sadm2 02.02.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Słuchajcie ja się piszę na wymianę grzejników na stalowe płytowe. Nawet na przyszły sezon. Mogę na zmianę grzać na REGULUSACH i PANELOWCACH. Tylko potrzebny ktoś kto dostarczy takowe oczywiście nie jakieś tam pochodzenia typu krzak. Będzie realne porównanie ten sam dom różne grzejniki. Tylko taki test wymaga kilku lat. Praca z każdymi grzejnikami po sezonie na zmianę. Poświęcę się w imię nauki. Co Wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 02.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Widzę, że żaden inny producent, przedstawiciel, importer nie zagląda na FM. Czyżby tylko Bogusław miał jaja? Tworzy, produkuje i sprzedaje własne grzejniki nie wstydzi się ich. Naprawdę nikogo innego nie stać na taki test??? Proszę o ewentualne maile na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.02.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 a co, już Ci regulusy nie pasują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 02.02.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (...) Czyżby tylko Bogusław miał jaja? Tworzy, produkuje i sprzedaje własne grzejniki nie wstydzi się ich. Naprawdę nikogo innego nie stać na taki test??? (...)Tylko po co? Tu chodzi właśnie o tę tajemnicę. Są - nie są lepsze? Chłopaki nieźle się bawią. Ja myślę, że i bogusław i mpoplaw byliby mocno zawiedzeni, gdyby ich spór rozwiązano w sposób jednoznaczny. Taka zabawa intelektualna. Zamiast wpatrywać się bezmyślnie w TV, logujesz się na forum i z dreszczykiem czytasz ripostę adwersarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ale jaka to będzie korzyść? Będę mieć lekki dom w konstrukcji szkieletowej. Będę chciał mieć kocioł kondensacyjny. Rozważam grzejniki panelowe i regulusy. ILE rocznie oszczędzę na zastosowaniu regulusów? Jakich dodatkowych danych mam dostarczyć, by otrzymać wynik w ZŁOTÓWKACH? Nie ma jeszcze domu, więc na wynik w złotówkach chyba trochę za wcześnie... Jako doradca, elita forum, jesteś sobie w stanie, jeszcze przed zbudowaniem i wyposażeniem domu, dokładnie przemyśleć konfigurację układu ogrzewania, sterowania nim, bardzo ważnego dla bilansu zużycia energii sposobu wentylacji pomieszczeń a także sposób eksploatacji własnego domu- ilość domowników, tryb życia, zwyczaje, użytkowe źródła ciepła etc... Proponuję Ci, tak samo jak kol. sadm2 regulusy do przetestowania.. Warunek taki sam - rzetelne przedstawienie odczuć w zakresie komfortu cieplnego oraz niuansów eksploatacyjnych. Przecież chyba potrafisz ocenić co i jak. Przebywałeś wszak w wielu ogrzewanych w rozmaity sposób miejscach..? Każde porównanie co do zużycia energii na zasadzie raz jeden system raz drugi, musi potrwać latami i każdy mądruś będzie mógł wszystko do woli kontestować... Dom nowy, niewysezonowany, w pierwszym roku eksploatacji wymaga 10-15% więcej energii do ogrzewania niż w roku drugim, chociaż w szkieletowcu ilość nagromadzonej przy budowie wody i tak jest znacznie mniejsza niż przy innych technologiach... Zatem test należałoby zacząć od roku drugiego... Na ten moment znacznie bardziej istotne jest czy od razu widać korzyści z użytkowania regulusów właśnie czy też są one niejednoznaczne.. Choć odczucia każdego są subiektywne, jest kilka parametrów mierzalnych, jak choćby pionowy i poziomy rozkład temperatury, reakcja na uzyski ciepła (sterowanie- prop. elektrozawory...), a także np. zużycie gazu na m3 kubatury, temperatura czynnika/ temperatura pomieszczeń/temperatura na zewnątrz.. Do wyboru.. Nie zależy mi na stałej rejestracji parametrów. Wystarczy taka ilość odczytów, która by nie stanowiła odczucia bieżącej uciążliwości... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 02.02.