boguslaw 19.05.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 C-u-b-e. Przecież w ofercie grzejników kanałowych jest więcej różnych opcji szerokości i głębokości bez wentylatora niż z...Z całą pewnością coś dobierzesz.. Współczynniki korekcyjne dla kondensata są w programie doboru, który Ci zaproponowałem.Ogrzewanie kanałem grzewczym w tym Twoim konkretnym przypadku jest ogrzewaniem wspomagającym, działającym strefowo a nie ogrzewaniem podstawowym. A może zamiast grzejników ściennych przyjrzyj się systemowi INSIDE ? PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.05.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 ... Sprawdzałem przykładową moc Purmo FMK i dla długości 2,3 m to jest tylko ok. 400W (dla temp 70/55/20). U mnie będzie kocioł kondensacyjny, więc temperatura niższa i moc też... Jak podzielisz moc przez 2 (czyli 200 W) to się wiele nie pomylisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.05.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Jak podzielisz moc przez 2 (czyli 200 W) to się wiele nie pomylisz. Cos chyba jednak nie tak... Regulus-system Canal - przykładowo zestaw Quattro Max - długość 2200 -2400 - głębokość zestawu 200mm - moc dla kondensatu 55/45/20 - około 1000W cena bez podestu - (i bez upustu) - około 1.500.- PLN - to chyba nie tak dużo ?? http://www.regulus.com.pl/download/RegulusCanal_CennikZestawow.pdf To nie jest system mitycznie drogi i o małej mocy... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 19.05.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 (edytowane) Rzeczywiście, Regulus ma lepsze "osiągi" niż Purmo. U mnie wchodzi w grę max. 15 cm wysokości, czyli Quattro mini. Cena lepsza niż Purmo. Nie mogę tylko doczytać, czy to jest wersja z wentylatorem czy bez. No i kwestia jakości produktu. Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego jak się sprawują Regulusy? Bogusław, system INSIDE raczej odpada. Nie pasuje do wnętrza, a poza tym jest jednak droższy niż klasyczne grzejniki... Edytowane 19 Maja 2012 przez C-u-b-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.05.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Typoszeregi z wentylatorem mają końcówkę VENT np. Quattrovent.. - wymiennik niski czterorurowy.Głębokości zestawów z wentylatorami wynoszą 8 cm- Triovent i 10 cm- Quattrovent. Stosowane są przeważnie w stropach międzykondygnacyjnych z uwagi na małą wysokość całkowitą.Zestawy Quattro mini nie posiadają wentylatora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 19.05.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dzięki za link do kalkulatora. Według niego zapotrzebowanie na ciepło w całym salonie wynosi (z pewnym zapasem) 3000 W. Coś mało... W projekcie mam przewidziane następujące grzejniki: - kanałowy - 1800 W - ścienny - 1200 W Więc niby się zgadza. Mało? Duże to zapotrzebowanie. Musisz mieć niezłą kolubrynę. Mnie wyszło 5500 W ...na cały dom. A w samym salonie 1000 W. Sprawdź dobór przy pomocy np. tego kalkulatora: http://www.regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html Pzdr BogusławA za ten kalkulator należy się tobie medal. Wystarczająco szczegółowy a jednocześnie prosty w obsłudze. To na nim dokonywałem pierwszego doboru mocy grzejników. I, jak się później okazało, wyniki bardzo podobne to uzyskanych w Audytorze OZC. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C-u-b-e 22.05.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Salon, o którym mowa ma ok. 45 m2. Wyszło mi duże zapotrzebowanie, bo okna w pomieszczeniu mają łącznie 23 m2, a ja dałem dla nich U=1,8. W rzeczywistości będą miały ok. 0,7-0,8. Wtedy zapotrzebowanie wychodzi ok. 1800 W. Dla całego domu OZC szacuję na ok. 8-10 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.05.2012 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Salon, o którym mowa ma ok. 45 m2. Wyszło mi duże zapotrzebowanie, bo okna w pomieszczeniu mają łącznie 23 m2, a ja dałem dla nich U=1,8. W rzeczywistości będą miały ok. 0,7-0,8. Wtedy zapotrzebowanie wychodzi ok. 1800 W. Dla całego domu OZC szacuję na ok. 8-10 kW. Czyli niespecjalnie duże, jeden czy dwa grzejniki kanałowe bez wentylatora z całą pewnością posiadają wystarczającą moc, by ogrzać Twój salon. Nawet samodzielnie bez grzejników ściennych. Pozdrawiam Bogusław Ps. Zwróć uwagę na tzw. podest posezonowy do kanału grzewczego... Bardzo przydatna rzecz.. .. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.05.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Rzeczywiście, Regulus ma lepsze "osiągi" niż Purmo. U mnie wchodzi w grę max. 15 cm wysokości, czyli Quattro mini. Cena lepsza niż Purmo. Nie mogę tylko doczytać, czy to jest wersja z wentylatorem czy bez. No i kwestia jakości produktu. Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego jak się sprawują Regulusy? Bogusław, system INSIDE raczej odpada. Nie pasuje do wnętrza, a poza tym jest jednak droższy niż klasyczne grzejniki... ??? Nie pasuje do wnętrza? Poza miejscami z meblami, można go przecież ulokować praktycznie wszędzie.. Maskownicę wnęki można pomalować w analogicznym kolorze jak ściany. System INSIDE jest droższy, lecz jest to przede wszystkim koszt obudowy płytkiej wnęki w scianie oraz maskownicy z obramowaniem. Chyba nie znajdziesz bardziej uniwersalnego, niemal niewidocznego a jednocześnie szybkiego w działaniu systemu grzejnikowego.... W całej Unii.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.07.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Wyciągam temat z otchłani forum,aby ponownie zadać pytanie o to czy purmo czy buderus.A właściwie czy tylko buderus,bo purmo fatalnie mi zżółkły-na tle białych ścian prezentują się nieciekawie i szorowanie ich domestosem nie wnosi żadnych nowych estetycznych doznań Jak oceniacie swoje buderusy po czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 22.08.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Podbiję temat. Grzejniki do pokoi wybraliśmy (Brugman), teraz czas na łazienkowe. Macie jakieś sprawdzone typy? Z tego co widzę to producenci raczej dają 5 lat gwarancji. W tych pomieszczeniach co prawda mamy podłogówki, ale chcieliśmy zamontować jeszcze po jednej małej "drabince" Hydraulik proponuje purmo-które raczej odpuszczam (u rodziców po kilku latach zeszła farba, a pod nią pokazała się rdza), sprzedawca w sklepie mówił cos o firmie Enix, w dobrej cenie można także wybrac Viessmanna-ale to podobno nie ich grzejniki-są tylko przez nich markowane. Będę wdzięczny za pomoc:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.08.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Enix. To dobra firma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 23.08.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) a Kermi łazienkowe?Są tak samo dobre jak pokojowe? Może miał ktoś stycznośc EDIT: Kupione grzejniki Terma Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez hary2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.10.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Zwróćcie proszę uwagę na taką moją nowość: http://www.regulus.com.pl/grzejniki-z-wentylatorem Myślę, że warto wiedzieć, że taki produkt pojawił się na rynku... PozdrawiamBogusław.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 czyli, 1/2 klimakonwektora, dlaczego nie robisz klimakonwektorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 13.10.