Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miałem okazję rozmawiać z pewnym panem inżynierem z convectora na temat tego testu. To były dwa nowe bloki budowane przez spółkę córkę właściecieli fabryki convectora. Dwa identyczne bloki różnica w powierzchni jest marginalna. Porównanie jest dosyć ciekawym eksperymentem. Nie pamiętam swojego rozmówcy ale bardzo długa to była rozmowa i bardzo ciekawa. Mnie osobiście wówczas przekonały stawiane przez niego argumenty. W wielu przypadkach bardzo zbliżone do argumentów Bogusława. Inż Jerzy... i dalej nie pamiętam. Wiem, że we własnym mieszkaniu miał convestory i opowiadał jak nimi grzeje. Pełen szacunek do tego człowieka.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic mi o tym niewiadomo, test porownuje grzejniki zupelnie innego rodzaju, ciekawe jakby to wygladalo porownujac do aluminiowych, ktore konstrukcyjnie sa bardziej zbizone do miedziano-aluminiowych sa tansze tez nie rdzewieja.

Jak sami widzicie każdy wynik, każdego testu będzie kontestowany...

Chyba, że testów wykona się setki.. i setki ludzi będzie za nimi stało, również tu na FM.

A propos Twojego otwartego pytania WVIP..

Przy grzaniu żeberkami alumniniowymi występuje mniej komfortowy piononowy rozkład temperatury z racji tego, że grzeją one w znacznie większym stopniu przez konwekcję, a konkretnie niemal wyłącznie przez konwekcję..

Zatem przy porównaniu paneli i żeberek Alu, test może wyjść na korzyść paneli.

Komfort cieplny to istota sprawy. Po to wszak grzejemy by go mieć..

Jednakże zdefiniowanie komfortu cieplnego jest sprawą indywidualną.

Każdy może chwalić swój komfort cieplny, dopóki nie pozna lepszego, dopóki nie stać go na większy komfort..

Doraźna korzyść finansowa, może w praktyce oznaczać wieloletni kosztowny "podatek od zaniechania".

Część decyzji przy budowie domu jest nieodwracalna, część tematów można modyfikować, rozwijać w miarę postępu wiedzy i rozwoju technologii.

Modyfikowalnym tematem jest ogrzewanie i wentylacja.

To na ogrzewanie domu idą największe pieniądze przez cały okres eksploatacji.

Idą, bo muszą!

Dlatego ważne jest by instalacja była wykonana w sposób umożliwiający jej rozbudowę i modyfikację - choćby tylko w zakresie sterowania..

Im układ grzewczy bardziej dynamiczny, tym bardzie sterowalny, tym większe pole manewru daje użytkownikowi teraz i w przyszłości..

Pozdrawiam

Bogusław

żeby była jasność dla mnie ten artykuł w 100% udowodnił że zawory termostatyczne precyzyjnie dostosowujące swoja moc do potrzeb potrafią oszczędzać energię w ilości do 10% w porównaniu do grzejników bez takich zaworów, ponieważ włączają grzejnik tylko wtedy gdy jest taka potrzeba

Ale przecierz jest napisane ze w doswiadczeniu badany jest wplyw bezwladnosci cieplnej grzejnikow. Czyli w 1 i w 2 bloku musza byc takie same uklady sterujace. Czyli roznica w zuzyciu energii musi byc spowodowana czasem reakcji grzejnika. Wiec jezel dynamika ukladu jest wieksza tym lepsza sterowalnosc i mniejsze straty energii np przez przegrzewanie pomieszczenia.

Edytowane przez WVIP

Dzięki, nie skorzystam. Ja już od dawna wiem, że mieć będę tylko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe.

