Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuje za informację. Okazuje się, że po konsultacji z 3 osobą mam kolejną ofertę. Po pomiarze wyszło, że łączna moc kaloryferów do 13 kW przy osiągnięciu 20 stopni w pokojach oraz przy zastosowaniu pieca 75/65/20.

Teraz pytanie - jaki najlepiej piec gazowy do takich parametrów zastosować. Oczywiście chodzi o 2 funkcyjny gazowy.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę o wydatku do 3500 zł. Tak bym chciał.

Powiem szczerze, że szukałem tego modelu już wcześniej ale nigdzie go nie znalazlem, Owszem - model VUW 242/3-5 jest dostępny. Proszę Cię daj mi jakiś link do tego modelu jeśli oczywiście posiadasz.

A tak poza tym wszystkim. Czy dla pomieszczenia do ogrzania tych 85 m2 często zdarzają się takie moce jak u mnie 13kW?

Pozdrawiam

Lenistwo ?

Google - Vaillent - http://www.vaillant.pl - i czytać do bólu

http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/turboTEC_VUW_pro.html

A tak poza tym wszystkim. Czy dla pomieszczenia do ogrzania tych 85 m2 często zdarzają się takie moce jak u mnie 13kW?

tu statystyka lub prawdopodobięnstwo nie ma zastosowania - trzeba wyliczyć straty a nie gdybać ?

Piotr

• 2 weeks później...

Kryteria porównawcze:

Im lżejsze grzejniki ( masa wszystkich grzejników wraz z wodą), tym są bardziej sterowalne, tym łatwiej reagujące na każdy uzysk ciepła, tym precyzyjniejsza jest ich praca.

Drugim ważnym kryterium porównawczym jest powierzchnia kontaktu z ogrzewanym powietrzem.

Im większa jest powierzchnia wymiany, tym grzejnik ma większą zdolność do skutecznej pracy w niskiej temperaturze czynnika grzewczego.

Najszersze spectrum możliwych zastosowań dają grzejniki lekkie o dużej powierzchni wymiany, a takimi są produkty Regulus-system. To jest fakt.

===

Edytowane przez boguslaw

Witam zastanawiam się jakie wybrać grzejniki do c.o. które będą lepsze z zasilaniem dolnym czy bocznym? instalacje mam w systemie rozdzielaczowym i zdecydowałem sie na pex-a , na razie nie kupuje grzejników ale chciałbym już zaplanować w których miejscach wywinąć i na ile rury przed zrobieniem wylewek. Prosze o jakies porady

Oszczędzanie energii nie polega tylko na protekcji przed jego utratą, lecz również na precyzyjnym jej dawkowaniu, w ilości dokładnie zgodnej z zapotrzebowaniem na nią i dokładnie w chwili, gdy ją potrzebujemy.

Myślę, że forumowiczowi kubek1711 chodziło o ekonomikę grzania.

Grzanie optymalne - optymalna dystrybucja ciepła - wprost prowadzi do oszczędności w zużyciu energii już wytworzonej..

Optymalne dawkowanie wytworzonego ciepła to grzanie tańsze - gdyż precyzyjniej zużywa się energię a jednocześnie bardziej komfortowe, gdyż otrzymuje się ją w dokądnie potrzebnej ilości.

http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/CzasReakcji.jpg

Pozdrawiam

Witaj,

Robię acz niechętnie. Głęboko pofalowana powierzchnia czołowa lepiej, bo wachlarzowato (blisko półkoliście) wypromieniowuje ciepło na pomieszczenie.

Wyrównuje to znakomicie temperaturę w całym pomieszczeniu - bardzo dyskretnie bo przez radiację...

Zrobię Ci. Nie mam wyjścia. Termin wg życzeń. Określ tylko czy osłona górna ma być owalna czy też płaska, jak w wersji Sollarius...

Pozdrawiam

Bogusław

Dam znać po konsultacji z klientem.

Pozdrawiam Grzegorz

Do ciepłego domku regulusy nadają się w takim samym stopniu jak każdy inny rodzaj grzejników. Dlaczego? Bo ciepły domek ma zazwyczaj dużą bezwładność termiczną i zastosowanie regulusopodobnych rozwiązań realnie nie daje żadnych korzyści.

Nie zgadzam się..

Grzanie w każdym cyklu ma dwie fazy, początek i koniec.

Grzejniki o małej masie całkowitej pozwalają wykorzystać każdy niespodziewany uzysk ciepła.

Nie tylko bowiem szybko rozpoczynają grzanie, lecz szybko je przerywają, gdy zajdzie taka potrzeba..

Pozwalają także zagwarantować wysoki komfort cieplny również w warunkach dużych zmian w wilgotności powietrza a także silnych ruchów powietrza mających znamienny wpływ na intensywność wentylacji....

a oszczędność ta może wynieść od 1 do aż 2% czyli przekładając na złotówki rocznie da się zaoszczędzić dzięki temu jakieś 40zł

:jawdrop:

Oooo! Jak to wyliczyłeś? Na jedno pomieszczenie?

A może znacznie więcej? Nie zależy to aby od wielkości domu?

Edytowane przez boguslaw

Grzejniki o małej masie całkowitej pozwalają wykorzystać każdy niespodziewany uzysk ciepła.

Nie tylko bowiem szybko rozpoczynają grzanie, lecz szybko je przerywają, gdy zajdzie taka potrzeba..

Pozwalają także zagwarantować wysoki komfort cieplny również w warunkach dużych zmian w wilgotności powietrza a także silnych ruchów powietrza mających znamienny wpływ na intensywność wentylacji....

a oszczędność ta może wynieść od 1 do aż 2% czyli przekładając na złotówki rocznie da się zaoszczędzić dzięki temu jakieś 40zł

:jawdrop:

Konkretnie!

Jak to wyliczyłeś?

Dla jak wielkiego obiektu, o jakiej powierzchni użytkowej?

Jaka technologia budowy?

Jak powierzchnia przeszkleń?

Jakie źródło ciepła?

Edytowane przez boguslaw