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Ale jaka to będzie korzyść? Będę mieć lekki dom w konstrukcji szkieletowej. Będę chciał mieć kocioł kondensacyjny. Rozważam grzejniki panelowe i regulusy. ILE rocznie oszczędzę na zastosowaniu regulusów? Jakich dodatkowych danych mam dostarczyć, by otrzymać wynik w ZŁOTÓWKACH? Jezeli chodzi o sama kondensacje to niewiele, kondensacja zachodzi gdy temperatura na powrocie z instalacji nie przekracza 50 stopni (pelna kondensacja). Kociol caly czas ma sprawnosc 98% a z kondensacji kolejne 10%. Jezeli w najwieksze mrozy temperatura powrotu nie przekroczy 50 stopni wtedy sprawnosc srednioroczna osiagnie maksymalna wartosc 108%, jezeli przy duzym obciazeniu kotla temperatura powrotu bedzie przekraczala ta wartosc srednioroczna sprawnosc kondensacji bedzie spadala i bedzie uzalezniona od czasu w jakim temp. powrotu bedzie przekraczala wartosc 50stopni. I sprawnosc kotla wyniesie przykladowo 105%. W instalacji ogrzewania grzejnikowego na temperaturę wody grzewczej 75/60°C kocioł będzie pracował z kondensacją do temperatury zewnętrznej wynoszącej –11,5°C, Edytowane 2 Lutego 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 03.02.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Co do różnych pytań z pewnością REGULUSY mi się nie znudziły. Wpisują się w moją miedzianą instalację znakomicie. Przypominam, że nawet grzejniki drabinkowe mam miedziane. Kolega gdy wykonywał mi audyt energetyczny odwiedził mnie z kamerą termowizyjną. Wówczas oglądaliśmy ściany, narożniki, nadproża, okna, najgorzej wypadło pomieszczenie ze skosami. Chłopaki dali tam ciała i nie wiem jak teraz to poprawić. Domyślam się, że w obecnym stanie budynek pochłania więcej energii zobaczymy ile więcej za rok i dwa. Muszę zacząć podawać pomiary temperatur ścian na różnej wysokości w tych samych pomieszczeniach. Będziemy mieli jakiś pogląd na kształtujący się u mnie rozkład temperatur. Wieczorem podam dane z jakimś szkicem sytuacyjnym pięter. Osobiście REGULUSY mi odpowiadają właśnie ze względu na ich dynamikę. Przykład kiedy np po przegrzaniu w weekend pomieszczeń z podłogówką i całodziennym wyłączeniu podłogówki następnego dnia o godzinie 6 rano schodząc do salonu patrzę temperatura spadła do 19oC. Włączam dwa grzejniki SD6 60 cm i 140 po 15 minutach (czas przybliżony w między czasie jak się szykowałem do pracy) w pomieszczeniu temperatura dobija do 20. Nie zmierzyłem jednak temperatury powierzchni grzejnika... Dlaczego włączyłem grzejniki za kilkadzeisiąt minut zejdzie tutaj moja córeczka na śniadanko i nie chcę aby zmarzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Jak wszyscy forumowicze widzą, doświadczenia własne mpoplawa stanowia dla niego jedeny punkt odniesienia.. Określenie "energooszczędne grzejniki", z którym się bohatersko nie zgadza, jest jego własnym określeniem, które z maniackim uporem powtarza.... Nigdy nie nazwałem regulusów "energooszczędnymi grzejnikami" lecz jedynie "grzejnikami pozwalającymi oszczędzać energię przy zachowaniu wysokiego komfortu cieplnego, a to nie to samo." Regulusy pozwalają zaoszczędzić energię poprzez precyzję jej dawkowania powodującą brak przewyższenia temperatury powyżej zadanej (niegenerowanie wyższej dT - ) a także możliwość skorzystania z każdego uzysku ciepła (niegenerowanie wyższej dT). Większa dT to większe straty ciepła choćby na samej wentylacji.. Sposób emisji ciepła- wyższy od innych grzejników ściennych udział promieniowania z powierzchni (mocno pofalowanej), szybka dostępność do ciepła oraz możliwość szybkiej zmiany temperatury powietrza czyni je w zastosowaniu znacznie bardziej komfortowymi od innych grzejników. Grzejemy elastycznie i tyle ile trzeba, o każdej porze roku... Bogusław Edytowane 3 Lutego 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Wszystkie trzy przytoczone moje wypowiedzi literalnie potwierdzają, co napisałem powyżej..."korzyści ekonomiczne""energooszczędzające" lub "szanujące energię""niższe koszty ogrzewania" DZIĘKUJĘ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Aleś się zapętlił...Ale się miotasz... Pamiętaj, że jeśli dyskusja dotyczy regulusów, zawsze będę obecny w niej do oporu, gdyż to ja je produkuję. Stosujesz coraz to prymitywniejsze chwyty poniżej pasa...Kończysz się mpoplaw... ------------------------------------------------------------------------------------------------A może by tak zastosować określenie "energooszczędzające" lub "szanujące energię"?Z racji ich cech eksploatacyjnych...A może by tak zastosować określenie "energooszczędzające" lub "szanujące energię"?Z racji ich cech eksploatacyjnych...A może by tak zastosować określenie "energooszczędzające" lub "szanujące energię"?Z racji ich cech eksploatacyjnych... Edytowane 3 Lutego 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.02.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 prośba do Moderatora,usunąć ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Andrzeju!A może Ty masz może jakiś wpływ na mpoplawa?Czepia się słówek, literek, wymyślił sobie nawet jakichś Ukraińców?Mania? Obsesja? Moja obecność w tym wątku jest chyba dla Ciebie zrozumiała... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 03.02.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) mpoplaw nie masz racji i czepiasz sie niewiadomo czego a boguslaw ma racje. Z tym ze grzejniki typu regulus nie sa grzejnikami energooszczednymi a ekonomicznymi precyzyjnie dostosowujace swoja moc do potrzeb. Podaje link w ktorym jest opisane doswiadczenie wedlug ktorego oszczednosc energii siega 10%http://www.convector.pl/opinia_PK.htm Oraz dochodzi zysk z kondensacji + ok. 3% srednioroczna wydajnosci kotla.I UWAZAM TEMAT ZA ZAMKNIETY:) Edytowane 3 Lutego 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Nie ma jeszcze domu, więc na wynik w złotówkach chyba trochę za wcześnie... Dlaczego? Nie ma domu, możemy sobie do woli przeprowadzać eksperymenty myślowe. Podaj, jakie DANE są Ci potrzebne, żeby policzyć te oszczędności w złotówkach. Parametry ścian, powierzchnia użytkowa, przewidywane źródło ciepła i paliwo, cokolwiek. Proponuję Ci, tak samo jak kol. sadm2 regulusy do przetestowania.. Dzięki, nie skorzystam. Ja już od dawna wiem, że mieć będę tylko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe. Każde porównanie co do zużycia energii na zasadzie raz jeden system raz drugi, musi potrwać latami i każdy mądruś będzie mógł wszystko do woli kontestować... Rozumiem, że badania we wspomnianym przez Ciebie bliźniaku również prowadziłeś latami, zapewniając identyczne parametry wszelkiego rodzaju, włącznie z upodobaniami i trybem życia użytkowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 03.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 na pierwszej stronie tego wątku 2 lata temu opisałem swoje własne doświadczenie polegające na wymianie starych grzejników żeliwnych o dużej pojemności wodnej na panelaki, miało to dać 8% oszczędności na CO, jednoznacznie na własnej skórze przekonałem się że nie ma i nigdy nie będzie energo-oszczędnych grzejników, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168524-Regulusy-w-moim-domu&p=5164879&viewfull=1#post5164879 To juz wiedzial moj dziadek, ( 4 lata przedwojennej podstawowki, na tym zakonczyl edukacje). Ja to zrozumialem na lekcji fizyki w podstawowce. Co ciekawe, mojego ojca tez jeden hydraulik namawial na panelaki ( teraz ma zeliwne) i pamietam ze niemal zabil go smiechem ( tatus luz lepeij wyksztalcony, mial rok termodynamiki na studiach). Ta sama spiewka- ' mniej biora energii, bo mniej wody trzeba grzac'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ale jaka to będzie korzyść? Będę mieć lekki dom w konstrukcji szkieletowej. Będę chciał mieć kocioł kondensacyjny. Rozważam grzejniki panelowe i regulusy. ILE rocznie oszczędzę na zastosowaniu regulusów? Jakich dodatkowych danych mam dostarczyć, by otrzymać wynik w ZŁOTÓWKACH? Czyżby to pisał ktoś inny? O jakim bliźniaku Krzysztof piszesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 03.02.