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Trójbiegowy wentylator umożliwia grzanie ze zmienną dynamiką, dostosowaną do doraźnych potrzeb grzewczych pomieszczenia... - lekkie, mała masa – szybko uzyskują pełną moc grzewczą – precyzyjna dystrybucja ciepła - wysoki komfort cieplny, niższe koszty ogrzewania Ciekawa technologia. "Trójbiegunowy wentylator", to rzeczywiście precyzyjna dystrybucja ciepła. Jest na to jakiś patent? Rozumiem, iż wentylator ma małą sprawność, przez co się grzeje i wspiera grzejnik w ogrzewaniu pomieszczeń, a dzięki temu opału zużyjemy mniej. Więc może stąd te "niższe koszty ogrzewania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.10.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 czyli, 1/2 klimakonwektora, dlaczego nie robisz klimakonwektorów? Robię... Kończę procedury do CE. Z całą pewnością wejdą do sprzedaży początkiem przyszłego roku.. Póki co grzejnik z wentylatorem jest idealnym rozwiązaniem dla pomp ciepła i kondensatów i nie tylko.. Wentylator użytkować można sporadycznie, tylko podczas największego zapotrzebowania na ciepło. Podbicie mocy grzejnika dzięki wentylatorowi: + 30% Maksymalny pobór mocy wentylatora: 21W Pobór mocy dla poszczególnych biegów wentylatora: I bieg 53%, II bieg 77%, III bieg 100%. Głośność wentylatorów do 39 dB (A) - czyli są praktycznie niesłyszalne.. Przepływ powietrza 70 m3 /h dla pojedynczej turbiny. ... Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.10.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Podbicie mocy grzejnika dzięki wentylatorowi: + 30% Jak to wyliczyłeś? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.10.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) Nic nie wyliczałem.Zbadałem produkty w jednostce notyfikowanej, konkretnie ITGiS (wymóg do celów oznakowania CE i przy okazji kontrola wyników badań we własnej komorze cieplnej). Badania akustyczne także przeprowadzają instytuty specjalizowane - badanie takie przeprowadza się przeważnie w nocy z czwartku na piątek (konkretnie pomiędzy godziną czwartą a piątą), kiedy to poziom tła akustycznego z zewnątrz jest najmniejszy... B. Edytowane 14 Października 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.10.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) Mądrej głowie dość dwie słowie..Znowu się ośmieszasz mpoplaw....Żenada.-----------------------------1/. Dlatego.2/. Raczej chodzi o samochod sportowy z dopalaczem..3/. Produkt jest przebadany przez Instytut Techniki Grzewczej i Sanitarnej pod kątem charakterystyki cieplnej i hydraulicznej. Do szanownych administratorów i moderatorów FM !! Uprzejmie proszę, szczególnie A.P. o przyjrzenie się wartości merytorycznej postów mpoplawa wogóle oraz treści tego powyżej, szczególnie w kontekście mojego ostatniego postu. Czyżby jakiś gość, posiadający tytuł "doradcy", produkujący się na Waszym forum, miał prawo do publicznego kwestionowania wyników badań specjalizowanego Instytutu notyfikowanego przy UE?Czy mieści się to w formule Forum Muratora? Pozdrawiam wszystkich miłych Bogusław Wójcik Ps. Dzisiaj 04:37 mpoplaw OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA OD ENERGOOSZCZĘDZANIA Zarejestrowany Dec 2005 Skąd Łódź Posty 8.918 Napisał boguslaw Póki co grzejnik z wentylatorem jest idealnym rozwiązaniem dla pomp ciepła i kondensatów i nie tylko dlaczego Napisał boguslaw Wentylator użytkować można sporadycznie, tylko podczas największego zapotrzebowania na ciepło czyli w tłumaczeniu na język polski, zamiast do pracy jeździć normalnie samochodem osobowym mam sobie kupić ciężarówkę bo raz na rok się zdarzy że będzie potrzeba przewieźć przy okazji stół i cztery krzesła Napisał Jarek.P Jak to wyliczyłeś? ciepłomierz założył w labolatorium i sprawdził spadek temperatury czynnika grzejnego przy stałym przepływie wody Ostatnio edytowane przez mpoplaw ; Dzisiaj o 04:47 Zapisane w arch. Edytowane 15 Października 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts