Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie rozśmieszaj mnie, tego wątku od dawni nikt już nie czyta przez twoje beznadziejne posty, pozbawione jakiejkolwiek merytoryki czy logiki, zacytować ci raz jeszcze raz co forumowicze sądzą o tobie i twoich produktach ??

PS odpowiedź na pytanie nr 2:

Przecież 1000 W w grzejniku żeliwnym a 1000 W w regulusie to ta sama moc na odbiorze

Forumowicze, pytanie brzmiało:

Grzejnikiem jest także ogrzewanie podłogowe płaszczyznowe "podłogówka". To też jest grzejnik tylko z betonu ( m2 - średnio 300 kg).

1000 W mocy regulusa, 1000 W mocy grzejnika panelowego, 1000 W mocy "podłogówki" nie różni się niczym prawda?Dla zużycia energii na ogrzewanie nie ma znaczenia jakim grzejnikiem grzejemy?

Czy regulusem czy panelakiem czy podłogówką? Zużyjemy tyle samo energii?

Jak forumowicze oceniacie odpowiedź forumowego doradcy od energooszczędzania na zadane pytanie?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzie odpowiedź na pytanie mpoplaw?

Kompletna odpowiedź.

Forumowicze czekają!

Chłop swoje pop swoje...

Z jednej krańcowości do drugiej..

Czy twoim zadaniem mpoplaw "doradco od energooszczędności" jest wyłapywanie czyichś przejęzyczeń i powtarzanie ich na swój użytek?

Czy mam wyszukiwać twoje lapsusy i błędy ortograficzne i przytaczać je w kolejnych postach?

Przecież chyba nie o to chodzi...

Na marginesie... Ile przełączeń na dobę wytrzymuje twoim zdaniem elektroniczny sterownik temperatury? A ile przełączeń na dobę wytrzymuje sterownik kotła?

Naprawdę jesteś aż taki niekumaty, żeby nie łapać w czym rzecz?

Jesteś aż tak mało dynamiczny?

Open your mind....

Ps. W moim własnym domu, a także zaobserwowałem to u wielu innych użytkowników regulusów, przepływ czynnika grzejnego przez grzejniki w pomieszczeniach, w których może dochodzić do istotntych uzysków ciepła, sterowany jest czujnikiem pokojowym temperatury sprzężonym z elektrozaworem na rozdzielaczu...

Przykład pierwszy: W pomieszczeniu z biblioteką i podręcznym archiwum mam trzy komputery sprzężone w sieć. Często są używane wszystkie trzy jednocześnie.

Posiadają zasilacze o mocy średnio 700W.

Gdy zostaje włączone choćby jeden, temperatura powietrza skacze do góry i elektrozawór natychmiast odcina przepływ czynnika przez grzejnik w tym pomieszczeniu.

Komputer (komputery) mogą być używany w ciągu doby krótkoczasowo lub niemal bez przerwy... Uzysk ciepła nieprzewidywalny..

To samo dotyczy nasłonecznienia, użytkowania sprzętów kuchennych czy nawet mocno zmienna ilość gości i szereg innych możliwych uzysków ciepła...

Życie jest dynamiczne mpoplaw.

Można się do jego dynamiki dostosować i czerpać z tego istotne korzyści, w tym finansowe, lub też dryfować bez wyobraźni... Po staremu.

...

Edytowane przez boguslaw

proponowałeś solary bo to podobno ciepło za darmoszkę, kaloryfery bo podobno tańsze i lepsze od podłogówki, i 63kg węgla na dobę bo jak sam piszesz nie znasz się i strzelasz a tani kocioł z miarkownikiem proponowali wszyscy i za bardzo wyboru nie miał, a co do bufora, gdyby go miał to w nocy temperatura nie spadała by mu na +18, zabrakło kasy i chęci na wstawanie w nocy i dosypywanie węgla