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Andrzeju! A może Ty masz może jakiś wpływ na mpoplawa? Czepia się słówek, literek, wymyślił sobie nawet jakichś Ukraińców? Mania? Obsesja? Moja obecność w tym wątku jest chyba dla Ciebie zrozumiała... Pozdrawiam Z mpoplawem prowadzilem swoje boje, ale merytoryczne nie personalne. Nie bede wywlekal. Dla mnie liczy sie nauka,wiedza,dane,pomiary i nad tym moge dyskutowac, to moge porownac. Natomiast, nie sa dla mnie argumentem opinie 'Pani Kasi', ktora porownuje dwa grzejniki w swoim domu metoda 'przyloz reke i sprawdz czy cieple', a takie na tym watku subiektywne opinie pojawily sie ( zreszta boguslaw sam cytowales). Boguslaw, widze ze jestes rowniez producentem tych grzejnikow, wiec moge Ci tylko zyczyc sukcesow i jak najwiecej zadowolonych klientow. Tylko prosze miej litosc ! Popros jakas Politechnike , niech jakis student czy doktorant zrobi prace naukowa, przeprowadzi badania porownawcze, wyciagnie wnioski i unikniesz takich scysji jak na tym watku. Przy okazji mysle ze dowiesz sie troche wiecej na temat tego co produkujesz.(bez podtekstu). W chwili obecnej narasta sporo watpliwosci wokol produktow ktore reklamujesz, i to nie z powodu ich jakosci czy wlasciwosci, ale z powodu marketingu jaki uprawiasz. Poitencjalny klient pomysli tak - kurde , drogie, jedni mowia to , inni co innego, reklama dosc nachalna, za duzo negatywnego szumu wogol Twojej marki. Odnies sie do badan ( rzetelnych), literatury, autorytetow w tej dziedzinie, nie pozwalaj aby na forum ktos pisal ze Regulus odda 2000W a inny panelak 1000W, bo jesli nie zaprzeczysz na tym forum, to tak jakbys sie pod tym podpisal. Znowu antyreklama. Po co Ci to. Jezeli klient pyta o panelaki ( jak ja), to nie prowadz wywodow nad wyzszoscia Regulusow, bo najzwyczajniej w swiecie mam inne plany. W dzisiejszych czasach reklama i marketing musza byc bardziej subtelne i wywazone, inaczej przeradza sie to w antyreklame. Tak czy siak , powodzenia. Ja dziekuje ze nikt nie odniosl sie do mojego pytania...'Purmo/Buderus/Brugmann...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Czytasz devileczek posty zbyt pobieżnie.. Pochopnie wyciągasz wnioski, co sam potwierdziłeś onegdaj.. Moje również. Odpowiedziałem Ci na Twoje pytanie tyczące paneli... Bardzo konkretnie...Nie zauważyłeś? No to sam widzisz jak jest.... Pzdr. Edytowane 3 Lutego 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.02.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Czyżby to pisał ktoś inny? O jakim bliźniaku Krzysztof piszesz? O tych dwóch identycznych domach w bliźniaku (czy to może szeregowiec był?), o których pytałeś, czemu w jednym jest większe zużycie ciepła, niż w drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 O tych dwóch identycznych domach w bliźniaku (czy to może szeregowiec był?), o których pytałeś, czemu w jednym jest większe zużycie ciepła, niż w drugim. Zadane pytanie nie miało żadnego związku z regulusami Krzysztofie... Odpowiedź została już udzielona - jednozdaniowo co prawda- lecz w sposób ujmujący istotę problemu.. Czytanie "po łebkach" prowadzi do przeinaczeń kontekstu i ciągłej konieczności dokonywania sprostowań.. vide devileczek i np. Ty... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts