lub tylko części pomieszczeń budynku.. Regulus klasycznie użyty- grzejący w zimie, w lecie mógłby być platformą do zamontowania zintegrowanego lecz osobnego zgrabnego niewielkiego ( może więc taniego) urządzenia klimatyzacji zasilanego z gniazdka , które eliminowało by problemy ze stratami ,skroplinami , ściągany przed zimą itp., klimatyzator mógłby wykonać podwykonawca. Rolą regulusa i instalacji CO było by odebranie i przesłanie ciepła z klimatyzatora do kotłowni gdzie zostanie wygodnie wydalone z budynku lub urządzeniem typu pompa ciepła użyte do grzania CWU co mogło by obniżyć wysokie koszty klimatyzowania. Myślę że za jakiś czas ktoś coś podobnego wyprodukuje, może właśnie to będziesz Ty Bogusław. Życzę powodzenia. Pozdrawiam Tomraider. Dzięki Ci! Przywróciłeś mi wiarę w ludzi.. A propos tego o czym piszesz: Klimakonwektory oparte na technologii Regulus-system pokażę na tegorocznych Instalacjach w Poznaniu.. A także i to... http://www.regulus.com.pl/grzejniki-z-wentylatorem Twoja odpowiedź na pytanie numer dwa łapie moją ideę, że aby w pełni wykorzystać oszczędzające zużycie energii dla celów grzewczych zalety regulusów, należy, każdy pod siebie i swoje potrzeby i zwyczaje domowników, przyjąć indywidualną strategię ogrzewania. Da się! Jeśli użytkownik nie umie wykorzystać wspominanych wielokrotnie cech regulusów, wyróżniających je spośród innych grzejników, to jego strata. Lecz zawsze ma taką możliwość!!! Nawet w przyszłości!! Odpowiedź na pytanie pierwsze należałoby znacznie rozbudować.. Zrobię to, być może z pomocą niektórych forumowiczów? Zapraszam do wypowiedzi w tym temacie.. Pozdrawiam wszystkie otwarte umysły Boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 mpoplaw. Każdym kolejnym postem coraz bardziej się pogrążasz.... Nie czujesz tego? Czy głowice termostatyczne to naprawdę jedyny sposób sterowania pracą grzejników, jaki znasz?Pytaniem o rodzaj zastosowanych głowic sadm2 wykazał się myśleniem w bardzo dobrym kierunku.. Po co dynamicznym grzejnikom zakładać kaganiec w postaci niedynamicznego rodzaju sterowania nimi? Na pytanie co do dynamiki zmian od uzysków ciepła chyba potrafisz sobie odpowiedzieć sam?Oglądałeś może film lub czytałeś książkę "Total Recall"?Open your mind mpoplaw, open your mind.... Jeśli jednak nie potrafisz, podam ci jakiś przykład... Przywołanie otwartego pytania sadm2 o rodzaj zastosowanej blachy aluminiowej wykazałeś jasno swoje intencje...Lecz wyjaśnię, cobyś mógł spać: Blacha twarda, która przychodzi prosto z huty, jest początkowo bardziej plastyczna. Blacha Alu tak ma, wiesz? Po tygodniu, miesiącu, dwóch osiąga pełną twardość i staje się przez to znacznie mniej plastyczna, naprawdę bardzo twarda!Tłoczenie lamelek byłoby wówczas znacznie bardziej utrudnione.. sadm2 dostał grzejniki SD10 prosto z produkcji.. Ten wymiar nie jest magazynowany, jak inne typowe, lecz produkowany jest pod konkretne zamówienie.W sprawie tego co napisałem w kwestii blachy Alu popytaj metalurgów co i jak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 31.01.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) W tym miejscu mogę tylko podziękować firmie REGULUS i Bogusławowi za zaangażowanie w sprawę forumowicza:) Pozwolicie Panowie, że nie będę włączał się w Waszą dyskusję... Na metalurgii otwarcie mogę powiedzieć, że się nie znam. Nie chcę nawet:) Terabajtów pamięci mi braknie. W moim wątku nie publikuję wszystkich moich myśli i teorii dotyczących budowy domu, systemu grzewczego itp. Wywołałoby to duży chaos i z mojego dziennika zrobiłby się bazar... Wiem jedno, że na dzień dzisiejszy grzejniki REGULUSA stoją w mojej hierarchii wyżej od wszystkich pozostałych. Dlaczego? Aluminiowe żeberkowe, żeliwne, płytowe miałem możliwość używać w miejscach zamieszkania. Co do podłogówki jestem jeszcze mniejszym jej zwolennikiem. Dlaczego? Kurz na podłodze zbiera się inaczej w przypadku podłogówki w szczególności pod meblami posiadającymi kilku centymetrowe nóżki, duża bezwładność cieplna. Nie jestem Supermanem, który potrafi jedną ręką zatrzymać pędzący skład towarowy. Pozdrawiamsadm2 Edytowane 31 Stycznia 2012 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 31.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 no dobra ale wkońcu w czym są regulusy najlepsze - bo troche nie rozumiem tego podsumowania.Oczywiście konwektory mają dużą zaletę w postaci szybkiego oddawania ciepła co jest bardzo ok w przypadku budynku np. biurowego gdzie na noc mozna zminimalizowac temperaturę i puścić na pełne grzanie od 6 aby na 8 było już dosyć ciepło. Sam mam tak to rozwiazane w firmie.MInus jest taki że aby te ogrzewanie było efektywne to wskazany jest grzejnik z wentylatorem i temp zasilenia te 60-70st. Przy zasileniu 50st wydajnosc drastycznie spada. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 31.01.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) jego rady zostały kompletnie zlekceważone i nie może tego do dzisiaj przeboleć Nieprawda , za moją radą wybrał kocioł sterowany miarkownikiem i z miarkownika jest bardzo zadowolony.To twojej rady nie posłuchał bo nie ma bufora ciepła. nie zauważył w realu nic z tych fatalistycznych opowiastek, ma ciepło i komfortowo w całym domku, nic mu się nie przegrzewa dzięki samoregulacji podłogówki Właśnie napisał o tym jak ma ciepło i komfortowo dziś w swoim dzienniku : a za oknem nocami -15 stopni... ... a na chacie nocami +18 stopni... ... a wungla ubywa... w tempie 25kg na dobę... jak dla mnie - spoko. daje cie odczuć brak ocieplenia...brak izolacji stropu... ale nie marudzimy - sie przeżyje jakoś! jak to komfort? przy + 18 nocą to faktycznie nic mu się nie przegrzewa. oczywiście będzie lepiej jak dokończy ocieplenie budynku i zrobi sterowanie CO( teraz steruje tylko pompą ładowania zasobnika CWU, pompa podłogówki lata non stop.) ale do tego potrzeba pogody i dolarów. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.02.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 czyli nie zaprzeczasz że regulusy do prawidłowej pracy wymagają być zakręcane i odkręcane parę set razy na dobę ?? Parę set razy na dobę to wychodzi ile wg ciebie na godzinę? Doba ma 1440 minut.... Rzetelny "doradca"... A tu argumenty w takim stylu. Co jeden to większa "perełka"... Doradcę winna cechować otwartość umysłu, bezstronność i dystans... Z ciebie mpoplaw wychodzą wszelkimi otworami twoje kompleksy i wąskie horyzonty... . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts