Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mnie logika i zdrowy rozsądek oraz doświadczenie podpowiada że: Głowica termostatyczna założona na jakikolwiek grzejnik robi dokładnie to samo co wymieniłeś dla swoich magicznych produktów, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać

NIEPRAWDA!

Pisałem już w tym temacie onegdaj Andrzejowi.

Czas reakcji głowicy termostatycznej oraz czas nagrzewania grzejników w każdym cyklu grzania sumują się a nie nakładają..

Suma tych czasów, dla grzejników o dużej bezwładności cieplnej, wychodzi istotnie duża...

Ze szkodą dla komfortu cieplnego ( mam na myśli temperaturę powietrza !!! - nie przegród...)

Zadałem ci już raz Kazimierzu pytanie, czy głowica termostatyczna to jedyny sposób sterowania pracą grzejnika jaki znasz? Ponadto są rozmaite głowice..

Tam gdzie spodziewamy się znacznych, niespodziewanych uzysków ciepła, znacznie korzystniej jest np. założyć elektrozawory na rozdzielaczu sterowane czujnikiem temperatury..

Edytowane przez boguslaw

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Boguś, piszę tutaj, ponieważ tu pewnie najłatwiej cię znaleźć.

Szukam do domu grzejników kanałowych. Zainteresowałem się Regulusami serii Quattro

Słyszałem, że grzejnik tego typu (kanałowy) jest bardzo czuły na temperaturę czynnika grzewczego i, wraz z jego spadkiem, gwałtownie traci moc.

Czy można zawierzyć parametrom podanym w specyfikacji, określającym moc dla zasilania 55/45 i niższych, czy przy tak niskiej temperaturze grzejnika, pojawią się zjawiska, które w praktyce ograniczą ilość oddawanego ciepła?

Jest to dla mnie o tyle istotne, że kocioł będzie sterowany pogodówką, z parametrami szczytowymi 55/45, i chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy grzejnik kanałowy funkcjonuje wyłącznie przy większych mrozach, kiedy sterownik podniesie temperaturę zasilania do wyższej.

Teraz konkrety.

Kanałowy będzie jedynym źródłem ciepła w sypialni, dla której OZC wyliczył zapotrzebowanie na moc w wysokości 440W.

Wstępnie przymierzam się do Quattro Mini o długości 190cm. Przy 55/45/20 oddaje 600W. Czy będzie to wystarczający grzejnik dla takiego pomieszczenia, czy wybrać np. Quattro Max 180cm (730W)? Pod Mini zmieszczę 9cm styropianu, pod Maxa tylko 4cm.

Charakterystyka cieplna i hydrauliczna grzejników została ustalona w drodze badania typoszeregów m.in. przez ITGiS w Radomiu.

Zapas masz wystarczający.

Formalną odpowiedź uzyskasz z firmy.. Zadaj pytanie na [email protected] Prócz danych kontaktowych podpisz się swoim nickiem..

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. W większości przypadków, przy ogrzewaniu regulusami, pogodówka jest zbędna, chyba, że taka jest logika sterowania całą konfiguracją instalacji c.o i pracą kotła... Regulusy są same w sobie wystarczająco dynamiczne w działaniu..

Skutki zdrowotne wiadomo jakie sa i z czego wynikaja. Dobrze zrobiona podlogowka krzywdy Ci nie zrobi. Zle wykonana i eksploatowana podlogowka... jak wszystko co zle wykonane i eksploatowane ( samochod, samolot, budynek, rower, komputer, turbulator, wiertarka, skalpel) musi sie zemscic.

Dobrze, mądrze, świadomie działając dokonujesz wyborów mających wpływ na życie Twoje i twoich najbliższych. Nieświadomie również.

Dobrze zrobiona podłogówka krzywdy ci nie zrobi.

Natomiast źle zrobiona lub źle eksploatowana krzywdę ci zrobi. Nie każdy ma świadomość występowania czynnika ryzyka właśnie z tej strony.

A to duży błąd. Przed nią nie uciekniesz...

Nasz dom nie powinien nam szkodzić. My home is my castle.

Pozdrawiam

Bogusław

Dobrze zrobiona podłogówka krzywdy ci nie zrobi.