Odradzam ogrzewanie podlogowe w calym domu, duza bezwladnosc, w sypialni zupelnie sie nie sprawdzi, bo w sypialni wymagana jest szybka reakcja temperatury. Ogrzewanie podlogowe mozemy zamontowac w pomieszczeniach gdzie nie przebywamy dlugo czyli np lazienka. Ogrzewanie podlogowe unosi roztocza oraz powoduje schorzenia stop. To nie jest naturalne ze ciagle chodzimy po cieplej powierzchni. W krajach gdzie podlogowka jest dlugo uzytkowana NIEMCY podobno wywoluje jakis reumatyzm stop czy cos podobnegoi ludzie z niej rezygnuja. Z resztom jest to do przewidzenia bo w domu ciagle chodzimy po cieplej powierzchni a wychodzac z domu nagle temperatura spada i napewno nie jest to korzystne. Lepiej zainwestowac w lepsze grzejniki. Moim zdaniem podlogowka powinna sluzyc tylko temu aby nie odczuwac zimna po zetnieciu z podloga a nie jako glowne zrodlo ogrzewania pomieszczenia.

Edytowane przez WVIP

chłopie nie kompromituj się,

tym bardziej, że jesteś wg Ciebie instalatorem

dno

Witam Andrzeju,

Rozwiń i uzasadnij swój skrót myślowy...

WVip wyraził w skrócie swój pogląd. Ma do niego prawo.

Generalnie nie jest nieprawdziwy. Wręcz przeciwnie.

Opinie i doświadczenia uzytkowników są różne.

Na skutki zdrowotne źle wykonanych i źle eksploatowanych podłogówek nie trzeba będzie długo czekać.. Wymienialiśmy już swoje poglądy w tym temacie... Pamiętasz?

Twój ostatni pogląd w poruszonym temacie jest jednak chyba nieco zbyt lakonicznie wyrażony a przez to niezbyt czytelny.

Tyczy on WVIP'a w ogólności czy jego ostatniego postu w wszczególności?

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Bogusław nie zamierzam znowu bić piany,

opinii użytkowników dobrze wykonanej podłogówki, na forum jest multum,

a WVIP niech się douczy, bo to, że skończył ciężką szkołę architektoniczno-budowlaną o niczym nie świadczy,

a może raczej świadczy o jej poziomie, lub poziomie absolwenta,

Czy uważasz Andrzeju, że w jakiejkolwiek szkole budowlanej uczą o skutkach zdrowotnych źle wykonanych i źle eksploatowanych podłogówek?

Uczą o roztoczach?

Uczą o procesach termoregulacji organizmu?

Opinie i obserwacje użytkowników są rozmaite..

Nie wszyscy zawsze będą zawsze mieć zdrowy, elastycznie reagujący system krążenia..

Myślę sobie, ze tacy będą w coraz to bardziej znacznej mniejszości..

Co powiesz na przykład na temat kilkakrotnie pojawiającego się na tym forum spostrzeżenia, że odkąd użytkownik mieszka w domu ogrzewanym podlogą, łatwiej marzną mu nogi na dworze? To spostrzeżenie ma mocne uzasadnienie w fizjologii..

A przecież nie ma ono nic wspólnego z jakością wykonanej "podłogówki"...

By podłogówka nie szkodziła na układ krążenia, powinna być montowana wyłącznie w bardzo ciepłych domach..

A w miejscu pracy i stałego przebywania w ogóle.. Wyspowo...

Co do roztoczy... Ilośc krążących w powietrzu alergenów roztoczy przy podłogówce rośnie a nie spada. Mechanizm jest bardzo prosty..

Pozdrawiam

Bogusław

Neutralne ogrzewanie nie wywierajace wplywu na zdrowie czlowieka to grzejniki ogrzewajace przez promieniowanie i cyrkulacje powietrza lub ewentualnie ogrzewanie plaszczyznowe scienne ale napewno nie ogrzewanie podlogowe, bo siedzimy na jednym wielkim grzejniku ktory ma bezposredni wplyw na temperature naszego ciala bo stykamy sie znim bezposrednio, najbardziej ogrzewa nasze nogi (napewno nie pozostanie to obojetne dla zdrowia na dluzsza mete) a do przegrzania pomieszczenia bedzie czesto dochodzilo poniewaz podlogowka ma duza bezwladnosc cieplna... oczywiscie w przypadku jezeli bedzie to glowne zrodlo ciepla, a budynek nie bedzie dobrze zaizolowany przy spadku temperatury zewnetrznej temperatura podlogowki bedzie musiala wzrastac i przekroczy dopuszczalna teoretycznie obojetna dla zdrowia wartosc. Inaczej sprawa bedzie wygladala jezeli chcemy tylko uzyskac efekt cieplej podlogi a glownym zrodlem ciepla beda grzejniki, ale w takim przypadku podlogowka to zbedne wydatki (chyba ze kogos stac) Edytowane przez WVIP

WVIP. Co do tego co napisałeś w swoim ostatnim poście masz rację...

Nie przejmuj się.

Argumentum ad personam, pod Twoim adresem, niczego w tym zakresie nie zmieni..

Panowie doradcy również mają dużo luk w swojej wiedzy.

Szczególnie co do wiedzy na tematy zdrowia i fizjologii człowieka..

Oni też są na tym forum by się uczyć...

Zjawiają się grupą.

Pilnują grupowo, moderują opinie pojawiające się na FM.

Kiedyś, któryś z nich, pamiętam który, (na tymże forum...) powiedział coś w tym stylu: "Daj spokój. Rób swoje.. Każdy z nas ma swój kawałek torta..."

Czyli rzetelność opinii nie ma większego znaczenia.

Każdy pilnuje swojego osobistego biznesu, a FM jest dla nich do tego biznesu trampoliną.

Ręka, rękę myje.

Wystarczy zbiorowo kogoś wyśmiać, jeśli ma się etykietkę "najlepszy doradca" bez wdawania się w szczegóły

By wdać się w szczegóły, trzeba byłoby faktycznie dysponować odpowiednią wiedzą gdyż łatwo można się pośliznąć...

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Gdy dyskusja rozwija się nie po ich myśli, pojawia się apel do Administratora Forum,

by usunąć wątek lub przesunąć go do rzadko uczęszczanych grup tematycznych...

Edytowane przez boguslaw

oj Bogusław jaki Ty jesteś biedny,

sekują Cię na tym forum tak, że aż się zastanawiam co Ty tutaj robisz,

olśniło mnie,

niesiesz kaganek oświaty,

wiesz dlaczego nie chcę bić piany,

po prostu, do Ciebie nie docierają żadne argumenty, ani opinie użytkowników,

a i nauka od czasu gdy skończyłeś AM też się rozwinęła,

a Ty,

Ty dalej na tym samym poziomie i niezmiennie ad personam i ad personam,

i ta spiskowa teoria dziejów,

daremne

niestety:( :bye:

A ja powiem tak może bogusław myli się co do "energooszczędności" swoich grzejników i na tym polu przegrywa z posiadającymi dyplomy politechniczne w zakresie ogrzewania, ale jest też lekarzem więc jego opinię związaną ze skutkami zdrowotnymi konkretnego rozwiązania może podważyć tylko lekarz. Dyplomy politechniczne bądź też doświadczenie instalatora w tej sytuacji należy schować w szufladzie!

Czyli aby było zdrowo musimy marznąć w nogi, dobrze wykonana podłogówka to temp. 23-24 C przy -20 na zewnątrz dla temp. wew. +20-21 C.

amerikan1.. Marznąć?

Dlaczego od razu marznąć?

Jeśli w pomieszczeniu mam stałą temperaturę powietrza np. 21oC, to temperatura dobrze zaizolowanej posadzki w takim pomieszczeniu "na gruncie" ma ile?

A jeśli mówimy o posadzce na wyższej kondygnacji, to temperatura posadzki ma ile?

Na marginesie. Sam mam podłógówkę w części pomieszczeń swojego domu..

"Nie" dla podłógówki gdzie? W miejscach dłogotrwałego przebywania i pracy... Może być "wyspowo"....

Pozdrawiam

Bogusław

oj Bogusław jaki Ty jesteś biedny,

sekują Cię na tym forum tak, że aż się zastanawiam co Ty tutaj robisz,

olśniło mnie,

niesiesz kaganek oświaty,

wiesz dlaczego nie chcę bić piany,

po prostu, do Ciebie nie docierają żadne argumenty, ani opinie użytkowników,

a i nauka od czasu gdy skończyłeś AM też się rozwinęła,

a Ty,

Ty dalej na tym samym poziomie i niezmiennie ad personam i ad personam,

i ta spiskowa teoria dziejów,

daremne

niestety:( :bye:

Andrzeju.

