Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzień wcześniej cytowałem ci normę z której wynika dokładnie coś innego, możesz powiedzieć na podstawie jakich badań twierdzisz ze regulusy są sprawniejsze ??

dla przypomnienia

Tylko ze ja porownywalem do 2 plytowca, bo po co 3 plytowy? jest duzo drozszy? jest 2 razy grubszy ma wieksza pojemnosc, ile to wazy? Ale jak kto woli montuj 3 plytowy, zaloze sie ze ze wzrostem temperatury czynnika regulus bedzie wyprzedzal 3 plytowy, poniewaz kolejne plyty tylko odbijaja cieplo wogole 3 plytowy to pomylka.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko ze ja porownywalem do 2 plytowca, bo po co 3 plytowy? jest duzo drozszy? jest 2 razy grubszy ma wieksza pojemnosc, ile to wazy? Ale jak kto woli montuj 3 plytowy, zaloze sie ze ze wzrostem temperatury czynnika regulus bedzie wyprzedzal 3 plytowy, poniewaz kolejne plyty tylko odbijaja cieplo wogole 3 plytowy to pomylka.

Hmmm... nie podales co konkretnie porownales. Ja dla przykladu porownalem nastepujace produkty i producenci podaja nastepujace parametry:

Regulus RD6 575mmx1000mm ,szerokosc 90mm - 75/65/20 - 1769W, 55/45/20 - 1060W

Purmo C22 600x1000mm, szerokosc 100mm - 75/65/20 - 1709W, 55/45/20 - 857W

Roznica w 'wydajnosci cieplnej' , co nie znaczy wcale nizszych rachunkow za energie, wynosi od 3% do 20% na korzysc Regulusa. rzeczywiscie w nizszych temperaturach zasilania Regulus sobie radzi lepiej. Wg tabel obu producentow grzejnik Regulusa o dlugosci 900mm oddaje tyle ciepla co Purmo 1000mm. Regulus RD6/900 kosztuje 540PLN, Purmo CV22 - 320PLN. Wybor nalezy do inwestora.

WVIP

Nie wiem czy swiadomie manipulujesz danymi, ale parametry grzejnika 2 plytowego ( jakiego ? 21s, 22?) ktore podajesz sa bardzo zanizone. Prosze podaj zrodlo.

mpoplaw

jeszcze raz przeczytalem co napisales odnosnie tych kilogramow - boguslaw podawal te wartosci, aby uzmyslowic nam jak dynamiczne sa grzejniki Regulus ze wzgledu na mala mase. Nie wiem skad wydedukowales, ze masa grzejnika ( z woda) sluzy jakie kryterium ich doboru do pomieszczenia ? Ja sie pod tym nie podpisuje.

Ciekawostka - moi rodzice maja dom z konca lat 80-tych, sciana 3-wartwowa, okna drewniane wypaczone, wentylacja super-naturalna grawitacyjna ( wszystkimi szparami), grzejniki zeliwne ( zeberka), kociol gazowy niskotemperaturowy Buderus ustawiony na 50C ( zasilanie), dopiero ostatniej nocy przy temp -20C odczuli dyskomfort. Temperatura w nocy zeszla ponizej 18C w domu. Tato musial podkrecic piec na 55C i gra gitara :) Super grzejniki !

mpoplaw

jeszcze raz przeczytalem co napisales odnosnie tych kilogramow - boguslaw podawal te wartosci, aby uzmyslowic nam jak dynamiczne sa grzejniki Regulus ze wzgledu na mala mase. Nie wiem skad wydedukowales, ze masa grzejnika ( z woda) sluzy jakie kryterium ich doboru do pomieszczenia ? Ja sie pod tym nie podpisuje.

Tok myślenia i cel mpoplawa jest prosty jak budowa cepa - wszystko tylko nie regulusy !!

W związku z tym każdy argument na nie jest dopuszczalny.

Pytanie dlaczego?

A nuż część z czytających ten wątek nie zauważy jego oczywistych manipulacji czy też bezsensu w jego atakach na ten produkt..

Posuwa się już do tego, że twierdzi, iż wszyscy zadowoleni użytkownicy regulusów są podstawieni na FM i przekupieni przez firmę.

Forumowicze! Czy macie do czynienia z czymś takim względem jakiegokolwiek innego produktu?

Czy Waszym zdaniem tak powinna zachowywać się i reagować osoba, pod której nickiem widnieje oznaczenie "najlepszy doradca..."?

mpoplaw

Ja wiem, ze my sie za bardzo nie lubimy, ale to nie powod zebys mnie pytal o takie rzeczy na ktore boguslaw nie dal Ci odpowiedzi przez dwa lata. Jak ktos dobiera grzejniki na kilogramy, a niech mu bedzie. spotkalem sie z gorszymi zboczeniami- nic mnie juz nie zdziwi :)

Mądrej głowie dość dwie słowie....

Jaka głowa, takie wnioski...

Który inwestor zachwyci się informacją że przy tej samej mocy regulusy są lżejsze ??

1/. Regulusy są lżejsze od "podłogówki" o tej samej mocy średnio 1200 razy...

2/. Każdy, który potrafi wyciągać wnioski co do pozytywów minimalnej bezwładności cieplnej - każdy kto potrafi tę cechę wykorzystać z korzyścią dla siebie i dla

swoich bliskich...

3/. Każdy instalator, który latami nosił po piętrach ciężkie grzejniki i nabył z tego tytułu określone dolegliwości. Dowolnego regulusa zaniesie na miejsce i

zamontuje bez wiekszego wysiłku w pojedynkę

4/. Każdy wykonawca, który woził i wozi dziesiątki grzejników na realizowane przez siebie budowy. Komplet regulusów na dom zapakuje nawet na bagażnik

samochodu osobowego..

5/. Lekkie grzejniki można na zamontować naściankach g-k, bez żadnego dodatkowego stelaża czy też wzmocnienia.

który inwestor zlekceważy fakt że przy tej samej mocy regulus jest 2 x droższy ??

Nieprawda.

Droższy 2 x od jakich konkretnie grzejników?

Porównując z np. z Purmo - to mniejsze purmiaki są tylko nieco tańsze od regulusów, natomiast większe purmiaki są już droższe od regulusów...

Regulusy zbudowane są wyłącznie z miedzi i aluminium - i posiadają faktyczną żywotność instalacji w miedzi...

Czyli jaką?

Który inwestor potrafi taki fakt zlekceważyć?

Budowa własnego domu to inwestycja na pokolenia...

Technika grzewcza nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa.

Lekkie, dynamiczne grzejniki dają każdemu inwestorowi większe pole manewru na przyszłość.

Także w razie zmiany konfiguracji systemu c.o. czy też w razie zmiany sterowania i strategii grzania..

Każda droga jest otwarta...

Edytowane przez boguslaw

"Podłogówka" to nie tylko same rurki, lecz wszystko razem, łącznie z wylewką i posadzką...

Aleś ty ograniczony mpoplaw...

Naprawdę masz ludzi za durniów... Tylko cena się liczy? To się grubo, grubo mylisz...

Ale się miotasz... Topisz się "doradco"...

Ps. Poszukaj regulusów na allegro. Też są. Wówczas porównuj, tylko nie ze złomem, bez gwarancji, pozagatunkowym, z wyprzedaży...

EOT

Edytowane przez boguslaw

właśnie, porównywałeś nieporównywalne, dlaczego ?? grzejniki dobiera się w stosunku do ich mocy, a nie wielkości czy wagi, naprawdę chcesz rozmawiać o sprawności względem wagi ?? kogo to obchodzi ?? który inwestor zachwyci się informacją że przy tej samej mocy regulusy są lżejsze ?? natomiast który inwestor zlekceważy fakt że przy tej samej mocy regulus jest 2 x droższy ??

dokładnie

i nie daj sobie wmówić że wymiana grzejników na lżejsze cokolwiek zmieni, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ??

Nie wiem o co ci chodzi ja nie porownuje do wagi ja stwiedzam fakty. Przy zastosowaniu wydajnych i nowoczesnych zrodel energii cieplnej typu pompa ciepla, kociol kondensacyjny im nizsza temperatura czynnika grzewczego tym sprawnosc medium grzewczego wzrasta, a wiec przy tych zrodlach lepiej sprawdza sie grzejniki niskotemperaturowe typu regulus lub podlogowka, natomiast przy ogrzewaniu kotlem na paliwa stale podejrzewam ze korzysci z regulusow bylyby mniejsze poniewaz nie mialyby bezposredniego wplywu na wydajnosc kotla na paliwo stale w przeciwienstwie dowplywu na wydajnosc pompy ciepla lub kotla kondensacyjnego.

Edytowane przez WVIP

Nie wiem o co ci chodzi ja nie porownuje do wagi ja stwiedzam fakty. Przy zastosowaniu wydajnych i nowoczesnych zrodel energii cieplnej typu pompa ciepla, kociol kondensacyjny im nizsza temperatura czynnika grzewczego tym sprawnosc medium grzewczego wzrasta, a wiec przy tych zrodlach lepiej sprawdza sie grzejniki niskotemperaturowe typu regulus lub podlogowka, natomiast przy ogrzewaniu kotlem na paliwa stale podejrzewam ze korzysci z regulusow bylyby mniejsze poniewaz nie mialyby bezposredniego wplywu na wydajnosc kotla na paliwo stale w przeciwienstwie dowplywu na wydajnosc pompy ciepla lub kotla kondensacyjnego.

Optymalna produkcja ciepła to jedno, optymalna dystrybucja wytworzonego ciepła.

Jest jeszcze coś pomiędzy... Optymalne magazynowanie ciepła wytworzonego z najwyższą możliwą sprawnością kotła.

Pełne wykorzystanie kaloryczności każdego rodzaju paliwa.

Urządzeniem takim pośredniczącym pomiędzy produkcja ciepła a jego dystrybucją jest zbiornik ciepła - bufor.

Pozdrawiam

Bogusław

boguslaw

Jeszcze raz podkresle ze nie krytykuje Regulusow, bo maja cechy ktore moga byc istotne dla inwestora ( jak niska waga, wiec i mozliwosc wieszania na slabych sciankach). Ale nie podoba mi sie argumentacja dotyczaca energooszczednosci, 100% lepszej wydajnosci ( Regulus 2000W, 'panelaki' - 1000W) bo to nic tylko manipulacja lub brak wiedzy. Tabele wydajnosci jasno okreslaJA moce grzejnikow, dane przedstawilem na poprzedniej stronie. Zjawiska o ktorych piszesz na korzysc Regulusow, owszem - maja miejsce ale marginalne - patrz dane z tabeli.

Regulusy maja swoje zalety jak i wady ( np. cena). Ja potrzebuje 6 grzejnikow na pietro, i niestety Regulusy niczego nie wnioslyby szczegolnego oprocz pustej kieszeni. Boguslaw, wiem ze nie zmienisz swojej argumentacji, bo to Twoj 'chleb', a sprzedaz markietingiem i reklama stoi. Ale miej czasem troche szacunku dla ludzi, ktorzy jakies tam szkoly pokonczyli i czytac potrafia.

ten watek jest o 'Jakie grzejniki najlepsze' , a nie o Regulusach wylacznie. Ja mimo wszystko kupie panele - zastanawiam sie nad Purmo, Buderus, Brugmann, doradzicie cos ?

Im cięższy grzejnik panelowy bez wody, z tym grubszej blachy jest wykonany.. Później przerdzewieje.. Porównaj wagę..

devileczek.

Wzmianka o tak diametralnej różnicy w sprawności nie jest moja. Została skomentowana przez 1950.

Nie ulega wątpliwości, że spadek mocy wraz ze spadkiem temperatury czynnika jest w regulusach mniejszy niż w każdym innym rodzaju grzejnika.

Sam raczyłeś to zauważyć.

Cena użytych do produkcji surowców oraz znacznie bardziej skomplikowany proces produkcyjny determinuje koszt produktu..

Stale, wyraźnie rosnąca sprzedaż regulusów świadczy jednak wymownie o tym, że cena to nie wszystko.

Klienci są coraz bardziej wymagający i świadomi dokonywanych wyborów...

Prócz ewidentnych walorów wpływających na wysoki komfort cieplny istotnym argumentem "za" regulusami jest ich trwałość, nierdzewność produktu. Gwarancja na szczelność - 25 lat) a także np. wykonanie w wielu kolorach bez dopłaty..

To co dla jednych jest nieistotną różnicą, dla innych stanowi wymierną wartość..

Gdy tylko potrafią odpowiednio wykorzystać przestawiane pozytywy.

Jeśli nie potrafią, faktycznie lepiej niech kupią blaszaki poprzez sieć..

Ważne by wszyscy mieli pełną i prawdziwą informację, pozwalającą na w pełni świadomy wybór..

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Przywołany grzejnik RD6/90 posiada fabrycznie wbudowany zawór termostatyczny oraz wszystkie elementy montażowe zawarte już w cenie ..

2/. Każdy, który potrafi wyciągać wnioski co do pozytywów minimalnej bezwładności cieplnej - każdy kto potrafi tę cechę wykorzystać z korzyścią dla siebie i dla swoich bliskich...

Ale jaka to będzie korzyść?

Będę mieć lekki dom w konstrukcji szkieletowej. Będę chciał mieć kocioł kondensacyjny. Rozważam grzejniki panelowe i regulusy.

ILE rocznie oszczędzę na zastosowaniu regulusów?

Jakich dodatkowych danych mam dostarczyć, by otrzymać wynik w ZŁOTÓWKACH?