Pozdrawiam

Bogusław

:jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Bogusław, moje uznanie,:)

jednak praca od podstaw, dała rezultaty,

Twoje poglądy ewoluowały,

kiedyś nie przyjmowałeś założenia, że podłogówka może nie szkodzić,

teraz już jest inaczej,

naprawdę,

PANOWIE, CZAPKI Z GŁÓW

Andrzeju,

nie tylko dobrze zrobiona, lecz umieszczona w obiekcie ciepłym a przede wszystkim dobrze eksploatowana.. Moze nie szkodzić? Może.

Nie chcę się powtarzać. Mogę przywołać wątki, w których opisywałem aspekty medyczne stosowania "podłogówki"..

Po prostu nie czytałeś tego co piszę, lub czytałeś wybiórczo..

Moje stanowisko zawsze stało w opozycji do tych, którzy pisali "nigdy"...

Podawałem cały szereg uwarunkowań.

Najwyczajniej w świecie ostrzegałem przed możliwym "czynnikiem ryzyka" dla zdrowia, jaki może stanowić źle wykonana a przede wszystkim źle eksploatowana "podłogówka".

Nigdy nie pisałem w stylu "zawsze".

Pisałem "nie" w miejscu wykonywania długotrwałej pracy siedzącej, stojącej a także w miejscach długotrwałego przebywania...

Zwracałem uwagę na potencjalne zagrożenia dla ludzi bardzo młodych lub starszych....

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Jaki jest procent tych dobrze wykonanych, zastosowanych w odpowiednim obiekcie a przede wszystkim dobrze eksploatowanych "podłogówek"?

Tego nie wie nikt..

Ja swoje zadanie wykonałem.

Uświadomiłem niektórym zainteresowanym, że trzeba uważać, nie można przedobrzyć i źrodłem pojawienia sie określonych dolegliwości może być między innymi !!! źle eksploatowana "podłogówka"....

Edytowane przez boguslaw

Ps. Jaki jest procent tych dobrze wykonanych, zastosowanych w odpowiednim obiekcie a przede wszystkim dobrze eksploatowanych "podłogówek"?

Tego nie wie nikt..

Prawda. Każdy widzi tylko zalety podłogówki. Badań na ten temat jest jak na lekarstwo. Osobiście znalazłem tylko te, które już kiedyś przytaczałem w innym wątku. Jestem ostrożny w przypadku podłogówki. Nie wiem jednak gdzie jest punkt, którego przekroczenie (temperatura powierzchni) ma negatywny wpływ na nasze zdrowie... Oczywiście za chwilę ktoś zarzuci grzejnikom również negatywny wpływ na ludzkie ciało. W tym miejscu uważam, że grzejniki mogą wywierać negatywny wpływ na organizm jedynie przy temperaturach ich powierzchni powyżej 60oC. Wówczas pojawia się nam dodatnia jonizacja powietrza.

"Efekt jonizacji powietrza

Pierwsze systematyczne badanie jonów w powietrzu i ich biologiczne efekty działania na ludziach odnotowano w 1931 roku w Niemczech. Do przeprowadzenia testów zaangażowano zarówno ludzi zdrowych jak i inwalidów. Wyniki pokazywały, że jonizacja powietrza przeciwnych ładunków ma różne efekty. Tak więc jony dodatnie powodowały wzrost w szybkości tętna, zwiększenie ciśnienia krwi i przyspieszoną przemianę materii w skutek nieprzyjemnych odczuć, jak: ból i zawroty głowy, znużenie.

Natomiast jony ujemne powodowały zmniejszenie tych fizjologicznych dolegliwości. Przyczyniały się też do wytworzenia dobrego samopoczucia.

Efekty badań były korygowane przez innych pracowników naukowo-badawczych, w celu uniknięcia sprzeczności w końcowej fazie uzyskiwanych wyników. Podobnie było w przypadkach badań innych grup badawczych. Uzyskiwano tylko od czasu do czasu wyniki sprzeczne lub bez wątpienia negatywne od uzyskanych wcześniej spostrzeżeń.

Wśród przeprowadzanych badań były również analizowane przypadki korzystnych efektów udziału jonów ujemnych na organizmach żywych. W klinicznym przypadku leczenia pacjenta cierpiącego na choroby przewodu układu oddechowego, okazało się, że dobrym w rezultacie środkiem leczniczym była właśnie terapia z zastosowaniem jonów ujemnych. W innej klinicznej analizie pacjenta cierpiącego na katar sienny i astmę uzyskano tymczasową ulgę, kiedy poddany on został działaniu jonów ujemnych. Po zaprzestaniu badań z udziałem jonów ujemnych, objawy chorobowe aktywowały się ponownie przy powrocie do normalnych warunków otoczenia nie wzbogaconego jonami ujemnymi w czasie od kilku minut do 2 godzin. Natomiast badanie efektu działania jonów ujemnych na ofiarach oparzeń pokazywało znaczne polepszenie w takich obszarach jak ulga w bólu oraz skrócenie w czasie okresu leczenia."

Źródło: http://wentylacja.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Jonizacja-powietrza-32643.html

Edytowane przez sadm2

Mechanizmy termoregulacyjne organizmu pracują w sposób trudny do prostego opisu.

Chroniona jest temperatura powrotu krwi do mózgu z dokładnością do 0.1oC...

Wyobraźmy sobie to w ten sposób: posiadamy instalację centralnego ogrzewania a dokładniej "centralnego schładzania", której głównym celem jest ochrona temperatury powrotu czynnika grzejnego do kotła z dokładnością do 0.1oC...

Pisałem o takim właśnie myśleniu o c.o. w artykule:

http://www.regulus.com.pl/komfortowe-grzanie-komfortowe-schladzanie-organizmu

Swoją definicję podwyższonej temperatury podawałem wielokrotnie:

Powtórzę ją raz jeszcze:

Podwyższona temperatura", (nieoptymalna i niekomfortowa temperatura otoczenia) jest to każda temperatura, w której realizacja zadania utrzymania optymalnej temperatury wnętrza ciała związana jest z koniecznością awaryjnego uruchamiania przez organizm mechanizmów termostatycznych, których bezpośrednim skutkiem jest ponadspoczynkowe przyspieszenie akcji serca i ponadspoczynkowy wzrost ciśnienia rozkurczowego krwi.

Nie widzę bardziej uniwersalnej formuły. Póki co..

Różnie predysponowani ludzie będą mieć inny poziom dyskomfortu termicznego, inny będą mieć ludzie chudzi, inny otyli , inny ubrani, inny rozebrani, itd.

Żaden sterownik temperatury nie bierze pod uwagę zmiennego poziomu wilgotności powietrza, jak też ruchu powietrza, mających istotny wpływ na komfort cieplny, na temperaturę odczuwalną..

I dlatego dobrze jest mieć wpływ i kontrolę nad indywidualnym, zmiennym odczuciem komfortu cieplnego.

Nasz dom nie powinien nam szkodzić.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

konkrety panie marketingowcu, konkrety, ile gdzie jak ??

tu na forum wypowiada się dagulka, utrzymuje w swoim domku +28 bo lubi, i jakoś nie zauważyła tych pańskich bzdetów, identycznie sadm2 miał już 2 razy w tym roku +23 i ciągle pisze, znaczy się nie umarł jak żeś pan prorokował, na jakiej więc podstawie są te pańskie banialuki ??

PS kiedy będzie odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie ??

Ile w tobie jadu, ile agresji..

Policz sobie, dodaj , uzupełnij Kazimierzu jeśli odczuwasz taką potrzebę...

Mądrej głowie dość dwie słowie.

Wszystko zostało napisane, czasem nawt po kilka razy..

Wyciągnij wnioski, myśl. Open your mind..

Wygląda na to, że pomyliły ci się Kazimierz priorytety i w tym leży twój problem..

Wiecej empatii a wszystko samo ci się poukłada...

To dom jest dla ludzi a nie ludzie dla domu..

To człowiek jest najważniejszy. A człowiek to istota żywa, dynamiczna, zmienna.

Ilu ludzi, tyle światów.

Nie da się tych realnych światów podporządkować teorii fraktali..

Pdporządkować jednej prostej formule matematycznej.

Nawet człowiek samotny nie powinien zatracić się w rytuałach...

To dom jest dla ludzi a nie ludzie dla domu..

Powtarzaj to sobie przed zaśnięciem i po obudzeniu.

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Policz sobie sam, dodaj , uzupełnij Kazimierzu jeśli odczuwasz taką potrzebę...

Przecież cyferki to twoja specjalność..

Ile w tobie jadu, ile agresji..

Twoja reputacja już się nie odbuduje takimi wstawkami jak wyżej..

I będzie z nią coraz to gorzej..

To sobie wystawiasz świadectwo tym co i jak piszesz..

Nie czujesz tego?

mpoplaw - w czym masz problem, ba po przebrnięciu przez cały wątek nie bardzo wiem?

Może mam źle zrobimy dom ale taki już mam i nie bardzo da się zmienić. Podstawa ogrzewania ponad 200 metrowego domu są grzejniki napędzane trochę za dużym piecem MCR 24 II T skręconym do 19kW dla CO. Podłogówka występuje w kuchni łazienkach wiatrołapie. Na ścianie wiszą panele purmo liczone dla 55/45 bo w kotłowni kondensat. Wbrew temu co powiano być to zdąża się raz na dobę, że z temperatury nocnej dogrzewam dom do temperatury dziennej (może błądzę i nie powinienem obniżać temperatury na noc), parę razy w ciągu doby (załóżmy 3) sterownik wyłącza piec histereza sterownika 0.5C. Kilka razy w roku opuszczam w zimie dom i obniżam temperaturę do 17C. kiedy wracam do domu i chcę szubko podgrzać dom to rozpalam w kominku z płaszczem wodnym (wyższe parametry zasilania i większa ekonomia). I co ciekawe w tym czasie kiedy dom się rozgrzewa dzieci i kot wolą siedzieć przed kominkiem a nie na podłodze w kuchni (przypominam, że tam jest podłogówka, która nie wystygła). Ciekawe dlaczego.

Drugie pytanie piszesz, że w takim przypadku dasz na podłogę 55C. To kiedy należy obniżyć temperaturę zasilania podłogówki? w punkcie osiągnięcia temperatury docelowej, czy może pół godziny albo godzinę wcześniej i jak to oszacować.

Trzecie pytanie a raczej moje stwierdzenie faktu. Chciałbym żeby po włączeniu ogrzewania grzejniki grzały od razu, może to fanaberia.

Nie mam żadnego interesu w chwaleniu regulusów, purmo czy czego tam innego, bo przez najbliższe naście lat nie mam zamiaru wymieniać grzejników.

Zgadzam się, że co do ogólnego bilansu dla domu to czy kaloryfer będzie ciepły od razu czy po 15 minutach nie przełoży się to na zużycia paliwa. Ale decydując się na ogrzewanie grzejnikami dlaczego nie skorzystać z oferty regulusów?

A o co mi chodzi?

Żadna ze stron mnie nie przekonała ;)

konkrety panie marketingowcu, konkrety, ile gdzie jak ??

tu na forum wypowiada się dagulka, utrzymuje w swoim domku +28 bo lubi, i jakoś nie zauważyła tych pańskich bzdetów, identycznie sadm2 miał już 2 razy w tym roku +23 i ciągle pisze, znaczy się nie umarł jak żeś pan prorokował, na jakiej więc podstawie są te pańskie banialuki ??

PS kiedy będzie odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie ??

Zadałem pytanie daggulce co do jej temperatury indywidualnego komfortu cieplnego..

Zacytowałam mpoplawa..

Oto, jaką otrzymałem odpowiedź

"Cześć , Boguś.

A któż tak napisał?

Bo w swoim domu mam 24 , max 25 stopni - fakt, przy 22 jest mi zdecydowanie zbyt chłodno ... no cóż - ciepłolubna za mnie gadzina ...

pozdrawiam, Daga"

Bez komentarza...

Bogusław

Oczywiscie wszystko zalezy od tego w jakim odzieniu lubimy sie poruszac po domu, podejrzewam ze DAGA jak sama twierdzi "cieplolubna gadzina":) chodzi po domu w bardzo skapym odzieniu dlatego ma 24-25stopni.

Pytanie do pana boguslawa czy problem z pykaniem grzejnikow regulus zostal jakos przez firme rozwiazany??? czy cos z tym zrobiono??? to skandal zeby grzejniki w tej cenie wydawaly jakies dziwne odglosy jestem zszokowany...to moze dzialac na zasadzie kropli wody kazde pykniecie bedzie potegowalo agresje az w koncu ktos nie wytrzyma i w koncu ROZWALI grzejnik!!!! wystarczy kopnac a grzejnik sie pognie... bo ta blaszka cieniutka.

Edytowane przez WVIP

Witam,

nadszedł u mnie czas na grzejniki i ... powróciłem do tego wątku, bo około pół roku temu trafiłem na niego decydując o instalacji (mam miedź).

Pytanie czy grzejniki SuperRad firmy Immergas są ok? Czy lepiej dopłacić do Purmo?

Przykładowe ceny dla zasilania dolnego, wymiar 600x800 S:319zł P:371,20zł.

Oczywiscie wszystko zalezy od tego w jakim odzieniu lubimy sie poruszac po domu, podejrzewam ze DAGA jak sama twierdzi "cieplolubna gadzina":) chodzi po domu w bardzo skapym odzieniu dlatego ma 24-25stopni.

Pytanie do pana boguslawa czy problem z pykaniem grzejnikow regulus zostal jakos przez firme rozwiazany??? czy cos z tym zrobiono??? to skandal zeby grzejniki w tej cenie wydawaly jakies dziwne odglosy jestem zszokowany...to moze dzialac na zasadzie kropli wody kazde pykniecie bedzie potegowalo agresje az w koncu ktos nie wytrzyma i w koncu ROZWALI grzejnik!!!! wystarczy kopnac a grzejnik sie pognie... bo ta blaszka cieniutka.

Co do Dagi mpoplaw kłamał.

Manipuluje a później rżnie głupa..

W każdym domu jednocześnie mogą być osoby o różnych preferencjach co do komfortu cieplnego.

Bywa tak, że osoby z domu o wyższej temperaturze idą w gości do osób utrzymujących niższą temperaturę powietrza i narzekają na chłód i odwrotnie..

Bywa tak, że w związku ze zmęczeniem czy chorobą przeziębieniową chcemy mieć chwilowo wyższą temperaturę powietrza lub odwrotnie, chcemy w konkretnym pomieszczeniu z różnych powodów ją obniżyć. Podłogowka, jako główne i jedyne źródło ciepła, takie manewrowanie temperaturą wyklucza.

Wyroby Regulusa opatrzone są znakiem CE. Oznacza to, że produkt poddawany jest szczegółowej, ściśle określonej kontroli międzyoperacyjnej.

Proces produkcji oraz procedury kontrolne były badane m.in. przez Inspektorat Nadzoru Budowlanego przed przyznaniem firmie specjalnej nagrody za grzejniki dolnozasilane centralnie... Prócz tego co rusz przyjeżdżają firmy wykonujące certyfikacje na kolejne kraje pozaunijne, na które firma wchodzi ze swoimi wyrobami..

Skąd pomysł WVIP, że "pykanie", jak piszesz jest to jakiś poważny problem? To nie jest problem nagminny lecz sporadyczny mocno nagłaśniany przez konkurencję.

Zdarzają się takie przypadki przeważnie z winy wadliwego powieszenia grzejnika np. dociskanie grzejnika na siłę "kolanem" do wieszków umieszczonych na krzywej ścianie (deformacja pakietu lamelek) lub powieszenie zbyt ciasno - bez możliwości wykonania lekkich ruchów na boki ( na wieszaku (+ - 2 mm) Wydłużenie liniowe układu wodnego z miedzi jest większe od wydłużenia liniowego grzejnika stalowego..

Jeśli takie przyczyny zostają wyeliminowane, a cyknięcia słychać nadal, grzejnik podlega bezwarunkowo wymianie na koszt firmy.

Na marginesie. Grzejniki nie służą do kopania a blacha posiada znacznego stopnia sztywność kształtu..

Pozdrawiam

Bogusław

...

nie ten topik, w tym wątku trwa dyskusja tylko na temat grzejników energo-oszczędnych, i wszystkie argumenty ku temu są tak samo fantastyczne jak samo pojęcie grzejnika energo-oszczędnego, chcesz rzetelnej rady to uciekaj stąd, albo już za chwilę dowiesz się że temperatura +24 zabija a komfort cieplny można mieć tylko z produktem firmy R

PS Immergas daje 10 lat gwarancji, to całkiem konkretny argument

Tytuł wątku brzmi "Jakie-grzejniki-najlepsze" i nie ma w nim nic o energooszczędnych :)

Ta walka o Regulusy mnie nie interesuje, są dla mnie za drogie.

Komfort cieplny będzie mi dawać podłogówka na całym parterze oraz kominek :p. Grzejniki idą do sypialni.

Pytam o te immergasy bo w necie jest wyprzedaż a instalator ma jakieś złe skojarzenia odnośnie odchodzącej farby. Gwarancja to duży + bo producent jest pewny swego, ale jak z użytkownikami, specjalistami...

Dzięki za opinie. Ktoś jeszcze się wypowie?