Absolutnie nie czuję się sekowany. Dyskusja niejedno ma oblicze..

Kaganek niosę a jakże. Stać mnie na to by mieć poglądy i się nie dać.

Niektórych na FM nie, nad czym ubolewam.

Moje poglądy ewoluują wraz z życiem i doświadczeniem..

Jako medyk potrafię słuchać i rozumieć ludzi..

Nauka się rozwinęła, lecz anatomia i fizjologia człowieka pozostaje niezmienna od dziesiątek, setek tysięcy lat.

Na szczęście dla nas wszystkich..

Nie pochlebiaj Andrzeju niektórym. To nie spisek, to tylko lobbing..

Do miłego zobaczenia.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

A ja powiem tak może bogusław myli się co do "energooszczędności" swoich grzejników i na tym polu przegrywa z posiadającymi dyplomy politechniczne w zakresie ogrzewania, ale jest też lekarzem więc jego opinię związaną ze skutkami zdrowotnymi konkretnego rozwiązania może podważyć tylko lekarz. Dyplomy politechniczne bądź też doświadczenie instalatora w tej sytuacji należy schować w szufladzie!

orko. Nigdy nie twierdziłem, że moje grzejniki są same w sobie "energooszczędne". NIGDY!

Korzyści ekonomiczne oraz korzyści w komforcie cieplnym z ich zastosowania nie mają nic wspólnego z ich "energooszczęnością" lecz wyłącznie z ich walorami eksploatacyjnymi, które wielokrotnie wymieniałem...

Czy logika i zdrowy rozsądek nie podpowiada Ci, że ich walory eksploatacyjne regulusów mogą, ba, muszą wpływać korzystnie na kieszeń użytkownika oraz komfort cieplny według życzeń?

Co dyplomów politechniki...

Problem w tym, że mało który z doradców takowy posiada...

Poczytaj początkowe ich wpisy z dalszej przeszłości i porównaj z obecnymi..

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Skutki zdrowotne wiadomo jakie sa i z czego wynikaja. Dobrze zrobiona podlogowka krzywdy Ci nie zrobi. Zle wykonana i eksploatowana podlogowka... jak wszystko co zle wykonane i eksploatowane ( samochod, samolot, budynek, rower, komputer, turbulator, wiertarka, skalpel) musi sie zemscic.

Boguś, piszę tutaj, ponieważ tu pewnie najłatwiej cię znaleźć.

Szukam do domu grzejników kanałowych. Zainteresowałem się Regulusami serii Quattro

Słyszałem, że grzejnik tego typu (kanałowy) jest bardzo czuły na temperaturę czynnika grzewczego i, wraz z jego spadkiem, gwałtownie traci moc.

Czy można zawierzyć parametrom podanym w specyfikacji, określającym moc dla zasilania 55/45 i niższych, czy przy tak niskiej temperaturze grzejnika, pojawią się zjawiska, które w praktyce ograniczą ilość oddawanego ciepła?

Jest to dla mnie o tyle istotne, że kocioł będzie sterowany pogodówką, z parametrami szczytowymi 55/45, i chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy grzejnik kanałowy funkcjonuje wyłącznie przy większych mrozach, kiedy sterownik podniesie temperaturę zasilania do wyższej.

Teraz konkrety.

Kanałowy będzie jedynym źródłem ciepła w sypialni, dla której OZC wyliczył zapotrzebowanie na moc w wysokości 440W.

Wstępnie przymierzam się do Quattro Mini o długości 190cm. Przy 55/45/20 oddaje 600W. Czy będzie to wystarczający grzejnik dla takiego pomieszczenia, czy wybrać np. Quattro Max 180cm (730W)? Pod Mini zmieszczę 9cm styropianu, pod Maxa tylko 4cm.