Kłamiesz kolego w ,,żywe oczy" sam podając linki z które tego dowodzą, odechciało mi się pisać do ciebie, brak ci zwyczajnie rzetelności, jesteś gotowy iść w zaparte choćby do końca życia, nie masz żadnej wiedzy która mogła by mnie zainteresować, śmiecisz wiele wątków kompletnie nic do nich nie wnosząc. Tytuł doradcy przydzielił ci komputer za dużą liczbę żadnej lub niewielkiej wartości postów. Wielokrotnie przyłapany na pisaniu nieprawdy nigdy nie wycofałeś się ze swojego stanowiska. W wątku o ekonomicznym spalaniu węgla kamiennego opisałeś jak pokroić opony do palenie w kotle, u Netbeta w komentarzach proponujesz zapobiegać fukaniu kotła przez otwieranie okna w zimie = absurd goni kolejny absurd,twoja radosna twórczość śmieszy ale też jest niebezpieczna bo może się znaleść jakiś idiota który cię posłucha i zacznie palić oponami .Wciskasz ludziom tezę że dom to tylko przegrody , izolacje , OZC, wydumane bzdury itp. Jak za dobrej komuny ty i inni nawiedzeni liczycie swoje rzekomo parulitrowe domy podstawiając tak dane żeby wam wyszło tak jak chcecie, a gdzie tu miejsce dla człowieka , który zupełnie nie pasuje do takiej koncepcji bo musi mieć coś co ty sam mpoplaw codziennie chcesz mieć a o czym nie masz pojęcia, KOMFORT KLIMATYCZNY. jak kiedyś to zrozumiesz , i zaczniesz pisać traktując poważnie innych forumowiczów to wrócisz u mnie do łask. Pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

Gdzie odpowiedź na pytanie mpoplaw?

Naprawdę jesteś aż taki niekumaty, żeby nie łapać w czym rzecz?

Jesteś aż tak mało dynamiczny?

Open your mind....

Obawiam się że żadne open nie nastąpi . Setki razy dziennie to np. 200 razy na 1440 minut, czyli ponad 7 minut na zmianę, np.kotły z podajnikami na miał podają i/lub włączają dmuchawę nieraz częściej co oczywiście zmienia temperaturę i dają sobie radę wiele lat.

[Czy regulusem czy panelakiem czy podłogówką? Zużyjemy tyle samo energii?

Oczywiscie to jest bzdura, 90% to nieprzemyslane nie podwazone zadnymi dowodami wypowiedzi. A nawet sa problemy ze skladnia zdan.

Najenergooszczedniejszym ogrzewaniem jest ogrzewanie podlogowe. Czynnik grzewczy ma niska temperature i duza powierzchnie, grzeje podloga a wiec jest to najkorzystniejsze rozwiazanie z punktu widzenia wymiany energii cieplnej w duzych pomieszczeniach. Temperatura w pomieszczeniu jest na ogół o dwa stopnie niższa niż przy ogrzewaniu grzejnikami. Regulusy grzeja z podobna moca do plytowych zasilane czynnikiem o nizszej temperaturze. Nizsza temperatura czynnika posredniczacego w przypadku kotla kondensacyjnego zwieksza jego sprawnosc, poniewaz odzyskiwane jest wiecej energii z ciepla spalin. Tak wiec jezeli Regulusy beda wspolpracowac z kotlem kondensacyjnym jego sprawnosc wzrosnie, poniewaz czynnik powracajacy do kotla bedzie mial mniejsza temperature dzieki czemu spaliny beda lepiej chlodzone za czym idzie lepszy bilans energetyczny (mniej ciepla bedzie emitowane do atmosfery)a jak wynika z porownania specyfikacji grzejnika panelowego i regulusa roznica temperatury to 15-20stopni a wiec nie mala.

Edytowane przez WVIP

z laski swojej porównujmy porównywalne

jeśli regulus ma moc 1000W i panelowiec ma moc 1000W i są zasilane identyczną temperaturą to jak mogą na wyjściu mieć różną temperaturę ??

moc kaloryfera to różnica temperatur wejścia i wyjścia x ilość przepompowanej przez nie wody

ty chciałeś chyba powiedzieć, że jeśli zamiast 5 grzejników 1000W powiesimy 5 grzejników 2000W to wtedy spadnie nam temperatura wejścia i wyjśćia z grzejnika i wzrośnie zysk z kondensacji

Znowu nie czytasz ze zrozumieniem mpoplaw.

Nie umiesz czy nie chcesz?

POWIERZCHNIA WYMIANY.

Prócz porównania mas poszczególnych typów grzejników, ważny parametrem porównawczym jest powierzchnia czynna, aktywna przy wymianie ciepła oraz szybkość strumienia powietrza opływającego grzejnik.

Grzejnik R6/100 ma pole powierzchni kontaktu z powietrzem 7,52 m2.

Tej samej wielkości dwupłytowy grzejnik stalowy z konwektorami, ma powierzchnię kontaktu znacznie mniejszą wynoszącą 5,20 m2.

Większa powierzchnia kontaktu z ogrzewanym powietrzem to sprawniejsze grzanie w niskich parametrach czynnika grzejnego..

Dlatego też regulusy określane są bardzo słusznie jako grzejniki niskotemperaturowe.

i dalej:

MASA UKŁADU GRZEWCZEGO (grzejniki + zawarta w nich woda)

Najczęściej stosowanym w Polsce grzejnikiem, jeżeli chodzi o rozmiar, przydatnym dla największej liczby pomieszczeń, jest grzejnik o długości 80cm i wysokości 60cm.

Jeżeli grzejniki tej właśnie wielkości uszeregujemy wg kryterium masy grzejnika wraz z zawartą w nim wodą wówczas otrzymamy następującą kolejność:

1/. Regulus - 7.63 kg

2/. Kermi - 28.74 kg

3/. Purmo - 31.28 kg

4/. Brugman - 34.56 kg

Porównanie masy pojedynczego grzejnika, choć wymowne, nie przemawia tak do wyobraźni, jak przeliczenie sobie masy grzejników wraz z wodą w całej instalacji.

Obiekt hotelowo-gastronomiczny, w którym znajduje się 40 pomieszczeń ogrzewanych takim właśnie reprezentatywnym grzejnikiem 600 x 800.

W całej instalacji grzejniki wraz z wodą będą miały masę całkowitą:

1/. Regulusy - 305. 20 kg

2/. Kermi - 1149,60 kg

3/. Purmo - 1251,20 kg

4/. Brugman - 1382,40 kg

Którą instalację z jakimi grzejnikami łatwiej uruchomić w razie potrzeby i szybko zatrzymać ?

Całą lub w częściowo....

Którą instalacją łatwiej sterować?

Z którą łatwiej skorzystać z uzysków ciepła?

Która instalacja precyzyjniej dawkować będzie ciepło zgromadzone np. w buforze ciepła?

-----------------------------------------

Czy biorąc pod uwagę parametry powierzchni wymiany oraz masy całkowitej regulusy i panele są grzejnikami porównywalnymi?

Promieniowanie cieplne z mocno pofalowanej powierzchni przedniej regulusów to kolejna istotna różnica....

dT pomiedzy podłogą a sufitem jest przy regulusach najmniejsza ze wszystkich typów grzejników.

...

Edytowane przez boguslaw

Obiekt hotelowo-gastronomiczny, w którym znajduje się 40 pomieszczeń ogrzewanych takim właśnie reprezentatywnym grzejnikiem 600 x 800.

W całej instalacji grzejniki wraz z wodą będą miały masę całkowitą:

1/. Regulusy - 305. 20 kg

2/. Kermi - 1149,60 kg

3/. Purmo - 1251,20 kg

4/. Brugman - 1382,40 kg

Którą instalację z jakimi grzejnikami łatwiej uruchomić w razie potrzeby i szybko zatrzymać ?

Całą lub w częściowo....

Którą instalacją łatwiej sterować?

Z którą łatwiej skorzystać z uzysków ciepła?

Która instalacja precyzyjniej dawkować będzie ciepło zgromadzone np. w buforze ciepła?

...

boguslaw

Pozwole sobie odpowiedziec w kolejnosci pytan

1.Regulusy latwiej bedzie nagrzac i ostudzic, tu masz racje..ale czy to zaleta czy wada ? Ja mysle ze wada.

2.Cala czy czesciowo... ? przy grzejnikach panelowych tez mozna kontrolowac cala instalacje lub jej czesc.

3.Kazdą instalacją jest 'łatwo' sterowac, trzeba tylko wiedziec jak.

4 i 5 dotyczy tego samego - dawkowanie ciepla... w kazdym wypadku gdy mowimy o sterowaniu, trzeba wziac pod uwage obiekt sterowany. Czy jest to dom szkieletowy o niskiej masie ( akumulacji cieplnej), czy 'typowy' polski dom z betonu/stali/ceramiki o duzej masie i bezwladnosci cieplnej.

W przypadku domu z 'kartonu' efekt zastosowania Regulusow bedzie lepszy niz w 'typowym' polskim. Ale wciaz uwazam, ze to sa marginalne sprawy. Ponadto, takie czeste zalczanie/wylaczanie grzejnika ( szczegolnie gdy jest ich tylko kilka a nie kilkadziesiat) moze doprowadzic do szalu kociol ( taktowanie), co ma wplyw na sprawnosc i mniemam zywotnosc pieca.

Generalnie nie mam nic przeciwko grzejnikom Regulusa ( dobre jak kazde inne), tylko argumentacji dlaczego mialyby byc lepsze od innych.

devileczek

Są tacy, którzy chcą i potrafią spożytkować wspomniane wielokrotnie zalety regulusów i są tacy, którzy nie wiedzą jak i nie potrafią.

Nie wszystko dla wszystkich.

Ci co dobrze rozumieją istotę różnic, potrafią je wykorzystać z finansową i eksploatacyjną korzyścią dla siebie, również w postaci wysokiego komfortu cieplnego..

Pisałem o mniejszej dT w poziomie i pionie..

Co to oznacza w praktyce?

Odpowiedz sobie devileczek na to pytanie..

Również w kontekście temperatury odczuwalnej...

Pozdrawiam

Bogusław

Pisałem o mniejszej dT w poziomie i pionie..

Co to oznacza w praktyce?

Odpowiedz sobie devileczek na to pytanie..

Również w kontekście temperatury odczuwalnej...

Pozdrawiam

Bogusław

no i tu bezkonkurencyjna jest podlogowka, dT idealne. U mnie roznice dT zniweluje rekuperator - nawiew ( anemostat) nisko, wywiew wysoko.

Czy podłogówka jest aby taka bezkonkurencyjna jeśli chodzi o dT?

U mnie różnica pomiędzy podłogą a sufitem wynosi 0,7 oC....

Mniejsza dT umożliwia zawsze obniżenie temperatury grzania...

Zarówno przy podłogówce jak i przy regulusach..

Również mam podłogowe w części pomieszczeń - kuchnia, łazienki - (plus grzejniki) toalety - jednakże ogrzewanie główne stanowią grzejniki.. Podłogowe włączam sporadycznie i na krótko.

skad sie bierze niska dT w pomieszczeniu przy Regulusach ? Oddaje wiecej ciepla przez promieniowanie niz przez konwekcje ? Jakie to sa proporcje przy Regulusach a jakie przy np Purmo czy Kermi. Mam wrazenie ze rozmawiamy o naprawde marginalnych zjawiskach.

Przyjrzyj się profilowi lamelek z przedniej ściany regulusów (kształt + duża powierzchnia).

Ciepło z ich powierzchni wypromieniowywane jest na pomieszczenie wachlarzowato - niemal półkoliście.....

Może przytaczany już komentarz w tym temacie forumowiczki mynia-pynia powie coś więcej:

cyt:" Nigdy nie trafiłam na ten temat.

Mam w domu grzejniki regulusa sztuk 6.

Mam normalne grzejniki w łazienkach - drabinki - sztuk 2.

Mam podłogówkę - 6 pętli.

Wszystko działa sprawnie.

Już pisałam gdzieś że głupie uczucie jest dotykając regulusów bo są chłodne natomiast jak trzymasz dłoń w jakiejś tam odległości to wyraźnie czuć ciepło i znakomicie sobie radzą ogrzewając pomieszczenia" koniec cyt.

Ma kocioł stałopaliwowy, temperatura czynnika grzejnego podawana na grzejniki ok.40oC..

Pozdrawiam

Bogusław

z laski swojej porównujmy porównywalne

jeśli regulus ma moc 1000W i panelowiec ma moc 1000W i są zasilane identyczną temperaturą to jak mogą na wyjściu mieć różną temperaturę ??

moc kaloryfera to różnica temperatur wejścia i wyjścia x ilość przepompowanej przez nie wody

ty chciałeś chyba powiedzieć, że jeśli zamiast 5 grzejników 1000W powiesimy 5 grzejników 2000W to wtedy spadnie nam temperatura wejścia i wyjśćia z grzejnika i wzrośnie zysk z kondensacji

Nie chcialem tego powiedziec. Chodzi o to ze regulusy sa sprawniejsze od plytowcow, dlatego przy tej samej temperaturze czynnika regulus osiagnie 2000W a plytowy 1000W co wynika z tego ze regulus szybciej oddaje cieplo do otoczenia niz plytowy. Dlatego z czynnikiem o nizszej temperaturze osiaga taka moc co plytowy z czynnikiem o wyzszej temperaturze.

Ma kocioł stałopaliwowy, temperatura czynnika grzejnego podawana na grzejniki ok.40oC..

Pozdrawiam

Bogusław

Mam pytanie czy w przypadku kotla na paliwo stale z zastosowaniem bofora i regulusow przy zasilaniu temperatura 40 stopni zuzycie opalu jest mniejsze niz w przypadku zwyklych grzejnikow? W przypadku kotla kondensacyjnego prawdopodobnie bedzie zuzywal mniej gazu ale czy w przypadku kotla na paliwo stale zuzycie opalu sie zmniejszy?

Optymalna produkcja ciepła to jedno, optymalna dystrybucja wyprodukowanego ciepła to drugie..

Nie wiem czy czytałeś ten tekst?

http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf

Układ grzejnikowy dawkujący ciepło precyzyjniej, nie doprowadzi nigdy do przewyższenia temperatury powietrza we wnętrzu powyżej zadanej.

Optymalne wykorzystanie zgromadzonego w buforze ciepła + wykorzystanie wszystkich jego uzysków, musi w praktyce oznaczać oszczędność w zużyciu paliwa.

Paliwa każdego rodzaju.

Bez uszczerbku dla oczekiwanego komfortu cieplnego.

Pozdrawiam

Bogusław

Wyrwane z kontekstu, ale niech tam...

Różnica temperatury pomiędzy posadzką a sufitem, w ciepłych domach, przy niskich parametrach ( pompa, kondensat) wynosi ledwie dziesiątki stopnia.

Oczywiście przy zastosowaniu regulusów + pompa ciepła lub kocioł kondensacyjny, dodam: i inne źródła ciepła..

Nie chcialem tego powiedziec. Chodzi o to ze regulusy sa sprawniejsze od plytowcow, dlatego przy tej samej temperaturze czynnika regulus osiagnie 2000W a plytowy 1000W :jawdrop::jawdrop::jawdrop:co wynika z tego ze regulus szybciej oddaje cieplo do otoczenia niz plytowy. Dlatego z czynnikiem o nizszej temperaturze osiaga taka moc co plytowy z czynnikiem o wyzszej temperaturze.

chłopie nie kompromituj się,

rozumiem, że termodynamika to twoja ulubiona dziedzina nauki,

jeszcze trochę a dostaniesz Nobla,

może lepiej by było gdybyś tego rzeczywiście nie napisał

chłopie nie kompromituj się,

rozumiem, że termodynamika to twoja ulubiona dziedzina nauki,

jeszcze trochę a dostaniesz Nobla,

może lepiej by było gdybyś tego rzeczywiście nie napisał

Ja tego nie wymyslilem Dane producentow:

REGULUS

wysokośc: 575 mm szerokośc: 1000 mm

moc: 85/75/20 C- 2125 W, 55/45/20 C - 1060 W

grzejnik STALOWY 2 plytowy wysokość: 600mm - szerokość: 1000mm

moc: 90/70/20°C - 1166W, 75/65/20°C-1026W

Nie rozumiesz ze grzejniki typu regulus sa sprawniejsze i po prostu szybciej przekazuja energie??? a z reszta co ja bede tlumaczy to sa dane producentow zglos sie do nich z tymi pretensjami.